Autor Wątek: Monitory panoramiczne - poradnik  (Przeczytany 104373 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Monitory panoramiczne - poradnik
« Odpowiedź #375 dnia: Października 02, 2023, 19:59:41 »
- czy z perspektywy czasu żałujecie przesiadki na ultrawide?
Nie wiem jak u innych, lecz ja osobiście wiem, że nie wrócę już do 16:10/16:9. Nawet teraz pisząc na forum mam podzielony ekran. Na jednej połówce ekstraklapa a na drugiej klepię posta, przeglądam neta, czy na co przyjdzie mi ochota, że nie wspomnę o dodatkowej przestrzeni roboczej.

- jakie są najbardziej dokuczliwe niedogodności związane z codziennym użytkowaniem takich monitorów?
Jedyne niedogodności jakie ja zauważam to dziwne przycinanie  proporcji obrazu w Netflix, często w grach obsługujących 21:9 same cutsenki są 16:9, jak póki co raczej widzę same plusy takowej przesiadki.

- czy lepiej kupić taki monitor płaski czy zakrzywiony? na pewno nigdy nie byłem zwolennikiem zakrzywionych TV, ale może w przypadku monitorów ma się to nieco inaczej
Ja mam tak jak pisałem Huawei GT34, zakrzywienie 1500R, bardzo przyjemnie odczucia, matryca teoretycznie 10bit (8bit+FSR pozwala na ustawienie 10bit przy 144Hz), FreeSync+G-sync, kontrast 4000:1, 165Hz. Długo biłem się z myślami, gdyż adwersarzem była szeroko polecana Iiyama GB3467WQSU, i w sumie to po ten monitor jechałem, ale suma summarum wróciłem do domu z GTkiem.

Co do G-Sync - jest dziś ograniczeniem, bo monitor nie obsługuje FreeSync i jesteś przywiązany siłą rzeczy do kart NV. Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem jest dziś FreeSync Premium. I pewnie dlatego typowych monitorów z G-Sync jest już jak na lekarstwo. Przynajmniej jak patrzyłem w modelach ultrawide.
Praktycznie każdy monitor obecnie obsługujący FreeSync daje możliwość sprzętowego włączenia G-Sync. Mój Huawei, który oficjalnie nie posiada certyfikatu nVidii, daje możliwość uruchomiania tej funkcji.
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2023, 20:08:19 wysłana przez macias13_84 »
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #376 dnia: Października 02, 2023, 20:07:38 »
Starsze gry mogą wymagać ręcznych zmian w konfiguracji żeby uruchomić taką rozdzielczość, nowsze przeważnie działają od razu, Windows problemów nie sprawia. Filmy w proporcjach telewizyjnych po prostu będą mieć czarne pasy po bokach. Do krzywizny człowiek się przyzwyczaja po kilku dniach.

Gorzej niż na 27" nie będzie, ale osobiście preferuję większe monitory (32", 38", 42").
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #377 dnia: Października 02, 2023, 21:35:26 »
Nie wiem jak u innych, lecz ja osobiście wiem, że nie wrócę już do 16:10/16:9. Nawet teraz pisząc na forum mam podzielony ekran. Na jednej połówce ekstraklapa a na drugiej klepię posta, przeglądam neta, czy na co przyjdzie mi ochota, że nie wspomnę o dodatkowej przestrzeni roboczej.
Dziękuję za Twój wpis. Przeczytałem z zainteresowaniem. :564:

Tego modelu co masz już chyba nie ma w sprzedaży. Jeśli chodzi o markę Iiyama to jakoś przyznam mam takie lekkie uprzedzenie, jako do marki budżetowej. Nie wiem w sumie skąd się to wzięło. Ale widzę, że te monitory mają dobre recenzje. Też je biorę pod uwagę. Poza tym zastanawiałem się jeszcze nad LG. Mam telewizor tej marki i jestem zadowolony. Ale ogólnie nieco jak dziecko we mgle na razie jestem. Trzeba będzie więcej recenzji poczytać. I pewnie, tak jak napisał RzEmYk, trzeba będzie coś kupić przez Internet i przetestować. Może nawet wziąć 2-3 modele jednocześnie i porównać. Choć generalnie nie lubię się potem w te zwroty bawić, no i sprzedawca też ma problem, nie ze swojej winy.

Odnośnie zakrzywienia ekranu, widziałem też modele posiadające zdolność jego dostosowania (od całkowicie płaskiego do zakrzywionego), ale to chyba nadal najwyższa półka cenowa.

Starsze gry mogą wymagać ręcznych zmian w konfiguracji żeby uruchomić taką rozdzielczość, nowsze przeważnie działają od razu, Windows problemów nie sprawia. Filmy w proporcjach telewizyjnych po prostu będą mieć czarne pasy po bokach. Do krzywizny człowiek się przyzwyczaja po kilku dniach.

Gorzej niż na 27" nie będzie, ale osobiście preferuję większe monitory (32", 38", 42").

Mam świadomość, że w Windows zwiększony obszar roboczy działa zawsze na plus, tylko mam obawy co do gier głównie. Rozumiem, że da się ustawić, że każda gra nie mająca wsparcia dla rozdzielczości ultrawide, wyświetli się normalnie w obsługiwanych rozdzielczościach (16:9) - po prostu na środku ekranu z czarnymi paskami po bokach, a nie że ten obraz jest rozciągnięty - zgadza się? Nie wiem czy to zależy od monitora czy po prostu zawsze tak to działa.

Jeśli chodzi o filmy, to te w proporcji 16:9 wyświetlają się tak samo jak 4:3 na 16:9, a te w proporcjach typowo filmowych/kinowych wypełniają wtedy cały ekran, tak?

Jeśli chodzi o rozdzielczość, to dla mnie 27" i 1440p to sweet spot. Normalnie korzystam w Windows z rozdzielczości natywnej, bez skalowania. Nie wyobrażam sobie mieć monitor 4K na 27" pod tym względem. Podobnie jak nie wyobrażam sobie siedzieć przed szafą 42" w odległości "biurkowej". ;)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #378 dnia: Października 02, 2023, 21:43:36 »
Tak, w ostateczności zawsze można włączyć 2560 x 1440 i używać jak monitora 27" z czarnymi pasami po bokach.

« Odpowiedź #379 dnia: Października 02, 2023, 22:23:10 »
Znalazłem takie cacko:

https://www.morele.net/monitor-dell-alienware-aw3423dwf-oled-210-bfrq-12807894/

Tak, wiem - budżet, który wcześniej podałem, poszedł w las po kilku godzinach. ;D Po obejrzeniu tej recenzji morele (https://www.youtube.com/watch?v=kL5RNt-NUAg) - swoją drogą bardzo rzeczowa - naprawdę się teraz zastanawiam. Może za łatwo ulegam takim sugestiom.

Generalnie OLED wykluczałem, bo wydawało mi się, że monitory 34" zaczynają się od poziomu 6,5k PLN. Poza tym, tak jak pisałem, mam już telewizor OLED (podłączony też do PC) no i są jeszcze obawy co do wypalania obrazu. Z drugiej strony, jako użytkownik mam świadomość, że OLED nie ma z sobie równych jeśli chodzi o odwzorowanie barw, a zwłaszcza idealnej czerni. Po przesiadce na OLED nie ma powrotu. ;)

Pomyślę jeszcze. W sumie Black Friday już powoli na horyzoncie, może jakaś fajna promka się trafi.

Tak, w ostateczności zawsze można włączyć 2560 x 1440 i używać jak monitora 27" z czarnymi pasami po bokach.

OLED też na pewno miałby tą zaletę, że w przypadku wyświetlania obrazu w 16:9 czy 4:3 nie miałby tych czarnych pasów po bokach. Tzn. miałby, ale te piksele będą wtedy wyłączone, a nie będą "świecić na czarno". Więc w zupełnie ciemnym pomieszczeniu nie dałoby się nawet powiedzieć, że ma się przed sobą monitor 21:9.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #380 dnia: Października 02, 2023, 22:47:51 »
Tak, w tym roku ruszyło się trochę w temacie monitorów OLED. 27" są jeszcze tańsze: https://www.ceneo.pl/151980617

Co prawda za tyle to można kupić też 42" telewizor OLED, ale cóż... ;)

« Odpowiedź #381 dnia: Października 11, 2023, 20:42:17 »
Panowie, prośba o pomoc, poradę. Mam od dwóch dni problem z monitorem, przy załączaniu komputera tak jakby odcinało zasilanie monitora - gaśnie kontrolka włącznika, czarny ekran. Muszę kilka razy wyjąć/włożyć wtyczką zasilania monitora do gniazdka sieciowego, a dziś wyłączyć komputer (na chama - wyłącznikiem sieciowym), odpiąć monitor z sieci, załączyć komputer i dopiero po chwili ponownie włączyć monitor do sieci elektrycznej. Jak załapie, to w poprzek ekranu przelatują przez chwilę pochylone pasy (grupy) drobnych jasnych plamek.
Co pada? Monitor czy karta graficzna? Ewentualnie inna przyczyna? Karta: Nvidia GT 710 (kupiona w 2020 r), monitor: LG Flatron W2241S (kupiony jako używka w 2016 r).
Przepraszam, jeśli opis jest chaotyczny, ale elektronika to dla mnie technologia obcych. Jeśli nie w temacie (nie chciałem otwierać nowego wątku) to proszę o przeniesienie do właściwego, bądź wydzielenie.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #382 dnia: Października 11, 2023, 20:48:49 »
Jeśli monitor nie ma ochoty się włączyć lub gaśnie to mogą być to wyschnięte kondensatory. Dalej w kolejności zimne luty. Podłącz kompa do TV lub innego monitora, żeby wyeliminować kartę graficzną. Możesz też analogicznie zrobić w drogą stronę.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #383 dnia: Października 11, 2023, 21:37:34 »
OK. Postaram się jutro podpiąć pod TV.
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #384 dnia: Października 12, 2023, 07:03:53 »
Tak jak napisał Mazak, należałoby sprawdzić samego kompa podpinając do innego wyświetlacza np. TV, następnie sprawdzić sam monitor podpinając do innego źródła np. konsola, jeżeli nie da to efektu sprawdzić sam kabel podpinając się na innej sztuce oraz sprawdzić inne źródło podawania sygnału, czyli jeżeli podpinamy HDMI sprawdźmy DP, a jeżeli podpinasz na DP podać sygnał za pomocą HDMI. Osobiście zacząłbym od przewodu - najczęstsza przyczyna - z reguły przewody nie są prowadzone optymalnie wtyki są ugięte przewody pracują pod naprężeniem no i pada wtyczka lub gniazdo.

U mnie jakiś czas temu w analogicznej sytuacji, winowajcą okazał się być przewód
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

« Odpowiedź #385 dnia: Października 12, 2023, 15:22:33 »
Dzięki Panowie. Właśnie mam podpięty pod TV - "gro i bucy". Monitora nie mam do czego innego podpiąć, a w samym monitorze tylko port szeregowy, więc nawet kabla od TV nie wepne.
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #386 dnia: Listopada 26, 2023, 20:31:00 »
Witam Szanownych Forumowiczów.
Zastanawiam się nad aktualizacją mojego sprzętu i mam pytanie o monitor.
Oczywiscie monitor bedzie służył do latania w nasze ulubione symki, ale od jakiegoś czasu coraz bardziej bawię się obróbką zdjęć (na własny użytek) i myślę też o drukarce 3d do celów modelarskich, więc pewnie będę użytkował odpowiednie oprogramowanie do projektowania.
Stąd chciałbym by był to +/- 32 calowy monitor, 4K, matryca szybka IPS, o w miarę wysokim pokryciu palet barw Adobe RGB i DCI-P3 i częstotliwości odświeżania 144Hz lub więcej i oczywiście doskonałej jakości obrazu i zgodne z G-Sync.
Znalazłem coś takiego:
https://www.corsair.com/pl/pl/p/monitors/cm-9020006-pe/corsair-xeneon-32uhd144-a-32-inch-ips-uhd-3840-x2160-144hz-refresh-rate-hdr600-gaming-monitor-pe-cm-9020006-pe

Oczywiście cena od czapy, ale w wielu innych sklepach dużo korzystniejsza.
Czy ktoś coś wie, warto?
Ewentualnie może polecić coś innego.
Z góry wielkie dzięki.

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #387 dnia: Listopada 26, 2023, 22:32:58 »
Ja mam takiego i sobie bardzo chwalę:
https://www.x-kom.pl/p/597736-monitor-led-32-i-wiekszy-asus-rog-swift-pg329q.html
Kupiony 1.10.2021, używany codziennie przez kilkanaście godzin (praca i gry)
Z wad mogę tylko wymienić długi czas włączania/przełączania się pomiędzy wejściami oraz brak głośników.
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

« Odpowiedź #388 dnia: Listopada 30, 2023, 21:57:47 »
Mam możliwość kupienia używanego monitora Dell UltraSharp U3818DW za około 300 euro:

https://www.dell.com/en-hr/shop/cty/pdp/spd/dell-u3818dw-monitor

Biorąc pod uwagę, że oryginalnie kosztował ponad 1000 i inne nowe w podobnym rozmiarze kosztują właśnie ponad 1000 euro, to raczej dobra oferta. Zastanawiam się tylko czy warto za względu na kilka szczegółów.

Nie jestem wybredny jeżeli chodzi o parametry i nie muszę mieć kilkuset fps ale widać, że to nie jest sprzęt do gier (brak synchronizacji, 60Hz). Poza tym ma bardzo dobre recenzje ale przede wszystkim pod kątem odwzorowania kolorów itp. Trochę zastanawia mnie też  czas reakcji 8ms ale to chyba nie przełoży się na jakieś widoczne smużenie? Aktualnie mam tani IPS 32" 2560x1440. Stracę niecałe 3cm w pionie ale zyskam 18cm w poziomie. Zależy mi na szerokim polu widzenia przy MSFS czyli wielkość pewnie będzie ok.  Używa ktoś monitora o podobnej przekątnej? Warto rzucać się na coś takiego czy może nie zobaczę wielkiej różnicy po przesiadce z 32"?
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #389 dnia: Listopada 30, 2023, 22:12:54 »
Używałem monitora w tym rozmiarze zanim nie przesiadłem się na 42". Faktycznie jest niższy niż 32", ale sporo większy, zatem ogólnie na plus. Smużyć trochę będzie, ale raczej nie bardziej niż to co masz teraz.

Wymagania gier wzrosną, bo rozdzielczość większa.