Autor Wątek: Niesamowite !!!  (Przeczytany 11163 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rumburak

• Gość
Odp: Niesamowite !!!
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 27, 2007, 05:11:50 »
Był kiedyś taki filmik na Discovery. Szukali tych Avengerów co zagineły w "trójkącie bermudzkim" i udało im się namierzyć samolot na dnie morza, a potem drugi w bardzo bliskiej odległości, bodajże 100 m. Już myśleli że znaleźli owe mityczne Avengery a okazało się że były samoloty z innych wypadków, które zagineły niezależnie od siebie w odstępie około 2 lat. Stwierdzili to na podstawie znalezionych numerów samolotów.
Jak to się stało że samoloty które zagineły w odstępie 2 lat, w dwóch różnych zdarzeniach, odnalazły się na dnie morza 100 m obok siebie ????

(Są rzeczy na tym świecie które się fizjologom nie śniły....)

Oberst26

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 27, 2007, 08:25:50 »
Może jest tam jakaś dziura czasowa,czy jakieś anomalie, bo skąd te jaja z czasem i wariowanie przyrządów pokładowych? Niektórzy podejrzewają też UFO. Gdzieś czytałem że jest też inne podobne miejsce.

« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 27, 2007, 13:31:08 »
A teraz trochę własnych obserwacji.

Wczoraj wieczorem (około 3) z balkonu zaobserwowałem, że niebo nad Warszawą tej nocy jest zupełnie czyste. Widać wszystkie gwiazdy jak na dłoni.   Kilkanaście sekund potem zauważyłem, że w okolicach zenitu przemieszcza się coś co wyglądało zupełnie jak te wszystkie gwiazdy. I to dokładnie kursem zero, z południa na północ. Może jeszcze komuś udało się przypadkiem zaobserwować :011: :011:

Tygrys205

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 27, 2007, 13:57:00 »
Oberst - może chodzi Ci o tereny Nowej Szwabii a konkretnie środkowa część Antartydy. I może mają z tym coś wspólnego te potworki? :D

Schizoid_man

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 27, 2007, 13:58:34 »
A teraz trochę własnych obserwacji.

Wczoraj wieczorem (około 3) z balkonu zaobserwowałem, że niebo nad Warszawą tej nocy jest zupełnie czyste. Widać wszystkie gwiazdy jak na dłoni.   Kilkanaście sekund potem zauważyłem, że w okolicach zenitu przemieszcza się coś co wyglądało zupełnie jak te wszystkie gwiazdy. I to dokładnie kursem zero, z południa na północ. Może jeszcze komuś udało się przypadkiem zaobserwować :011: :011:

Takie "coś" zazwyczaj nazywa sie sztuczny satelita :D

« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 27, 2007, 14:43:49 »
Tak myślisz? W takim razie co noc widzieli byśmy na niebie dziesiątki takich zjawisk. A poza tym Jaki jest sens, żeby sztuczny satelita latał nad biegunami :011:

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 27, 2007, 15:07:49 »
Orbita polarna, czyli przechodząca nad biegunami. Charakterystyczną odmianą o. polarnej jest o. synchronizowana ze Słońcem, dzięki czemu satelita  przecina równik zawsze o tej samej godzinie. Bardzo użyteczna np. w wykonywaniu zdjęć w świetle dziennym. Przykład takich orbiterów: serie Spot, Landsat. Z orbit polarnych, ale eliptycznych korzystają także satelity szpiegowskie: w określonych odstępach czasu satelita może się znaleźć nad dowolnym miejscem na świecie.

Czyli jeśli to był satelita to:
a) meteo
b) do mapowania

szpiegowski raczej nie: one jak tylko można są kamuflowane: małe widmo, itd.
Czemu w Eurodisneylandzie nie można odpalać fajerwerków? Po pierwszej próbie poddał się garnizon Paryża.
http://jeremak-j.deviantart.com/

Schizoid_man

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 27, 2007, 15:10:14 »
Tak myślisz? W takim razie co noc widzieli byśmy na niebie dziesiątki takich zjawisk.

Ja, gdy się dobrze przyjrzę (i kiedy nie mieszkam w dużym mieście, jak teraz, a na wsi, gdzie niebo jednak sporo lepiej widać), to owszem, w ciągu pięciu minut jestem w stanie wypatrzyć kilka takowych. :)
Jeśli TO COŚ poruszało się regularnie, to można z całą odpowiedzialnością potwierdzić, że to był sztuczny satelita. :)

« Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 27, 2007, 17:11:08 »
Tak myślisz? W takim razie co noc widzieli byśmy na niebie dziesiątki takich zjawisk.

I tak, i nie. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę kilka czynników, które sprawiają, że sztuczny satelita jest widoczny gołym okiem z ziemi. To co widzimy, to światło słoneczne odbite od powierzchni takiego wynalazku w stronę obserwatora. Satelita więc musi być oświetlony (w okolicach zenitu przez jakiś czas po zachodzie i przed wschodem słońca, poza tym czasem raczej w okolicach horyzontu), oraz musi odbijać światło odpowiednio dużą powierzchnią. No i oczywiście nie może znajdować się zbyt daleko (np. satelitów na orbitach geostacjonarnych nie zobaczymy nigdy).
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Schizoid_man

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 27, 2007, 17:19:51 »
No i oczywiście nie może znajdować się zbyt daleko (np. satelitów na orbitach geostacjonarnych nie zobaczymy nigdy).

Szczególnie, że nawet gdybyśmy takiego satelitę zobaczyli, nie odróżnilibyśmy go od reszty gwiazd, bo by się względem ich PRAWIE wcale nie poruszał. :)

hellkitty

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 27, 2007, 17:33:27 »
ISS lecąc nad moim blokiem był tak pięknie oświetlony, że przez starą, sowiecką lornetkę dostrzegłem nawet brązowawe ogniwa słoneczne :002:

Oberst26

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 28, 2007, 08:34:42 »
Hm. Czyżbym na jednym z tych pojazdów widział swastykę ? Czy mi się tylko wydaje ? :002:

Tygrys205

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 28, 2007, 15:25:17 »
No przecież. To są tylko takie aryjskie samoloty pionowego startu i lądowania o prędkości ponaddźwiękowej :D Z resztą tu jest to dokładniej opisane KLIK. Czytałem nawet gdzieś w sieci pamiętnik tego admirała, który brał udział w operacji na Antarktydzie i ponoć był w siedzibie Aryjczyków żyjących w jakichś uber domach :)

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 28, 2007, 15:30:39 »
http://www.greendevils.pl/rozne/hyperborea/nowa_szwabia/1_nowa_szwabia.html

Ech czytałem te pierdoły i raczej to co jest tam napisane można wsadzić między mchy i paprocie.

:P

Tygrys205

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 28, 2007, 15:46:01 »
Co prawda to prawda, ale miło sobie od czasu do czasu takie cuda poczytać ;)