Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 294576 razy)

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #300 dnia: Kwietnia 12, 2009, 21:14:44 »
Sam miałem taki procesor przez 1,5 roku i FSX mi jakoś chodził. Tylko mała uwaga do Kolegi Falcona:

Zapomnij o lataniu maszynami pasażerskimi bez bardzo znacznego obniżenia detalu scenerii. Będziesz mógł za to polatać na zablokowanych 20 klatkach na średnich ustawieniach samolotami General Aviation.

Gdy przesiadłem się rok temu na C2D E8200, to był uberszok związany ze skokiem wydajności FSX. Niestety, co dwa jajka, to dwa jajka.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

w!lq

• Gość
« Odpowiedź #301 dnia: Kwietnia 13, 2009, 15:36:56 »
   Jako, iż jest to mój pierwszy post witam wszystkich serdecznie. Symulatorami interesuję się już od jakiegoś czasu, ale dopiero niedawno stałem się posiadaczem FSX. Wcześniej latałem głownie na Ił-ku, czasem Lock On'ie i F-16 (stare dzieje). Z serią FS spotkałem się przy okazji FS2002. Forum przeglądam od jakiegoś czasu i sporo się już dowiedziałem, ale mam pytanie odnośnie FSX wersji deluxe - bo taką posiadam. Mianowicie: wyczytałem, że jedną z podstawowych rzeczy jakie powinienem zrobić to SP1, SP2, tekstury Adama Millsa ... i tu mam pytanie o SP. Po uruchomieniu FSX dostałem info, że jest aktualizacja do SP2 i zostałem przekierowany do strony pobierania (polskiej wersji) ... zgrałem SP1_pl i SP2_pl i okazało się, że nie działa. Nie ta wersja. Próbowałem z FS_Registry_Repair ale nadal nic. Wersja deluxe z polskimi napisami to wersja angielska programu? Pobrać SP1 i SP2 ENU? Czy po instalacji SP1_ENU stracę polskie napisy i w końcu jeśli to rzeczywiście wersja angielska to dlaczego przekierowało mnie do polskiego SP (jaką wersję FS powinienem posiadać by użyć SP_pl)?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #302 dnia: Kwietnia 13, 2009, 16:28:32 »
Cześć,

Jeżeli masz FSX z polskimi napisami, to powinieneś ściągnąć i zainstalować oba Service Packi w wersji polskiej.
1. Instalujesz goły FSX, odpalasz go, aktywujesz, wychodzisz.
2. Instalujesz SP-1, i robisz to samo co powyżej
3. To samo z SP-2

Jeżeli po instalacji SP-2, FSX Ci nie chodzi, zobacz, czy masz najnowsze sterowniki do karty graficznej, czy masz zainstalowany NET framework, itd. To takie moje luźne przemyślenia, ale na chłopski rozum powinno Ci wszystko działać.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

w!lq

• Gość
« Odpowiedź #303 dnia: Kwietnia 13, 2009, 16:57:18 »
Witaj.
Goły "FSX Wersja Deluxe (podstawowe poziomy gry w polskiej wersji językowej - napisy)" działa bez problemu.
Odpalony, aktywowany.
Zgrałem fsx_sp1_PLK.exe i przy próbie uruchomienia: "Ten dodatek SP jest przeznaczony dla polskiej wersji językowej programu FSX. Pobierz właściwy pakiet dla swojej wersji programu FSX"
Dodam, że grę mam w języku polskim (menu jak i wszelakie instruktarze)
Pozdrawiam

« Odpowiedź #304 dnia: Kwietnia 13, 2009, 18:40:16 »
To sciagnij to w wersji ENG i sprawdz czy zadziala.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

w!lq

• Gość
« Odpowiedź #305 dnia: Kwietnia 18, 2009, 12:57:34 »
Witam.
Ehmmm nie działa :( Polska wersja SP mówi mi, że to nie ta wersja a angielska wersja SP dochodzi do momentu w którym prosi o włożenie cd1. Po włożeniu mówi, że nie może zlokalizować pliku instalacyjnego (nawet po ręcznym wskazaniu tego pliku) i wychodzi z instalatora. Chyba nie jest mi dane zainstalowanie SP ...
Pozdrawiam

« Odpowiedź #306 dnia: Kwietnia 23, 2009, 11:48:36 »
Witam.

Mógłby mi ktoś powiedzieć do czego służą przerywacze np w 747-400 i jak odwrócić bieg turbiny bo nie mogę znaleźć w opcjach sterowania ?

PS Ma ktoś joystick Logitech Extreme 3D PRO? Jeżeli tak to niech ktoś powie co mam zrobić jak zaczyna mi "tępo" chodzić ? Chodzi o to, że jak lekko skręcam np w lewo to nie ma rzadnej reakcji i po chwili mi za mocno skręca. Zaczyna to być irytujące jak się lata samolotami pasażerskimi... :005:

« Odpowiedź #307 dnia: Kwietnia 23, 2009, 12:03:49 »
Przerywacze (spojlery) umożliwiają szybszą utratę wysokości bez nabierania prędkości.

Odwrócić "biegu" turbiny się nie da ;). Można odwrócić ciąg silnika, bądź to przez odpowiednie ustawienie skoku śmigła (w samolotach turbośmigłowych) lub mechanicznie kierując gazy wylotowe silnika do przodu (w odrzutowych). Odwracacze ciągu włącza się za pomocą przepustnicy, ale można to zrobić tylko za pomocą klawiszy (domyślnie chyba F2) lub myszki. Czyli cofasz przepustnicę na joyu do zera, a potem klikasz kilka razy F2 (klawisz przypisany do Przepustnica (Zmniejsz) albo Przepustnica (Zmniejsz szybko)).

« Odpowiedź #308 dnia: Kwietnia 23, 2009, 12:28:45 »
Wielkie dzięki. O to mi chodziło  :001: . A wiesz może jak dodawać ściągnięte tekstury (darmowe) i jak wrzucać nowe samoloty ?

« Odpowiedź #309 dnia: Kwietnia 23, 2009, 13:17:40 »
Przerywacze (spojlery) umożliwiają szybszą utratę wysokości bez nabierania prędkości.

I do skrócenia drogi hamowania po przyziemieniu. Otworzą się automatycznie jeśli wcześniej będą uzbrojone (ARMED).

Odwracacze ciągu włącza się za pomocą przepustnicy, ale można to zrobić tylko za pomocą klawiszy (domyślnie chyba F2) lub myszki.

Nie tylko. Można to zrobić również za pomocą przepustnicy ale potrzebujesz do tego FSUIPC. Chociaż przyznam że sam tego jeszcze nie zrobiłem.

i jak wrzucać nowe samoloty ?

Zazwyczaj autor dodaje instrukcje co i gdzie skopiować. Poczytaj w dołączonych plikach readme.txt

« Odpowiedź #310 dnia: Kwietnia 23, 2009, 13:29:08 »
Po takim tekście nie bardzo wiem gdzie to wkleić :

Very easy installation. 

This package contains all the files needed to display Mount Everest in very high resolution.
 The textures are already included within the provided .bgl files.
Simply place it in your Addon Scenery folder and enable it in the scenery library. 

Jak wchodzę w katalog scenerii to tam jest pełno katalogów i nie wiem gdzie to wkleić.  :005:  Naprowadziłbyś mnie gdzie to wkleić i czy z każdą scenerią się tak robi?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 23, 2009, 13:36:56 wysłana przez Falcon »

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #311 dnia: Kwietnia 23, 2009, 13:38:00 »
19 strona tego wątku, 3 post od góry. Pytałem o to samo  :004:

« Odpowiedź #312 dnia: Kwietnia 23, 2009, 13:42:30 »
O! Dokładnie o to mi chodziło xD Dzięki. Tylko nie bardzo wiem o co chodzi z tą kolejnością...to trzeba ustawić po tych numerkach np tak: Everest 1.bgl , Everest 2.bgl , Everest 3.bgl itd ?

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #313 dnia: Kwietnia 23, 2009, 13:56:37 »
Spróbuj tak: w "Addon Scenery" utwórz nowy folder i nazwij go np. Eveest. Tam wklej katalogi Scenery i jeżeli jest, to też Textures. Teraz w FSie w Bibliotece Scenerii klikasz na Dodaj obszar i wybierasz "Everest".

« Odpowiedź #314 dnia: Kwietnia 23, 2009, 14:13:15 »
Ok. A z tą kolejnością to dobrze napisałem?