Autor Wątek: Monitory panoramiczne - poradnik  (Przeczytany 104371 razy)

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
Odp: Monitory panoramiczne - poradnik
« Odpowiedź #360 dnia: Marca 30, 2023, 08:44:22 »
Ale Ramm lubi pixele bo lepiej kontakty widzi. ;-)

« Odpowiedź #361 dnia: Marca 30, 2023, 10:40:24 »
Racja, o tym nie pomyślałem!
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #362 dnia: Marca 30, 2023, 11:57:25 »
W sumie dla mnie to też zaleta, nie wada. Mam firmowego lapka z 15.6 calowym ekranem z rozdziałką 3840x2160 i to jest overkill. Pikselki się chowają pod byle kurzem czy brudem. A jak coś jest nie teges przy uruchomieniu, to muszę logi boota linucha oglądać przez lupę, serio. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #363 dnia: Marca 30, 2023, 22:01:26 »
Ale Ramm lubi pixele bo lepiej kontakty widzi. ;-)

Coś w tym jest, ale też nie chciałbym przesadzić ;-).
Brać 32" czy 38"?

Ramm.
« Ostatnia zmiana: Marca 31, 2023, 11:52:26 wysłana przez KosiMazaki »
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #364 dnia: Marca 31, 2023, 00:43:59 »
Jak chcesz podejść do sprawy systematycznie, to chyba najlepiej byłoby wybrać się do sklepu gdzie masz kilka rozmiarów i rozdzielczości do porównania i zobaczyć co ci odpowiada. Pamiętaj tylko, żeby najpierw sprawdzić w jakiej odległości od monitora zwykle siedzisz. Jak dla mnie minimum przy głowie około 80cm od monitora to mniej więcej 90PPI czyli dla 2560x1440 wychodzi 32" (tyle samo, co dla 24" FHD).

Tutaj masz też kalkulator PPI. Możesz sobie policzyć gęstość dla ekranów które masz w domu (TV, laptop itp), przyjrzeć się i ocenić ile ci wystarczy.

https://www.sven.de/dpi/
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #366 dnia: Kwietnia 01, 2023, 13:30:09 »
Iiyama :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #367 dnia: Kwietnia 01, 2023, 13:36:42 »
Jako, że wszystkie są płaskie to Iiyama.
Aczkolwiek w opisie Gigabyte jest napisane, że zakrzywiony ale fotki tego nie potwierdzają!

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #368 dnia: Kwietnia 01, 2023, 15:12:26 »
Jako, że wszystkie są płaskie to Iiyama.
Aczkolwiek w opisie Gigabyte jest napisane, że zakrzywiony ale fotki tego nie potwierdzają!

Ten pierwszy jest zakrzywiony, ale te 39 cali trochę mnie przeraża...
Bo nie ukrywam, że mam Iiyamę 27" IPS i jestem zadowolony.

Ramm.

« Odpowiedź #369 dnia: Sierpnia 03, 2023, 18:33:33 »
Osobiście mogę polecić taki dość egzotyczny produkt jak Huawei 34GT. Mam wersję bez Soundbara - ten nie gra jakoś rewelacyjnie, a przez umiejscowienie zawadza na biurku. Wybierałem pomiędzy Huawei, a Iiyamą GB3467WQSU, wygrał chińczyk i to w bezpośrednim porównaniu na półce w sklepie. Przy tych samych ustawieniach, o dziwo kolorystyka bardziej pasowała mi w chińczyku, możliwe że lepszy kontrast mu pomógł, albo wyższa jasność na Iiyamie w tym oświetleniu nie dała efektu, mniejsza o to ja tam jestem zadowolony. Do tego zejście w windzie z 165 na 144Hz pozwala na ustawienie palety 10bit, przy 165Hz jedynie 8-bit, dodatkowo ukryte menu_(trzeba z tego co pamiętam przytrzymać joystick w górę na 10 sekund i gotowe) daje możliwość odpalenia G-Sync.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2023, 20:14:27 wysłana przez KosiMazaki »
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

« Odpowiedź #370 dnia: Października 02, 2023, 17:53:54 »
Jako, że jestem świeżo po modernizacji PC, zacząłem się zastanawiać czy nie warto byłoby przy okazji wymienić monitor. Aktualnie mam wysłużony ACER Predator XB271HUbmiprz (27", 1440p, IPS). Zakupiony jeszcze w 2016 roku, ale nadal spisuje się bez zarzutu. Kusi mnie zmiana na monitor ultrapanoramiczny, choć mam pewne obawy z tym związane. Dylematy jak kiedyś przy zmianie z 4:3 na 16:10/16:9. ;)

Na pewno są tutaj użytkownicy takich monitorów. Chciałbym podpytać:

- czy z perspektywy czasu żałujecie przesiadki na ultrawide?
- jakie są najbardziej dokuczliwe niedogodności związane z codziennym użytkowaniem takich monitorów?
- czy lepiej kupić taki monitor płaski czy zakrzywiony? na pewno nigdy nie byłem zwolennikiem zakrzywionych TV, ale może w przypadku monitorów ma się to nieco inaczej

Wydaje mi się, że do latania to na pewno będzie świetny monitor, tylko pytanie jak z innymi rzeczami (filmy, gry). Co z grami, które nie mają dedykowanego wsparcia rozdzielczości ultrawide?

No i jeśli ktoś może polecić konkretny model, to będę wdzięczny. Szukam czegoś do 3000 zł. Optymalnie do 2000 zł. Na pewno odpada OLED w takim razie, ale mam OLED TV 65" do grania "kanapowego" więc monitor w tej technologii raczej sobie daruję. Przeglądając dostępne modele zaskoczyła mnie duża ilość monitorów VA. Z tego co pamiętam, z uwagi na smużenie nie były to najlepsze matryce do gier, chyba że dzisiejsze modele nie mają już tego problemu.

« Odpowiedź #371 dnia: Października 02, 2023, 18:25:08 »
Aktualnie mam wysłużony ACER Predator XB271HUbmiprz (27", 1440p, IPS).
(...)Przeglądając dostępne modele zaskoczyła mnie duża ilość monitorów VA. Z tego co pamiętam, z uwagi na smużenie nie były to najlepsze matryce do gier, chyba że dzisiejsze modele nie mają już tego problemu.
A jak Ci się sprawuje Twój ACER? Widzisz smużenie?
Masz (a w zasadzie mamy, bo też mam ten monitor) tak naprawdę matrycę AMVA a nie IPS - pomimo wszelkich "ulotek".
Zakup w sklepie internetowym ma tą zaletę, że możesz sobie w domu przetestować monitor.
Wiele więcej nie pomogę, bo nie szukałem zamiany a mam drugi monitor obok i więcej na biurku nie zmieszczę.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #372 dnia: Października 02, 2023, 19:12:39 »
Sprawuje się dobrze, nie mogę narzekać. Ze smużeniem problemów raczej nie mam - w sensie nie zwracałem na to szczególnej uwagi, więc chyba jest ok, albo po prostu tego nie rejestruję. Chodzi sobie w trybie 120 MHz z overdrive na normal.

Ogólnie to świetny monitor. W 2016 naprawdę niemałe pieniądze trzeba było za niego dać, choć pewnie dziś technologicznie już odstaje. Najbardziej mi przeszkadza kiepska czerń (w porównaniu do OLED ;) ), podświetlenie krawędziowe no i G-Sync, który z biegiem lat stał się ograniczeniem, a nie atutem.

« Odpowiedź #373 dnia: Października 02, 2023, 19:22:49 »
(...)Chodzi sobie w trybie 120 MHz z overdrive na normal.
Chyba w Windowsie mu ustawiłeś maks na 120 Hz. Bo monitor z G-Sync chodzi sobie na tyle, na ile mu karta dostarczy danych.
Ja zostawiłem "natywne" 144 Hz.

G-Sync, który z biegiem lat stał się ograniczeniem, a nie atutem.
Możesz to rozwinąć?
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #374 dnia: Października 02, 2023, 19:43:06 »
120 MHz odświeżanie monitora mam ustawione ręcznie w panelu NVidii. I dodatkowo jeszcze limit klatek na 120 fps. Wiem, że monitor ma max 144 MHz. Ponad 50-60 fps i tak nie bardzo dostrzegam różnicę. ;)

Co do G-Sync - jest dziś ograniczeniem, bo monitor nie obsługuje FreeSync i jesteś przywiązany siłą rzeczy do kart NV. Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem jest dziś FreeSync Premium. I pewnie dlatego typowych monitorów z G-Sync jest już jak na lekarstwo. Przynajmniej jak patrzyłem w modelach ultrawide.
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2023, 19:48:46 wysłana przez Jascha »