Autor Wątek: Wiedźmin (The Witcher) - nowa gra cRPG.  (Przeczytany 108154 razy)

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
Odp: The Witcher- nowa gra cRPG
« Odpowiedź #30 dnia: Października 24, 2007, 21:38:22 »
ale faktycznie przypomina troche neverwintera,
Trudno żeby nie przypominał,chodzi na enginie Aurora 2 na którym zbudowano NWN 2
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #31 dnia: Października 26, 2007, 18:04:35 »
Ktos juz ma? Dzis premiera
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #32 dnia: Października 26, 2007, 21:04:17 »
Ja mam  :003: O 22 kończę pracę i zabieram się za instalację....

« Odpowiedź #33 dnia: Października 26, 2007, 21:23:58 »
jeszcze 24% :P (oczywiście instalacji :P)

« Odpowiedź #34 dnia: Października 26, 2007, 22:39:57 »
A czy ktoś wie jak to z demem będzie? Bo z tego co ja wiem, to było wcześniej podawane że nie wypuszczą tego przed premierą. Myślałem, że w dzień premiery wyjdzie, a tu cisza. Jest jakaś konkretna data znana?

A koledzy szczęśliwcy niech nie zapomną pacza 1.1 zassać. Już wyszedł i wiele bugów podobno naprawia. Za bugi właśnie głównie pojechali grę w GameStarze niemieckim. Dostała coś koło 70% czyli dość przeciętnie. Podobno także całkiem niestabilna i słabo zoptymalizowany kod. Takie niedociągnięcia mogę załatwić tą grę na amen. Mam nadzieję, że łatkami wszystko naprawią.

http://www.4players.de/4players.php/download_info/PC-CDROM/Download/46490.html

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #35 dnia: Października 27, 2007, 11:27:10 »
Natomiast polska recenzja mocno pozytywna ;)

http://www.gry-online.pl/S020.asp?ID=4544
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #36 dnia: Października 27, 2007, 16:07:21 »
Jak dla mnie to najlepsza gra od czasu BG2 i musze przyznać, że faktycznie jest to gra dozwolona od lat 18.
Jak do tej pory to przeżyłem tylko jeden zwis gry lecz przy okazji przypomniały mi się czasy gdy na AMD 300 z 64 MB RAM grałem w BG...tak jak wtedy musze czekać po kilkadziesiąt sekund na wczytanie lokacji :karpik

« Odpowiedź #37 dnia: Października 31, 2007, 17:33:29 »
Trochę pograłem i wyszło szydło z wora... Ustawiłem maksymalne detale, 1600x1200, FSAAx2, ANIZOx16 i okazało się, że ta super zoptymalizowana produkcja jest w stanie spożytkować jedynie 256MB z pamięci karty graficznej  :012: Natomiast apetyt na RAM ma zdecydowanie większy niż 1GB, zgodnie z zapowiedziami autorów. Dziwną przypadłością Wiedźmina jest również fatalna jakość dźwięku po włączeniu EAX na karcie SB Audigy SE.

Offline Rosomak67

• *
  • gg4075796
« Odpowiedź #38 dnia: Października 31, 2007, 17:47:29 »
Jak dla mnie to rewelacja.Nie będę się doszukiwał na  minusów bo w każdej grze można znaleźć za to klimat jest powalający .Jak wspomnieli przedmówcy od czasów BG2  to chyba najlepsza gierka.
Nie mam żadnych problemów ze zwisami i dźwiękiem .Na AMD 3500@ 2Gb ramu karta X-FI i grafika ATI 1900GT gram w rozdzielczości 1280x1024 i wszystko na max .Średnio 25FPS.Najbardziej przycina się podczas filmików

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #39 dnia: Października 31, 2007, 17:49:23 »
Oj nie jest tak różowo. Gra ma sporo baboli. Na niektórych napędach LG wogóle nie startuje, kamera czasami potrafi zwariować, zresztą poczytajcie ich forum. A dzwięk jest w grze OK, natomiast sorki Paulus ale Audigy SE to pocieta karta z która zawsze były i są problemy. Mi oprawa dźwiękowa bardzo przypadła do gustu, podobnie jak grafiki oraz wątki kolekcjonownia kart  :021: (złap je wszystkie :banan )

Co do zachłanności na pamięc to owszem, na 3GB jakos da się przeżyć, ale napewno Was zainteresuje taki fragmencik:

W kwestii autosave - Zbiku Lead Gameplay Programmer CD Projekt RED
"Dezajnerzy zabraniają nam wyłączyć autosejw. Postaramy sie natomiast do następnego patcha trochę go przyspieszyć."

Ogółem jest całkiem sympatycznie, kilka patchy i będzie jeszcze lepiej. Solidna produkcja. Twórcom można pogratulować ;]
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Października 31, 2007, 17:54:52 »
Szkoda że na moim łupie to nawet „Menu” się załaduje  :'(

« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 03, 2007, 14:33:45 »
No cóż, recenzji gry nie ma co pisać bo trudno ją opisać, od kiedy mam internet nie grałem prawie w ogóle w single gry, a tu popatrz, klimat niesamowity oraz wciągający, mimo iż jak wracam z jakiegoś domu do miasta czekam ok. minutki ale czego się nie robi dla przyjemności, po prostu jedna z najlepszych gierek jakie w ogóle miałem przyjemność grać, przesiaduję dziennie ok 7-8h a jeszcze nawet w połowie nie jestem, fajne misje poboczne, zbieranie kart (tak jak Mazak wspomniał  :021:) - bardzo ciekawa rzecz (wtajemniczeni wiedzą o co chodzi). Wiele wątków miłosnych, sporo humoru oraz główkowania. Fajne jest to że wiedzę nt. misji znajdujesz w wielu niespodziewanych miejscach (np. pytasz ludzi na alejkach lub w karczmie), np. ostatnio robiłem misję poboczną dla "Burdelmamy" i dowiedziałem się sporo nt. misji, zarobiłem i mam upust u panienek, fajna sprawa ogólnie :D

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 03, 2007, 14:58:22 »
Z mojej strony po około 5 dniach gry:

In plus:
- Fabuła i położenie nacisku na opowieść, a nie na koksowanie postaci.
- Rewelacyjny klimat (to słowo najczęściej będę powtarzał w odniesieniu do tej gry).
- Świetne, bardzo "nastrojowe" lokacje.
- Grafika w ogólnym rozrachunku, za wyjątkiem postaci (o czym poniżej).
- Genialne dialogi zawierające sporą dawkę rubasznego humoru i mnóstwo odniesień do świata rzeczywistego - zupełnie jak w książkach Sapka.
- Również lektorzy wykonali kawał dobrej roboty, wielbiciele Gothica poczują się jak w domu.
- System rozwoju postaci.
- Rozbudowana i ciekawie rozwiązana alchemia odgrywająca ogromną rolę w walce (na najwyższym poziomie trudności).
- W moim przypadku działa bardzo dobrze (jedyna jak do tej pory lokacja, która trochę ślimaczy to bagna), gdzie indziej wszystko na full w 1280x1024 AAx8 AnizoX16 i zero problemów.
- Wciąąąąągaaaaaa

In minus:
- Bardzo mała liczba modeli postaci - co chwilę spotykamy te same gęby i to nawet przy ważnych NPC (np wszyscy kupcy wyglądają jak klony)
- Irytujące i niepotrzebne jest to, że Twórcy zdecydowali za gracza kiedy Geralt ma chować miecz, co sprawia, że czasem robi to w idiotycznych momentach (w środku walki), albo wchodzi do walki bez wyciągnięcia miecza.
- Nieprzemyślane rozmieszczenie niektórych cutscenek względem gameplaya co czasem powoduje, że np po obejrzeniu kilku
przydługich filmików nie mamy możliwości zrobić save przed walką.
- Pomniejsze bugi różnego rodzaju (np Geralt czasem blokuje się w trakcie walki).

Oprócz tego - gra była reklamowana, jako pozbawiona podziału na dobro i zło wyrażającego się w niepewnych wyborach powodujących nieobliczalne konsekwencje i kaca moralnego. To oczywiście tylko moje odczucie, ale wydaje mi się że sporo tutaj przesadzono z obietnicami. W dalszym ciągu nie ma większego problemu z wybraniem "jasnej strony" i jest ona bardziej premiowana (np. jak będziemy niemili w stosunku do NPC to znacznie mniej się od nich dowiemy). To oczywiście normalne, ale wybór jest tak naprawdę dość mocno ograniczony i bardzo często dana jest nam możliwość sprawdzenia po kolei wszystkich opcji dialogowych i wyczerpania w ten sposób konwersacji z daną postacią. Pod tym względem grze daleko jest do prawdziwej nieliniowości (kto grał w KOTOR/KOTOR II ten wie co mam na myśli - tam liczba możliwości mogła przyprawić o ból głowy, a jeden mój znajmy przestał grać w dwójkę, bo stwierdził, że czuje się przytłoczony odpowiedzialnością za podejmowanie decyzji :-D

Podsumowując - gra zdecydowanie warta swojej ceny i czasu jej poświęconego. Dla mnie wymarzona rekompensata za spieprzonego (technicznie) Gothica III w którego do tej pory nie mogę zagrać bez ciągłego doczytywania. Odpuściłem ostatnimi czasy latanie na rzecz wędrówki po Wyzimie i okolicach.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 03, 2007, 17:11:48 »
Hmmm, cos kurcze duzo tych dobrych opinii o Wiedzminie, moze się w koncu skusze, choc zawsze sie napalam na RPGa a pozniej jakos nie konczę i kaska idzie w błoto jak to bylo chocby z Oblivion, NWN2 itp ......  :020: Kusicie, kusicie Panowie....
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 03, 2007, 17:53:28 »
kaska idzie w błoto jak to bylo chocby z Oblivion, NWN2 itp
Czy kaska idzie w błoto?Myślę że nie,NWN 2 to bardzo dobra gra.Problem w tym że duża większość oczekiwała że będzie lepsza od jedynki a tak się nie stało,co w niczym moim zdaniem jej nie ujmuje  :004:
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg