Autor Wątek: Saitek X52 - pytanie o modyfikacje zastowowane przez użytkowników  (Przeczytany 15790 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Saitek X52 - pytanie o modyfikacje zastowowane przez użytkowników
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 09, 2007, 08:28:37 »
OK,

nie wiedziałem w końcu, czy lepiej użyć smar silikonowy, teflonowo-silikonowy, czy też inne wynalazki. Miałem dostęp do większości takich rzeczy, włącznie z olejem maszynowym i wazeliną :-)

Niestety nic nie pomogło na dłużej, a po jakimś czasie było gorzej i gorzej...

W związku z tym zrobiłem własnego "moda" X52, niejako pod prąd większości porad. Zacisnąłem sprężynę (na stałe), zmniejszając jej długość, i po tej akcji joystick:

1) zrobił się mięciutki jak nie wiem co,
2) nacisk talerzyka na podstawę zelżał na tyle, że problemy z zacinaniem i skrzypieniem znikły.

I znowu jestem happy...
Pozdrawiam,

Sorbifer.
OstBlock
Kiepsky.

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 12, 2007, 19:39:23 »
@Sorbifer - duża flacha Ci się należy :564: Pomysł tak prosty...żeby nie powiedzieć genialny :510: / ... te schematy myślowe  :020: /.
Związałem cienką linką dwa zwoje spężyny ze sobą / bez rozbierania joya / i ...super jest  :banan - joy chodzi jak świeżo nasmarowany  :banan 
Spokój cechuje Mistrza.

Offline Zodiak

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 16, 2007, 13:09:50 »
Hej panowie. znalazlem link do tego moda o ktorym wspominalem.
http://forum.lockon.ru/showthread.php?t=21199
Modyfikacje juz wykonalem u siebie z calkiem fajnym efektem.
http://img265.imageshack.us/img265/1186/x52modmy0.jpg

Offline Zodiak

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 16, 2007, 13:12:01 »
Wykres jest trochę niechlujny i naprawdę można tą spiralę jeszcze zagęścić.

« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 16, 2007, 14:29:39 »
Wykres jest trochę niechlujny i naprawdę można tą spiralę jeszcze zagęścić.
Znalazł byś czas i chęci, aby opisać tego moda w naszym języku?
Byłbym niezmiernie wdzięczny :)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 16, 2007, 14:52:34 »
Przede wszystkim to zapytajcie autora czy ma jeszcze fotografie, bo całość była porządnie zilustrowania, ale chyba robiąc porządek na swoim koncie pousuwał załączniki.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 16, 2007, 14:56:30 »
I jakieś fotki by się przydały , bo wiadomo , że faceci to wzrokowcy  :003:
@some1 - byłeś szybszy.
Spokój cechuje Mistrza.

Offline Zodiak

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 16, 2007, 16:04:33 »
Na którejś z dalszych stron jest rysunek poglądowy.

http://img252.imageshack.us/img252/2168/unbenanntcy5.jpg

na rysunku autor przykleił magnesy na dwustronną taśmę. Ja zrobiłem to inaczej bo wykorzystałem fabryczny otwór wkręcając w niego śrubkę a magnes przykleiłem do spiłowanego na płasko łba. Rozwiązanie to daje pewien zakres regulacji tak że łatwo można ustawić 1 mm. dystansu od czujnika.

P.S. Magnes z jednej strony jest zaznaczony markerem i tą stronę należy zwrócić czołem do czujnika.

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 08, 2008, 21:30:25 »
Zastanawiam się nad zasadnością tego moda. Romby mogą wychodzić dlatego że chcemy rysować kółka a przecież pole do rysowania jest kwadratem. Na geometrii się specjalnie nie znam ale coś mi tu nie gra. Jeśli mod zostanie wykonany tak, że w środku boków kwadratu (czyli ruch joya w pionie i poziomie) wykonamy pełny wychył drąga z maksymalnym jego wykorzystaniem to nie dociągniemy do rogów kwadratu (po przekątnej), czyż nie tak? A może zamiast kółek powinny wychodzić kwadraty?

« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 11, 2008, 12:30:51 »
Ja zmodyfikowałem swojego X-52 poprzez założenie dwóch opasek  zaciskowych na dwa zwoje sprężyn. dzięki temu mogę poprzez przesuwanie opaski płynnie regulować nacisk sprężyny.

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 11, 2008, 16:58:04 »
Hm, jedni utwardzają tą sprężynę, drudzy zmiękczają. Jak kupię odpowiedni smar będę się zastanawiał co zrobić.
Oczywiście moje podejrzenia w poprzednim poście okazały się niesłuszne. Oczywiście joy wykonuje ruch po idealnym kwadracie a nie kole więc problem nie linearności osi rzeczywiście istnieje. Mod polegający na usunięciu wózków z magnesami jest banalny, jednak osobom nie majsterkującym może przysporzyć trochę kłopotu. Czas pracy to ok, pół godziny roboty. Ryzyko znikome że coś zepsujemy. Trzeba odkręcić i zakręcić 12 śrub. Wyjąć magnesy z wózków używając szpikulca (w obudowie wózków są jakimś cudem otworki gdzie można je podważyć. Ja postąpiłem inaczej niż Zodiak. Przykleiłem na taśmie obustronnie przylepnej magnesy ale jeden na drugim. Niestety pomysł okazał się chybiony bo pole magnetyczne jest za duże. Joy co prawda robi kółka idealne ale w połowie wychylenia joya mam już max w panelu kontrolnym. Muszę dać jeden magnes i umieścić go chyba dalej niż 1 mm od hallotronu.
Jeszcze udało mi się w prosty sposób wyeliminować deadband na ośi y. Po prostu przykleiłem na trzpień przy jego końcu taśmę izolacyjną powiększając trochę średnicę rurki. Teraz ciasno wchodzi w element plastikowy i nie ma martwej strefy. Ciekawe na jak długo? Jak uda mi się do końca to może jakies fotki przedstawie. Dzięki dla Rolama i Zodiaka.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 11, 2008, 17:53:12 »
Niestety pomysł okazał się chybiony bo pole magnetyczne jest za duże. Joy co prawda robi kółka idealne ale w połowie wychylenia joya mam już max w panelu kontrolnym.

U mnie było na odwrót, maksymalne fizyczne wychylenie drąga powodowało malutki ruch na panelu. Użyłem jakiś malutkich magnesów neodymowych z allegro (nie oryginalnych z Saiteka). Próbowałem włożyć dwa i zakres tylko się zmniejszył. Dodatkowo napotkałem na jeszcze inną anomalię - przesuwając rączkę do przodu, krzyżyk najpierw sunął w górę, potem zatrzymywał się i szedł kawałek w dół. Nie udało mi się ustalić gdzie leży problem i dałem za wygraną.

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 11, 2008, 17:59:05 »
Tak, czytałem Twój post na tamtym forum. Mniejszy ruch na panelu to pół biedy bo można go ograniczyć w panelu, odwrotnie się nie da. Podejrzewam że był on na tyle mały, że zmalała bardzo precyzja. Co do magnesów to może założyłeś je do góry nogami? Jak pisał Zodiak trzeba je umieścić markerem do góry.

« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 11, 2008, 21:36:00 »
Mod polegający na usunięciu wózków z magnesami

Mógłbyś dokładniej napisać na czym polega ten MOD? Co daje? I jak go wykonać?
Bo czytam to chyba z 10 raz i nie bardzo mogę zrozumieć co tam na stronie piszą.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 11, 2008, 22:57:20 »
Jak pisał Zodiak trzeba je umieścić markerem do góry.

Jakim markerem? :)

Początkowo założyłem je złą stroną i jedna z osi reagowała odwrotnie (inverted). Zakres ruchu nie zależał od polaryzacji.

Chyba że masz coś innego na myśli?