Dokładnie. Co prawda Mazak ma po części rację bo można szukać sterów po hardware, tylko akurat moją uwagę pisałem z punktu widzenia serwisu, bo klient musiałby mi za taką usługę bardzo słono zapłacić biorąc pod uwagę, że taka dłubanina często trwa godzinami i w konsekwencji nie jest to opłacalny interes. Co innego, jeśli bierzemy notka dla siebie i mamy jakieś pojęcie o tej dłubaninie, wtedy możemy zainwestować więcej czasu, jednak w dalszym ciągu jest to kłopotliwe, i przecież nie jednorazowe przedsięwzięcie, bo od czasu do czasu stery wypadałoby updateować.
Co do Visty to oczywiście rację ma Labienus, 98% notków które sprzedaję ma preinstalowaną x32, mało kto wie, że pomiędzy nią a x64 jest ogromna różnica w sprawności działania systemu, i instalowanie x64 opłaca się zwłaszcza na słabszych sprzętach typu choćby wspomnianego T2310. Co do sterów pod inne systemy, to już broszka producentów aby udostępnić specyfikację urządzeń. Są firmy, które o to dbają (choćby IBM) a są takie, które zdają się nie wiedzieć o istnieniu takiego oprogramowania. Zresztą może i faktycznie tracą na tym niewiele, bo np Acer zdecydował się sprzedawać Extensę z Pingwinem, i od tej pory hurtowo zajmuję się zdejmowaniem partycji linuksowych i instalacją xp'ka, bo zwykli klienci, którzy zakupili notebooki z darmowym systemem w marketach, czy licho wie gdzie odkrywają w pewnym momencie, że nowy system nie do końca spełnia ich oczekiwania, a przeinstalować go sami już nie potrafią

Jeszcze co do XP, to daremne żale. Jest skazany na powolne odejście, jak kiedyś 98. W jego wypadku było identycznie, narzekano na XP że jest beznadziejny itp. ale w pewnym momencie jest się postawionym przed faktem dokonanym i alternatywy po prostu nie ma. Z Vistą będzie podobnie, i z każdym przyszłym systemem Microsoftu, jeśli nadal pozostaną monopolistą. Jakkolwiek kiepskiego systemu by nie zmajstrowali, to jeśli będzie on jedynym możliwym do wyboru dla "zwykłego użytkownika" stanie się standardem, nawet jeśli pociągnie za sobą, a zapewne tak bedzie - potrzebę kolejnej wymiany kompa na nowego.