Pierdu pierdu... ujmę to tak. Jak ma się spałować to się spałuje i marka tu nie gra roli. Zwłaszcza, że to "gejmingowy" laptop z mocną grafika i procem, więc grzała (wiem, wiem to tylko GTX1050 lepszy byłby GTX1060).
No, ustaliłem pułap cenowy na 5000 zł i w tym segmencie wypada 1050Ti, też żałuję, że nie 1060, ale to wydatek minimum z 5600 zł.
Znajdziesz tyle samo zwolenników co przeciwników obu tych marek. Przede wszystkim minusem dla mnie jest to, że to cegła 17 cali, więc mało mobilne ale co kto lubi. HDD to nie problem, bo masz 256GB SSD na M.2, a w lapkach rzadko już stosuje się coś szybszego niż 5400 obr./min. Ten dysk zawsze można wymienić na kolejny SSD. Dlatego jeśli lapek Każdy kiedyś musi iść do komunii, więc jak Ci pasuje to wciągaj. Jak coś zacznie się z nim dziać to masz gwarancję.
Co do sklepów to co za różnica czy kupujesz w oficjalnym sklepie MSI czy sklepie X-com. Ta druga opcja o tyle lepsza, że większy wybór. Nie spocisz się biegając po sklepach
.
Popatrz sobie jeszcze na HP Omen, Acer Helios, Acer Nitro, Hyoerbook, MSI Ge62, Lenovo Legion Y520 etc. Może coś upolujesz w dobrej cenie
.
Wybrałem 17 calowy bowiem przy rozdzielczości Full HD 15 calowy wydaje się trochę mały, a jak już brać to coś co będzie wygodne do oglądania

Niestety dysk to pięta achillesowa, bowiem tak archaiczny jest montowany w lapkach odkąd pamiętam. Niemniej do filmów i zgrywania fotek będzie dobry w zupełności.
Zobaczę jeszcze te inne opcje - osobiście nie gram dużo, nie gram w nowe gry, a jedynie w Heroes of Might & Magic III oraz V, War Thunder czy GTA 5. Po doświadczeniu z Samsungiem, gdzie normą były temperatury rzędu 80-95 stopni zarówno CPU jak i GPU (teraz spaliła mi się dedykowana GPU i jadę na wbudowanej) wolę lapek gamingowy, gdzie chłodzenie z pewnością będzie lepiej rozbudowane niż w zwykłym lapku.
Nie podoba mi się tylko klawiatura SteelSeries, która ma badziewny układ - obok spacji jest ukośnik. Kto to projektował, nie wiem. Na szczęście można programowo zamienić ukośnik na ALT.
W Asusie nie ma takich udziwnień, ale cena jest też sporo wyższa

Po latach doświadczeń według mnie gamingowe laptopy to ślepa odnoga.
Kolega kupił gamingowego lapka za ok. 9000 zł z GT 1070 co dla mnie jest absurdem, bo gra tylko w LoLa i gry typu saper

Póki co nie narzeka, choć w sumie nie wiem czy ten laptop w ogóle się grzeje xD
Moim zdaniem jest to ślepa droga jeśli ma się możliwość używki stacjonarki w domu. Ale nie każdy ma taką możliwość bo jednak cały komplet waży i zajmuje miejsce więc lapki takie są pewną opcją do wyboru. Bardzo kosztowną.
Bateria pewnie tak jak mówisz, trzymać będzie max 3h przy normalnym użytkowaniu (bez gier).