Autor Wątek: MiG-23 Pytania, zdjęcia, ciekawostki  (Przeczytany 172016 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

John Cool

• Gość
Odp: MiG-23 Pytania, zdjęcia, ciekawostki
« Odpowiedź #120 dnia: Września 23, 2009, 22:49:16 »
Dokładnie chodziło o to że miała wbudowaną stację do walki radioelektronicznej L-203 Gardenia, stąd i dodatkowa literka "G" w nazwie.

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #121 dnia: Września 23, 2009, 22:50:37 »
Wielkie dzięki za uświadomienie :010: :)
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: Września 23, 2009, 23:04:45 »
To właśnie oznaczenie fabryczne poszczególnych wersji. Tamte numerki miał przyporządkowane właśnie MiG-23MLDG. Zaś na przykład MiG-23MLA to z kolei Produkt 9-16, a MiG-23ML to Produkt 9-12.

Nawet na wojskowej instrukcji techniki pilotowania bywało że w tytule zamiast "MiG-23MLA" mogło być napisane po prostu: "Samoliet 9-16" i tyle, zainteresowany wiedział o co chodzi :)
Janek przypadkiem nie chciało ci się napisać produkt 23-12 itd. Te dziewiątki coś mi nie pasują przy MiG-23  :004:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: Września 23, 2009, 23:29:02 »
Cholera, myślałem jeszcze o tym MiGu-29 9.21 temat obok, pisząc posta :002: Dzięki za uwagę, zaraz to poprawię.

PS. I już.

« Odpowiedź #124 dnia: Września 23, 2009, 23:50:22 »
A takie cudo Panowie widzieli ??
http://www.airwar.ru/image/idop/fighter/mig23mld/mig23mld-6.jpg
Może ktoś ma więcej informacji.
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: Września 24, 2009, 00:16:31 »
Widzieli widzieli, nawet dyskutowali o tym jakieś 4 strony wcześniej i to w tym temacie  :118: :121:

« Odpowiedź #126 dnia: Września 24, 2009, 08:10:54 »
Widzieli widzieli, nawet dyskutowali o tym jakieś 4 strony wcześniej i to w tym temacie  :118: :121:
Niby tak, ale nikt nie dał odpowiedzi dlaczego ma on oznaczenia Izraela. W oryginale jest tylko podpis o kradzieży przez Izrael. Artykuł na ww. stronie o migach na bliskim wschodzie tez nie wyjaśnia tego (o ile auto-tłumacz czegoś nie poprzestawiał bo mój rosyjski jest zakurzony)
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

« Odpowiedź #127 dnia: Września 24, 2009, 13:05:32 »
No jak to dlaczego ma gwiazdy Dawida? Za kasę każdy szanujący się Arab sprzeda Ci nawet własną żonę. Przejedź się na wakacje na Bliski Wschód to poczujesz to na własnej skórze :-).

A tak serio. Zdezerterował pilot o ile pamiętam syryjski i dał nogę do Żydko-landu, gdzie przywitali go z gotówką macą i solą. Stąd te znaki. Samolot intensywnie testowano i wystawiono mu surową cenzurkę. Do badań dołączyli jak zwykle chętni do nauki fanatycy Hamburgerów. Chipsów i hot-dogów zwani tu Farmerami. Żydzi pozyskali w ten sposób również parę innych konstrukcji sowieckich. Tak więc z gwiazdą Dawida latały np MIGi 21,17 itd...
Pozdrawiam
Yabe

"Jestem major Bień i mam stopień majora..."

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: Września 24, 2009, 14:55:25 »
Historia tego samolotu jest dokładnie opisana w jednym ze starszych numerów naszego czasopisma "Aeroplan". W artykule wspomniano, że Żydzi byli pod wrażeniem silnika R-35-300. Wspomniano, że nie ciekł tak jak silniki zachodnie (jak ktoś robił na AL-21F3 lub RD-33 a teraz na F100-PW-229 to wie o co chodzi  :118: ). Podejrzewam, że do wielu innych wrażeń się nie przyznali autorowi. Chociażby za charakterystyki rozpędzania lepsze niż w F-16A, czy awionikę za SEI-23 i N003  :020:

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #129 dnia: Września 24, 2009, 19:44:31 »
Taka ciekawostka - Czy widzieliście "23-cie" koło piramidy? Zwłaszcza, że pochodzą z Redzikowa, a piramida w Polsce...
http://piramidacheopsa.com/galeria/galeria.php?id=3
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: Września 24, 2009, 20:56:29 »
O cholera moja ulubiona 012 i 455 się odnalazły. Ale żeby przezwać MiGi-23MF badziewiem typu F-16 w dodatku Specjal Edition to gruba przesada! W kabinach chyba mają jeszcze ASP-23D. Jakbym wpadł tam ze śrubokręcikiem...(przed innymi  :118: )
MiGi-23M w czasach świetności.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: Września 24, 2009, 23:03:23 »
Co do tych badań uprowadzonego MiGa-23MLD Produkt 23-19 do Izraela, to pamiętam jeszcze że niektórym pilotom izraelskim podobał się pomysł zobrazowania na SEI informacji z radiolokatora, poza tym tak jak pisze Czesio chwalili samolot za bardzo dobre charakterystyki przyspieszeń, dynamikę (zwłaszcza na dużych wysokościach), wysoką prędkość wznoszenia... i w sumie niezły radar N-008E oraz uzbrojenie (pociski R-24), podkreślając przy tym przewagę w tej dziedzinie nad ichnimi F-16A/B Netz czy IAI Kfir C2. Samolot badali piloci mający na koncie co najmniej po paręset wylatanych godzin na F-15, F-16 i innych typach.

To na co narzekali w przypadku poczciwego 23 to duże zużycie paliwa przez silnik R-35 i gorsza ergonomia kabiny.

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #132 dnia: Września 25, 2009, 09:59:03 »
Im dłużej czytam ten temat tym większe mam wrażenie, że popełniliśmy błąd nie próbując nawet zmodernizować naszych 23-ich i/lub starać się pozyskać za małe pieniądze (tak jak to było z 29-tymi) kolejnych egzemplarzy.
Tak przy okazji... W angielskiej Wikipedii (wiem, wiem że to niezbyt dobre źródło) jest informacja jakoby modernizacja 23-ich do wersji 98 polegająca m.in. na wyposażeniu go w nowy radar, system samoobrony, pociski R-27 oraz R-77, celownik nahełmowy miała kosztować 1 mln dolarów za sztukę :o W związku z tym mam pytanie (a właściwie dwa) do ekspertów od rosyjskiej broni - czy to prawda i jak oceniacie sens takiej modernizacji?
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

« Odpowiedź #133 dnia: Września 25, 2009, 14:09:57 »

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #134 dnia: Września 25, 2009, 14:28:38 »
Droga do domu mieszkańców Lärz.
http://got.pl/forum.keypublishing.co.uk/mUDJcF
http://got.pl/forum.keypublishing.co.uk/ZO89Q5

też bym tak chciał.

Niestety spóźniłeś się...ja pomieszkałem trochę w Redzikowie to i parę niskich przelotów przeżyłem nad osiedlem...a jednego szczególnie nie zapomnę, jak inspektor BL-u przeleciał nad internatem a ja później córki przez 30 min. nie mogłem uspokoić (miała ok. 3 m-cy).
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS