Autor Wątek: Wiedźmin (The Witcher) - nowa gra cRPG.  (Przeczytany 108344 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Wiedźmin (The Witcher) - nowa gra cRPG.
« Odpowiedź #555 dnia: Grudnia 15, 2022, 18:50:27 »
Za późno, żeby edytować. Na starych gratach działa jako tako w trybie DX11.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #557 dnia: Grudnia 15, 2022, 23:20:45 »
:061: https://www.purepc.pl/wiedzmin-3-dziki-gon-next-gen-test-wydajnosci-kart-graficznych-potworne-wymagania-sprzetowe-z-ray-tracingiem?page=0,12.

To lepsze: https://www.purepc.pl/wiedzmin-3-dziki-gon-next-gen-test-wydajnosci-kart-graficznych-potworne-wymagania-sprzetowe-z-ray-tracingiem?page=0,15 ;D

Moje zdanie jest takie, że tego typu aktualizacja powinna zostać wydana z pozostawieniem "starej wersji" jako opcji. Na Steam można coś takiego bez problemu zrobić (tak jak wersje beta gier). Jak wypuścili update do RE7 to podniosło się larum i teraz można sobie wybrać wersję bez RT. Uważam, że CDPR powinien szybko taki zabieg przeprowadzić. Nikt nie lubi być uszczęśliwiany na siłę.

BTW tragiczna ta nowa kolorystyka. Bardziej kolorowo = bardziej odpustowo. Mam nadzieję, że można to sobie wyregulować nakładką NV.

EDIT>>> Jednak widzę, że na Steam jest opcja ustawienia wersji "klasycznej" (1.32).
« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2022, 23:27:44 wysłana przez Jascha »

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #558 dnia: Grudnia 16, 2022, 14:21:17 »
Ja wczoraj trochę potestowałem i wg. mnie coś jest zwalone z RT - ten trzeci suwak z opcjami RT, piszę z pamięci, ale chyba to jest nazwane RT okluzja otoczenia. Jak jest RT Ultra to mi odpalał, ale wtedy wszystkie suwaki są na prawo, druga opcja, samo RT, ta wydajnościowa bardziej, to już mi W3 RTX nawet nie startował (poza menu). Jak dam tę RT okluzję na włącz, to znów zaczyna działać, więc tą opcją powinni się zainteresować bo w zasadzie zawsze musi być włączona z tego co widać jak gramy w RT. W RT Ultra na bank nie mam nawet 60 klatek, okolice 45-55 pewnie. Ale już na tym RT z okluzją "on" da się grać nawet (nie wiem ile FPS ale jest w miarę płynnie). Ciekawe na ile ten DLSS3 poprawia wydajność. Patrząc na te wykresy powyżej, to 4090 daje dubla na klatkach w zasadzie.

www.yoyosims.pl

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #559 dnia: Grudnia 16, 2022, 20:06:47 »
Puczyk w drodze: https://www.ppe.pl/news/310585/next-genowy-wiedzmin-3-naprawiany-oto-4-problemy-ktorymi-deweloperzy-zajmuja-sie-priorytetowo.html.

Ps. jak ktoś chce "poprzednią" wersje graficzną, powinien odpalać W3 przez opcję Dx11.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2022, 21:11:03 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #560 dnia: Grudnia 16, 2022, 21:26:13 »
Sprawdziłem - ściema u mnie z tym co piszą, że jak masz crasha ściągnij najnowsze sterowniki. Dalej jak okluzja RT wył = CTD.

Przy tym trybie Dx11 chodzi jak szalony (wygląda całkiem ok), nawet na tym Uber, ale jednak z RT i Dx12 wygląda jak w 35% nowa gra więc jednak wolę tę wersję. Trzeba czekać na jakaś optymalizację.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2022, 21:49:50 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #561 dnia: Grudnia 16, 2022, 23:41:48 »
BTW tragiczna ta nowa kolorystyka. Bardziej kolorowo = bardziej odpustowo. Mam nadzieję, że można to sobie wyregulować nakładką NV.

Czy ja wiem? Kolorki są całkiem ok i dość naturalne:

Natomiast nie może być tak, że z RT to chodzi gorzej niż CP77 :).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #562 dnia: Grudnia 16, 2022, 23:47:25 »
Czy ja wiem? Kolorki są całkiem ok i dość naturalne:

No faktycznie, już też zdążyłem się zreflektować. Takie początkowo odniosłem wrażenie z tych pierwszych screenów (bez RT) tutaj:

https://www.purepc.pl/wiedzmin-3-dziki-gon-next-gen-test-wydajnosci-kart-graficznych-potworne-wymagania-sprzetowe-z-ray-tracingiem?page=0,2

Stara wersja wygląda imho lepiej (w stosunku do nowej wersji bez RT). Choć to pewnie też taki "urok" tej lokacji.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #563 dnia: Grudnia 17, 2022, 00:03:47 »
Bo to część z krainy Toussaint, a tam tak było, sielsko, anielsko i francusko, jakoś tak ;). Przekolorowane sceny w tym dodatku były od samego początku. To też mi średnio pasowało ale już wcześniej.

www.yoyosims.pl

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #564 dnia: Grudnia 18, 2022, 00:31:35 »

Ładne to to, aż nabieram chęci pogrania, chociaż wiem, na 2 miesiące giniesz z życia ;). To przeraża.
Tak czy siak czekam na patcha, może coś poprawi.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2022, 00:37:22 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #565 dnia: Grudnia 18, 2022, 08:03:32 »
Na moim PC nowa grafika wygląda cieniutko. Lokacja ta sama, jedno wyjście do menu i bug znikł. Po ponownym wejściu do gry dalej jest źle. Czasem las wygląda ładnie a trochę dalej znowu bug graficzny. To niestety mnie zniechęca do grania. Moja karta graficzna to RX6700 XT, sterowniki aktualne, w grze próbowałem ustawień minimum i uber bezskutecznie. Przy włączeniu RT wywala do pulpitu, wiem że Radeon tego nie obsługuje ale w CP77 działa. Poprzednia wersja W3 działała bezproblemowo I mała próbka od CD RED.
https://imgur.com/a/ruoExXQ

« Odpowiedź #566 dnia: Grudnia 18, 2022, 10:41:33 »
Ładne to to, aż nabieram chęci pogrania, chociaż wiem, na 2 miesiące giniesz z życia ;). To przeraża.

Ładnie. A jak z wydajnością przy takich ustawieniach?

« Odpowiedź #567 dnia: Grudnia 18, 2022, 12:33:17 »
JA odpaliłem na RTX2060 w trybie RT+ i było kiepsko, ale bez RT dziasła super płynnie, a różnicy prawdę mówiąc nie widzę...

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #568 dnia: Grudnia 18, 2022, 13:18:35 »
Ładnie. A jak z wydajnością przy takich ustawieniach?

Tutaj da się grać w zupełności ale nie jest super płynnie. Mi akurat to przeszkadza bo nie lubię jakiś microstutterów nawet na chwilę. Chyba w opcjach GOG można włączyć gdzieś pokazywanie klatek (Overlay?) to powiem. Na pewno na tym RT Ultra mam poniżej 60 bo tam czuć przycięcia już dość wyraźnie.

JA odpaliłem na RTX2060 w trybie RT+ i było kiepsko, ale bez RT dziasła super płynnie, a różnicy prawdę mówiąc nie widzę...

Z czasem człowiek potrzebuje okularów, może to ten czas ;)? Są różnice i jest to widoczne, inaczej wygląda niebo i otoczenie, obraz dalszy jest też taki "miększy" z rozrzedzonym światłem. Ale też nie mówię, na trybie odpalenia DX11 to wciąż, nawet po tylu latach z tym updejtem 4.0  to b. ładna gra.

www.yoyosims.pl

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #569 dnia: Grudnia 18, 2022, 20:59:13 »
Sprawdziłem, nawet jestem zaskoczony, na tym samym RT mam około 70-85 klatek.

Ale mimo wszystko mam wrażenie, że nie jest jednak ten obraz płynny, jakby był jakiś microstutter. To w sumie potwierdza to co napisałem wcześniej. Coś tu nie dyga do końca.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2022, 21:32:49 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl