Autor Wątek: DCS - Digital Combat Simulation (Ka-50 Black Shark)  (Przeczytany 133808 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: DCS - Digital Combat Simulation (Ka-50 Black Shark)
« Odpowiedź #345 dnia: Maja 02, 2008, 00:14:21 »
Groove, do tej pory była mowa, że AH-64 będzie pierwszy.... wiec jeżeli faktycznie to będzie A-10, to sobie mogę odpuścić produkty ED na najbliższe 5 lat... w końcu spokój  :118:

A co to za różnica? Obie maszyny są hamerykańskie przecież... :P

A co do tych wszystkich dywagacji... Nie wyszedł jeszcze pierwszy moduł, a my tu już debaty nad następnymi urządzamy. ;)

« Odpowiedź #346 dnia: Maja 02, 2008, 06:33:05 »
A co do tych wszystkich dywagacji... Nie wyszedł jeszcze pierwszy moduł, a my tu już debaty nad następnymi urządzamy. ;)

Z jednej strony masz rację bo to zapewne trochę przedwczesne, ale z drugiej nie masz, bo przecież od początku zastanawialiśmy się jakie będzie miejsce tego Ka-50 w ewentualnych rozgrywkach, gdy gra miała być jeszcze częścią LO. To tym bardziej można się zastanawiać nad tym teraz gdy powstaje jako osobna gra. Nad wieloma gramy z grupy symulatorów dyskutowaliśmy przed ich wydaniem więc w czym problem?

A co to za różnica? Obie maszyny są hamerykańskie przecież... :P

1. Po pierwsze obszarem gry jest Gruzja i okolice - co nawet pasuje bo nie problem wymyślić scenariusz sensownego konfliktu w tamtym rejonie ("real live" nas tutaj mocno wspiera). Więc do takiego konfliktu pasuje wszystko ze wschodu i to wcale nie musiałaby by być maszyna amerykańska, podobnie jak w LO w zasadzie samoloty USA są całkowicie zbędne (w tym sensie, że dodają dodatkowe możliwości, ale potrzebne nie są bo w ewentualnym konflikcie państw tamtego regionu biorą udział maszyny "ze wschodu") dla zbudowania scenariusza zabawy opartego na fikcyjnych aczkolwiek sensownych założeniach.

2. Jeżeli jednak zakłada się rozbudowę gry w kierunku dodawania sprzętu USA to logiczny byłby śmigłowiec, a nie samolot bo co prawda Ka-50 i A10 łączy rodzaj wykonywanych zadań (ataki na cele naziemne) to jednak trudno je "zmusić" do walki pomiędzy sobą (no były przypadki zestrzeliwania śmigłowców przez A10, ale w dość odosobnionych i specyficznych sytuacjach).

3. Choć osobiście bym wolał aby w grze obok Ka-50 pojawił się np. Mi-24 lub inna maszyna z Rosji czy śp.ZSRR (bo w tym rejonie widzę dla nich więcej sensu jeżeli chodzi o scenariusze) to jednak wiedząc, że są gracze, których dość twardą preferencją jest sprzęt amerykański chętnie widziałbym w grze śmigłowiec bojowy z tego kraju, który byłby "przeciwnikiem" dla Ka-50. A-10 takim przeciwnikiem nie jest, bo nie operuje w podobnej strefie (nie jest przecież śmigłowcem), ani nie służy do zwalczania tych śmigłowców ("incydenty" się nie liczą). W takim układzie już więcej sensu miałby lekki uzbrojony samolot szkolno-bojowy (bo te mogą być wykorzystywane do zwalczania śmigłowców) niż ten cały A-10  :004:

Stąd uważam, że rozwój gry idzie w kierunku co najmniej dziwnym. :005:

« Odpowiedź #347 dnia: Maja 02, 2008, 13:53:20 »
Praca nad Black Shark zostala zatrzymana bo TFC/ED dostali kontrakt z Air National Guard na "Desktop Simulator" A-10A. Logicznie z punktu widzenia ED jest realizacja symulatora A-10 po wydaniu BS na rynek.

« Odpowiedź #348 dnia: Maja 02, 2008, 13:57:44 »
Praca nad Black Shark zostala zatrzymana...

Zatrzymana? Przecież BS wygląda na prawie skończony  LoL Na jak długo?
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #349 dnia: Maja 02, 2008, 13:59:14 »
Była, już nie jest. Groove przypomina stare dzieje. ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #350 dnia: Maja 02, 2008, 14:13:13 »
No to ej, bo zawału dostane :D

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #351 dnia: Maja 02, 2008, 14:24:02 »
To ciekawe jak bardzo okroją wersję A-10A dla szarych ludzi, bo zdaje mi się, że wersja dla wojska nie byłaby taka sam jak dla cywilów :011:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #352 dnia: Maja 02, 2008, 14:28:15 »
ED robiło A-10C, nie A-10A - przynajmniej tak się wypowiadał niedawno pracownik ED. Dla graczy ma być dostępny A-10A, więc nie ma kwestii "okrajania" maszyny.

« Odpowiedź #353 dnia: Maja 02, 2008, 15:01:32 »
ED robiło A-10C, nie A-10A - przynajmniej tak się wypowiadał niedawno pracownik ED. Dla graczy ma być dostępny A-10A, więc nie ma kwestii "okrajania" maszyny.

W rezultacie zrobiona zostala A-10C, na poczatku byla A-10A. Poniewaz update "C" jest tajny, bedzie "tylko" A.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #354 dnia: Maja 02, 2008, 15:05:14 »
W ogóle polityka ED jest dla mnie cokolwiek dziwna, wręcz wzięta z kosmosu - zupełnie oderwana od realiów. Jeżeli już nie chcą robić AH-64 zaraz po Ka-50, to wybór A-10A jest najgorszym z możliwych. Gdyż czym ta maszyna różniłaby się od tej z LockOn ? Realne procedury startowe, nawigacja i model lotu... i to wszystko, tydzień zabawy i rzucamy w kąt.

Jakby ED trochę pomyślało, to zrobiliby sim AV-8B+.
1. Jest to maszyna wielozadaniowa == długa, zróżnicowana zabawa
2. Wykorzystywana przez więcej niż jeden kraj == oprócz co-op, również i misje przeciwko sobie są możliwe
3. Przy minimalnym nakładzie pracy można zrobić kilka wersji maszyn, wydłużających zabawę:
- AV-8B+
- AV-8B
- TAV-8B
- GR7
- GR9
4. Daje możliwości popisania się silnikiem gry, bo istnieje na maszynie radar i sama maszyna jest samolotem V/STOL 
5. Prawie nie ma problemów z danymi do symulacji, jak nie od Amerykanów, to można sie zgłosić do Hiszpanów lub Włochów. Radar jest z F/A-18, a ten jest wykorzystywany przez jeszcze większa liczbę krajów.
6. Mając już rozpracowane systemy Harriera, to żaden problem zrobić wtedy kolejny dobrze sprzedający się myśliwiec - F/A-18 - radar i spora część awioniki jest ta sama.

Black Sharka pewnie zakupię, choć dopiero jak będę miał nowego blaszaka, A-10 jeżeli będzie kolejnym tytułem - na pewno nie i wiem, że tak zrobi większość ludzi. Gdyby Flamming Cliffs nie wprowadzał tylu poprawek do wcześniejszych maszyn i działania samej gry, to również sprzedawałby się kiepsko.

Drapieżniki się sprzedają, ofiary nie. Jak chcesz zarobić na symulatorze, zrób symulator śmigłowca szturmowego, lub myśliwca. Mało kto płaci za powolny samolot uderzeniowy o ograniczonym wachlarzu misji... mniej więcej tyle osób, co zapłaciłoby za symulator samolotu transportowego.

« Odpowiedź #355 dnia: Maja 02, 2008, 15:24:25 »
Moim zdaniem masz troche dziwne, powiedzmy "nie realne" podejscie do tematu. A-10 to jest samolot ktorego "kazdy" zna. TFC/ED sa zainteresowani zarobka pieniedzy. Jak juz powiedzialem, Modul A-10 bedzie latwo do zrealizowania poniewaz "baza" juz jest. Dziwne wyglada dla mnie ze za tydzien bedziesz juz znudzony. No ale nie da sie kazdego zadowolic.

Nie wiem czy zauwazyles nowe podejscie TFC/ED do gier. Projekty sa wybierane pod wzgledem "dual use" gra / military oraz czy jest dojscie do danych. Fajnie ze ty, jako myslacy czlowiek ( nie jak ED ) wybrales Harriera. Jim Mackonochie ( jeden z managerow TFC/ED ) probojie od lat dostac dane do Harriera bo by go chetnie zrealizowal. Choc ma bardzo dobre kontakty do wojska te dane sa nadal tajne. Nie ma dan, nie ma nawet o czym myslec nad Harrierem.

A z tym radarem to sobie fajnie wymyslales. Wiec jak to ma byc twoim zdaniem ? Ja USA nie da nic temat radaru to spytamy w Hiszpanii lub we wloszech i oni chetnie daja ? Sorry, ale to jest troche naiwna pozycja.

Ja mysle ze A-10 bedzie sie lepiej sprzedawal jak Ka-50, ale to tylko moje zdanie.

« Odpowiedź #356 dnia: Maja 02, 2008, 15:32:16 »
Sun a ja myślałem, że Tomcata wybierzesz :)

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #357 dnia: Maja 02, 2008, 15:38:39 »
Moim zdaniem masz troche dziwne, powiedzmy "nie realne" podejscie do tematu. A-10 to jest samolot ktorego "kazdy" zna.

Zgadzam się większość wie co to za samolot. Ale jaka jest LOGIKA dawania do śmigłowca samolotu? Ani to nie są konkurenci, ani to grać ani nic. No fakt można powiedzieć, że jak komuś się nie podoba to nie kupi A-10, to wtedy będzie czekać na AH-64 ponad 18 miesięcy od wydania Ka-50 (o ile to prawda, że niby co 9 miesięcy ma wychodzić nowy moduł....), żeby była jako taka rozgrywka wyrównana pomiędzy Blue i Red? Na moje oko jest to też co najmniej dziwne...

Co innego jeśli teraz dodać AH-64, a potem po niby 9 miesiącach dodać A-10 (którego już macie przecież) wraz z Su-25TM, którego byście robili po AH-64. W ten sposób byłoby i symetrycznie i bez takich dziwolągów typu A-10 na Ka-50.

« Odpowiedź #358 dnia: Maja 02, 2008, 15:53:04 »
Drapieżniki się sprzedają, ofiary nie. Jak chcesz zarobić na symulatorze, zrób symulator śmigłowca szturmowego, lub myśliwca. Mało kto płaci za powolny samolot uderzeniowy o ograniczonym wachlarzu misji... mniej więcej tyle osób, co zapłaciłoby za symulator samolotu transportowego.

Ale żeś po bandzie na maxa teraz pojechał Sun. :) Hog ofiarą? Przecież tą maszynę wycofują w USA już od końca lat 80tych i jakoś wycofać nie mogą. Samolot legenda, ideał jeśli chodzi o CAS. Chociaż oczywiście fajnie byłoby mieć dostęp do symulatora C, a nie A.

A Apache, który według Ciebie musi być zaraz po Kamovie to niby wachlarz misji ma szeroki? Śmigłowiec czy samolot szturmowy to w tym przypadku jeden pies.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #359 dnia: Maja 02, 2008, 15:54:09 »
Też nie przesadzajmy. Moim zdaniem nawet gdyby doszło do sytuacji A10 vs Ka50 to jakieś ogromnej dysproporcji by nie było. Obie maszyny wykonują podobne zadania czyli głównie atakowanie celi naziemnych. Jak strącają coś z nieba to raczej tylko jak muszą się bronić, no ewentualnie jakieś inne korzystne warunki muszą zaistnieć. W każdym razie nikt nie puszcza A10/Su25 do walki z rasowym myśliwcem stąd sadzę, że gdyby do Kamova dali mi rakiety AA to sytuacja była by podobna do tej jaka jest teraz kiedy na Su25 lecą konkretne suszarki.

A co do marketingu to powiem tak. Gier o bitwe o Anglię było kilka, a następne wciąż się sprzedawały. Podobnie było by tutaj z A10. Ta maszyna też ma swoich fanów nawet jakby to było kolejne wcielenie jej to i tak by zakupili. A jak nie to znajdą się nowi nabywcy którym raptem właśnie ten tytuł się spodobał pomimo dziesięciu poprzednich.

Będzie co będzie i trzeba się cieszyć, że kolejny sim wychodzi.

Ps. Gdyby mi dali Su25T z klikanym kokpitem to pewnie też bym zakupił nawet dla tygodnia grania, a ostatecznie im płaca od sztuki sprzedanej kopii, a nie od czasu spędzonego nad grą przez gracza.
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2008, 16:00:43 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"