Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 293953 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #60 dnia: Stycznia 06, 2008, 18:23:14 »
Bo w FSie tak to działa, centruje sie "5".

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #61 dnia: Lutego 03, 2008, 19:46:18 »
Trochę poszukałem i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, (no chyba, żem ślepy albo nie umiem wyszukiwarki używać :)) a mianowicie, jakie, światła kiedy zapalamy. Np. w cessnie mamy (z pamięci): rotating beacon, strobe lights, navigation lights, position lights, landing i taxi. I na pewno nie są one po to, żeby samolot przypominał choinkę w Boże Narodznie, tylko jakies przepisy regulują to, które światał w jakich warunkach, bądź fazach lotu mają być włączone. Obiło mi się o uszy, że landing włączone są zawsze poniżej 10.000 stóp, ale już nie znalazłem, czy w nocy, czy w dzień, czy i tak i tak. Za to wiem, że w cessnie od Carenado ładnie było to pokazane, gdy w nocy włączenie świateł lądowania podświetlało tablicę przyrządów. Proszę kogoś o "rozjaśnienie" tej kwestii.
If a zombie isn't fun to shoot, is it really a zombie?
Kropki

« Odpowiedź #62 dnia: Lutego 03, 2008, 19:55:05 »

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Lutego 18, 2008, 08:37:02 »
Mam prośbę o wytłumaczenie łopatologicznie jak latać Mustangiem z Acceleration na ustawieniach Hard :011:

Latam kilkoma małymi modelami i wszystko jest w miarę ok, a ten skurczybyk zaciera silnik w 3 minuty. Próbowałem ustawiać już tak skok śmigła i obroty aby nie wchodzić na czerwone pola, mieszankę też ustawiałem na różnych poziomach. W modelu od Schockwawe silnik nie zaciera się.

Bardzo proszę o pomoc :010:

kuba3110o

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Lutego 18, 2008, 14:03:19 »
Mam problem (jeśli gdzieś już był poruszany to przepraszam):

Nie mam pedałów steru kierunku i dotychczas latałem i kołowałem z funkcją automatycznego steru kierunku. Ale postanowiłem, że będę operował nim za pomocą klawiatury. Więc odszukałem w przypisaniach klawiszy że NUM ENTER to "ster kierunku - odchyl w prawo", a NUM 0 - "ster kierunku odchyl w lewo". I niestety w praktyce wygląda to tak: ster wychyla się w prawo bez zarzutu, ale w lewo ani drgnie :005:. Kombinowałem z trymerami i większym ciągiem w prawym silniku - nie wyszło :006:. Dodatkowo jeśli mam włączony widok inny niż "kokpit" to gdy nacisnę NUM 0 to mnie przenosi do środka samolotu. Dlaczego tak się dzieje :011:

« Odpowiedź #65 dnia: Lutego 18, 2008, 14:19:01 »
Naciśnij Num Lock.

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: Lutego 19, 2008, 14:04:17 »
Czy ktoś mi odpowie na pytanie dwa posty wstecz :011: Bardzo proszę.
Nie chcę zaśmiecać forum i dlatego piszę w tym topiku.

kuba3110o

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Lutego 19, 2008, 15:46:16 »
Naciskam i nic. Kiedyś na jakiejś stronie widziałem jak gracz spokojnie operuje sterem kierunku za pomocą klawiatury w FSX.

Co do Mustanga to w najbliższych dniach/tygodniach chyba kupię Acceleration to może będę mógł się wypowiedzieć. :004:

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #68 dnia: Lutego 19, 2008, 15:49:16 »
Specjalnie wykonałem teraz lot z Warszawy do Łodzi w Mustangu. Wszystko było OK
Ciśnienie ładowania na poziomie ok. 50 (na manometrze, końcowa granica pierwszego zielonego zakresu, co de facto daje jakieś 50% na przepustnicy w joysticku)
Obroty zredukowane do poziomu 2500
Radiator otwarty na 50%
Mieszanka 70%
Prędkość podróżna, ok. 250 mph z odczytań zegarów.
Mam nadzieję, że to pomoże choć trochę.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

elgyd

• Gość
opis panelu boeing 737 w FSX
« Odpowiedź #69 dnia: Lutego 19, 2008, 16:10:29 »
Witam.
1.Czy ktoś zna stronę z opisem panelu boeing 737, ale po Polsku?
Jeśli nie to może ma ktoś na tyle cirpliwości aby dokładnie go opisac?
Głównie chodzi mi o trzy wyświetlacze. Ten trzeci wiem że jest tam wskazywana moc silników , ale można go przełączać... co ukazuje wówczas?

2.Czy w FSX da sie tworzyć samemu misje?

Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #70 dnia: Lutego 19, 2008, 16:26:24 »
Co do Boeinga to Ci nie pomogę, bo to nie mój rejon zainteresowań :(
A co do misji: jeżeli masz FSX w wersji Deluxe, to na 1#DVD znajduje się folder SDK, gdzie masz całe oprogramowanie do tworzenia własnych dodatków.Trzeba je zainstalować, a następnie ściągnąć update SP 1a, i na koniec dla SP-2. Po instalacji, będziesz miał w środku całą dokumentację. Jest też dział tworzenia misji wraz z opisaną jedną prostą przykładową. Poszukaj w internecie, jak poprawnie skonfigurować w FSX programik wewnętrzny "object placement tool", w którym to się pracuje nad misjami.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #71 dnia: Lutego 20, 2008, 17:01:01 »
Kuba, sprawdź czy przy innym przypisaniu klawiszy ster zadziała, albo zamiast do 0 na numerycznej przypisz go do inserta na numerycznej i sprawdź, jaki będzie tego efekt.
Elgyd, TU znajdziesz trochę materiału po polsku, ale na szczegółowy opis PFG, ND i EFIS nie licz - jednak w języku angielskim odpowiednie dokumenty można znaleźć bez problemu. Wniosek: angielski do FSa jest właściwie niezbędny.

elgyd

• Gość
fsx - obliczenia???
« Odpowiedź #72 dnia: Lutego 20, 2008, 22:27:02 »
Witam .
1.Mam pytanie jak obliczyć odpowiednią prędkość jaką powinien mieć samolot na jakimś wybranym pułapie i przy jakimś wybranym zładunku?
2.Czy ma ktoś może tłumaczenie na polski "starodawnej nawigacji"?
Jeśli nie to może ktoś potrafi wytłumaczyć jak obliczyć jaką trzeba mieć prędkość i na jakiej wysokości aby dolecieć do jakiegoś wybranego punktu?

1 i 2 .Poprosze o jakieś wzory z wyjaśnieniem, lub o jakieś sprawdzone kalilatory.
Dzięki.

Odp: fsx - obliczenia???
« Odpowiedź #73 dnia: Lutego 20, 2008, 22:36:14 »
1. Masz instrukcję operacyjną samolotu, a tam często można znaleźć odpowiednie tabele lub zalecane prędkości dla danej fazy lotu.
2 www.aztec.pl, dział szkoła

kuba3110o

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: Lutego 21, 2008, 11:38:58 »
Dzięki Belfegor, pomogło.  :001:

Wiem, że to nie jest forum od "skarg i zażaleń", ale chciałbym opowiedzieć o pewnej sytuacji. Mianowicie, chciałem odpowiedzieć na pytanie elgyda. Piszę, piszę (chyba z dwie godziny :006:) ,  już chcę dać wyślij wiadomość gdy nagle Internet padł... Nie pomyślałem, że można napisać to w Wordzie, a potem to przekopiować :015: :006:

P.S. Czy Wam też się tak kiedyś zdażyło?