Autor Wątek: eCockpit F-16  (Przeczytany 151584 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
Odp: eCockpit F-16
« Odpowiedź #150 dnia: Czerwca 19, 2008, 18:19:30 »
To jest ta sama płytka. Z jednej strony jest miedź z drugiej laminat. Rysujesz mazaczkiem ścieżki i wytrawiasz. Miedź znika i masz gotowca. Tutaj jedna płytka posłuży za stelaż (pewnikiem dlatego aby zachować właściwy układ klawiszy) i jej nie będzie Flanker trawił, dopiero druga będzie właściwą do której zostaną doprowadzone kabelki. Przynajmniej ja tak to rozumiem :)
Tak dokładnie tak, na zdjęciach prezentowana jest jedna i ta sama płytka z dwóch stron. Reszta jak wyżej.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #151 dnia: Czerwca 19, 2008, 18:25:19 »
Dziękuję za wyjaśnienia,chociaż nie do końca rozumiem.Jeśli jest to laminat z miedzią z jednej tylko strony (do druku jednostronnego) to można wykonać oprócz przylutowania przycisków po stronie miedzi także połączenia w postaci ścieżek lub połączyć wytrawione punkty lutownicze przewodami.Zastanawiam się co daje zastosowanie dodatkowej płyty,która ma np.rozprowadzić sygnały za pomocą przewodów z łączówki doprowadzeniowej do punktów lutowniczych gdzie są przylutowane elementy (przyciski).Chyba,że chodzi o nietypowe elementy typu DCS oraz przełączniki.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #152 dnia: Czerwca 20, 2008, 00:37:12 »
Mógłbyś zrobić wszystko na jednej płytce ale wiązało by się to z przerobieniem jej schematu. Trzeba by było wszystko od nowa robić, Flanker moze nie czuje się na siłach albo woli wyskoczyć na jakieś biesiadowanie. Podejrzewam, że Flanker ma już gotową płytkę z Mjoya i teraz tylko to połaczy w całość aby działało. Idąc dalej tym tokiem myślenia powstaje dość sztywna konstrukcja którą wystarczy obudować (masz ścianke przednią i tylną za jednym zamachem).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Gładki

• Gość
« Odpowiedź #153 dnia: Czerwca 20, 2008, 11:16:08 »
Ale co to za problem zrobić same ścieżki? Wyprowadzić je w postaci gniazda połączeniowego, tak aby za pomocą taśmy dołączyć płytkę do mjoy'a czy też innej elektroniki?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #154 dnia: Czerwca 20, 2008, 12:42:59 »
Dla mnie to np. problem (zwłaszcza, ze robiłem to z dwa razy w życiu sam, a cześciej to obserwowałem z boku i tp 10 lat temu) i zanim bym się za to zabrał pewnie bym trochę czasu zmarnował, więc nie mów hop.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: Czerwca 20, 2008, 14:47:23 »
Dla profesjonalisty nie jest to żaden problem. Zapomniałem dodać że na płytce tej zostaną jeszcze dowiercone osobne otwory na diody, które będą rozmieszczone na całej płaszczyźnie płyty. Ze względu na brak miejsca ścieżki te musiały by być dość cienkie. Pamiętam że kiedyś trawiłem samemu płytkę w trójchlorku żelaza. W efekcie na ścieżkach była masa "ponadżeranych" miejsc, co przy cienkich ścieżkach powodowało by w kilku miejscach przerwania obwodów.

« Odpowiedź #156 dnia: Czerwca 20, 2008, 16:21:55 »
Moje pierwsze ICP zrobiłem na druku uniwersalnym,co widać na zdjęciach.

Przy tym rozwiązaniu trzeba uważać na wymiarowanie płyty czołowej oraz umieszczenie elementów na płycie uniwersalnej.
Dlatego w następnej wersji ICP uprościłem montaż robiąc połączenia przewodami i stosując inne przyciski.W kolejnej wersji zrobię druk dwustronny tak jak w rozwiązaniach stosowanych viperpits.

« Odpowiedź #157 dnia: Czerwca 29, 2008, 11:43:06 »
Witam po dłuższej przerwie.Powoli ale do przodu co widać na załączonych zdjęciach.Po rozpatrzeniu różnych wariantów wykonania "glaresheld" zdecydowałem się na PCW.Pozostał problem jak to wykonać.Jak zwykle w takich przypadkach potrzeba jest matką wynalazków.Przy pomocy lutownicy oraz aluminiowej rurki udało mi się wyprofilować osłonę kokpitu.Zaletą tego rozwiązania jest niska cena materiału.W moich założeniach kokpit ma być dostępny cenowo dla przeciętnie zarabiającego użytkownika symulatorów,co nie jest takie proste,ale staram się znaleźć tanie rozwiązania aby to spełnić.

W chwili obecnej realizuję panel MISC.Panel jest zbudowany z 3  warstw.Podstawowa jest z pleksi 3mm,środkowa z pleksi 2mm oraz zew.z pleksi opal-mleczny 2mm.Na zew.będzie folia z napisami.Zgodnie z sugestiami Intrudera zastosowałem opal aby uzyskać podświetlanie napisów.Robiłem testy z podświetlaniem napisów za pomocą diod świecących na biało i to działa.Gorzej z podświetlaniem diodami zielonymi i czerwonymi.Widać napisy na opalu podświetlane diodami żółtymi oraz niebieskimi.Mam w związku z tym pytanie do kolegów jaki użyć materiał aby uzyskać efekt przedstawiony na załączonych zdjęciach?

« Ostatnia zmiana: Czerwca 29, 2008, 12:07:54 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #158 dnia: Czerwca 29, 2008, 17:48:03 »
Chciałbym uzupełnić mój ostatni post.Zmieniłem trochę środkową kolumnę oklejając miejsca widoczne płytą pilśniową.Powodem małej modyfikacji była słuszna uwaga KosiMazaka
Szkoda tylko że widać fakturę drewna.
Usunąłem także farbę.Efekty widać na załączonym zdjęciu.

Zdaję sobie sprawę z niedoskonałości mojego projektu,ale brak mi doświadczenia związanego z materiałami oraz ich obróbki.Właściwie każdy fragment kokpitu wymaga jakiegoś pomysłu.Na forum viperpits można znaleźć gotowe elementy np.panele,ale są one dosyć kosztowne.Okazuje się,że moje doświadczenia z modelarstwa to trochę za mało,ponieważ obiekt jest większy i różni się od modeli samolotów.Wkrótce przedstawię swoje rozwiązanie panelu MISC.

« Odpowiedź #159 dnia: Czerwca 29, 2008, 22:47:22 »
Co do tego efektu to proponuje chyba najprostsze rozwiązanie.
Może nie jest to najtańsze rozwiązanie ale jak sądzę nie jest to też wygórowana cena.

10zł sztuka

« Odpowiedź #160 dnia: Czerwca 30, 2008, 16:10:12 »
Dziękuję Galimex za informację,kupiłem na aukcji 3 sztuki.Myślę,że je wykorzystam przy budowie kokpitu.

« Odpowiedź #161 dnia: Czerwca 30, 2008, 18:21:23 »
Mam nadzieję że zakup będzie jak najbardziej udany  :021:.
I pushbuttons sprawdzą się perfekcyjnie w twoim mini symulatorze ;) .

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: Czerwca 30, 2008, 18:49:07 »
Hmmmm, a powiecie mi co to jest ?

« Odpowiedź #163 dnia: Czerwca 30, 2008, 19:53:53 »
Z opisu aukcji
kokpitowy przełącznik lotniczy stosowany w amerykańskich samolotach odrzutowych, m.in. F16. Wykonany jest super solidnie. Posiada 4 pary styków przełączanych. Każdy styk ma obciążalność 5 A oraz 4 niezależne miejsca na żarówki lub diody led podświetlające guzik przełącznika na zielono, niebiesko lub biało. Może wyświetlać dwa komunikaty niezależnie.
Jak go otrzymam to opiszę jego funkcje.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #164 dnia: Lipca 02, 2008, 20:01:47 »
Witam !

Na dzień dzisiejszy polutowałem prawie wszystkie elementy składające się na ICP. Nawierciłem nieco więcej otworów (15*2)  pod diody których mam jak teraz 8. Zobaczę po zmontowaniu panelu jaki będzie efekt i w razie niedostatecznego podświetlenia panelu, domontuję 7 kolejnych. Teraz pora na rozwiązanie kwestii montażu płyty montażowej do frontowego panelu, oraz pokręteł bocznych nie mówiąc o DCS. Poniżej zdjęcia.

Pozdrawiam, Dominik