Autor Wątek: Polskie F-16'stki i dziennikarski bełkot - wątek "trochę" humorystyczny.  (Przeczytany 44218 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ryszard i Elżbieta Kozłowscy uciekali z domu, gdy pilot myśliwca zbyt nisko nad nim przeleciał
Indianie też uciekali przed lokomotywami, a Europejczycy przed samochodami, może to o to chodzi  :002: :002: :002:

Offline Meehau

• *
  • CyC
na polityce i piłce nożnej

Jeszcze na medycynie i na wychowywaniu dzieci.

Artykuły te, z przykroscią stwierdzam, trafiają jednak na żyzny grunt masowej wyobraźni. Po każdym takim artykule znajomi wypytują, "o co chodzi z tymi F-16, czy naprawde takie felerne?", i czasem to nawet piloci. Najgorsza jest jednak rodzina: "widzisz?!?!? A ty chcialeś tym złomem latać, przeciez to co chwile spada!!"
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

damos

• Gość
Najgorsza jest jednak rodzina: "widzisz?!?!? A ty chcialeś tym złomem latać, przeciez to co chwile spada!!"
Taki tekst zamykał dyskusję, gdy kilkanaście lat temu próbowałem zdobyć zgodę rodziców na kurs szybowcowy w EPJG. Akurat po jakimś felernym wypadku szybowca - pękł dźwigar skrzydła (po przekroczeniu krytycznych parametrów lotu - albo i bez tego). A wtedy koszty to był jedynie... dojazd !! :(

W mediach "dobra wiadomość to zła wiadomość" więc z byle bzdetu będą robić tragedię - normalne.

kozak

• Gość
Ja mam takie pytanie do Poznaniaków - ten domek państwa Kozłowskich to jak w morde strzelił na podejściu na ożarowskiej stoi, łatwo rozpoznać. Kto piszę się na spotting a przede wszystkim poszukiwanie piszczących królików i zrywanych lini wysokiego napięcia :karpik Albo zrobimy wywiad jako dziennikarze, może dowiemy się prawdy jak to z tymi królikami było...=P

v2

• Gość
Wojsko zaprzecza informacjom o awariach F-16

21.5.Poznań (PAP) ľ Żadnych awaryjnych lądowań polskich F-16 nie było ľ powiedział w poniedziałek PAP pełniący obowiązki dowódca bazy w Krzesinach płk Sławomir Smuktonowicz. Te informacje potwierdza były szef polskiego programu F-16 Piotr Łukaszewicz. W poznańskich Krzesinach stacjonuje 15 samolotów F-16. Tygodnik "Newsweek" napisał, że ostatnio dwa razy piloci F-16 musieli awaryjnie lądować, a katastrofie zapobiegli piloci, którym udało się wylądować äna wyczucieö. Według tygodnika, w samolotach doszło do awarii wskaźników w kabinie pilota. äTe informacje to absolutna nieprawda. Nie było żadnych awaryjnych lądowań. Nie wiem, skąd gazeta ma takie informacjeö ľ oświadczył PAP płk Smuktonowicz. Dodał, że w samolotach F-16 wszystkie systemy się dublują i niemożliwe jest to, żeby wszystkie na raz się zepsuły. äA taka jest informacja gazetyö ľ mówił płk Smuktonowicz. Były pełnomocnik ministra obrony narodowej, szef programu F-16 Piotr Łukaszewiczá(kierował nim do marca br.) powiedział PAP, że nie wierzy w informacje o tak poważnych awariach. äZ aktualnie posiadanych przeze mnie informacji wynika, że do niczego takiego nie doszłoö ľ powiedział Łukaszewicz. äJest różnica między eksploatacją F-16 a innych, starszych samolotów pozostających na wyposażeniu naszej armii. W przypadku F- 16 jest kilka kategorii usterek: takie, które nie wpływają na możliwość wykonania lotu, takie, które wpływają nieznacznie, które ograniczają zdolności samolotu i takie, które go unieruchamiają. W poprzednim sprzęcie każda usterka, nawet przepalenie lampki kontrolnej, było awarią, która powodowała bezwzględne odsunięcie samolotu od wykonywania lotówö ľ mówił. "Newsweek" napisał, że koszty napraw i nowych części do F-16 musi pokryć polskie wojsko, bo w umowie zakupu amerykańskich myśliwców rząd nie zadbał o gwarancję i serwis sprzętu w ramach offsetu. Według Łukaszewicza, zarzut ten jest nie do końca prawdziwy. äZ kontraktu zakupu wynika, że w okresie trzech lat mamy zapewnione i części, i serwisowanie w systemie +Napraw i odeślij+. To jest zapłaconeö ľ mówił Łukaszewicz. Pokreślił, że w kontrakcie nie ma uregulowań dotyczących zaawansowanego serwisowania samolotów i wykonywania poważnych napraw. äZ tego co wiem, trwają zabiegi, żeby mogły się tym zajmować polskie zakłady. Prowadzone działania są daleko posunięte, a rezultaty rozmów z udziałem producenta samolotów i rządu USA obiecująceö ľ powiedział Łukaszewicz.(PAP)

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 22, 2007, 23:22:39 »
Złota czcionka, panie... :121:

Ten sam "Pan" twierdził, że spaliny paliwa lotniczego są rakotwórcze.

Cytat: kozak
ten domek państwa Kozłowskich to jak w morde strzelił na podejściu na ożarowskiej stoi

Jeśli mam na myśli ten sam dom, to gratuluje Państwu Kozłowskim wyobraźni przy zakupie.
Na forum 3elt już parę razy był poruszany temat dzierżawy od nich dachu ;).

martin
« Ostatnia zmiana: Maja 22, 2007, 23:30:27 wysłana przez martin »
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

Offline Kusch

• Global Moderator
Buachahhahahaha

Ekolodzy chcą sprawdzić manewry F-16
Członkowie stowarzyszenia Ekologiczne Marlewo w Poznaniu chcą, by prokuratura zbadała, czy niektóre manewry pilotów F-16 nie łamią prawa.
Zdaniem grupy mieszkańców osiedla Marlewa, położonego przy 31. Bazie Lotniczej w Krzesinach - w poniedziałek jeden z samolotów uszkodził linię energetyczną lecąc zbyt nisko nad osiedlem.

Właśnie tego przypadku dotyczy doniesienie złożone dziś przez stowarzyszenie do poznańskiej prokuratury.
REKLAMA   Czytaj dalej

W piśmie członkowie stowarzyszenia zwracają się też do prokuratury o ustalenie: czy akrobacje lotnicze, które - ich zdaniem - piloci wykonują nad osiedlem - są dozwolone przez prawo, czy też je łamią.

Radio Merkury dowiedziało się też, że pisemne informacje o sytuacji wokół lotniska w Krzesinach i o domniemanych zagrożeniach - Ekologiczne Marlewo prześle do: ministerstwa sprawiedliwości, dowództwa sił powietrznych oraz do prezydenta Poznania.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Ja z czekam tylko na to aż w końcu zaczną nasze 'Jaszczompy' latać z uzbrojeniem, parę 2000 funtówek przypadkiem sie odczepi od skrzydeł (no co, taki awaryjny ten F-16, to ma prawo  :021:) i będzie spokój  :118:

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
Ja z czekam tylko na to aż w końcu zaczną nasze 'Jaszczompy' latać z uzbrojeniem, parę 2000 funtówek przypadkiem sie odczepi od skrzydeł (no co, taki awaryjny ten F-16, to ma prawo  :021:) i będzie spokój  :118:

Tylko nie dobrze przycelują, bo dwa kilometry dalej to ja mieszkam

Martin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

Offline cygan

• APAsq
  • *
Jest takie powiedzenie -"Gdzie zaczyna sie wojsko tam konczy sie logika"
Jak czytam ten bełkot to jakies credo dla prasy  przydało by sie  wymyslec -  :razz:
A tak na marginesie -podobnie było z W-3 kiedy jakis rolnik chodujacy strusie narzekał w prasie że smigłowce
specjalnie przelatuja mu nad gospodarstwem i strasza biedne strusie (na emigracji  :002:) W rzeczywistosci trasa od dawna była standardowa Leznica - Glinnik .A i w pruszczu jakis czas temu mozna było poczytac "ciekawe" rzeczy w prasie na temat lotów mi-24.
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

... podobnie było z W-3 kiedy jakis rolnik chodujacy strusie narzekał w prasie że smigłowce
specjalnie przelatuja mu nad gospodarstwem i strasza biedne strusie ...

A co się dziwicie - przecież społeczeństwo "debileje" z każdym dniem. Skoro prezydent i rząd "średniej wielkości europejskiego państwa" w XXI wieku powołuje się oficjalnie na moce nadprzyrodzone! :021: To czego spodziewacie się od "prostego ludu"   :010: :011:

Ja Wam powiadam: "wracamy do korzeni" (tych bardzo głębokich  :020:) - od tych aeroplanów to krowy przestaną dawać mleko, a kury nie będą znosić jajek. Nadchodzi apokalipsa  :118:

PS. Nie wiem tylko co zrobią króliki (bom jest człek miastowy) oprócz tego, że będą piszczeć oczywiście  :karpik

Komisja śledcza powinna powstać ws. piszczących królików :118: przynajmniej posły by się wykazały to by było coś, nowa rozrywka w sejmie, a A.L. zaczął by blokować pas startowy :karpik

Mam nawet hasło na transparenty dla A.L.
"NIE - dla polskich ef szesnaście"  :banan

Ktoś to przebije ?

Lokid Martin musi odejść! :banan

empeck

• Gość
Maddog - oplułem monitor LOL