Autor Wątek: Wiedźmin (The Witcher) - nowa gra cRPG.  (Przeczytany 107991 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl_logos

• Gość
Odp: Wiedźmin (The Witcher) - nowa gra cRPG.
« Odpowiedź #420 dnia: Października 24, 2016, 14:13:44 »
W pełni się z Tobą YoYo zgadzam. Też powoli robię Blood&Łajno i po początkowej walce z cyklopem (strzeliłem mu w oko:-) fabuła jakoś tak na poły niepoważnie się rozwija. Rozumiem klimaty krainy T. (na podstawie lektury Sapkowskiego), ale, moim zdaniem, mogli podejść poważniej do sprawy. Już karteczka z napisem DLC dała mi do myślenia. Teraz mam wykonywać jakieś śmieszne zadanie z je********...
Natomiast też jestem przekonany, że jeszcze 2-3 dodatki byłby sukcesem, do jedynego w swoim rodzaju Wieśka 3, bo raczej na podobną grę w klimatach polskich (języka, kultury) się nie zapowiada. Może jest to kwestia układów z Sapkowskim, któremu, co zrozumiałe, się nie podoba, że książki są postrzegane - przez ignorantów - jako wtórne do gry. Powszechnie wiadomo, że wszelkie tego typu inicjatywy trącają wielkim kiczem i naciąganiem graczy (przypomina mi się seria `filmów` o transformersach, robiona w celu zwiększenia sprzedaży zabawek).
Natomiast nie wiem dlaczego CDPR ma takie parcie na jakiegoś Cyberpunka, którego tematyka - jak sądzę - jest oklepana w różnych human rewolucjach i podobnych grach...

Tako rzecze,
Zaratustra

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #421 dnia: Października 24, 2016, 15:21:26 »
Natomiast nie wiem dlaczego CDPR ma takie parcie na jakiegoś Cyberpunka, którego tematyka - jak sądzę - jest oklepana w różnych human rewolucjach i podobnych grach...

Nie mniej niż fantasy w różnych Skyrimach, Baldurach, Dragon Ejdżach i innych takich :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #422 dnia: Października 24, 2016, 16:16:53 »
Nie mniej niż fantasy w różnych Skyrimach, Baldurach, Dragon Ejdżach i innych takich :)

Tak, oczywiście, natomiast W3 jest wyjątkowy na gruncie polskiej kultury, czy wręcz słowiańskiej i to moim zdaniem stanowi o jego unikatowości i wartości... przynajmniej dla mnie. Z tego powodu szkoda, że nie będzie rozwijany. Być może to tylko mój punkt widzenia, bo polski gracz jest wyprany z tego typu sentymentów. Chociaż również sam silnik graficzny W3 daleko wyprzedza obecną konkurencję, o której wspomniałeś. Z drugiej strony nie widzę nic podobnego w naszej literaturze, co mogłoby być równie dobrym `towarem eksportowym`, tzn. być podstawą gry, która osiągnie podobny sukces do W3.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #423 dnia: Października 24, 2016, 18:51:42 »
Z drugiej strony nie widzę nic podobnego w naszej literaturze, co mogłoby być równie dobrym `towarem eksportowym`, tzn. być podstawą gry, która osiągnie podobny sukces do W3.
A ja mam pomysł na"towar" choć nie do końca to polskie i nie do końca literatura :) - "Thorgal" Jeana Van Hamme'a i Grzegorza Rosińskiego.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #424 dnia: Października 24, 2016, 19:10:53 »
A ja mam pomysł na"towar" choć nie do końca to polskie i nie do końca literatura :) - "Thorgal" Jeana Van Hamme'a i Grzegorza Rosińskiego.

Już nie taki pomysł, co prawda jeszcze nie gra, ale pewnie i za tym pójdzie z czasem i gra. Zapowiada się ekranizacja :).
http://splay.pl/2016/10/21/thorgal-ekranizacja/
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #425 dnia: Października 24, 2016, 21:07:05 »
Mamy Qrdl, mamy i to nawet literacko dla wielu lepsze ;). Np. Grzędowicza ("Pan Lodowego Ogrodu" czy "Popiół i kurz") czy Kołodziejczaka (cykl "Ostatnia Rzeczypospolita") lub świetnego Piekarę z "Cyklem Inkwizytorskim". Do tego dochodzi ciekawie rozwijający się Gołkowski (pisze lepsze Stalkery niż "Ruskie", ale także "Komornik" i "Stalowe szczury") i świetnie zapowiadający się "Adept" Przechrzty. Jest, wbrew pozorom, z czego wybierać, opisywane światy są całkiem ciekawe i nośne ;).
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #426 dnia: Października 24, 2016, 21:29:24 »
Część z tego co wymieniłeś czytałem, jednak nie przekonały mnie owe kreacje, tak jak proza Sapkowskiego, który raczej powinien być zaliczany do głównego nurtu niż fantastyki, ale to oczywiście temat na inną dyskusję.
Natomiast w życiu już nie zobaczymy niczego w świecie gier AAA opartego na polskim pomyśle, no chyba, że ktoś zrobi przygodówkę jak Szopen robi kwesty na moskalach, ale to raczej na rynek azjatycki  :evil:.
Tak czy siak szkoda, no ale będziemy mieć cyberpunka, który klimatycznie to raczej lata 90. ubiegłego wieku i nie nasza tradycja.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #427 dnia: Października 27, 2016, 22:17:09 »
Ehhh, no i finito "Krew i wino". Ostatnie spojrzenie mojego Wisława ;>.

W3 odchodzi w wielkim stylu. Na budziku 180h, chyba tylko w Skyrim miałem więcej. W sumie zostało mi zakończenie wątku głównego, bo olałem go pod koniec rypiąc w dodatki, ale raczej z 52 poziomem nie powinien stanowić problemu.
Natomiast faktycznie, niedosyt zostaje, że to w zasadzie "już koniec". Jednak w całości Krew i wino to też miodny dodatek i musowa przystań na fanów Wiesława. Zasługuje na najwyższe noty. Nie mamy się czego wstydzić. Brawo CDP, brawo.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #428 dnia: Października 27, 2016, 23:47:38 »
W sumie zostało mi zakończenie wątku głównego, bo olałem go pod koniec rypiąc w dodatki, ale raczej z 52 poziomem nie powinien stanowić problemu.

Pamiętam, że jest opcja wyrównania poziomu misji do poziomu naszego bohatera. Nie jestem tylko pewny czy dotyczy się to misji z wątku głównego, ale jeśli nie chcesz przez to przechodzić jak przez masło to myślę, że warto to sprawdzić.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #429 dnia: Października 28, 2016, 11:23:57 »
Serio jest taka opcja? Mnie najbardziej w Wieśku irytowało, że jak mam np. poziom 25 i robię poboczne zadanie, albo i główne, z poziomu niższego o kilka szczebli, to w efekcie nie dostaję punktów doświadczenia, lub dostaję jakieś śmieszne ilości, np. 5. Nieco to psuje `nieliniowość` fabuły, ponieważ do pewnego stopnia wymusza liniowość działania, tzn. robienia zadań zbliżonych do poziomu naszego bohatera.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #430 dnia: Października 28, 2016, 15:49:37 »
Z tym wyrównywaniem poziomów to chyba kolega o Skyrim pisał.

Pozdro

« Odpowiedź #431 dnia: Października 28, 2016, 18:46:41 »
Nie, o Wieśku raczej :). Jest taka opcja, sam z niej korzystałem.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #432 dnia: Października 28, 2016, 18:51:09 »
Nie, o Wieśku raczej :). Jest taka opcja, sam z niej korzystałem.

To może zdradź tajemnicę jak nazywa się ta opcja, ewentualnie wklej obrazek.

« Odpowiedź #433 dnia: Października 28, 2016, 19:53:42 »
Kurcze chętnie bym podał nazwę ale nie pamiętam jaka ona była, a z Wieśka na dysku mam w tej chwili jedynie sejwy.. Nazwa była raczej jednoznaczna więc bez problemu powinieneś ją zauważyć. Na pewno nie było tej opcji od początku, tylko została dodana w którejś z późniejszych aktualizacji, 1.20 bodajże.

« Odpowiedź #434 dnia: Października 28, 2016, 20:08:03 »
Ehh skończyła się edycja tamtego posta.
Znalazłem - opcja jest w menu Rozgrywka na samym dole: "Podniesienie poziomu przeciwników".
Pamiętam, że z właczoną niektóre nekkery były dla mnie wyzwaniem :D .