Co do Tatr FS9, to zaledwie 4 moze 5 mocno zaprzyjaznionych uzytkownikow FS-a wie (przynajmniej widzialo screeny), ze do FS 2004 tez powstala fotosceneria (prawie rownolegle z ta opublikowana), ale kwota 194 tys. zl jaka zaspiewal sobie Tatrzanski Park Narodowy za fototekstury wykroczyla daleko poza nasze mozliwosci finansowe. Nie miala nic wspolnego ze sceneria SimDesign. Co do owej, moim skromnym zdaniem nie zasluguje az na taka krytyke. Kiedy powstawala, FSX jeszcze nie istnial. Na niebie i ziemi nawet nie bylo znakow n/t narzedzi potrzebnych do nowego Sima. Jarek "Jajo" Wozniak i Batrek "BartGraf" Chyc wlozyli naprawde wiele pracy aby, pokryc ten obszar dostepna fototekstura.
Jak napisałeś jest to Twój punkt widzenia, mój jest inny ... i fajnie, bo dywagujemy o rzeczach, które tak naprawdę są kwestią gustu. Jeden będzie np. uważał, że fotosceneria Tatr to świetny dodatek, a ja uważam, że to kompletne nieporozumienie i pieniądze wywalone w błoto. Po prostu się naciąłem, pewnie podświadomie bardzo chciałem aby to był dobry dodatek bo lubiłem w FS2004 "latać" w tamtej okolicy, ktoś mi polecił ... kupiłem i okazał się kompletnym niewypałem (z mojego punktu widzenia). Zdarza się - trochę lat już się FS-ami bawię i to nie pierwszy, a i pewnie nie ostatni nieudany zakup. Ponadto pewnie to nie pierwszy i nie ostatni dodatek do tej gry, o którym wyrażam się bardzo krytycznie.
A jeśli chodzi o SimDesign, to
moim zdaniem stworzyli też rzeczy świetne, jak dodatek
VFR Poland 3D Landmarks, który uważam za coś naprawdę wielkiego w FS9/FSX. Tak więc bynajmniej nie poddaje ich totalnej krytyce - potem poszli w fotoscenerie, co mnie akurat nie odpowiada.
Co do mojego punktu widzenia: tylko dobra, wpasowana w 100% fotosceneria moze oddac naturalny, prawdziwy, as real, wyglad lotniska i jego okolic.
Znowu mamy do czynienia z kwestią gustu. Tobie się fotosceneria podoba, a mnie strasznie razi - bo zwykle ma gorszą jakość niż tekstury z FSX. Jak słusznie zauważył
some1 są dodatki, w których wygląd ziemi jest tworzony z elementów FSX i są to dodatki z "górnej półki" (mnie też się takie dodatki właśnie podobają - elementy FSX, uzupełnione o stworzone obiekty charakterystyczne) i takie właśnie scenerie uważam za najlepsze.
Jasne, kazdy moze wyrazic swoje zdanie. Jednak nadmierna krytyka moze doprowadzic do tego do czego doprowadzila- do zniechecenia i zaniechania.[...]Skoro takie sa zbyteczne, to EPNT-X, EPRU-X, EPWS-X, EPMR-X zostaly tam, gdzie ich miejsce. 4 to juz chyba kilka (liczba mnoga), Razorblade?
Co to znaczy nadmierna krytyka? Krytyka z którą się po prostu nie zgadzasz i masz inne zdanie? Na stronkach dodatków pojawia się mnóstwo samolotów i scenerii, w internetowych sklepach jest też kupa różnych scenerii (samolotów nieco mniej) i chyba trudno aby użytkownicy nie mieli prawa do ich oceny i ewentualnej krytyki. No chyba, że Twoje słowa należy rozumieć, że "
Każdy może wyrazić swoje zdanie" tylko pod warunkiem, że jest to zdanie pochlebne?
Co chciałbyś słuchać tylko pochlebne opinie? Tak się nie da. Nie wiem co prawda jak wyglądała ta "nadmierna krytyka", bo z AZTEC-a odszedłem na długo przed tym "problemem", ale sadzę, że nieco śmiesznie jest pisać, że krytyka jednej (some1) czy kilku osób doprowadziła do faktu, że nie opublikowałeś praktycznie gotowych scenerii.
Bez obrazy, ale masz trochę dziwne podejście do tego wszystkiego i jesteś strasznie "obrażalski". Kiedyś skasowałeś tutaj swoje konto bo ośmieliliśmy się nazwać symulator FSX "grą" i w jakiś sposób Tobie to uwłaczało, bo robienie scenerii zaczęło Tobie przypominać wykonywanie "
planszy do gry". Teraz piszesz, że nie wydałeś praktycznie gotowych scenerii bo ktoś (some1) ośmielił się skrytykować Twoje podejście do tematu ich tworzenia (fototekstury). Skądinąd wiem, że jesteś chłop w sile wieku - ale te reakcje tak trochę dziecinne.
I żeby było jasne to Ty tutaj zacząłeś dyskusje w tym tonie "atakując" some'a1
Jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma...A jak sie nie lubi, to sie nie ma!
Tak sami sobie jesteśmy winni (my nie lubiący fotoscenerii), że nie wydałeś tych scenerii publicznie. Na szczęście FSX to cały świat, a scenerii darmowych i płatnych jest multum (na tatrach już postawiłem krzyżyk - trudno, były fajne w FS9, w FSX pozostanie default) - jest gdzie "polatać".
Tak naprawdę to kompletnie nie rozumiem po kiego ... zacząłeś tą dysputę (bo to Ty wszedłeś do tematu i uznałeś some1 za "winnego" jakiejś swojej porażki ze sceneriami), o co Tobie chodzi? Jaki sens ma wyciąganie użytkownikowi tego Forum, dawnego sporu na innym forum?
Zrobiłeś sobie parę lotnisk do FSX i ich nie upubliczniłeś, tylko potraktowałeś jako "prywatne" czy "dla przyjaciół" ... i fajnie, w końcu to Twoja praca i Ty decydujesz co z tym zrobisz - Twoja wola i Twoje pełne prawo. Tylko po co o tym piszesz w takim nieco dziecinnym tonie, bo to zabrzmiało trochę jak przekomarzanie przedszkolaków w stylu
mam nową piłeczkę, ale nie dam się wam nią pobawić, bo Jaś powiedział że jest brzydka.