Autor Wątek: Pliki SFS - otwarte !  (Przeczytany 50739 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pliki SFS - otwarte !
« Odpowiedź #195 dnia: Sierpnia 12, 2007, 18:25:49 »
Panowie! - a nie sądzicie, że należy zabrać się do tego nieco bardziej metodycznie - jeżeli w ogóle ma powstać jakiś sensowny "real- mod":

1. Założyć nowy wątek - tylko na potrzeby moda i pilnować tam porządku czyli tylko posty "techniczne" reszta bajdurzenia np. tutaj.

2. W pierwszym poście umieścić schemat jakie w ogóle parametry opisują zachowanie się samolotu w "ologierce". Nie wszyscy muszą mieć te "programy kombinacyjne", ale mogą posiadać wiedzę na temat danego typu samolotu.

3. Faktycznie dopasować te parametry w miarę możliwości zgodnie z realem. Czyli np. jeżeli występuje parametr moc silnika=x, promień zakrętu=y czy ilość amunicji=z - to wstawiamy wartość dostępną w literaturze, a w przypadku braku takich informacji przedyskutowujemy na podstawie wiedzy ogólnej o samolotach DWS jaka wartość będzie najbardziej prawdopodobna.

Przy takim działaniu powstanie takiego moda ma sens. Moim zdaniem należy postąpić jak z PL-MOD-em do LO - jedziemy sukcesywnie do celu, odkrywamy możliwości, zbieramy wiedzę o realu i dokonujemy modyfikacji plików, potem testujemy etc.

Do tego potrzeba jeszcze jednej kwestii, ktoś najbardziej obeznany z tym modowaniem tej gry, posiadający czas i chęci - musi pełnić funkcje "kierownika projektu" i mieć ostateczny głos jak będzie wyglądał mod. Wtedy to ma sens i realne szanse na sensowną realizację.

« Odpowiedź #196 dnia: Sierpnia 12, 2007, 18:45:03 »
@ BigMac. masz racje i zgadzam sięz Tobą , bo faktycznie mozna to tak odnieść. Przecież żaden z nas przytoczonym A-20 na bank nie miał nigdy okazji lecieć i nie będzie z nas tu obecnych raczej miał pewności jak to to w rzeczywistości latało. Swoją wypowiedź oczywiście oparłem na małym pomyślunku- tak troszkę w kierunku logiki. Żadne tabele, parametry czy dane techniczne łatwo nam nie zobrazują i nie pozwolą oddać zachowania siękonkretnej maszyny w grze.

O tym że wystarczy zaufać logice jest choćby fakt ,że w ten sam sposób długo już wcześniej zwracałem uwagę współgraczom w Lockona że z zachowaniem samolotu jest faktycznie coś porąbane (to oczym BiG MAc wspomniałeś w swoim poście) - bo rzeczywiście każde dotknięcie dżojstika telepie nim w górę i w dół. Oczywiście spotkałem się z ostrą krytyką ,że "się nie znam i nie leciałem nigdy Migiem 29 to co mogę wiedzieć , no i tak ma być bo LOCKON ma super fizykę lotu- najlepszą wśród symulatorów no i muszę sobie ustawienia osi poustawiać "- (jakbym tego nie robił ze sto razy!). Wystarczy się problemowi przyjrzeć bliżej i troszkę pomyślec czy takie a takie zachowanie faktycznie ma sens czy nie.

Weźmy Havoca flyable z gry i weźmy "Mesera 110".Porównajmy te dwa samoloty pod kilkoma względami. CHociażby obciażenie powierzchni nośnej: A-20G :286kg/m. kw. Me -110 G 2 : 244 kg/m. kw.
Wniosek jaki się nasuwa- MEserek powinien być bardziej "user friendly" a Douglas zaś zachowywać się troszkę bardziej od niego jak szafa 3 drzwiowa. Weźmy teraz zapakujmy w grze do każdego z nich po 100% paliwa i porównajmy ich zachowanie w powietrzu. Potem weźmy spróbujmy wykonac po kolei kazdym z nich start i lądowanie. (Dla posiadaczy ff miłych wrażeń życzę przy lądowaniu Bf110 - przygoda na maksa. W samolocie którym-jak wynika z niektórych opisów- lądowało się dość przyjemnie). A-20 w grze przy starcie ma kopa jak oszalały, nie jest potrzebne używanie 100 % mocy. Havoc na pusto waży około 7200 kg mając silniki o mocy 1580 KM. Pusty Me 110G2 waży coś około 5700 kg a silniki moc ok 1470 KM.
Moje spostrzeżenia więc odnośnie zachowania się A-20G w grze  są oparte na powyższych kilku prostych danych i nie są wzięte  tak do końca z sufitowego "wydaje mi się" . Ale jestem tylko zwykłym niewykształconym osobnikiem :002:
P.S. sorry za ewentualne błędy co do danych techn. - brane z różnych źródeł w sieci (ale nie z Wikipedii! :P )
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #197 dnia: Sierpnia 12, 2007, 19:34:40 »
No i dobrze, takie podejście już może podpadać pod to, co Razor opisał jako ekstrapolacja na podstawie wiedzy ogólnej i znajomości zachowania podobnych samolotów. Inna sprawa, że nie wiemy, czy 110tka w PFie zachowuje się poprawnie, może to ją powinno się "poprawić" a nie "pogorszyć" A-20? A może trochę tego i trochę tego?

Też przychylam się do pomysłu, żeby przenieść tego typu rozważania do osobnego tematu i wyznaczyć reżysera tego całego przedstawienia oraz paru konsultantów, którzy latali czymś w realu :)

« Odpowiedź #198 dnia: Sierpnia 12, 2007, 19:43:16 »
Dokładnie. Moim zdaniem należałoby chyba zaczać od sprawdzenia poprawności już  zapisanych danych w plikach po to aby sprawdzić , jak dalece kod gry jest "wporzo". Mniej więcej tak jak to zrobił Loku z P-11. I tutaj na przykład (ale to tak na marginesie) urodziła mi się już mała wątpliwość. Mianowicie Loku poprawił jak należy moc dodając 100KM. W efekcie samolot poprawił przyspieszenie ze startu zatrzymanego nieomal dwukrotnie. Troszkę wydaje mi się to dziwne. Może nie na miejscu jest porównywanie samochodów do samolotów w tej konkurencji. Jednak na pewno w przypadku pojazdów podniesienie mocy w silniku o powiedzmy 20 % nie spowoduje ich przyspieszenia o taką wartość. Ale mniejsza z tym- to taka niepotrzebna w tym miejscu dywagacja. Najistotniejsze że taka poprawka na przykładzie podanym przez Loku odniosła pozytywny dośc skutek.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #199 dnia: Sierpnia 12, 2007, 19:53:09 »
3. Faktycznie dopasować te parametry w miarę możliwości zgodnie z realem. Czyli np. jeżeli występuje parametr moc silnika=x, promień zakrętu=y czy ilość amunicji=z - to wstawiamy wartość dostępną w literaturze, a w przypadku braku takich informacji przedyskutowujemy na podstawie wiedzy ogólnej o samolotach DWS jaka wartość będzie najbardziej prawdopodobna.

Co do mocy silników mam pewne podejrzenie, iż nie można dawać mocy silnikom w stosunku 1:1 w grze. W simie jest chyba jakiś przelicznik (wynikający pewnie z obwarowań enginu - w końcu w pierwszej odsłonie Iłka nie było 2000 KM.) Oczywiście nie zmienia to faktu, iż wiele samolotów jest wykastrowanych.

Do tego potrzeba jeszcze jednej kwestii, ktoś najbardziej obeznany z tym modowaniem tej gry, posiadający czas i chęci - musi pełnić funkcje "kierownika projektu" i mieć ostateczny głos jak będzie wyglądał mod. Wtedy to ma sens i realne szanse na sensowną realizację.

Czy mam wskazać palcem ?  :118:
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline SG4_Rush

• SG4
  • *
« Odpowiedź #200 dnia: Sierpnia 12, 2007, 20:16:25 »
Według mnie to najpierw powinniśmy poznać wskaźniki, co oznaczają i co powoduje zmiana jak nie wszystkich to przynajmniej dużej większości parametrów, a jest ich tam od groma. Zmienianie mocy czy ciężaru samolotu nie jest rozwiązaniem.
Wczoraj czy przedwczoraj bawiłem się w ustawienia Foczki A-8. Moc była prawie dobrze ustawiona ale inaczej trochę rozwiązałem przeliczanie. Kluczem do ustalenia prędkości tej którą znalazłem na wykresach była zmiana współczynnika Cx. Nim sobie wyregulowałem prędkość przy ziemi i na pułapie 6000 metrów. Ale i tak to na razie tylko ułamek, bo nie wiem jak zmienić przyśpieszenie na ziemi i w powietrzu, zachowanie energii przy ciasnych manewrach itd.

« Odpowiedź #201 dnia: Sierpnia 12, 2007, 20:29:06 »
Według mnie to najpierw powinniśmy poznać wskaźniki, co oznaczają i co powoduje zmiana jak nie wszystkich to przynajmniej dużej większości parametrów, a jest ich tam od groma...

Właśnie dlatego proponuję żebyście założyli "temat techniczny", gdzie nie będziecie mieszać wymiany poglądów na temat sensowności i celowości zmieniania parametrów gry, wpływu na takie czy inne rozgrywki online, proroctw co do rozwoju gry itp. z czysto techniczną dyskusją co zmienić, jak zmienić, jakie są skutki zmian itd.

Szczerze mówiąc nie mam tej gry aktualnie na dysku, ale gdyby powstały jakieś sensowne mody to pewnie do niej powrócę. Niestety z tego pomieszanego tematu niewiele wynika (groch z kapustą) - uczyńcie dyskusję na "techniczny" temat modowania gry bardziej czytelną.

Wymieniajcie się czytelnie spostrzeżeniami, bo to pomoże w pracy, a tak pewnie do wielu rzeczy dochodzicie niezależnie, a czas pracy sie wydłuża. Zobaczcie jak to było z LO - taka kompleksowa wymiana doświadczeń doprowadziła do rozwoju wiedzy na temat możliwych zmian w grze.

Sirmati

• Gość
« Odpowiedź #202 dnia: Sierpnia 12, 2007, 20:36:36 »
Skoro KM mają jakiś przelicznik może tak samo/podobnie przeliczane są inne aspekty lotu.
Moim zdaniem przepisywanie rl. tabel(moc itp) do gry nie ma sensu. Już lepiej właśnie sprawdzać doświadczalnie prędkość przy ziemi i np na 6000m. Poza tym FM w swej budowie jest na tyle nie dokładny, że nie odda zachowania większości maszyn.(tak jak by niektórzy chcieli)

Apropo porównanie A-20 do 110 to czy oprócz obciąrzenia powierzchni nośnej i mocy silników, aerodynamika nic nie ma do powiedzenia??

Dlatego chciałbym (mam nadzieje) że jeżeli mod powstanie to będzie on bazował na tabelach z testów w powietrzu, a niżeli danych technicznych.(Pojawia się problem jak maszyny Red side zrobić brać dane z testów super chiper wypieszczone. Czy pseudo prawdziwe widzimisie bo frontowe były gorsze??)

« Odpowiedź #203 dnia: Sierpnia 12, 2007, 20:50:36 »
Przyłączam się do wniosku Razora. Po pierwsze nowy, stricte techniczny wątek. Po drugie, wobec spodziewanego skomplikowania i problemów z właściwym ustawieniem osiągów i charakterystyk lotnych, proponuję wybrać jakiś najbardziej popularny wśród tutejszych pilotów typ samolotu i skupienie się na nim. Ze względu na narodowy charakter forum, będzie to zapewne któryś z mieczysławów  :118:.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #204 dnia: Sierpnia 12, 2007, 21:54:03 »
Panowie - co jest takiego w nazwie katalogu com (plik w nim zawarty jest niezbędny do odpalenia zmodowanego iłka), że nie można zmienić jego nazwy ??? A jak za pomocą różnych czarów się uda (ja zmieniłem na com1), to już nic z nim nie mogłem zrobić - ani skasować, ani zmienić nazwy, ani nawet podejrzeć właściwości ??? Dopiero czary do kwadratu pozwoliły mi się pozbyć tego com1. Na początku nawet nabrałem podejrzeń, że to jakiś podstęp ze strony braci ze wschodu, ale dokładnie takie same perypetie są z utworzonym w dowolnym miejscu katalogu com (pustym).
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline SG4_Rush

• SG4
  • *
« Odpowiedź #205 dnia: Sierpnia 12, 2007, 22:49:52 »
Również jestem jak najbardziej za wnioskiem Razora. Tylko czy w jednym wątku omawiamy engine model i flight model czy oddzielnie? Może za daleko wybiegam ale pojawią się może inne możliwości, chociażby edycja 3d, uzbrojenie, że o dźwiękach nie wspomnę. Chociaż w tym ostatnim aspekcie już się coś ruszyło  :001:.

@Sirmati
KM mają przelicznik ale bardzo prosty i jest nawet logiczny z punktu widzenia mechaniki gry. Np. silnik do A-8 (pomijam tu błąd Ola bo o ile wiem to 110% i WEP to w przypadku A-8 to było to samo - jak gadam bzdury to proszę o sprostowanie):

HorsePowers = 1460 (zakładam że przepustnica 100%)
BoostFactor = 1.2 (wskaźnik przy przesunięciu do 110%)
WEPBoostFactor = 1.17 (wskaźnik włączenia WEPa)

Zakładam że silnik gry to przemnaża więc otrzymujemy wynik 2050 KM - jak na BMW 801D-2 to o 50 kucyków pod maską za mało.
Czy przeliczniki są słuszne, nie wiem, nie chcę osądzać publicznie dopóki nie zapoznam się chociażby z wykresem mocy silnika.

Poza tym myślę że powinniśmy się opierać i wklepywać dane takie jak podają źródła, przynajmniej te łatwe do wyłapania. W innym przypadku nasze fantazje zostaną uznane za herezje, zaraz po tym jak przysłowiowy 13yo otworzy sobie eml-a i zobaczy, że np. FW190D-9 ma 3000 kucyków (trochę tu przesadzam) i oznajmi że nic dziwnego, że nie mógł foczki ścignąć bo jest przemodelowana. Poza tym jak już wspominałem za osiągi odpowiedzialne są też inne parametry i na nich raczej należy skupiać uwagę.

Śmigiełko

• Gość
« Odpowiedź #206 dnia: Sierpnia 13, 2007, 13:27:53 »
Panowie podziwiam waszą wiedzę i zapał jaki bije z niektórych wypowiedzi. Mam nadzieję że wystarczy go do ukończenia real-moda, czego z całych sił życzę. Jak powstanie taki mod to ma pewno kupię PF-a.
Martwię się tylko że wcześniej wyjdzie BOB i zatracicie całą motywację do pracy.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #207 dnia: Sierpnia 13, 2007, 14:48:48 »
Niekonieczne. IL2 PL mod może ukazywać się w stosownych wersjach z updatami.
Powodzenia Panowie!

PS: A próbowaliście stworzyć całkowicie "nowy" samolot (z tego co jest w grze)? Jeżeli by się dało, to możliwe by było stworzenie:
-Me109E1/E3
-P.11 z 2x wariantami silników: Merkury VIS2 i VS2 oraz z parą karabinów zamiast 4x
itp.  :001:

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #208 dnia: Sierpnia 13, 2007, 14:52:32 »
Ja myślę, że na początek można by się zainteresować Bitwą o Anglię i zająć się następującym setem samolotów:
W związku z tym, że tu jest miejsce na luźne pogaduszki, chciałem spytać, czy Ty przypadkiem nie chcesz zdetronizować Ola? :118: tuż przed wypuszczeniem JEGO nowego narzędzia do zarabiania $ :karpik

Z drugiej strony dlaczego nie? Pomysł jest świetny, a maszyny już troche bardziej zaawansowane technicznie niż nasze ukochane P-11. Muszę Wam powiedzieć, że ostatnio grałem na którymś UK mapę Hiszpanii z Wojny Domowej..... To jest bardzo ciekawy temat, a maszyny mogą być łatwiejsze do urealnienia. ( jakieś pokojowe dane techniczne?)

« Odpowiedź #209 dnia: Sierpnia 13, 2007, 16:40:57 »
Dla osłodzenia dyskusji:

http://www.youtube.com/watch?v=9vw7q60OWTI

Jak ktoś nie widział jeszcze , to niech sobie lepiej zerknie :021: