Autor Wątek: Wiedźmin (The Witcher) - nowa gra cRPG.  (Przeczytany 107996 razy)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Wiedźmin (The Witcher) - nowa gra cRPG.
« Odpowiedź #450 dnia: Listopada 09, 2018, 16:56:06 »
Za to przypomniałem sobie dlaczego się zniechęciłem do W2 - walka za pomocą 20 przycisków, które trzeba zamapować na klawie, rzucanie N zaklęć, wybieranie czegoś tam, atak mocny, szybki, przetaczania się... Zamiast dodawać tego Gwinta, co nie-wiadomo-o-co-chodzi, to już bym wolał "turową" walkę z potworami. :)    U mnie walka uskuteczniana jest przez losowo naciskane przyciski bez żadnego ładu i strategii czy taktyki. :(

To nie Baldur, te lata już minęły, a przynajmniej od już paru ładnych naprawdę lat RPG'i wyglądają nieco inaczej niż kiedyś (chociaż wciąż wychodzą świetne tytuły w rzucie izometrycznym, gdzie chodzimy jeno myszką). :D
Natomiast W3 tak szczerze bije na dwie głowy Baldura, ale też kto co lubi. Wtedy były inne czasy, teraz inne. Po paru h grania się przyzwyczaisz i będziesz Quen puszczał jak bąki nie wiadomo kiedy, tak intuicyjnie ;).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #451 dnia: Listopada 09, 2018, 19:01:25 »
Kufa, a W3 działa z padem na PC?!? Poleciałem po pada, podłączyłem i nic - nie działa. Joysticki też nie działają, ani nie mapują się w ustawieniach... Czuję się oszukany. :(   Idę googlać...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #452 dnia: Listopada 09, 2018, 20:02:59 »
Pewnie tylko przez Xinput, czyli musi być pad zgodny z Xpudłem albo emulator.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #453 dnia: Listopada 09, 2018, 20:49:18 »
Już znalazłem, że potrzebny emulator. Spróbuję. Nb. brak wsparcia dla joy'ów i pad'ów widocznych w systemie to jednak trochę słabo. Coś jak cała seria BF, która i owszem, pozwala podpiąć joy'a, ale tylko jednego i to pierwszego widocznego (czyli w Windzie random).
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #454 dnia: Listopada 09, 2018, 20:58:32 »
Dziala pad na 100%. Kupiles taki na PC i USB? Sam mam pada od jakiegos czasu i testowalem w Wiedzminie 3. Dzialal bez problemu. Gra sama go wykrywala i nawet podpowiedzi sa na A, Y, X, Z itp.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #455 dnia: Listopada 09, 2018, 20:59:08 »
Można to załatwić przez AutoHotkey + UCR
https://autohotkey.com/boards/viewtopic.php?t=12249

Używam tego od jakiegoś czasu, pozwala na mapowanie wszystkiego na wszystko.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #456 dnia: Listopada 09, 2018, 23:32:54 »
Już znalazłem, że potrzebny emulator. 

Bez żadnego emulatora działa. Sprawdź czy masz tak w Sprzęcie:

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #457 dnia: Listopada 10, 2018, 00:01:22 »
Emulator do pada do X360. Nie pisałem, że mam pada XBox'a, mam pada do PS/3 i PC. :)   

To, że twórcy nie dorobili supportu do urządzeń DirectInput dziwi mnie, bo budżet mieli ogromny, a to pewnie ogarnąłby jakiś student max w miesiąc za grosze...

Na razie nie nie działa, bo x360ce widzi tylko 4 kontrolery, moje 4 joye przypięte na stałe, a pad jest piąty. :)  Po usunięciu jednego joya w Menadżerze Urządzeń, Wiesiek widzi pad, ale nie mój, a pedały CH Products. Mam nadzieję, że jakoś ogarnę - może będę miał pytania, ale to raczej nie w wątku o grze...

Za to ten W3 trzeba powiedzieć, że ładnie wygląda, szybko się odpala i ciekawie wygląda. Nie popełniam też błędu z W2, gdzie robiłem czasami skip na niektórych scenkach, przez co z jednej strony przyspieszałem akcję, a z drugiej strony traciłem zainteresowanie fabułą - a w efekcie samą grą.

Teraz postaram się obejrzeć całość jakbym oglądał serial. Interaktywny. ;)

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #458 dnia: Listopada 10, 2018, 00:23:13 »
Ten mój też jest do PS/PC (dokładnie TEN), pod spodem mam taki prztyczek, jak daję na prawo to widzi go PC jako kontroler jak wyżej, na lewo go nie widzi (pewnie widziałby PS). Nic nie musiałem instalować do niego. Już kilka gier na nim przeszedłem i się przekonuję powoli, chociaż myszką jednak idzie bez porównania dokładniej przycelować. Bardziej do gier zręcznościowych, jak Tomb Rider i jakiś fabularnych / przygodowych, horrorów. Tu się sprawdza.

To chyba jest istotne:

P65 umożliwia bezproblemowe przełączanie tryby pracy pomiędzy X-Input, a D-Input. Pozwoli to na uniknięcie ograniczeń poszczególnych interfejsów i możliwość grania w każdą grę zarówno na konsoli jaki i komputerze z systemem Windows.

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #459 dnia: Listopada 10, 2018, 10:28:36 »
Brzmi sensownie i sprytnie, dzięki. PS: A masz swoje joye na stałe podczepione do kompa i są widoczne? I to nie przeszkadza?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #460 dnia: Listopada 10, 2018, 10:44:00 »
Brzmi sensownie i sprytnie, dzięki. PS: A masz swoje joye na stałe podczepione do kompa i są widoczne? I to nie przeszkadza?

Tak mam, nic nie przeszkadza, jedyne co to po podłączeniu pada, w simach pojawił się nowy kontroler, musiałem pousuwać jego ośki w P3D, DCS i IL-2 bo się gryzły.
Nic nie odłączam.

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #461 dnia: Listopada 12, 2018, 11:58:24 »
Dzięki. Sama gra jakoś idzie, nawet nieźle, ale marnie to widzę... Jestem u niejakiego Krwawego Barona a mam poziom postaci 2 czy 3. Na próbę zaatakowałem jakiś paru bandytów,  i mnie zasiekali. Dwa razy próbowałem. Prawdziwy Geralt z książki by ich załatwił pstryk o tak! :(   Dla takich jak ja powinien być tryb fabularny, z Geraltem co już się wszystkiego nauczył w życiu, i walczyć umie. A ja to walczyć mogę na razie z wilkami i utopcami. Ech. :(

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #462 dnia: Listopada 13, 2018, 08:45:24 »
Jest tryb trudnosci "Po prostu opowieść" gdzie przeciwnicy padają po pojedyńczych ciosach
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #463 dnia: Listopada 13, 2018, 12:59:15 »
Serio?!? LOL. A może ja w niego gram, tylko i i tak nie idzie?  Zresztą - pewnie to kwestia mej ogólnej lewości, np. ostatnio próba uratowania koni z pożaru nie okazała się spektakularnym sukcesem, mimo, że nawet nie trzeba było mieczem machać. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #464 dnia: Listopada 13, 2018, 20:42:25 »
PS: Kupiłem pad jaki ma YoYo, działa od ręki. W grze się trzeba przyzwyczaić do innego sterowania, ale w walce chyba rzeczywiście poręczniejsze...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.