Autor Wątek: MiG-23 Pytania, zdjęcia, ciekawostki  (Przeczytany 172018 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: MiG-23 Pytania, zdjęcia, ciekawostki
« Odpowiedź #60 dnia: Sierpnia 12, 2009, 21:19:37 »

Faktycznie te foty są z tej strony, dzięki za przypomnienie :karpik. Niech Ci nie będzie przykro ponieważ Twojej wypowiedzi nie odebrałem jako jakiegokolwiek zarzutu, a ostatnie uwagi o Gordonie napisałem bedąc przekonany że po prostu pierwszą wypowiedż na ten temat żle ubrałem w słowa :001:.
    A jezeli nie widzialeś tej fotografii to już w ogóle nie powinno być Ci przykro bo jest niezmiernie ciekawa i przedstawia MiG-23S w czasie prób z "migołapką".

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Sierpnia 13, 2009, 13:46:07 »
Jakby ktoś pytał - dyskusja na temat niuansów odnośnie radiolokatorów różnych wersji MiGów-21 ostatecznie powędrowała do nowego tematu. Można go odnaleźć tutaj.

Wracając do tematu - cieszę się że nieporozumienie się wyjaśniło  :001: Dzięki również foxbat za tego MiGa-23S w migołapce, nie widziałem wcześniej tego zdjęcia. Tak na przyszłość - jak chcesz zamieścić na forum zdjęcie, lepiej umieść je na imaheshack'u, fotosiku lub innym serwerze do darmowego hostingu zdjęć, a na forum zalinkuj miniaturkę - lepiej się je wówczas przegląda niż załączniki.

Jakby ktoś chciał, odnalazłem jeszcze kilka zdjęć MiGów-23S:

« Odpowiedź #62 dnia: Sierpnia 13, 2009, 18:52:30 »
Tak, już odrobiłem lekcje z imageshacka :001:.

Zdjęcia na dowód, że serduszka w polskich 23-cich wciąż jeszcze biją :banan  :banan  :banan
Ex-słupski UB na zasłużonej emeryturze u Wujka Sama za wielką wodą, która jak widać świetnie mu służy. Szkoda tylko, że u nas nie szanuje się tak lotniczych zabytków.

A tu jego kabinka:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Sierpnia 13, 2009, 19:17:19 »
Sęk tylko w tym że ta szparka to nie jest z Polski a z Czech. Jest to były "7805", w Stanach Zjednoczonych zarejestrowany jako N51734. Do tej pory wykonał tylko parę lotów. Swoją drogą jego malowanie jest paskudne... no ale niestety "prywaciarz" może z nim zrobić co chce.

W USA lata jeszcze drugi ex-czeski MiG-23UB zarejestrowany jako N5106E.

A tutaj galeryjka: http://www.warbirdsofdelaware.com/Airplanes/MiG23/tabid/60/Default.aspx

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Sierpnia 14, 2009, 11:46:28 »
Jeszcze dwa MiGi-23S znajdują się w Muzeum Armii w Moskwie i Chodynce

Zawsze mnie interesowały takie wczesne wersje i prototypy. Jak macie zdjęcia lub informacje gdzie zachowały się MiGi-23S to bardzo proszę o informację. Jak na razie to wiem o czterech MiGach-23S zachowanych w trzech muzeach: Muzeum Armii w Moskwie, Chodynce (też w Moskiwie) i w Finow a prototypu z Monino nie liczę i ...no właśnie Janek przypomnij skąd jest ten walkaround MiG-23S na pierwszej stronie? Kiedyś ściągnąłem te zdjęcia i nie zapisałem :005:, chyba z jakiejś uczelni.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2009, 11:54:52 wysłana przez Czesio »

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: Sierpnia 14, 2009, 12:07:18 »
Nie pamiętam niestety skąd był ten fotograficzny obchód i coś nie bardzo idzie mi z jego znalezieniem.

Mam za to obchód innego MiGa-23S, w znakach NRDdowskich LSK/LV. Prawdopodobnie Niemcy otrzymali go kiedyś jako egzemplarz studyjny, bo jakoś nie pamiętam aby kupowali MiGi-23S :)

http://www.small-scale-masterpieces.com/deutsch_WAMiG23S.htm

« Odpowiedź #66 dnia: Sierpnia 14, 2009, 18:23:05 »
Czołem!

Szkoda, że ten UB na zdjęciach ostatecznie okazał się być z Czech chociaż tam gdzie je znalazłem były podpisane "from Poland". :005:.

Na pocieszenie inny UB i to wyglądający na jeden z prototypów, niestety nie pamiętam żródła zdjęć.

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2009, 18:31:01 wysłana przez John Cool »

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Sierpnia 14, 2009, 18:37:00 »
Z tego co wiem część naszych UB znalazła odbiorcę w Ameryce, tyle że póki co wszystkie to nieloty - a i przy tej sprzedaży nie uniknięto skandalu. Plusem jest to że na pewno uniknęły bezmyślnego rozstrzelania w CPSP Nadarzyce , gdzie jako cele na poligonie rozstawiono maszyny z najmłodszej, 24 serii produkcyjnej o największym zapasie resursu.

Ot, tyle z nich zostało:

« Odpowiedź #68 dnia: Sierpnia 15, 2009, 12:27:04 »
Jeden z irackich miał przeprowadzkę z muzeum w Belgradzie na 'aerodrom' w Batajnicy:

PS. Ciekawa forma transportu ;-)

« Odpowiedź #69 dnia: Sierpnia 15, 2009, 12:58:03 »
Dwumiejscowa wersja S, niestety nie mogę znaleźć zdjęć w większej rozdzielczości

dodajmy że produkowana była także wersja UM, która przejęła niektóre rozwiązania z wersji ML

« Odpowiedź #70 dnia: Sierpnia 15, 2009, 12:59:19 »
 Kontynuując temat ciekawych 23-cich w wariancie UB.

Proszę zwrócić uwagę na owiewkę kabiny instruktora-nie ma na niej zabudowanego peryskopu do obserwacji przestrzeni przed samolotem w trakcie startu i lądowania.

Zblizenie na wiatrochron samolotu z minimuzeum na lotnisku aeroklubu w Mińsku, co ciekawe bardzo wyrażnie widać zabudowany celownik ASP-17B. Czy ktoś coś wie na ten temat?. Reszta fotek tego egzemplarza dostępna tutaj:
www.photoka.info

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Sierpnia 15, 2009, 13:16:18 »
Jeśli ten MiG-23UB służył do szkolenia pilotów na MiGach-23P/MLD to bardzo możliwe że otrzymał ASP-17B/ML (Awiacjonnyj Strielkowyj Pricel) zamiast starszego ASP-23D, może miał też w kabinie parę innych ciekawych przyrządów charakterystycznych dla samolotów nowszych serii. Możliwe że to był właśnie MiG-23UM.

A nawet pójdę z domysłami jeszcze dalej: zabudowa ASP-17B (zintegrowano pewnie celowniki ASP-17 i PBK-3-17) może świadczyć o tym że ta szparka była przeznaczona dla pułków myśliwsko-bombowych użytkujących MiGi-27D, bo celownik jest charakterystyczny dla maszyn tego typu (jest także w Su-25).

A poza tym znalazłem ten walkaround MiGa-23S nt taktyczny #45 o który Czesio pytał.

http://walkarounds.airforce.ru/avia/rus/mig/mig-23s/index.htm

« Odpowiedź #72 dnia: Sierpnia 15, 2009, 13:26:01 »

Też tak sobie dumałem na ten temat, szkoda że autor zdjęć nie pokusił się o zajrzenie do wnętrza kabiny widać wyrażnie że jest otwarta.

Znalazłem też inną fotkę irackigo ML z przeróbkami o którym była mowa wcześniej, jak się jej przyjrzeć to w głębi widać podobnie przerobiony kolejny egzemplarz.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #73 dnia: Sierpnia 15, 2009, 14:44:06 »
Tak sobie patrzę na te foty i jedyne co mi przychodzi na myśl to urban como lol :P
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #74 dnia: Sierpnia 15, 2009, 16:27:28 »

Wygrzebałem zdjęcia MiG-23ML w służbie wujka Honeckera :002:, dobra jakość piękne ujęcia.