Autor Wątek: Monitory panoramiczne - poradnik  (Przeczytany 104884 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bassy

• Gość
Odp: Monitory panoramiczne - poradnik
« Odpowiedź #180 dnia: Lipca 07, 2010, 21:44:55 »
Mam tego Della i uwierz mi jestem upierdliwy i obawiałem się przesiadki z 17calowego crt LG Flatron, jestem zadowolony.
Jeśli chodzi o porównanie tych dwóch to odsyłam do http://forum.purepc.pl/Monitory-f57.html&s=06ec9e73b70157a32e50f3fd052f7161
P.S.
swojego podłączyłem w sklepie bo zamówiłem w dobrej cenie więc przed zapłaceniem pomacałem mam go 32 miech y i wszystko gra, nic nie buczy zero badów za 900 i tę matrycę to jestem zadowolony
« Ostatnia zmiana: Lipca 10, 2010, 16:12:28 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #181 dnia: Lipca 07, 2010, 22:14:58 »
Problem polega na tym, że w okolicy i w Tarnowie nie mam za bardzo jak porównać tych monitorów, a nawet oglądnąć cokolwiek, bo... nie mają ich w sklepach. Są dostępne w hurtowniach.

Celowałem w tego Della już od dawna, ale ten LG zabił mi ćwieka... Jak mam dać ~1000zł, to wolę najpierw zgromadzić jak najwięcej informacji o produkcie.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

bassy

• Gość
« Odpowiedź #182 dnia: Lipca 08, 2010, 16:23:58 »
Zobaczymy co wybierzesz  :001:

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #183 dnia: Lipca 10, 2010, 11:48:50 »
bassy, w jakim sensie upierdliwy?

« Odpowiedź #184 dnia: Lipca 10, 2010, 20:05:42 »
Sytuacja zaczyna się klarować...
Google sprytnie ukryło wątek z forum pclab na 14tej stronie (może dlatego, że głównym językiem przy szukaniu jest u mnie angielski), ale dotarłem do pewnych konkretów:
Matryca w LG jest lepsza niż w Dell.
W pierwszej rewizji monitora LG, miał on matrycę taką samą jak Dell. W drugiej ma już nieco lepszą. Przy porównywalnej cenie, jakoś zniosę te "dotykowe" przyciski ;)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #185 dnia: Lipca 10, 2010, 23:37:33 »
Osobiście nie pojmuję jaki jest obecnie sens wywalania 1k PLN na monitor, którego max. rozdzielczość wynosi 1680x1050, (czyli nawet BR się na tym w pełni nie obejrzy), no ale co kto lubi... ;)

« Odpowiedź #186 dnia: Lipca 11, 2010, 11:05:07 »
Bo moja obecna konfiguracja sprzętowa nie pozwala na płynne granie w rozdzielczości 1900x1200, a do BD nie mam nawet żadnego napędu i nie zamierzam wykorzystywać monitora w charakterze "kina domowego".
Wolę mieć dobrą jakość za 1000zł, niż HD na matrycy TN.
Taaaa...

« Odpowiedź #187 dnia: Lipca 12, 2010, 17:28:47 »
Dziękuje za porady. Pech chciał, że mój wysłużony CRTek odmówił posługi dzień po napisaniu postu -_-"
Za poradą kolegi wybrałem http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/IIYAMA_E2208HDS-1-1600.html
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

« Odpowiedź #188 dnia: Lipca 19, 2010, 20:24:31 »
Przyszła pora napisać kilka słów o nowym nabytku... a więc "była ciemna, burzliwa noc"... ;)

Jako stary posiadać monitorka 17" CRT z matrycą Trinitron (Dell P790) uznałem, że technika poszła wystarczająco do przodu, a ceny wystarczająco w dół, żeby przesiąść się na monitor LCD.

"Stary" monitor.

Pierwotnie planowałem zakup słynnego Dell 2209WA, jednak przypadkiem (na Allegro) zobaczyłem LG W2220P. Trochę poszperałem po necie i zdecydowałem się na zakup LG.
W okolicy i w Tarnowie ciężko było ustalić, czy w ofercie będą mieli model wyprodukowany przed, czy po styczniu 2010r., więc monitor kupiłem na Allemigro (LINK do aukcji).
Przesyłka była ekspresowa, w końcu kurier i w czwartek miałem już monitor w domu. W pudle był styropian, monitor, podstawka, kabelki (zasilanie, DVI, D-SUB), trochę makulaturki, w tym po polsku oraz płytka ze sterownikami (których osobiście i tak nie instalowałem).

"Nowy" monitor.

Po paru dniach mogę w końcu coś o monitorku opowiedzieć.
Nie miałem nigdy okazji oglądnać Dell 2209WA, więc porównywał będę do swojego starego monitorka CRT.
Pierwsze wrażenie - jaki duży obszar, kąty widzenia praktycznie są reklamowe, po 178*, a i obraz całkiem ładny! :)
        Monitor ma predefiniowane 5 trybów pracy: Film, Tekst, Zdjęcie, Użytkownik, sRGB. W praktyce używam trzech:
- sRGB - w jasny, słoneczny dzień;
- Tekst - w pochmurny dzień, pod wieczór;
- Użytkownik - w nocy - nastawy jasności na minimum i kontrastu na 28. Przy takich nastawach da się pracować na monitorze "po ciemku" bez dodatkowego oświetlenia. Jest jeszcze pewien margines kontrastu do zmniejszenia.
        Monitor - w porównaniu do nieco wypalonego CRT - jest bardzo jasny, w trybie sRGB potrafi mocno "dawać po oczach". Jedynie w trybie Użytkownik można ustawiać pełen zakres opcji, jak jasność i kontrast, temperaturę barwową, poszczególne składowe barw, itd., w pozostałych trybach niektóre nastawy mogą być zablokowane. Osobiście od dawien dawna miałem nastawioną temperaturę na 6500K i taką samą ustawiłem w nowym monitorze.
        Kolory wydawały mi się nieco wyblakłe, więc w Catalystach zwiększyłem delikatnie ich nasycenie, przez co obecnie mam kolory praktycznie nieustępujące kolorom z monitora CRT. Obraz jest ostry, wyraźny, nie widać jakiś przerw, czy szczelin między pikselami.
        Kwestia świecącej czerni - gdy się patrzy wprost na ekran, to obraz jest czarny, jednak wystarczy niewielki kąt, aby zacząć widać niewielką poświatę. Przy kącie około 20* zaczyna być widać największą poświatę. Jednak można by ją opisać jako jakiś odblask na monitorze, a nie jako prześwitywanie światła z wnętrza monitora. Na codzień jeszcze mi to nie przeszkadzało. W filmach też raczej nie, chociaż nie miałem jeszcze czasu i okazji oglądać jakiegoś filmu z płyty DVD. Nie mam też żadnego filmu, ani możliwości oglądnięcia czegokolwiek na BR. Nie mam konsoli, żeby ją podpinać pod HDMI.
        Oczywiście przetestowałem monitorek w grach ;] FS9 z AA i Anizo wygląda świetnie, ale to też zasługa niemałej rozdzielczości. Żeby przetestować szybkość reakcji matrycy posłużyłem się CSem ;) Obraz praktycznie nie odstaje od tego, co widziałem na CRT. Te 5 ms GtG spisują się znakomicie, nie widać żadnego rozmazania czy smug przy szybkich akcjach. Do zwykłego grania i takiego pół-pro jest bardzo dobry. King's Quest również wygląda prześlicznie. VRC i EuroScope oferują teraz znacznie większą przestrzeń użytkową. Za to Kierki, Pasjans i Saper wyglądają olśniewająco!  :twisted:
        Nie byłem w stanie określić Input Lag nowego monitora, bo na karcie graficznej mam trzy wyjścia: DVI, HDMI, DP. Nie mając odpowiedniej przejściówki (HDMI > DVI) nie mam jak podłączyć dwóch monitorów na raz.
        "Jasna czerwona dioda" rzeczywiście jest jasna, ale da się ją wyłączyć w menu. Wtedy świeci przez kilka sekund przy zmianie rozdzielczości. Więc czytając różne narzekania na tą diodę, ciśnie się RTFM i szyderczy uśmiech na usta.

Do wad monitora muszę zaliczyć brak klasycznych przycisków menu, a w ich miejsce przełączniki dotykowe. Działać, to to działa, ale bez podświetlenia, czy też wyróżnienia fakturą ciężko jest trafić w odpowiedni "klawisz" po ciemku.

Podsumowując:
Monitor LG W2209P kosztował mnie równe 903 zł, oferuje bardzo dobrą jakość, posiada matrycę odrobinę lepszą niż Dell 2209WA, tylko nieco denerwują "klawisze" po zmroku. Jestem bardzo zadowolony z przesiadki z CRT na tego LCD i nie kupiłbym teraz Della 2209WA.

Jeśli czegoś Wam brakuje, to pytać, dopiszę.
« Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2010, 20:35:36 wysłana przez RzEmYk »
Taaaa...

« Odpowiedź #189 dnia: Sierpnia 04, 2010, 21:12:52 »
Serwus!

Mam takie pytanie odnośnie monitorów z zakresem adobeRGB czyli "wide gamut". Ficzer występuje w przypadku dwóch interesujących mnie modeli - Dell U2410 i Hewlett-Packard LP2475W (niełatwy wybór btw.)

Otóż.

Pytanie jest takie: czy takie monitory nadają się w pełni do gier / filmów (tj. użytku domowego)?

Wyczytałem, że wide gamut powoduje problemy z przesyceniem kolorów. Potrzebny jest specjalny color management by kolory były poprawne. Paradoksalnie taki monitor, który ma możliwość wierniejszego odwzorowania barw, w rękach niedoświadczonego użytkownika i bez specjalnej kalibracji kolory będzie miał nienaturalne i przesycone....

Cytat: opinia dotycząca monitora HP
Przestrzegam, że ten monitor to tzw Wide Gamut (szeroka paleta barw, inaczej adobe RGB). Radzę poczytać o wadach i o zaletach tego poszerzonego spektrum barw, które pozwala wyświetlić więcej barw niż tradycyjne monitory sRGB. Na takim monitorze, jeżeli używamy aplikacji bez tzw color management, kolory będą zwykle przesycone. Niestety przesycenie nie będzie takie samo dla każdej barwy, więc nic tu nie da pomniejszenie kontrastu. Jakie aplikacje mają color management? FireFox3 (po uruchomieniu odpowiedniej opcji), Photo Shop, nieliczne gry. Nie ma żadnego playera divx / dvd z tą funkcją! Poza tym monitor jest naprawdę świetny, ale zastanawiam się nad jego sprzedażą i kupnem zwykłego sRGB (tak jak uczyniło wiele osób, których w końcu szlak trafił od tych nienaturalnych kolorów). Monitor wg mnie nie jest dobry do domowego zastosowania, ponieważ obecny software jeszcze nie wspiera tego typu sprzętu.

Oczywiście nie opieram się na tej jednej wypowiedzi. Można znaleźć całkiem sporo tematów, które wskazują na problemy w zastosowaniu monitorów wide gamut do użytku nieprofesjonalnego - multimedia, gry itd. Monitory te są dedykowane raczej do obróbki grafiki.

Nie znam się, uprzejmie proszę speców i użytkowników o wyjaśnienie tej kwestii, ponieważ nadal mam mętlik - TN czy bardziej zaawansowana matryca, przy założeniu, że ma to się sprawdzać w tzw. "szybkich" grach (FPS multi). Ale jeśli już miałbym wywalić 2x tyle kasy co z TN'kę to chciałbym mieć gwarancję, że wszystko będzie si.

« Odpowiedź #190 dnia: Sierpnia 04, 2010, 21:32:50 »
Podpisuje się pod powyższym cytatem. Odpuść Widegammut o ile nie kupujesz go do jednego konkretnego zadania (obróbka photo) i nie masz spektrokolorymetru czy jak to się zwie) do kalibracji. Bo zwykły kalibrator pozwala na zrobienie porzadku z sRGB a do adobe trzeba kolejnego drogiego urządzenia. Tak więc kasa w błoto. Sam zrobiłem błąd. Udało mi się z nim dojść w miarę do ładu ale jednak...sRGB bym wolał, jest jedno ale. Brak ciekawych pozycji w 16:10 i full hd. Wszystko okrojone do 16:9 teraz :-/ Dlatego też zostaję przy u2410 :)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #191 dnia: Sierpnia 04, 2010, 22:19:23 »
O ile monitor nie ma dobrego wbudowanego trybu emulacji palety sRGB, to w ogóle zapomnij. Wiem bo sam mam lp2475w i z aRGB więcej problemu niż pożytku. Kolory są przesunięte w kierunku czerwieni i zieleni. To co normalnie jest pomarańczowe, jest czerwone, to co normalnie jest czerwone, jest oczojebnie czerwone, tak samo z zielenią, zamiast oliwkowego widzisz ciemny zielony. Gdyby nie to, że kolory udało mi się poprawić do akceptowalnego poziomu modyfikując ustawienia RGB karty graficznej (oraz że poza tym monitor bardzo mi się podoba ;) ) to odesłałbym go do sklepu zaraz po zakupie.

Jeśli kupowałbym coś teraz to byłby HP zr24w. Prawie to samo, tylko kilka stówek taniej i sRGB: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/hp_zr24w.htm Półtora roku temu nie było jednak takiej opcji a teraz za takie pieniądze kupię po prostu 32" telewizor.

Poza tym sorry, ale większość ludzi, nawet tych którzy posiadają monitory z paletą aRGB nie potrafi ich używać. Przed zakupami też czytałem różne fora, i większość tego co przeczytałem to bzdury. Ludzie nie odróżniają kalibracji monitora kolorymetrem od zrobienia użytku z profilu ICC który po takiej kalibracji powstaje. A aplikacji które obsługują Color Management jest na lekarstwo: co bardziej zaawansowane programy do grafiki 2D, jakiś plugin do firefoxa i windowsowa przeglądarka obrazków. W grach, odtwarzaczach filmów i na pulpicie windowsa i tak będziesz miał niewłaściwe kolory.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #192 dnia: Sierpnia 04, 2010, 22:42:41 »
Czyli lipa... :(

Poza tym sorry, ale większość ludzi, nawet tych którzy posiadają monitory z paletą aRGB nie potrafi ich używać.

To nie jest tak, że mam potrzebę pchania się w monitor "pr0" z adobeRGB. Wręcz przeciwnie. Po znalezieniu tego Della i HPeka, myślałem, że w końcu mam monitory do wyboru, które w 100% mi odpowiadają. Potem doczytałem o aRGB, dopytałem tu... no i klops. Zawsze coś. Tak jak z tym ZR24W (pomijając, że jeszcze go w Polsce chyba nie ma) - brak HDMI.

Szukam monitora:
- najlepiej od 24 cali wzwyż
- z dobrym odwzorowaniem barw (zwłaszcza głębią czerni) do filmów - stąd zainteresowanie ostatnio panelami innymi niż TN
- FullHD
- z wejściem HDMI (w perspektywie zakup PS3)
- byłoby miło gdyby miało wejście Component (lub inne umożliwiające podłączenie PS2), choć nie jest to konieczne
- z szybkim czasem reakcji i niskim input lagiem - spisujący się bardzo dobrze w grach FPS w trybie online

Po prostu monitor nadający się w 100% do gier i filmów. Gotować umieć nie musi.

Kąty widzenia mam w poważaniu. 16:10 mile widziane, ale 16:9 też wystarczy (swoją drogą dlaczego ta różnica 120 pikseli między 1080p a 1200p miałaby być aż tak istotna?).

Kilkaset modeli na rynku i ani jednego qra znaleźć nie mogę, który spełniały wszystkie moje zachcianki - po tym jak odpadły mi te 2 monitory... Bo rozumiem, że nie ma U2410 i LP2475W w wersji sRGB...

Gdzie można wyłapywać najnowsze monitory wchodzące na rynek w Polsce? Bo chyba tylko pozostaje mi czekać aż ktoś wyprodukuje monitor spełniający moje oczekiwania. ::)

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2010, 22:51:01 wysłana przez Jascha »

« Odpowiedź #193 dnia: Sierpnia 05, 2010, 02:07:10 »
Też miałem chrapkę na LP2475W. Bardzo mi się podoba stylistyka oraz jakość wykonania tego monitora.
Lecz dobrze się stało że go nie kupiłem.  :004:

Zastanawiałem się też nad alternatywą dla monitora w postaci TV. Naturalnie ze względu na rozdzielczość 1920 x 1080 oraz typową odległość oczu od ekranu , czyli ok 800 mm , jego przekątna nie powinna być większa niż 26 cali. 

:015:

Drugim problemem jest typ matrycy bo co tu gadać TN-a bym raczej nie chciał. Producenci tez nie ułatwiają tu sprawy bo najczęściej nic nie wiadomo jaki ekran został zastosowany w konkretnym TV.
Tylko że nie znalazłem TV 25- 26 cali full HD bo w tej wielkości można kupić tylko tylko HD ready.

« Odpowiedź #194 dnia: Listopada 27, 2010, 11:31:05 »
Mam pytanie. Czy Falcon 4, Open Falcon lub Freefalcon 5 bez problemu chodzą na monitorach panoramicznych?
Czy nie ma żadnych problemów?
Proszę o odpowiedź osoby, które grają w falcona właśnie na takich monitorach.