Autor Wątek: Laptopowe platformy  (Przeczytany 85319 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl

• Gość
Odp: Laptopowe platformy
« Odpowiedź #75 dnia: Marca 12, 2008, 10:46:44 »
Zależy też jakie filmy się ogląda i jak szybko można je wyłączyć, tutaj laptoki są bezkonkurencyjne  :021:

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #76 dnia: Marca 12, 2008, 18:16:56 »
Labi ja filmy oglądałem i na mojej motorolki A925, jak i piórnika 9500. Przy nich 14 cali to panoramka gigantycznych rozmiarów, tak więc wszystko zależy od osoby, na co słusznie zwróciłes uwagę :). Ja niecierpie n akompie oglądac filmów, muszę miec szkiełko. A jeśli chodzi o lapka to jesli miałby byc do CADa to bym się zastanowił nad jakimś osobnym LCD, tak aby z 1600x1200 pociągnął. Komfort pracy wzrasta, a od biedy na 14 lub 15,4 matrycy da się pokazać wykonaną pracę. Natomiast filmy można i na LCDku obadać i na TV wrzucić pod warunkiem, że mamy TVout. 
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #77 dnia: Marca 12, 2008, 19:43:41 »
Jeszcze w kwestii wydajności, na jednej ze stron komputerowych przeczytałem coś takiego:
Jeśli bowiem kupimy laptopa z grafiką Mobile GF 8600GT na pokładzie zamiast Radeona HD2600, wówczas wydajność pozostanie na niemal niezmienionym poziomie (GF 8600GT jest kilka procent szybszy od Radka HD2600)
Prawda to?
HD2600 ma wiele markowych laptopów, powiedzmy niewiele droższych od tego wymienianego przeze mnie wyżej Compala.
Utrapienie z tym wyborem lapka. Stacjonarkę niestety będę sprzedawał (małe dziecko, kable pod biurkiem, mało czasu) a lapka bym chciał mieć takiego, że jak mnie najdzie ochota, to żeby zrobić sobie jakiś locik w FS2004, tudzież zagrać a jakieś starsze tytuły....i tak się waham między Compalem z 8600GT a czymś (np. jakaś Toshiba) z HD2600.
Bartek
Aztec.pl

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #78 dnia: Marca 12, 2008, 22:16:06 »
Nie będę się rozpisywał na temat różnic - rzuć okiem przede wszystkim na wykresy liniowe nieco niżej (na wysokości 2/3 strony mniej więcej), gdzie masz za 100% przyjętą wydajność 8600GT. Szczególnie przy wygładzaniu jest dużo słabiej. Ten portal jest dość wiarygodny, na ile się zorientowałem, bo przede wszystkim nie testują na wbudowanych benchmarkach.
Choć w gruncie rzeczy skoro myślisz jedynie o FS2004 to wątpię by różnica była szczególnie odczuwalna.

Istotną zaletą HD2600 jest zdecydowanie niższy pobór energii oraz funkcja PowerPlay, czyli dodatkowe oszczędzanie energii przy braku obciążenia. Zbliżony notebook, na tej samej baterii pracowałby chyba dłużej na Radeonie. Poza tym Radki lepiej niż GeForce'y wspierają dekodowanie sygnału HD - to tak, jakbyś miał możliwość podłączyć komputer do jakiegoś telewizora HD.

Wybrałbym jednak o tyle Compala, że kupienie Toshiby z Radeonem to wpuszczenie się w pułapkę sterownikową. AMD/ATI nie udostępnia sterowników do mobilnych Radków - robią to tylko producenci notebooków. Ci zaś wydają jedne do każdego notebooka i tyle. Przeważnie ich potem nie aktualizują. Wobec sporych problemów sterownikowych Radeonów wydaje mi się to dość dużym ryzykiem. W przypadku Compala zaś masz sterowniki aktualne przeważnie i do tego do każdego systemu operacyjnego, a nie tylko tego, z którym kupisz komputer. Wybór nVidii jest też lepszy, jeśli planujesz zabawę z Linuxem.

Pozdrawiam

P.S. W przypadku GF8600 pamiętaj, że to koniecznie musi być wersja GT, bo 8600GS to de facto znacznie słabszy chip 8400.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #79 dnia: Marca 20, 2008, 08:06:26 »
Polecam Waszej uwadze model Packard Bella SJ82. To siedemnastka na której spokojnie można polatać w Locka czy Iłka, w środku m.in 

- AMD Turion 64 X2 Mobile TL-60 6000+,
- 2Gb ram z możliwością rozbudowy do 4Gb, 
- nVidia GeForce 8600M GS (niestety) 256MB własnej VRAM (z wykorzystaniem współdzielonej max 1Gb).
- 2 x 160 GB SATA 5400rpm (dwa fizyczne dyski)

Wygrzebałem to przedwczoraj, dla klienta końcowego wychodzi około 3400PLN, za siedemnastkę o takich parametrach dużo to nie jest. Wczoraj dwa zeszły mi na pniu. Miałem obawy co do jakości sprzętu (Packard Bell ma dość słabą opinię i zbiera nierówne recenzje), ale ten model wykonany jest solidnie, bez zbędnych bajerów i nadmiernego zdobnictwa, jedyną rzeczą, która w pierwszym kontakcie może nie przypaść do gustu jest niesymetrycznie umieszczony touchpad. Jak ktoś poszukuje lapka DTR do polatania, to wydaje się rozsądna propozycja. Tylko w przypadku tego kompa "komputer przenośny" to już raczej tylko z nazwy, bo ja sobie biegania z taką kobyłą nie wyobrażam :-)

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #80 dnia: Marca 20, 2008, 15:38:40 »
Faktycznie fajny notebook, jeśli chodzi o parametry. Zastanawiam się tylko jak to wszystko jest w stanie się skutecznie schłodzić bez ogłuszania użytkownika. :roll:

Na ile sam mogę cokolwiek powiedzieć o Packard Bellu, jako użytkownik ich notebooka od bez mała roku, to, że jakościowo jest zdecydowanie bliżej wyższej klasy średniej, jeśli można to tak ująć. Wszystko chodzi bez zarzutu, nic nie skrzypi, a materiały znakomite.

Pozdrawiam

EDIT>>> A przepraszam - źle zrozumiałem oznaczenia procesora. Wydawało mi się, że ten Turion 6000+ to odpowiednik Athlona 6000+, jeśli chodzi o taktowanie i cache. Schłodzić zatem nie powinno być większego problemu wbrew moim wcześniejszym obawom.
« Ostatnia zmiana: Marca 20, 2008, 15:43:50 wysłana przez Labienus »

« Odpowiedź #81 dnia: Marca 21, 2008, 22:15:15 »
No i Compal jest u mnie od 5h.
Faktycznie, na pierwszy kontakt to jest super. Nic nie skrzypi, klawiatura ok. Całość juz jedzie na WinXP. Zero problemów. Zapuściłem z ciekawosci pierwszego z brzegu 3DMarka (2005) i wynik mam o ponad 1 tys pkt. lepszy niz na stacjonarce ;)
Troche sie musze przyzwyczaić do blyszczacej matrycy.
Wybrałem model FL90, C2D T7500 (2.2 Ghz), 2 GB RAM, dysk 250 GB, grafa wiadomo 8600GT 512 MB (choć tu nie wiem jak sprawdzić, ile jest RAM; czy programy diagnostyczne typu Everest pokazują RAM karty + jakis RAM przydzielony z ogolnej pamieci kompa)?
Bartek
Aztec.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #82 dnia: Marca 21, 2008, 23:12:04 »
Sprobuj GPUZ ale nie wiem czy coś powie, bo stosunkowo nowy program i niekoniecznie musi wynalazki mobilne obsługiwać. Nie jestem pewien czy te 512mb nie jest przypadkiem brane z pamięci RAM ale to mało istotne, bo to tylko laptop :)

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

guncam2002

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Marca 22, 2008, 00:09:57 »
choć tu nie wiem jak sprawdzić, ile jest RAM
ppm na ekranie/panel sterownia nvidia/w lewym dolnym rogu informacje o systemie

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #84 dnia: Marca 22, 2008, 00:37:56 »
Sprobuj GPUZ ale nie wiem czy coś powie, bo stosunkowo nowy program i niekoniecznie musi wynalazki mobilne obsługiwać. Nie jestem pewien czy te 512mb nie jest przypadkiem brane z pamięci RAM ale to mało istotne, bo to tylko laptop :)
GPU-Z obsługuje mobilne karty. O ile się orientuję to te Compale mają GF8600GT i 512MB pamięci własnej... tyle, że DDR2 :/

Konraf, zamierzasz jakoś wypełnić dziurę na klapie inaczej niż dorzuconą naklejką w kolorze reszty obudowy? :roll:

« Odpowiedź #85 dnia: Marca 22, 2008, 11:15:41 »
Witam

Sprawdzilem GPUZ i faktycznie jest 256 MB, DDR2. Programy typu Everest czy nawet 3DMark pokazują, ze jest 512MB, czyli to drugie 256 MB przydziela z RAM.

Co do dziury na klapie, nie wiem jeszcze. Moze walnę naklejkę jakąś, choć to czarne (na razie nie jest naklejone) też w sumie estetyczne. Nie zależy mi jakoś specjalnie na design, wiec pomyslę.

Ah, jeszcze takie pytanie: w lapku IBM T40 (żony) jak się podłącza słuchawki, to automatycznie sie glosniki wyłaczają. Tu chyba tak nie jest. Musze wejsc w panel sterowania dźwiękiem (niewazne czy windowsowy, czy ten Realteka) i wybrac jako źródło dźwięku słuchawki. Tak ma byc?
Bartek
Aztec.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #86 dnia: Marca 22, 2008, 11:23:11 »
Ciężko jednoznacznie powiedzieć, bo nie ma jakiejś pisanej reguły. Teoretycznie rozsądek podpowiada, że powinien się automatycznie przełączać. Pamiętam w sofcie do Realteka była mozliwość zmiany standardu z HD audio, na AC97 i właśnie to dotyczyło automatycznego rozpoznawania i co za tym idzie wyciszania.

« Odpowiedź #87 dnia: Marca 22, 2008, 13:26:15 »
Compal nie ma pamięc karty przydzielanej dynamicznie. W zależności od modelu ma 256MB (FL90) lub 512MB (IFL90, FL90+). Co do naklejek na FL90 to polecam http://www.allegro.pl/item329923548_naklejka_nalepka_logo_compal_do_fl90_.html
Podłączenie słuchawek automatycznie odcina dzwięk do głośników (przynajmniej u mnie). Z ciekawszyc łatek polecam jeszcze łatkę do wybudzania ekranu http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&ProductID=2792&DwnldID=13490&strOSs=44&OSFullName=Windows*%20XP%20Professional&lang=eng oraz sterowniki serii minimum 169 ze strony http://laptopvideo2go.com/forum/.

« Odpowiedź #88 dnia: Marca 22, 2008, 18:45:16 »
Sound juz sie przełącza automatycznie na sluchawki, po podłączeniu sluchawek.

Co do pamieci karty, to jedynie GPUZ pokazuje jasno, ze jest 256 MB. Zresztą taki model zamawialem.
Inne softy (Everesty, 3dmarki) pokazuja 512 MB.

Ekran mi sie wybudza ładnie (jesli chodzi o wybudzenie po zamknieciu klapy, bez wyłączania kompa).

A te stery 169 nie są przeznaczone bardziej dla stacjonarnych maszyn i kart?
Do mobilnych jest chyba seria 167. Czy nie ma to znaczenia?
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #89 dnia: Marca 22, 2008, 20:45:08 »
Nie. Ściągasz stery i podmieniasz plik INF który również ściągasz z tej samej strony co sterownik. Stery serii 169 działają super i dają dobrego kopniaka FL-ce. Seria 174 natomiast również jest dobra ale jeżeli grasz w LOCK ON-a to te stery mają problem z wyświetlaniem chmur więc odpadają. Z ciekawości, jakie temperatury pokazuje Ci Everest w spoczynku? (chodzi mi o CPU i GPU)