Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 310388 razy)

laqum

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #405 dnia: Sierpnia 16, 2009, 15:04:31 »
Jeśli Ty tak uważasz to jest w błędzie :008:  :015:. Chętnie czytam poradniki tylko nie znam się jeszcze na tym i dlatego proszę o wytłumaczenie bądź podanie linku... Człowiek nie musi wszystkiego rozumieć (nie ma osoby idealnej) dlatego jest coś takiego jak forum...
Jeśli myślicie, że pytam się, bo nie chce mi się szukać to jesteście w błędzie... Sorry ale jest wkurzony, ponieważ gościu który miał mi wysłać płytkę z grą po prostu zapomniał i pojechał sobie na wakacje  :005:. Jego syn wysłał dopiero dzisiaj  :015: No cóż mam więcej czasu do czytania, a i tak będę musiał drugi raz (lub kilka razy) to poczytać :002:
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2009, 15:47:30 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #406 dnia: Sierpnia 16, 2009, 15:23:32 »
Nie no jasne, bawie się (i nie tylko ja) w to tylko od blisko 10 lat więc napewno się mylę lol :banan. Wysyp magików na forum ostatnio...
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

laqum

• Gość
« Odpowiedź #407 dnia: Sierpnia 16, 2009, 15:32:11 »
Nie mówię, że nie umiesz latać czy cuś w tym stylu. Mówię, bo po prostu nie znasz mnie, nie wiesz co jem na śniadanie, czego nie lubie, a co lubię itd. Nie chce się już na początek z nikim pokłócić ale chcę tylko TROCHĘ pomocy, bo jestem zielony  :015: :015: :015:

Pozdrawiam

Oba posty zostały poprawione aby je się dało przeczytać. Zwracaj uwagę na to jak piszesz!. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2009, 15:52:48 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #408 dnia: Sierpnia 16, 2009, 17:40:37 »
Widzimy co prezentujesz swoim pisaniem na forum, a za pięknie to nie wygląda...
Chcesz, żeby Ci wytłumaczyć "G", ale wiesz co to "A", niezbyt co to "B", coś tam wiesz o "C", o "D", "E", "F" nie masz pojęcia. Zaczynasz naukę, czy raczej próbę ominięcia nauki od środka, a tak się nie da.
W dwa tygodnie nie nauczysz się latać, no chyba, że ktoś przyjdzie i dzień w dzień będzie Cię uczył po 8 godzin...
Prosić o pomoc, a prosić o gotowce, to dwie różne rzeczy. Jeśli nie zrozumiesz podstaw, to nie będziesz w stanie się nauczyć czegoś trudniejszego.

To na prawdę nie jest gimnazjum, w którym da się przeskoczyć kilka lekcji, a resztę zerżnąć na sprawdzianie z gotowca...
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

kinimod

• Gość
« Odpowiedź #409 dnia: Sierpnia 19, 2009, 22:34:20 »
Witam! Mój problem polega na tym że po zainstalowaniu My Traffic X v5.2 nie widze zadnych samolotów w trybie free flight które zostały zainstalowane. kompletna pustka... probowalem przenosic je z folderu mytraffic do simobjects/aircrafts lecz to nie pomoglo ;/ co zrobic?
Scenerii tez nie mogę dodać bo po kilknieciu folderu z danymi sceneriami i kliknieciu ok przechodzi mi tylko do katalogu wyzszego poziomu i nie dodaje danej scenerii. jak dodam manulanie do pliku scenery.cfg to wtedy nie widac tych scenerii w menu.. ;/

z gory dzięki za pomoc i pozdrawiam

« Odpowiedź #410 dnia: Sierpnia 20, 2009, 16:42:50 »
A czy masz ustawiony Airliners Traffic w opcjach FSX?
Yhhh z tego co wiem a sam uzywam  to sie nie przenosi tych samolotow nigdzie.Pozostaw tam gdzie sie zainstalowaly.
Sceneria- klasyczny przypadek :)
Instaluje sie w Addons/np.aerosoft berlin/
W srodku folderu sa 2 foldery (scenery i textures).
W FSX daj Add (do ukladu ze sceneriami) i tylko raz zaznacz folder aerosoft berlin tak by sie pojawilo na dole w sciezce np.D:/scenery/aerosoft berlin/  i daj OK.
Sceneria dodana.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #411 dnia: Sierpnia 20, 2009, 17:45:49 »
Z tego co pamiętam to instalowanie My Traffic X nie należało do najprostszych. Po zainstalowaniu programu trzeba jeszcze wykonać parę operacji. Zrobiłeś wszystko wg instrukcji?

Offline castor

• *
  • Lonewolf
« Odpowiedź #412 dnia: Sierpnia 20, 2009, 19:57:49 »
Jeżeli dobrze pamietam, to do Traffic X pomagało --"wyłączenie cieni" w opcjach ---"statek powietrzny rzuca cień na ziemię" . Daj ruch AI na 100%  :-)   i zobacz czy zadziała.

i5 12600K
27LG GL850-B
RTX 4080 Phantom GS
VR HP Reverb G2
TH Warthog
Lecimy z konkretami – rzekł dowódca skrzydła, patrząc na Mavericki

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #413 dnia: Sierpnia 20, 2009, 20:56:28 »
A tak przy okazji, jakie są w miare bezpiecznę ustawienia trafficu w FSX? Mówiąc "bezpieczne" mam na myśli przyzwoitą ilość obiektów przy rozsądnej ilości klatek?
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #414 dnia: Sierpnia 20, 2009, 20:59:25 »
Z tego co pamiętam to instalowanie My Traffic X nie należało do najprostszych. Po zainstalowaniu programu trzeba jeszcze wykonać parę operacji. Zrobiłeś wszystko wg instrukcji?

Dokładnie jest tego trochę. Co do ustawień z TX to przy 30-35%  można zauważyć już sporą ilość AI w powietrzu i na lotniskach.

« Odpowiedź #415 dnia: Sierpnia 20, 2009, 21:16:49 »
A tak przy okazji, jakie są w miare bezpiecznę ustawienia trafficu w FSX? Mówiąc "bezpieczne" mam na myśli przyzwoitą ilość obiektów przy rozsądnej ilości klatek?

Dokładnie jest tego trochę. Co do ustawień z TX to przy 30-35%  można zauważyć już sporą ilość AI w powietrzu i na lotniskach.

Cała zabawa z FSX (zresztą jak i ze starymi wersjami kiedyś) polega na tym, że wiele czynników ma wpływ na płynność. Jak nieco zjadę z innych ustawień (gdzieś tak na poziom "dense" i proporcjonalnie inne ustawienia) to wtedy mogę sobie mieć nawet 100% ruchu i gra jest płynna, co jest przydatne np. gdy się człowiek bawi odrzutowcem wojskowym gdzie widok ziemi ma mniejsze znaczenie niż przy niskich lotach awionetką.

Przy czym też sporo zależy od tego gdzie się lata - jeśli na Polską to chyba faktycznie nie ma sensu robić ruchu większego niż te wspomniane przez kapuleta ~30-35%, bo przy większych ustawieniach ruch będzie nienaturalnie duży jak na nasze warunki. Podobnie jak na drogach - ruch w granicach 25% imituje moim zdaniem średni ruch na polskich szosach.

kinimod

• Gość
« Odpowiedź #416 dnia: Sierpnia 20, 2009, 22:31:24 »
ok traffic mam i samoloty są na lotniskach te co sa zainstalowane ale da się jakoś zrobić tak żeby miał je do wyboru w free flight?

aha i drugie pytanie..
ostatnio spodobalo mi sie latanie na kierownicy i chciałbym ustawić ją tak żeby po wcisnięciu pedału gazu samolot wzbijał się a po wcisnieciu hamulca opadał. z tego co probowalem ustawiac to moge przypisac sterowi wysokosci tylko 1 oś w moim wypadku to pedał gazu który musze wciskac do polowy caly czas zeby utrzymywac samolot na danej wysokosci - jak go puszcze to samolot wznosi sie...

Da radę tak to ustawic?

« Odpowiedź #417 dnia: Sierpnia 21, 2009, 00:51:05 »
Co do wyboru free flight i malowan samolotow lub tez samolotow z dodatku trafffic x-jest to nie mozliwe.
Co do ustawien kierownicy to ja nie wiem bo nigdy nie latalem na takiej konfiguracji.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

kinimod

• Gość
« Odpowiedź #418 dnia: Sierpnia 21, 2009, 01:40:10 »
ok juz dalem rade z tymi pedałami - wystarczylo dac "combined pedals" w logitech profilerze

Przypominam Szanownemu Koledze o stosowaniu poprawnej pisowni w swoich postach. Np. zdania rozpoczynamy wielką literą a kończymy kropką. Dziadek Kos.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2009, 06:36:30 wysłana przez Kos »

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #419 dnia: Sierpnia 21, 2009, 09:22:47 »
ostatnio spodobalo mi sie latanie na kierownicy i chciałbym ustawić ją tak żeby po wcisnięciu pedału gazu samolot wzbijał się a po wcisnieciu hamulca opadał

Chyba człowieczku pomyliłeś sobie gry. Lepiej będzie dla Ciebie jak zainstalujesz sobie Need For Speed.