Autor Wątek: Falcon 4.0 w Polsce  (Przeczytany 33852 razy)

Odp: Falcon 4.0 w Polsce
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 27, 2007, 19:55:23 »
Mimo, iż F4 jest bezdyskusyjnie symulatorem niszowym, to jednak są kraje w których cieszy się zauważalnie większą popularnością. Z czego to wynika waszym zdaniem ??

Nie gram w Falcona, choć grywam od wielu lat (od C64 :021:) praktycznie we wszystko co można nazwać symulatorem. Dlaczego? ... no właśnie, dlaczego?

Dlatego, że jest skomplikowany - nie, bo lubię skomplikowane simy ...

Dlatego, że ma nienajciekawszą grafikę - też nie do końca (choć odczucia wizualne uważam, za bardzo ważne w grach) - bo grafika ponoć się poprawia.

Wymagania mnie też nie odstraszają! W końcu mój komp radzi sobie nie najgorzej z FSX  :118:

To dlaczego? A gdzie w Polsce można legalnie nabyć Falcona? Zresztą tak jak napisał some1 - większość tego wszystkiego to jest tylko w "podziemiu".

A może chodzi też o to, że poza abonentami neo mało kto ma w Polsce zewnętrzne IP w domciu i bez wojowania z administratorami nie może sobie polatać on-line ?

Przesadzasz - podać przykłady? Np. Chello, który dostarczany jest przez chyba najpopularniejsza w PL sieć kablówek TV czyli UPC. Nie wiem ile to UPC ma abonentów, ale wiem, że sporo.

Ponadto wielu dystrybutorów netu, ma w ofercie zewnętrzne IP za naprawdę niewielką opłatą. Np. dwie firmy zajmujące się dostarczaniem typowego netu (nie powiązane z sieciami TV czy telefonicznymi) w moim mieście biorą za tę usługę 1,22 PLN z Vat - obstawiam, że gdzie indziej jest podobnie.

Wiec brak zewnętrznego IP nie stanowi chyba problemu.

Ja obstawiam, że niewielka popularność gry jest wynikiem braku możliwości legalnego i w miarę łatwego zakupu gry!

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 27, 2007, 19:56:13 »
Myślę, że podstawowym problemem jest brak dystrybutora w naszym kraju, proszę spojrzeć na środowisko LockOna, tam prawdziwy boom powstał dopiero kiedy w naszym kraju ten symulator był sprzedawany w serii best$eller o cenie poniżej 30zł, wiem, bo sam go dopiero wtedy kupiłem (chodzące wolno demo zniechęciło mnie wcześniej). Falcon 4.0 natomiast w Polsce był trudno dostępny nawet w okresie swojego powstania - sam negocjowałem z jednym z importerów oprogramowania ściągniecie specjalnie jednej kopi dla siebie - co jednak nie doszło do skutku. Podobnie Allied Force, również nie jest dostępny, trafiła sie tylko krótka partia dzięki sklepowi pilots.pl. Jeżeli coś nie istnieje na naszym rynku, to ciężko by powstała jakaś konkretna "scena".

Druga sprawa to stopień trudności, zaczynając od tego, że sim nigdy nie został spolszczony, a podręczniki występują prawie wyłącznie w języku angielskim, do tego wszystkie ważne zajmują łącznie coś koło 3000 stron nie poprawia sytuacji. Dodatkowo sposób treningów - dopiero teraz, 9 lat po wydaniu gry w misjach treningowych w końcu można sie czegoś nauczyć dzięki Training Scriptowi. Do tego ogólne zamieszanie panujące na scenie gdzie główne grupy wprowadzające jakiekolwiek innowacje do produktu pracują w podziemiu, a ich twory wydostają sie na światło dzienne niedokończone, a jedyny oficjalny kontynuator pracy pierwotnego teamu, niejako drepcze w miejscu skupiając sie wyłącznie na poprawie stabilności i niczym innym.

« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 28, 2007, 11:39:01 »
Przesadzacie z tą niedostępnością. Prawie wszyscy znajomi z VS kupowali AF przez net bezpośrednio z GraphSim i nikt nie patrzył czy gra jest w sklepie.

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 28, 2007, 12:02:23 »
Przesadzacie z tą niedostępnością. Prawie wszyscy znajomi z VS kupowali AF przez net bezpośrednio z GraphSim i nikt nie patrzył czy gra jest w sklepie.

Rozumiem cię troszkę. Twoja wypowiedź jest podyktowana tym, że najprawdopodobniej bawisz się w Falcona od roku-dwóch. W 1998 roku czy na początku nowego wieku - kurcze jak to brzmi kosmicznie ;) - nie było możliwości kupna Falcona za oceanem, przez e-baya, przez pilots.pl. Pierwszy oryginal bo nie będę udawać, że zawsze miałem oryginał, kupiłem bodajże w 1999 roku z nieistniejącego już dawno sklepu Mirage. Gra kosztowała wówczas 180 zł i było to naprawdę kupa forsy jak dla mnie. Teraz jest inaczej bo dostępnośc poprawiła się diametralnie, ale wówczas.... Zakrawało o cud kupić oryginał w Polsce. Obecnie sprawa jest prosta - masz karte kredytową lub płatności on-line i masz co chcesz, a mimo to wielu to odstraszy. A bo trzeba mieć kartę, a bo trzeba czekać i nie wiadomo kiedy i czy przyjdzie. Teraz chcesz iść do sklepu i kupić bo ludzie się już przyzwyczaili, że jest wszystko. Świadomość, że trzeba zapłacić stosunkowo dużo i jeszcze ciągnąć grę z zachodu jest dla wielu naprawdę porządną barierą.

A co do popularności, to już napisał Sundowner. To nie chodzi o dostępność, ale o stopień komplikacji. Jak osoba przyzwyczajona do kilkunastustronicowych książeczek dowiaduje się, że żeby w ogóle zacząć się bawić trzeba przeczytać 200 stron mauala i to jeszcze po angielsku z trudną dla początkujących terminologią, i poznać setki klawiszy klawiszologii, mieć Hotas żeby fajnie się pobawić itd. A to nie koniec, bo potem wejdzie na forum, gdzie się dowie, że to dopiero początek, że czeka na niego jeszcze 2 tys stron różnych książek żeby nauczyć się porządnie walczyć.... Wielu powie sobie - Kurcze, kupie Battlefielda i tam też sobie polatam samolotami. Szybko się połączę z wieloma użytkownikami, nie jest to trudne, żeby zagrać po sieci, nikt nie będzie mi kazać czekać na zapisy do wirtualnych eskadr gdzie przemielą mnie z teorii i umiejętności praktycznych. Powiem szczerze - gdybym swego czasu nie interesował się poważnie lotnictwem i taktyką walki powietrznej w życiu bym do Falcona nie trafił na tak długo bo wolałbym usiąść sobie do strzelanki, która dawałaby mi szybką rozgrywkę przy minimum zaangażowania czasu z mojej strony.

« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 28, 2007, 13:39:10 »
Iceman ma rację! Po prostu niedostępność gry przed laty spowodowała, że ludzie związani z symulatorami nie złapali "bakcyla" tej gry w odpowiednim czasie i zainteresowali się innymi tytułami. W momencie gdy gra stała się bardziej dostępna przestała już być młoda, więc spora grupa "w to nie wchodzi" bo już chyba nie warto. W końcu pomimo pewnej poprawy, grafika już "nie ta". Pamiętam zetknąłem się w Falconem bliżej - 2 lata temu u kolegi i widząc graficznie archaiczny VC nie zainteresowałem się tematem. Teraz żałuję, że nie miałem możliwości nabyć gry w czasie jej świetności bo pewnie obecnie bym się nią świetnie bawił. Trudno poczekam na następnego sima zachodnich "suszarek" (FO czy jak to tam ma się nazywać  :004: :021:), a po drodze będzie pewnie kilka innych ciekawych gier.

« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 28, 2007, 13:47:51 »
Rozumiem cię troszkę. Twoja wypowiedź jest podyktowana tym, że najprawdopodobniej bawisz się w Falcona od roku-dwóch
W symulatory latam od 1999r. i mam jeszcze gdzieś płytkę z gazety z demem Falcona (nieważne jaki byś miał sprzęt max to 15 klatek na sek.) ! Wtedy odkryłem "Birds of Pray" i "Chuck Yeager...." A zacząłem tak późno się interesować z powodu właśnie lotnictwa, kiedy w 1993r po pozytywnym przejściu badań do Liceum Lotniczego w Dęblinie dostałem po paru tyg. list z "Wojskowej Komisji Lotniczo-Lekarskiej" że niestety ale moja kandydatura została odrzucona (mam ten dok. do dzisiaj). Po takiej wiadomości nawet "TopGun" przestał mnie interesować  :118: Na szczęście po 7 latach mi przeszło.

A właśnie może jest tu gdzieś na forum ktoś kto był na komisji lekarskiej w 1993.06.05 ? Był wtedy po pierwszym dniu badań pokaz dla jakiś VIPów, latały Iskry oraz IRYDA !

« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 28, 2007, 17:38:04 »
Chciałbym dorzucić parę swoich uwag.Miałem szczęście,że trafiłem od razu na FalconAF i to w momencie jego premiery.Przed falconemAF bawiłem się trochę innymi sim typu F-16 MF,F-22 Raptor itp. oraz FS 2004 i Lock on.Lock on wymagał trochę wysiłku,ponieważ instrukcja była po angielsku (teraz jest po polsku).Dopiero falcnoAF zdopingował mnie do poznania tego sima dokładniej.Aby zapoznać się ogólnie z tym symulatorem musiałem najpierw przeczytać manuala odbywająć równolegle misje treningowe.Zajęło mi to parę miesięcy.Po roku odkryłem przypadkowo nasze forum i tutaj mogę czasem poprosić kolegów o pomoc.Stwierdziłem jednocześnie,że jestem na poziomie "przeczkola" w porównaniu do kolegów z forum.
Dlaczego falconAF lub inna jego wersja jest dla mnie interesująca.Odpowiedź jest prosta.Poznając dokładniej ten symulator mogę ogólnie poznać działanie prawdziwego F-16 i problemy związane zastosowaniem tego myśliwca np.w walce.Drugi powód jest także prosty,ponieważ nie miałem możliwości zostać prawdziwym pilotem to mogę udawać pilota.
Bawiąc się falconemAF doszedłem do następujących wniosków.Dobrze jest mieć dobry hotas najlepiej cougara a jeszcze ważniejsze to mieć dobry profil.Jest to droga inwestycja to prawda,ale latanie oraz walka nie sprawia tyle problemów.Drugim ważnym dodatkiem jest zredukowanie do minimum używanie klawiatury i myszy.Ja zrealizowałem uproszczony kokpit realizujący MFD,ICP oraz parę dodatkowych funkcji.Obecnie chcę zrealizować rudder z hamulcami.Na koniec moja rada nie należy się zniechęcać.Ja także zdaję sobie sprawę,że nie jestem w stanie przeczytać 3000 stron po angielsku,ale jeśli coś potrzebuję to wiem gdzie szukać lub mogę zawsze zapytać kolegów z forum.To tyle moich przemyśleń dotyczących falcona
pozdrawiam
vito_zm

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 29, 2007, 13:23:49 »
W symulatory latam od 1999r. i mam jeszcze gdzieś płytkę z gazety z demem Falcona (nieważne jaki byś miał sprzęt max to 15 klatek na sek.) ! Wtedy odkryłem "Birds of Pray" i "Chuck Yeager...." A zacząłem tak późno się interesować z powodu właśnie lotnictwa, kiedy w 1993r po pozytywnym przejściu

ja też miałem to demko :) bodajże z Secret Service - specjalnie kupiłem :) Na p200mmx hulało nieźle i chyba jednak miałem więcej niż 15 fps ;)

Solo

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 02, 2007, 21:07:42 »
Witam,

To mój pierwszy post na tym forum i nie jestem pewien, czy to dobry temat, ale co mi tam. :)
Jestem Solo, a Falconem 4.0 (od niedawna także Allied Force) latam od 1998 roku chyba (pamięć mnie już zawodzi) i po prostu kilka dni temu z zachwytu aż mi pociemniało w oczach, gdy zobaczyłem, że jest takie forum w sieci.
Od lat szukałem miejsca, gdzie można pogadać o symulatorach z ludźmi, którzy znają się na rzeczy. Z tego co widzę, wreszcie trafiłem w dziesiątkę i mam nadzieję, że spędzę tu sporo czasu.

To dlaczego? A gdzie w Polsce można legalnie nabyć Falcona? Zresztą tak jak napisał some1 - większość tego wszystkiego to jest tylko w "podziemiu".

Z tego co pamiętam, to swego czasu (pod koniec lat 90) Falcona 4.0 można było kupić (ja tam go zanabyłem) w nieistniejącym już sklepie Wirtualny.pl, potem widziałem go kiedyś na półkach warszawskiego Empiku.
AF kupiłem jakieś 2 lata temu w australijskim DVDCrave.com - wyszło tanio i szybko, a co ważne wysyłali to do Polski. Teraz niestety nie mają tego na stanie.

13 WELT jest również jedyną polską eskadrą Falcon 4.0 , jeżeli dobrze pamiętam, za czasów kiedy miałem modem, była eskadra "Snakes" czy coś w ten deseń, Iceman chyba od nich się wywodzi, niech mnie sprostuje.

Kurcze, to były czasy. Byłem członkiem tej eskadry, którą - o ile pamiętam - założył i prowadził Vino. Początki były z dzisiejszego punktu widzenia zabawne - Vino tworzył i wrzucał na serwer misje, które należało ściągnąć, zainstalować i wykonać. Za wykonanie dostawało się punkty, były rankingi... Super to było, kiedy tłukło się nasty raz tę samą misję, żeby wykonać ją w 100%. Potem zaczęto latać on-line, niestety jako posiadacz modemu nie mogłem za bardzo poszaleć i jakoś tak urwał mi się kontakt ze "snejkami". Ale wspomnienia pozostały. :)

« Odpowiedź #24 dnia: Maja 07, 2007, 09:29:02 »
A jakie miałeś pseudo w Snakes'ach?

Solo

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 07, 2007, 18:44:45 »
Solo. :)

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 07, 2007, 19:21:56 »
ooo, Solo :) Kope lat. No punkciki to było coś aż potem przyszedł pomysł z Vino na on-line no i sięzaczęła jazda w polskim światku F4.0 ;)

Solo

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 07, 2007, 20:57:24 »
Pamiętasz mnie? A ja Ciebie niestety nie za bardzo, ale to pewnie dlatego, że mało kogo pamiętam z tej eskadry.
Kojarzę kogoś o nicku Darth Worm. Cóż, miło powspominać kombatanckie czasy. :)
Czy Ty brałeś jeszcze udział w rywalizacji offline?

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 07, 2007, 22:21:46 »
Yep, był Darth Worm. Latałem ostatki offline - bodajże 3 ostatnie misje, a potem nikomu już się nie bardzo chciało latac z tego co pamiętam i nastąpiło zawieszenie. A potem razem z Vino dokonaliđmz reaktzwacji ale tzm rayem on-line i sie zaczeło na dobre  :karpik

« Odpowiedź #29 dnia: Maja 08, 2007, 00:16:08 »
Heh, to dlatego Cię nie pamiętam, Solo :). Ja zacząłem latać (tak przypuszczam) po reaktywacji o której pisze Iceman.
Qrcze, ale się OT zrobił... :]

Pzdr 4 All