Autor Wątek: Wiedźmin (The Witcher) - nowa gra cRPG.  (Przeczytany 108050 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: The Witcher- nowa gra cRPG
« Odpowiedź #165 dnia: Maja 17, 2011, 08:40:40 »
Dzięki Boczku! jakoś mi to info umknęło.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #166 dnia: Maja 17, 2011, 08:46:41 »
Nie ma sprawy :) Sam byłem ciekaw. Juz pompuję dla mojego ojca. Jak siądzie to przejdzie całą na najwyższym poziomie (jak kiedyś kilka misji Hidden And Dangerous tylko  z ..NOŻEM hehehe).

« Odpowiedź #167 dnia: Maja 17, 2011, 09:04:20 »
Poza tym narzekań na wydajność specjalnie nie ma.

Oj są. Ja w każdym razie widzę sporo.

Ale!

Nie jest też tak jak piszą niektórzy, że trzeba mieć nie wiadomo co (3x580 :D ) aby gra chodziła płynnie. Zresztą potwierdził to Shoki. Ludzie narzekają bo chcieliby żeby gra wyglądała jak na screenach od DEV, a do tego po prostu potrzeba topowego sprzętu (Radeon 6XXX / nVidia 5XX) - i dobrze, bo przecież wszyscy narzekają, że gry na PC stoją pod względem technologicznym i są marnymi portami z konsol i kolejnymi wcieleniami Unreal Engine, a jak w końcu ktoś zrobi coś lepszego co (siłą rzeczy) wymaga mocniejszego sprzętu to zaczyna się od razu lament i psioczenia na "optymalizację", bo ludziki nie mogą grać w FullHD na ultra detalach z fps 25+ na sprzęcie który ma rok lub więcej. :D Parodia.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #168 dnia: Maja 17, 2011, 09:11:44 »
Miałem na myśli uzasadnione narzekania. ;)

Z wydajnością gry jest podobnie jak przy innych tytułach "PC exclusive". Chyba nawet lepiej, bo maks. detale są w zasięgu współczesnego sprzętu, ale nie można oczekiwać, że gra pójdzie na maksymalnych ustawieniach na 2 letnim komputerze, który nawet w momencie zakupu uchodził za "średni".

Być może jeszcze aktualizacje sterowników do kart graficznych coś poprawią w tej materii, ale na "cuda" jak w przypadku DA2 i nVidii raczej nie ma co liczyć.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #169 dnia: Maja 17, 2011, 09:32:26 »
Ale to chyba nie tak jak z CloDem  :118:   :020:

I żeby nie było że OT, nie ciągną mnie kompletnie gry RPG ani za bardzo czytanie fantasy, ale do Wieśka mam sentyment. Jestem zapewne jednym z niewielu (może i jedynym) na tym forum, który opowiadanie Sapkowskiego przeczytał w osiemdziesiątymktórymś w Fantastyce (do dziś mam kilka pierwszych roczników) i zrobiło na mnie mocne wrażenie. Niestety jak wspomniałem to minimalnie moje klimaty z dziedziny SF której jestem niezmiennie fanem. Z fantasy (szerokorozumianego) wolę Zelaznego i U. Le Guin. Ale cieszę się że Polak dał początek tak pięknej karierze postaci Geralta.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #170 dnia: Maja 17, 2011, 10:48:34 »
Pozwolę sobie podzielić się moimi pierwszymi wrażeniami z gry, a dokładnie z prologu.
Jeśli chodzi o fabułę i sposób jej opowiadania, sposób wprowadzenia do gry i całej intrygi to jest lepiej niż w jedynce. Już podczas prologu musimy dokonywać różnych wyborów, które mają potem wpływ na rozgrywkę, a małym smaczkiem jest fakt, że na dokonanie niektórych wyborów mamy nałożony limit czasowy. Oczywiście dialogi w wiedźminie są sztuką same w sobie. Wszystkie trzymają klimat opowiadań Sapkowskiego i ja osobiście jestem nimi zachwycony. Sama gra to przynajmniej w prologu głównie walka, ale trafiają się też zadania typowo zręcznościowe. Co do samej walki to jest trudna, rzekłbym, że nawet bardzo trudna. Przejście niektórych momentów gry wymagało czasami nawet 20 lub więcej prób. Nowy system walki różni się diametralnie od starego, jest bardziej zręcznościowy każdy cios wyprowadzamy sami i mamy wybór pomiędzy ciosem szybkim, a mocnym co daje całkiem widowiskową rzeźnię. Niestety nowy system pozbawiony jest niektórych elementów z jedynki tak jak np możliwość przeskoczenia przeciwników lub wymijania ich w efektywnych piruetach. W nowym systemie na uniki składają się przewroty i blokowanie ciosów przeciwnika. Całość wygląda widowiskowo, ale w starciu z kilkoma przeciwnikami zaczynają się problemy, krótko mówiąc trzeba się przestawić. Używanie znaków, petard lub eliksirów też wygląda inaczej jak w jedynce, moim skromnym zdaniem jest lepiej zrobione.
Świetnie rozwiązano sprawę z dodatkowymi atrakcjami, gra w kości, boks czy też siłowanie się na rękę. Zwłaszcza boks wygląda widowiskowo. Walka polega na odpowiedni szybkim wciskaniu pojawiających się liter lub ich kombinacji co przekłada się na udany cios oczywiście im trudniejszy przeciwnik tym mniej czasu mamy na wciśnięcie właściwego klawisza.
Grafika. Dla mnie bajka. Jako gracz jestem bardzo monogamiczny, wiedźmin, RO i iłek więc nie mam może wielu odniesień do porównania jednak nie zmienia to faktu, że jestem nią zachwycony, ale to również element gry subiektywnie oceniany przez każdego z osobna.
Ciekawostką jest możliwość zaimportowania postaci z pierwszej części. Niestety w moim przypadku taki save przepadł wraz z partycją więc nie miałem możliwości odkrycia co taki import daje, ale sam fakt, że twórcy wywiązali się z wcześniejszej obietnicy można liczyć in plus.

Z wad gry mogę wymienić sam system walki. Czasami w małych lokacjach postać znika nam zasłonięta gałęziami drzew lub ścianą i wówczas gracz całkowicie traci kontrolę nad sytuacją co z reguły kończy się śmiercią bohatera. Wadą jest również fakt, że nie mamy możliwości przypisywania sobie klawiszy wg własnych preferencji lecz zmuszeni jesteśmy korzystać z ustawień przygotowanych przez twórców.

Tak czy inaczej wczoraj spędziłem nad grą równe 6 godzin i w zasadzie tylko praca przeszkodziła mi bym siedział dłużej.

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #171 dnia: Maja 17, 2011, 12:34:31 »
Podobno w uzyskaniu płynności gry pomaga odinstalowanie sterownika nVidia Vision 3D. Gra uruchamia się niby tak jakby miała korzystać z tej technologii nawet pomimo tego, że z niej nie korzystamy. Ja swojego egzemplarza nie odebrałem więc nie sprawdziłem jeszcze tego rozwiązania na sobie. Co mnie trochę dziwi to podobno Wiedźmin 2 nie obsługuje rozdzielczości 4:3. Ja rozumiem, że panoramiczne monitory na dobre zadomowiły się pod strzechami graczy, ale są jeszcze tacy którzy mają starą dobrą "bańkę" i są z niej zadowoleni.

PS. Czy wie może ktoś, co takiego oferuje Tajemniczy Kupiec z DLC dla preorderowców? W Kaliszu u "idiotów" Wiesiek kosztuje 79,- i nie wiem, czy warto dopłacać blisko 30,- za jakieś pierdoły.
If a zombie isn't fun to shoot, is it really a zombie?
Kropki

« Odpowiedź #172 dnia: Maja 17, 2011, 13:34:31 »
Pojawiły się nowe stertowniki od nVidii, mają podobno poprawić wydajność na GeForce'ach.
http://downloads.guru3d.com/GeForce-Forceware-275.27-Win-7-Vista-x64-download-2727.html

A tutaj sposób na odwrócenie osi myszy.
http://forums.steampowered.com/forums/showthread.php?t=1892781

« Odpowiedź #173 dnia: Maja 17, 2011, 13:39:29 »
Drugim dodatkiem jest Tajemniczy Kupiec. To postać, o której wiedzą tylko najlepiej poinformowani mieszkańcy Królestw Północy. Tajemniczy kupiec jest łasy na oreny - każdy kto ich trochę posiada kupi u niego unikalne i potężne przedmioty z dalekich krain oraz rzadkie komponenty, których można użyć do wykucia broni i pancerzy.

« Odpowiedź #174 dnia: Maja 17, 2011, 14:05:38 »
Wadą jest również fakt, że nie mamy możliwości przypisywania sobie klawiszy wg własnych preferencji lecz zmuszeni jesteśmy korzystać z ustawień przygotowanych przez twórców.

Nieprawda, przed uruchomieniem gry w menu Grafika i język mamy możliwość dowolnej zmiany kombinacju klawiszy.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #175 dnia: Maja 17, 2011, 15:13:44 »
... Jestem zapewne jednym z niewielu (może i jedynym) na tym forum, który opowiadanie Sapkowskiego przeczytał w osiemdziesiątymktórymś w Fantastyce (do dziś mam kilka pierwszych roczników) i zrobiło na mnie mocne wrażenie.

Nie jedynym Herr Rutkov. Być może jest nas dwóch :-D
Posiadam oryginalny numer Fantastyki "Ze smokami" z kapitalnym opowiadaniem "Smok i Jerzy" Żelaznego bodajże z 1984 czy 86 roku. I czywiście wszystkie opowiadania Sapkowskiego - na długo przed tym nim wyszła saga :-P

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #176 dnia: Maja 17, 2011, 15:14:16 »
Mój błąd. Faktycznie szukałem tego w samej grze, a nie zwróciłem uwagi na taką możliwość w menu lunchera.

_michal

• Gość
« Odpowiedź #177 dnia: Maja 17, 2011, 16:50:31 »
Nie jedynym Herr Rutkov. Być może jest nas dwóch :-D
Posiadam oryginalny numer Fantastyki "Ze smokami" z kapitalnym opowiadaniem "Smok i Jerzy" Żelaznego bodajże z 1984 czy 86 roku. I czywiście wszystkie opowiadania Sapkowskiego - na długo przed tym nim wyszła saga :-P

Ramm.

Ja też czytałem, choć jeszcze dzieciak byłem. I niedługo potem Drogę z której się nie wraca. Obie Fantastyki jeszcze u mnie leżą.

U mnie wiesiek 2 na ustawieniam medium-high chodzi znakomicie - 2500K, 4GB ram, 275GTX.

Nie wiem też skąd podejrzenia, że ta gra nie chodzi na monitorach nie-panoramicznych, ja mam 19" 5:4 - 1280x1024 i śmiga bez problemów.

Problem jest taki, że się rozchorowałem konkretnie i nie mogłem dotąd za bardzo pograć :/

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #178 dnia: Maja 17, 2011, 17:07:22 »
Ja zrezygnowałem z odbioru preordera i udałem się do media po swój egzemplarz. A zaoszczędzone 30 zł dołożyłem do wyprzedarzy Orbx. Co do "kwadratowych" monitorów, to bynajmniej nie miałem na myśli, że nie działa w ogóle, tylko, że u góry i dołu ekranu są czarne pasy. Podobno. Opieram się na doniesieniach z innych for. Osobiście przekonam się dopiero około 20.
If a zombie isn't fun to shoot, is it really a zombie?
Kropki

_michal

• Gość
« Odpowiedź #179 dnia: Maja 17, 2011, 18:21:04 »
Masz rację co do pasów, zabawne, że nie zwróciłem na to uwagi :D