Autor Wątek: Polskie F-16'stki i dziennikarski bełkot - wątek "trochę" humorystyczny.  (Przeczytany 44106 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mikkael

• Gość
Kolejne newsy onetu...

http://wiadomosci.onet.pl/1538949,11,item.html

Wydzieliłem to jako wątek humorystyczny wydzielony z poważnego wątku o naszych F-16.

http://www.il2forum.pl/index.php/topic,5151.0.html

Tutaj będziemy umieszczać wszelkie głupoty wypisywane przez "naszych inteligentnych dziennikarzy" i "do bólu" się z nich nabijać - to taki F-16 LOL
« Ostatnia zmiana: Maja 22, 2007, 18:57:18 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline Rolam

Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 21, 2007, 10:16:32 »
Właśnie miałem to wrzucić..

Ciekawe, że w tak krótkim okresie, samolot pozbawiony wad wieku dziecięcego, poraz kolejny zawodzi. A to dopiero początek eksploatacji, a panowie chyba latają tyle co w standardzie NATOwskim jest przyjęte. I pytanie: co z gwarancją? :>

http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 21, 2007, 10:38:56 »
W sumie ciekawi mnie jaki jest poziom wyszkolenia obsługi naszych f-16tek.
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

« Odpowiedź #3 dnia: Maja 21, 2007, 11:06:53 »
Jak zwykle nie piszą co dokładnie się zepsuło - najważniejsze jest to, że było lądowanie awaryjne i mało co nie doszło do tragedii. No tak, przecież nasze lotniki całe życie lądowały tylko i wyłącznie z ILS więc takie sytuacje to pewnie nowość...

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 21, 2007, 11:41:22 »
Nie napiszą co dokładnie padło, bo nie wiedzą, a nawet jakby wiedzieli to nie zrozumieją i napiszą znowu jakąś bzdurę (jak z tym Rosomakiem "rozstrzelanym jak sito"). Jak napiszą o tym w Raporcie, nTW, czy Lotnictwie to podyskutujemy, reszta jak do tej pory wypisuje bzdury.

« Odpowiedź #5 dnia: Maja 21, 2007, 12:01:37 »
... reszta jak do tej pory wypisuje bzdury.

Dokładnie - bo co wiadomo z tej informacji? Wiemy tylko tyle, że odbyło się "awaryjne lądowanie" i że miało to coś wspólnego z jakimś wskaźnikie czy wskaźnikami w kabinie (choć to drugie juz nie na pewno). Problem polega na tym, że lądowanie awaryjne jest pojęciem dość szerokim i wcale nie oznacza jakiegoś większego niebezpieczeństwa.

Pamiętam sytuację gdy podczas jednego z pokazów (w czasach gdy potencjalni sprzedający, oferowali Polsce swoje produkty), pilot Gripena miał awarię jednego z układów w maszynie (nie pamiętam już o co konkretnie chodziło), który był układem zdublowanym i nie było żadnego zagrożenia. Jednak instrukcja samolotu i szwedzkie przepisy nie pozwalały na kontynuowanie lotu, tylko na lądowanie na najbliższym możliwym lotnisku. Pilot więc zgłosił wieży "lądowanie awaryjne", wylądował bez najmniejszych problemów i tyle. Było lądowanie awaryjne - było! Było zagrożenie - raczej nie, bo prawdopodobieństwo awarii tego drugiego układu zdublowanego było minimalne, choć teoretycznie oczywiście możliwe.

Tego typu "newsy" są wynikiem zwykle jakiś przecieków z gatunku: jakiś kapral, przy piwie opowiedział pismakowi, że "było w bazie awaryjne lądowanie". Sam zapewne niewiele wiedział na ten temat (Co się stało? - A panie wszystko padło w kabinie!), dziennikarz jeszcze mniej, ale z czegoś przecież życ trzeba - więc sensacja gotowa - szczególnie, że temat "jaki to kupilismy złom od amerykanów" wciąż w modzie, podobnie jak histeria pana H. w pewnym niegdyś ciekawym i sensownym lotniczym piśmie.

O! - to jest fajne:

Konieczna jest także modyfikacja symulatora F-16, co jest obowiązkiem Amerykanów. Urządzenie, które nam przekazali symuluje bowiem loty starszej wersji samolotu i tym samym jest całkowicie bezużyteczne - pisze "Newsweek".

Proponuje zwrócić uwagę na słowa: całkowicie bezużyteczne - to mówi wszystko o poziomie obecnego dziennikarstwa. Jeszcze trochę, a wszystkie gazety lub czasopisma ( :020:) - będą przypominały "Fakt" czy inny "Super Express"! Nie wiem tylko czy to dziennikarze zidiocieli do reszty czy to społeczeństwo tak zgłupiało, że inaczej do nich już pisać nie można.
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2007, 12:08:53 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 21, 2007, 13:20:58 »
Nie wiem tylko czy to dziennikarze zidiocieli do reszty czy to społeczeństwo tak zgłupiało, że inaczej do nich już pisać nie można.

I jedno, i drugie  :006:

Żeby OT nie było. Szesnastka ma poza tym kilka podstawowych przyrządów analogowych.
Przy lądowaniu w dzień najważniejszy jest prędkościomierz. I tyle.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #7 dnia: Maja 21, 2007, 13:25:52 »
Macie kolejny news: Właśnie TVN24 podało, że F-16'stki z Krzesin "przepaliły dopalaczami linię wysokiego napięcia

To dopiero musiało fajnie wyglądać :karpik

Mikkael

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 21, 2007, 13:32:43 »
Uuuu... no to teraz już rozdmuchają sprawę  :001:

Może w wieczornych znów zobaczymy wszechwiedzącego Mr. H?

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 21, 2007, 13:35:54 »
O! - to jest fajne:

Konieczna jest także modyfikacja symulatora F-16, co jest obowiązkiem Amerykanów. Urządzenie, które nam przekazali symuluje bowiem loty starszej wersji samolotu i tym samym jest całkowicie bezużyteczne - pisze "Newsweek".

Już bez takiego przesadyzmu. Jakoś nie wierzę że symulator choćby i F-16C Block 32 (w USA polscy piloci byli szkolenie bodajże głównie na Block 40/42?) był całkowicie bezużyteczny w szkoleniu pilotów naszych wersji "szesnastek" :121:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 21, 2007, 14:00:12 »
Symulator w Krzesinach reprezentuje kabinę maszyny block 40 :)

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 21, 2007, 15:12:13 »
Symulator w Krzesinach reprezentuje kabinę maszyny block 40

Kurcze skad macie takie informacje?   :karpik  Jesli to Block 40 to wiele systemow dziala w taki sam sposob jak w Block52+ (choc glowy bym nie dal)  :020:

Jesli jest bezuzyteczny to ja go chetnie od nich wezme  :021:

Swoja droga to amerykanie maja nas chyba troche w d....  , a z tym serwisem to porazka na maxa.
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #12 dnia: Maja 21, 2007, 15:50:26 »
Taaaa... już nie mogę się doczekać kolejnych wypowiedzi DJ H  i kolejnych teorii spiskowych w najbliższych wiadomościach. Zastanawia mnie co by napisali kiedy kupilibyśmy Gripeny i gdyby jeden z naszych niechcący wystrzelił się z samolotu. Hmmm... niech pomyślę nad nagłówkiem gazety "Nic się nie stało, to się zdarza"   :karpik

Czasem mam wrażenie, że te wszystkie artykuły w zwykłych gazetach są pisane przez jakąś zbuntowaną gówniarzerię z wymalowaną anarchią na plecaku.
A mówią to ja  - fan metalu i rocka wszelakiej maści...  :118:

Mikkael

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 21, 2007, 16:10:07 »
Taak, tacy właśnie z anarchią na "kostkach" przykuwali się do drzewek w dol. Rospudy... (też słucham ciężkiej muzy  :021:, ale z takimi nigdy się nie utożsamiałem)

Lewactwo dziennikarskie też istnieje :118:

Ale mamy i takich, którzy każdą usterkę rozwiną do potężnego problemu, byle tylko kaska wpadła. Ja rozumiem, że muszą zarabiać na chleb, ale bez przesady. A potem "wiadomości": policja - zła, służba zdrowia - zła, lewica - be, prawica - be, kościół - be, F-16 - be, Rosomak - be... itd.

A potem cudzoziemcy czytają i się śmieją...

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 21, 2007, 16:15:35 »
W dzisiejszych czasach nie istnieje na Świecie dziennikarstwo "niezależne" całkowicie. Nic nie dzieje się bez przyczyny, pewne artykuły mają taką wymowę jaką według mocodawcy (płatnika) miały mieć. Trwa wojna podjazdowa pomiędzy starym kierownictwem resortu ON a obecnym rządem, "afery" Rosomaka i F-16 są tego przykładem. Poczekajmy jeszcze trochę, a minister Ziobro na pewno będzie miał konferencje prasową w tej sprawie. Typuję na Zemke i Komorowskiego + Kaczmarek. Szczygło podobno jest tylko po to ministrem by to "załatwić" papierowo, Potwierdzeniem twego może być fakt iż miejsce w kancelarii prezydenta czeka na jego powrót :), nadal nie jest obsadzone. Poczekamy zobaczymy.  
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM