Wpadłem na pomysł wprowadzenia punktacji do naszych rozgrywek. Ma to na celu zdyscyplinowanie pilotów i zmuszenie ich do szanowania sprzętu. Ogólna idea wygląda mniej więcej tak:
- Ustalamy wspólnie czas trwania punktowanych lotów danego dnia (w zależności od frekwencji i możliwości czasowych graczy, np od 20:00 do 22:00).
- Misja posiada ustalone cele dla każdego teamu, czyli przykładowo zniszczenie celu naziemnego, zatopienie okrętu, osłonę własnych bombowców lub szturmowców. Za wykonanie celu misji jest ustalona pewna liczna punktów dla drużyny. Za jego niewykonanie (np. kolumna pancerna wroga przedziera się do bazy i niszczy lotnisko) - drużyna otrzymuje punkty ujemne.
- Krótki briefing i cele misji są podawane z wyprzedzeniem na forum do wglądu wszystkich zainteresowanych. Nie będzie potrzeby omawiania tego na TS.
- Do liczby punktów za misje doliczane są zsumowane indywidualne wyniki graczy, zaczerpnięte bezpośrednio z tabeli Loczka. Wyglądało by to tak, że każdy pilot zanim opuści serwer robi print screen z tabelą, wrzuca go na imageshack i wysyła mi link na gg. Wtedy mam podstawę do wliczenia punktów graczy, którzy są zmuszeni wyjść przed zakończeniem lotów.
- Do indywidualnego wyniku gracza wprowadzamy małą, ale najbardziej istotną w tym wszystkim modyfikację. Mianowicie od ogólnej liczby zdobytych punktów odliczane będą punkty za każdy stracony samolot w liczbie powiedzmy -80 albo nawet -100. Chodzi o to, aby strata własnego samolotu kosztowała więcej, niż zysk za zestrzelonego wroga. Ograniczy to kozackie akcje w stylu 1 na 3 "a może się uda, najwyżej spadnę". na takich akcjach będzie tracić cała drużyna.
- O ustalonej godzinie zakończenia lotów sprawdzamy które cele zostały wykonane, potem podliczamy punkty indywidualne i rozstrzygamy wynik rozgrywki na dany dzień, odnotowujemy w ogólnej klasyfikacji red-blue. Tabelka z punktacją ląduje na forum do wglądu, razem z zarejestrowanymi trackami potrzebnymi w razie ewentualnych niejasności.
- Obok rankingu drużyn możemy prowadzić ranking indywidualnych pilotów.
- Potrzebne będą dodatkowe ustalenia, np loty punktowane są ważne, jeśli po każdej ze stron jest minimum 3, albo 4 graczy.
- Nie ma wymogu obecności ATC w trakcie lotów punktowanych, od drużyny zależy, czy się o niego postara i w ten sposób zdobędzie przewagę (ale jednocześnie osłabi skład pilotów o 1 osobę), czy też wyśle wszystkich w powietrze.
Myślę że wprowadzenie takiego systemu punktowania może wpłynąć pozytywnie na zgranie drużyn i zwiększyć umiejętności gry zespołowej. Większy nacisk zostanie położony na taktykę, ograniczy się samowolę spowodowaną częstym brakiem atc.
Powyższe punkty to tylko ogólny zarys, pomysł. Czekam na wasze uwagi i propozycje. Co o tym myślicie? Interesuje mnie zwłaszcza zdanie stałych bywalców, którzy dobrze znają realia serwera.