Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 294484 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #900 dnia: Grudnia 17, 2013, 18:43:42 »
Witam serdecznie mam pare pytań.. Kto ich nie miał jak zaczynał przygodę z fsx?

1.Jaki samolot polecacie dla nowego gracza? Interesowałby mnie samolot z silnikiem tłokowym z ,,wciąganym" podwoziem lub bez. Dopiero poznaję mechanikę gry a domyślne samoloty są tragiczne nie interesuje mnie grafika poza samolotem, ale samolot ma być ładny/realistyczny jak na symulator przystało :)

2.Jakie domyślne scenerie polecacie, te pytanie jest bardzo ważne bo jest tego od groma... Osobiście wole małe samoloty więc z jakaś łąką lub małe betonowe lotnisko z hangarem, hangar dla klimatu by można było zaparkować tam swoją ślicznotkę. Na razie testuje oczywiście polską scenerie. (Suwałki i Katowice)

3.Po co jest radio, czy jest bo jest dla maniaków realizmu czy rzeczywiście ma on jakiś wpływ na przebieg naszego lotu *lotnisko 1 pozwolenie na start do lotnisko 2. lotnisko 2 pozwolenie na lądowanie*

I ostatnie, jak na free flight ustawić, by na początku samolot był nie uruchomiony?

Dziękuje za wszelaką pomoc, przed napisaniem postu sprawdzałem na forum w dziale z poradami i aktualnie uczę się podstaw nawigacji.

Prośba o radę w sprawie wyboru dodatków :)
« Odpowiedź #901 dnia: Stycznia 06, 2014, 06:11:04 »
Witam Kolegów
 Zamierzam kupić FTX Global,moje pytanie brzmi : czy warto inwestować od razu w FTX Vector,by mieć wszystko od jednego producenta czy może lepiej kupić np. UTX Europe jeżeli zamierzam latać tylko po Europie ?
Czy dobrze rozumiem,że FTX Vector jest landclassem,a FTX Global podmienia tekstury ?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #902 dnia: Stycznia 06, 2014, 09:39:28 »
Vector to nie landclass. FTX LC dopiero ma wyjsc. Landclass to uklad jakby tekstur pod wzgledem zdjec satelitarnych (lasy, pola itp). Vector to uklad linii brzegowych i takich tam innych spraw. Ja po ostatniej reinstalce Xa nie instalowalem juz UTX, czekalem na vectora wlasnie. Z UTX nie beda dzialaly ci tez swiatla z FTX Global np na drogach no i masz caly swiat. Jesli chodzi o LC to moga byc te od SimTech (sam je uzywam. http://www.avsim.com/pages/0308/SceneryTech/SceneryTech.htm ).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #903 dnia: Stycznia 06, 2014, 14:45:48 »

1.Jaki samolot polecacie dla nowego gracza? Interesowałby mnie samolot z silnikiem tłokowym z ,,wciąganym" podwoziem lub bez. Dopiero poznaję mechanikę gry a domyślne samoloty są tragiczne nie interesuje mnie grafika poza samolotem, ale samolot ma być ładny/realistyczny jak na symulator przystało :)
Kolego nasz drogi.Mowiles ze szukales na forum ale widze ze nie do konca.Wystarczylo zajrzec do kilku dzialow w FSX.O chodzby wypowiedz kolegi Razorblade 1967 w tym temacie na 1 stronie i nic wiec do latania ci nie potrzeba jak narazie skoro samoloty tlokowe  http://il2forum.pl/index.php/topic,9907.0.html

2.Jakie domyślne scenerie polecacie, te pytanie jest bardzo ważne bo jest tego od groma... Osobiście wole małe samoloty więc z jakaś łąką lub małe betonowe lotnisko z hangarem, hangar dla klimatu by można było zaparkować tam swoją ślicznotkę. Na razie testuje oczywiście polską scenerie. (Suwałki i Katowice)
Kolejny przyklad tutaj:  http://il2forum.pl/index.php/topic,9193.645.html wypowiedz YOYO.Swieza sceneria od AS za darmo.
3.Po co jest radio, czy jest bo jest dla maniaków realizmu czy rzeczywiście ma on jakiś wpływ na przebieg naszego lotu *lotnisko 1 pozwolenie na start do lotnisko 2. lotnisko 2 pozwolenie na lądowanie*
Po to samo po co w samochodzie.Mozesz posluchac muzyki.A tak na serio to jest nieodlaczny element samolotu.Skoro uczysz sie nawigacji to sam do tego dojdziesz.Radze poczytac podstawy.Ahh zapomnialbym....a i do latania online sie przydaje ala VATSIM.

I ostatnie, jak na free flight ustawić, by na początku samolot był nie uruchomiony?
Tez bylo na forum.Wlacz defaul cessne na jakim kolwiek lotnisku.Wylacz w niej wszystko nastepnie kliknij ALT wybierz flight z menu u gory ekranu i daj save.Dalej podaj nazwe jaka chcesz i na dole zaznacz "make this default flight" Thats it
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #904 dnia: Marca 10, 2014, 23:08:31 »
Panowie.
Jak działa FSRecorder, każdy z nas wie. Znaczy działa poprawnie tylko z normalnymi  aeroplanami.
Lecz  czy  ktoś wie  jak FSRecorder zmusić do  nagrania  i odtworzenia  jako traffic  lotu śmigłowcem ???
Próbowałem klasycznie  i no cóż owszem lot nagrał ale ... w momencie kiedy chce   lot powiedzmy defaultowego śmigła  w roli trafficu odtworzyć...nic się dosłownie nie wyświetla.
Pytam bo mnie  naszła idea skręcenia filmu i trochę jestem w kropce jak ten temat ugryźć.
Sprawdzałem  też AiTraffic ale on tez nie  wyświetla wybranych śmiglaków.(nieważne czy  komercyjnych czy darmowych).

Wszelkie idee mile widziane.
ASUS  STRIX  GL503VD-FY260T

Odp: Prośba o radę w sprawie wyboru dodatków :)
« Odpowiedź #905 dnia: Kwietnia 05, 2014, 18:49:35 »
Witam Kolegów
 Zamierzam kupić FTX Global[...]

Podłączę się pod pytanie, choć po części zostało to już wyjaśnione. Mnie nurtuje tylko jedna kwestia - gdzie można kupić te dodatki? Na Pilots.pl ich nie ma, jest jedynie FS Global 2010, który zamierzam najpierw kupić na gołego FSX-a jako mesh (wiem, że są jakieś darmowe ale nie chcę), a następnie zamierzam zaiwestować w FTX Global, FTX Vector i FTX Open (kolejność instalacji prawidłowa?).
Nigdzie jednak nie widzę możliwości kupna tych dodatków FTX, wszędzie tylko recenzje, zapowiedzi itp.
Od kilku miesięcy intensywnie ,,bawię się" w fs, póki co tylko Cessna, starty i ladowania oraz mnóstwo wiedzy teoretycznej nauka czytania map itp, itd, wciągnęło mnie to na tyle, że miesiac temu zainwestowałem w wolant Saiteka z przepustnicą, póki co tylko tyle. Nad kwestią doboru dodatków głowię się od dawna i stanęło na meshu FS Global 2010 plus te trzy FTXy, tylko ...gdzie je kupić... wiecie może? Wydaje mi się, że są to najlepsze jakościowo dodatki, czy się mylę?

« Odpowiedź #906 dnia: Kwietnia 05, 2014, 19:03:37 »
Jesli kupujesz to kup sobie FS GLobal Ultimate dla europy.
FTX GLobal mozesz zakupic jedynie na https://www.flightsimstore.com/product_info.php?products_id=2542 jak i cala reszte.Sklep internetowy z Australii.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #907 dnia: Kwietnia 05, 2014, 19:30:06 »
Dziękuję za szybką odpowiedź, teraz zobaczyłem, że szukając byłem jednak na podanej przez Ciebie stronie, okazuje się, że to jedyna opcja, może kiedyś i w Pilots.pl to będzie dostępne.
Czyli rozumiem, że zamiast FS Global 2010 lepiej kupić FS Global Ultimate Europe/Africa, które po zamówieniu jest dostępne, bo to również mesh (podstawa do kolejnych dodatkow, tak to zrozumiałem, że od meshu należy zacząć). W sumie interesuje mnie głównie Polska i Europa, reszta Świata nie jest konieczna.
Oczywiście można skorzystać ze sklepu zagranicznego, jednak jakoś wolę z polskojęzycznego.
Ciekawe czemu nie ma u nas tych dodatkow FTX do kupienia.

« Odpowiedź #908 dnia: Kwietnia 05, 2014, 19:57:08 »
Zawsze możesz zainstalowac darmowy mesh.

http://calypteaviation.com/2011/07/scenerie-do-fsx-pakiet-startowy-cz-1/

Polska w wydaniu Microsoftu jest zadziwiająco płaska – żeby to poprawić warto zainstalować darmowy Mesh Europy (SRT2EUR i SRT2EUR2 z FlightSim). Kiedy pojawią się już jakieś wzgórza warto zadbać o lotniska, z których można będzie wystartować.

« Odpowiedź #909 dnia: Kwietnia 05, 2014, 20:25:15 »
Pablito no wlasnie tak._Ja zaczalem od mesh i takiego FS Global Ultimate wyrwalem za 10$ (sam sie dziwilem) na Ebay._Potem dodatki w Stylu FTX Global i scenerie i mozna latac._Ja tez tylko nad Europa no i mam jeszcze Australie._Jako ze producent/wydawca tego dodatku z Australii to wygonie mu tam umiescic swoje pliki i wspierac rodzimy biznes._Jesli spodziewasz sie ze bedzie to dostepne w  polskim sklepie to raczej tego nie kupisz nigdy._Proponowal bym ci zakupic ten dodatek na ichniejszej stronie.

Pisownia. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2014, 20:30:44 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #910 dnia: Kwietnia 05, 2014, 20:29:30 »
A tutaj masz dyskusje na temat meshu._Przejzalem wszystko co dostepne i wybralem FS GLobal Ultimate bo najlepszy.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2014, 20:31:29 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #911 dnia: Kwietnia 06, 2014, 00:01:27 »
[...]Proponowal bym ci zakupic ten dodatek na ichniejszej stronie.

I chyba tak zrobię, cierpię na tę przypadłość, że zawsze długo zastanawiam się i analizuję wszystko przed kupnem, pieniądze mogę wydać ale chcę mieć pewność, że dobrze, tak samo było z wolantem, czego teraz ani trochę nie żałuję, a wcześniej cztery miesiące ,,latałem" na myszy  :angel:
Dopiero, gdy popełniłem dwa powyższe posty zauważyłem temat niżej, gdzie piszesz o kupnie FS Global Ultimate w cenie 10 dolarów, trafiło Ci się, w Pilots.pl jest za 228 zł i zamierzam złożyć zamówienie po weekendzie, cóż poradzić, siła wyższa. Fear proponował darmowy Mesh, za co dziękuję ale założyłem sobie, że dodatki interesują mnie płatne, może to błąd ale tak postanowiłem.

Mam jedno pytanie do Was - między FS Global 2010, a FS Global Ultimate Europe różnica w cenie jest niewielka, czy to oznacza, że FS Global 2010 jest słabiej wykonana (bo obejmuje cały Świat, a FS Ultimate tylko Europę), czy jest to kwestia czego innego?

A np. takie Ground Environment X - Europe - WORLD EDITION (FSX) jest w ogóle o połowę tańsze od FS Ultimate Europe, zastanawia mnie ta różnica w cenach, nie wiem jaka jest zależność, jakość wykonania, czy coś innego?

« Odpowiedź #912 dnia: Kwietnia 06, 2014, 02:24:25 »
No kolego czym sie rozni FS Global 2010 od Ultimate moze znalezc na ich stronie.
GEX zmienia tylko tekstury dla Europy.
Tak tak tanszy jest ale ...hmm pytanie czy warto.
FTX Global daje ci textury + fajny autogen dla calego swiata i pewnie w  przyszlosci wiekszosc dodatkow albo nawet wszystkie beda z nim kompatybilne. Poza tym kupujesz wszystko od FTX i masz od jednego producenta, majac gwarancje ze bedzie to ze soba dzialac.
Kupujac GEX to musisz dokupic UTX albo cos podobnego a i zauwaz ze sa to dosc stare produkty.
Wiec nie kombinuj i zakup sobie FS GLobal+FTX(Global+Vector)...poczekaj na FTX GlobalLC Europe i wiecej ci nie trzeba.Potem tylko scenerie,silnik pogodowy i wsio.

« Odpowiedź #913 dnia: Kwietnia 18, 2014, 11:42:05 »
Długo kombinowałem ale w rezultacie posłuchałem kolegi mirage9. Dziś zakupiłem dodatek FTX Global z wyżej wymienionego sklepu internetowego i odbyło się to błyskawicznie, zdjęli mi z karty dokładnie 283,57 zł i ściągnąłem pliki, po czym instalator w zasadzie wszystko za mnie zrobił. Piszę o tym dlatego, bo może ktoś niepewny tak jak ja będzie szukał informacji o tym dodatku (nie znam perfect angielskiego, za moich czasów w szkole był jeszcze rosyjski  :angel: ), a przerazi go korzystanie z zagranicznego sklepu. Teraz jeszcze FTX Vector i FTX OpenLc (jak wyjdzie), mesh zakupiłem w Pilots.pl FS Global Ultimate Europa/Afryka (narazie nie ruszam się z Europy, a w zasadzie nawet z Pl) i dotrze do mnie po 5 maja. W międzyczasie zakupiłem dwie scenerie od Drzewieckiego. Do następnej pensji będę o chlebie i wodzie ale ważne, że FS wreszcie wygląda po ludzku  8)

Teraz mam jedno pytanie jeszcze, bo planuję silnik pogodowy, wpadł mi w oko Active Sky Next lub REX (jeszcze nie wiem który wybrać), jednakże pytanie jest proste - w menu FSX wybieramy standardowo pogodę (ładna, brzydka lub aktualizacje itd), są tam zdaje się cztery opcje główne - a co należy wybrać po instalacji silnika pogodowego? Którą z opcji, tak żeby FSX korzystał z silnika, a nie pogody fs-owej?

ps. własnie zauważyłem promocję na REX4 w fspilotshop za 24,47 $, opłaca się to kupić? Nie wiem tylko dlaczego jest tam napisane, że wymaga systemu Win Vista, chyba chodzi o to, że minimum takiego i na Win7 pójdzie? (głupie pytanie ale wolę się upewnić?)  Czy korzystanie z tego programu jest skomplikowane..?

« Odpowiedź #914 dnia: Kwietnia 18, 2014, 13:35:09 »
REX który kosztuje $24.47 to "REX4 Texture Direct". Nie widzę w opisie żeby miał silnik pogodowy. To raczej dodatek z teksturami do podstawowego REXa - http://www.fspilotshop.com/real-environment-xtreme-rex-essential-plus-overdrive-p-3929.html

Vista to minimum, czyli będzie działać na W7 i W8.1.

Jak będziesz używał zewnętrznego programu do pogody to w FSX ustawiasz pogodę na user-defined.