...nie żebym sie czepiał ale zrobiłem pewien test

, odinstalowałem fsx i wszystkie dodatki, zdefragmentowałem dysk i zainstalowałem "gołego" FSX, wyżyłowałem ustawienia grafiki w FSX na maksa i polatałem dziś w rejonie EPWR efekt jest taki:

jak widać poziom FPS żałosny, pracuje tylko jeden rdzeń w procesorze

potem zainstalowałem Xpacka (bez instalacji SP1 - chyba nie jest konieczna, prawda?)
i znów polatałem w tej samej scenerii:

na dokładnie tych samych ustawieniach detali poziom FPS sie nie zmienił

widać że wykorzystane są oba rdzenie procesora. Teraz do FSX.cfg dodałem zapis:
[JOBSCHEDULER]
AffinityMask=3
(przy okazji może mi ktoś wytłumaczy co on w zasadzie ma zmieniać w działaniu FSX)
a wynik:

jak widać między gołym FSX a SP2 nie ma żadnej poprawy, czy ja mam pecha, czy rzeczywiście ktoś z Was zauważył wzrost wydajności po zainstalowaniu SP1 czy SP2 a może to po prostu jakaś autosugestia

Wyraźnie widać że z SP FSX wykorzystuje 2 rdzenie, ale absolutnie to nic nie daje, zrobiłem jeszcze eksperyment i w menadżerze zadań wyłaczyłem jeden rdzeń procesora w trakcie pracy FSX i wydajność ani nie wzrosła ani nie spadła.
Jest jeszcze jedna rzecz na jaką zwróciłem uwagę po zainstalowaniu Xpacka, a którą jeszcze obserwuję, mianowicie temperatura na jednym ze rdzeni procesora wzrosła mi w trakcie pracy z FSX Xpack o kilka stopni w stosunku do "gołego" FSX i chwilami prawdopodobnie osiaga 70 stopni i to prawdopodobnie jest powód pojawiania sie błędów grafiki w postaci "słupów" o których wcześniej pisałem. W ogóle FSX strasznie obciąża proca bo temp bez obciażenia wynosi u mnie ok 22 i 32 stopnie odpowiednio na 1 i 2 rdzeniu.
Słowem ja jestem zaj... rozczarowany FSX Xpack