Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 294203 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #75 dnia: Lutego 21, 2008, 15:19:41 »
Czy Wam też się tak kiedyś zdażyło?

Tak czasem bywa - na problemy z dostarczaniem netu, awariami serwerów itd. nie mamy często przecież wpływu. Moja rada jest taka - ponieważ też czasem piszę dość długie posty to w trakcie ich tworzenia po prostu co jakiś czas wykonuję operację kopiuj-wklej i wrzucam treść do zwykłego windowsowego notatnika (to proste i szybkie). To chroni przed stratą pisanego czasem dość długo tekstu.

elgyd

• Gość
cargo pilot
« Odpowiedź #76 dnia: Lutego 22, 2008, 18:51:07 »
Witam.
Ma ktoś ten program?
Czy jest warty świeczki i czy w ogóle dobrze współgra z fsx?
Dzięki.

Po raz kolejny zwracam uwagę, abyś nie zakładał nowego tematu dla każdego nowego pytania, które chcesz zadać na Forum. Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2008, 22:07:02 wysłana przez Razorblade1967 »

mateusz15s

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: Lutego 26, 2008, 15:51:37 »
Niedawno kupiłem sobie fsx-a. Trochę już siedzę w tej gierce, ale nadal nie mogę rozgryźć paru rzeczy :005:. Na pewno są tutaj bardziej doświadczeni gracze, bo ja jak na razie jestem jeszcze trochę zielony w te klocki, więc byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógłby odpowiedzieć na następujące pytania:
1. Mam problem z podłączeniem "rękawa" do swojego samolotu. Kiedy stoję np. na lotnisku Charles De-Gaulle w Paryżu i stoję przy jednym z budynków na lotnisku klikam Ctrl + J, ale nic się nie dzieje. Nie widać nawet żeby z budynku w ogóle wystawał jakikolwiek rękaw. Ale gdy przełączę widok np. na inną maszynę, którą kieruje komputer, obok niej widoczny jest rękaw, który powoli przesuwa się w stronę maszyny. Miał ktoś może podobny problem, lub wie jak go rozwiązać???
2. Skąd można ściągnąc nowe maszyny do fsx-a??? Na razie nie przejrzałem jeszcze całego forum, ale jeśli znacie jakieś fajne stronki, z których można pościągać nowe samoloty (interesują mnie głównie odrzutowce pasażerskie np. Boeing 777 lub Airbus A318, lub inne tego typu) to chętnie skorzystam.
3. Jak można otworzyć luki bagażowe w odrzutowcach? Przejrzałem wszystkie skróty w fsx i nie znalazłem niczego, a widziałem jak np. Airbus A320 stał na lotnisku z otwartymi lukami bagażowymi. No i przy okazji gdyby ktoś wiedział jak te luki pootwierać to czy wiecie także jak przywołać ten mały pojazd który podstawił by pod luki taśmociąg i ten który zabiera bagaże?
4. Jak można zmieniać sobie wygląd samolotu? Jeśli chciałbym np. latać samolotem oznakowanym liniami British Airways? Też trzeba to skądś ściagnąć? Czy jest jakiś program, który pozwala dowolnie modyfikować wygląd samolotu?

Z góry dzięki za wszelką pomoc.  :001:

« Odpowiedź #78 dnia: Lutego 26, 2008, 16:00:25 »
Wszystkie Twoje pytania rozwieje Google.pl, hasła do szukania to między innymi: FSX jetway, Avsim, Flightsim, FSX animations, repaint. Możesz też przejrzeć Lotnictwo.net.pl, gdyż te pytania są tam nieustannie zadawane (znajdziesz też kilka moich postów, w których są odpowiedzi na kilka z Twoich pytań).

mateusz15s

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Lutego 26, 2008, 16:02:19 »
Dzięki Belfegor za pomoc. :-) Na google też znajdą się samoloty do ściągnięcia?

« Odpowiedź #80 dnia: Lutego 26, 2008, 16:06:20 »
Tak, 2 hasła które Ci podałem to nazwy stron z darmowymi dodatkami, miedzy innymi do FSX.

mateusz15s

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: Lutego 26, 2008, 16:13:47 »
Okej wielkie dzięki :-)

« Odpowiedź #82 dnia: Lutego 26, 2008, 16:18:11 »
Dobrze, że teraz sam poszukasz :004: - niestety, ostatnio (albo to tylko moje wrażenie) sporo osób chce mieć wszystko dotyczące FSX podane na tacy, a tak łatwo nie jest; trzeba się samemu trochę pomęczyć :121:

mateusz15s

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Lutego 26, 2008, 20:07:14 »
Racja trochę się trzeba pomęczyć. :-) Jednak mam też jeszcze jedno pytanko. Czy można jakoś zwiększyć ilość samolotów, które są kierowane przez komputer, żeby po prostu na lotniskach i w powietrzu był większy "tłok"? Bo jakoś nie bardzo mi to wychodzi... I jeszcze jedna sprawa, jak już ściągnę plik z jakimś nowym samolotem to gdzie go wkleić?

Dzięki za pomoc
Mateusz

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #84 dnia: Lutego 26, 2008, 20:15:02 »
W ustawieniach w zakładce "traffic" są odpowiedzialne za to suwaki. Radzę uważać, gdyż akurat ta opcja ma drastyczny wpływ na wydajność.

« Odpowiedź #85 dnia: Lutego 26, 2008, 20:16:41 »
A czy istnieje dodatek, który zmieniałby sposób lądowania samolotów ai? To znaczy aby samolot po przyziemieniu nie zatrzymywał się po 10 m. Śmiesznie to wygląda jak się stoi na lotnisku i obserwuje lądowania. Jeszcze nie widziałem żeby w tej grze ai dojechało do 1/3 pasa przynajmniej. Lądują prawie jak na lotniskowcu :)
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

mateusz15s

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: Lutego 26, 2008, 20:18:09 »
Okej ale jeszcze jedna ważniejsza rzecz. Jak ściągnę plik z samolotem nowym to gdzie mam go wkleić żeby był dostępny w grze???

« Odpowiedź #87 dnia: Lutego 26, 2008, 21:22:01 »
1. Rozpakuj plik.

2. Folder z nazwą samolotu do folderu FSX/SimObjects/Airplanes (jak to śmigłowiec to do Rotorcraft). Zwróć uwagę aby w tym folderze były bezpośrednio już pliki i foldery maszyny (czasem folder jest podwójny) czyli model, panel, sound, texture, aircraft.cfg. itp.

3. Jeżeli są foldery "effects" lub/i "gauges" to wklej ich zawartość do folderów w grze o tej samej nazwie.

4. Zwykle w pliku "readme" (taki uruchamiany notatnikiem w większości przypadków) jest opis instalacji - sprawdź powinno być to opisane.

PS. jak masz jakiś nietypowy problem (nie ma opisu, coś nie działa i nie wiesz dlaczego) itd. to podaj o jaki samolot chodzi (podaj link) - będzie można wtedy to sprawdzić i znaleźć rozwiązanie.

« Odpowiedź #88 dnia: Lutego 26, 2008, 21:32:10 »
Okej ale jeszcze jedna ważniejsza rzecz. Jak ściągnę plik z samolotem nowym to gdzie mam go wkleić żeby był dostępny w grze???
Chyba byłem zbyt optymistyczny :003:... w pliku z samolotem nie ma instrukcji (punkt 4 Razora ;))? A jeśli problemem jest język (większość opisów jest po angielsku), to wytyczne instalacji samolotu znajdziesz bez problemu po polsku...
A co do tematu jezykow obcych poruszonego powyzej,czemu nie uczyc sie rosyjskiego?.
To chyba zależy od modelu lotu danego samolotu, spróbuj ściągnąć jakiś pakiet AI i zobaczyć, czy dalaj samoloty zachowują się dziwnie.

kuba3110o

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Lutego 27, 2008, 21:17:51 »
Od kilku dni nie zaglądałem na forum i trzeba przyznać, że nazbierało się dużo wiadomości. Przechodząc do rzeczy, chciałbym odpowiedzieć na pytanie mateusz(a)15s. Nie wiem co znalazłeś w sieci, ale być może nie to, co za chwilę przeczytasz.
Mianowicie ja też miałem problemy z rękawem, ale okazało się, że trzeba po prostu przeciągnąć w prawo pasek scenerii. Oczywiście nie na maksa, bo najprawdopodobniej zrobi się pokaz slajdów ;p. Wtedy widać już rękawy i doczepiają się płynnie. Trzeba też zauważyć, że mimo dużej swobody ruchów rękawa, należy podjeżdżać dość dokładnie.
Luki bagażowe domyślnie działają pod kominacją Shift + E + 2. Jeśli chodzi o samochody to po chwili gdy naciśniesz Ctrl + j powinny podjechać. Jeśli nie, spróbuj z kombinacjami klawiszy Ctrl, Shift, J, P. Co do ruchu to w 100% procentach zgadzam się, że ma to duże (można powiedzieć kolosalne) znaczenie na ilość klatek/s.

Nie mam pewności - być może już to wiesz i nie potrzebnie piszę tego posta oraz zaśmiecam forum. Jeśli tak jest, z góry przepraszam.