Autor Wątek: eCockpit F-16  (Przeczytany 151809 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
Odp: eCockpit F-16
« Odpowiedź #180 dnia: Lipca 21, 2008, 00:34:37 »
Witam !
Powoli doprowadzam prace nad ICP do końca. Zostało jeszcze mi zamontować przełącznik DCS, przygotować folię z nadrukiem na panel, i przyciski, oraz zamontować i wykonać boczne pokrętła. Przy projektowaniu wydawało mi się że zostawiłem wystarczająco dużo miejsca na zamontowanie potencjometrów, teraz jednak okazało się że przestrzeń pozostawiona jest za mała przez co muszę w płycie elementów robić dość duże nacięcia, aby potencjometry pasowały. Wszystkie podłączenia zostały już wykonane i przed chwilą było premierowe uruchomienie ICP. Jak na razie wszystko jest w porządku.

Pozdrawiam, Dominik

« Odpowiedź #181 dnia: Lipca 21, 2008, 07:07:44 »
Gratuluję Flanker,bardzo jestem ciekawy jak sobie poradzisz z folią
przygotować folię z nadrukiem na panel
Dla mnie jest to jeden z trudniejszych etapów projektowania paneli.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #182 dnia: Lipca 21, 2008, 12:56:26 »
Ja swój nadruk na ICP wykonałem w następujący sposób:

1. Wyeksportowałem rysunek 2d z AutoCAD do bmp
2. Otwarłem go za pomocą Fireworks'a obrobiłem graficznie.
3. Odpowiedni wymiar wydruku można uzyskać w Photoshopie -> funkcja drukowanie z podglądem, tam można ustawić odpowiedni wymiar rysunku.

Jednak przygotowałem sobie rysunek w zbyt małej rozdzielczości (myślałem ze na nadruku lepiej to wyjdzie), przez co miałem jedną folię żeby zobaczyć jak to będzie wyglądać. Wyszło bardzo ładnie, nawet nie powychodziły bańki powietrza... Jednak klej na tej folii był dość słaby, toteż zacząłem szukać po sklepach papierniczych folii lepszej jakości. Zastanawiam się czy zmatowienie panelu frontalnego papierem około 320 nie wpłynęło by korzystnie na przyleganie folii  ?

Jak na razie biorę się za dalszy montaż potencjometrów, do tej pory udało mi się przygotować tylko potencjometr do gałki ICP SYM.

« Odpowiedź #183 dnia: Lipca 21, 2008, 17:19:36 »
Jednak klej na tej folii był dość słaby, toteż zacząłem szukać po sklepach papierniczych folii lepszej jakości.
Ja mam inny problem,ale jestem bliski rozwiązania.Stosuję darmowy program Inkscape,jest bardzo prosty i można w nim dużo zrobić.Drukuję na foli przeźroczystej dla drukarek atramentowych.Podstawową wadą tego rozwiązania jest to,że nie można użyć wody w celu wyeliminowania "bąbli",ponieważ rozpuszcza się atrament.Dzisiaj w firmie wykonującej na zamówienie różne profile z pleksi pani zdradziła sekret jak nałożyć folię na pleksi i usunąć bąble.Jest jeden warunek nie można użyć drukarki atramentowej.Od pewnego czasu pytałem na naszym forum jak usunąć bąble i otrzymałem identyczną radę,użyć wodę.
Myślę,że można wykonać poprawnie panel drukując opis na odpowiedniej foli przeźroczystej dla drukarek laserowych drukujących w kolorze.Ponieważ nie posiadam drukarkę laserową to chcę to dać do drukarni.Pozostaje problem formatu pliku dla wydruku.Inkscape generuje plik "scalable vector graphics file".Wiem,że drukarnie przyjmują pliki generowane przez znane programy np.Corel.Czy jest jakiś program do konwersji jednego typu pliku na inny?

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #184 dnia: Lipca 21, 2008, 20:45:24 »
Ja zaniosłem normalną bitmapę, nie było żadnego problemu z drukowaniem. Może spróbuj użyć programu IfranView do konwersji

Pozdrawiam, Dominik

P.S. Udało mi się przygotować blachy do mocowania potencjometrów. Wykonałem też jedno pokrętło, na bazie nakrętki od herbaty mrożonej Nestea. Jako wypełnienie używam szpachli samochodowej, z utwardzaczem. Śmierdzi okropnie ale efekt jest wyśmienity.

« Odpowiedź #185 dnia: Lipca 22, 2008, 09:45:42 »
Witam,myślę że rozwiązałem mój problem z drukowaniem opisów na panele.Okazało się,że program Inkscape ma opcję eksportuj bitmapę,która zamienia format zapisu wektorowego SVG na format PNG.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #186 dnia: Lipca 23, 2008, 20:37:37 »
Witam !
Miałem dzisiaj okazję przetestować program MFD extractor.

Program ten umożliwia nam "wyciągnięcie" obrazu z MFD oraz HUD. Co najważniejsze program umożliwia nam tą funkcję niezależnie od tego czy używamy kokpitu 2D czy 3D. Ja testowałem jedynie 3D.
Program testowany był na komputerze o konfiguracji:
2 GB RAM
Asus A8N-e
AMD Athlon 3500+
GF 7600GT by Gigabyte
2 monitory CRT -  17" główny oraz 15" dodatkowy podłączone w funkcji DualView.
WinXP SP 2
Open Falcon 4.5 + zalążki 4.6

Sama instalacja programu przebiega bez problemu tak jak i jego dalsza obsługa. Przy instalowaniu wymagana jest platforma .NET Framework 3.5. W przypadku mojej instalacji musiałem uaktualnić wersję instalatora windows. W opcjach programu możemy ustalić to czy chcemy wyświetlać lewy/prawy MFD czy HUD, albo wszystko na raz. Ja jednak testowałem osobno 2 MFD a następnie HUD. W obu przypadkach okazało się że mój komputer jest za słaby na takie zabawy. FPS spadało do bardzo małych wartości, co uniemożliwia poważniejsze latanie. Co więcej program testowany był na TE więc w powietrzu były tylko 4 samoloty. Nawet nie sprawdzałem jaki efekt bym otrzymał przy kampanii. Ponadto w czasie około 1,5 godzinnego testowania zmuszony byłem około 3 razy restartować komputer, nie mówiąc o stabilności samego programu któremu blisko 10 razy dziękowałem za współpracę Menedżerem zadań Windows  :021: Eksport HUD i MFD z kokpitu 3D jest tylko możliwy w wersjach zawierający BMS 2.0 czyli m. in OF 4.5 i wyższy. Poniżej krótki filmik z testów, wiem jakość słaba ale nie dysponuje lepszym sprzętem rejestrujący obraz ruchomy niż cyfrówka...
http://rapidshare.com/files/131910834/MFDext.wmv.html

Pozdrawiam, Dominik

P.S. Vito, sprawdź proszę PM.
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2008, 20:43:09 wysłana przez Flanker »

« Odpowiedź #187 dnia: Lipca 24, 2008, 08:42:53 »
Witam,chciałem sprawdzić ten program,ale nie mam odpowiedniego sprzętu.Na viperpits jest na ten temat dosyć dużo informacji.Jest to chyba jedyna tania realizacja MFD i jest szansa,że program będzie się rozwijał.Flanker masz odpowiedź na PW
pozdrawiam,vito_zm

« Odpowiedź #188 dnia: Lipca 24, 2008, 19:30:39 »
Witam,przedstawiam zdjęcia panelu MISC.Nie ma jeszcze połączeń elementów oraz wyprowadzeń na łączówkę.Nie ma także zamontowanych diod oświetlających panel oraz ADV.Panel składa się z 4 warstw:1-warstwa z pleksi 2mm opal z nadrukiem,2-z pleksi 2mm przeźroczysta maskująca nakrętki przełączników,3-z pleksi 3mm do montażu elementów elektrycznych oraz 4-z laminatu 3mm do umieszczenia diod oraz łączówki doprowadzającej sygnały.
ADV MODE wykonane z pleksi 2mm (box) oraz 2mm opal na którym jest opis na foli samoprzylepnej oraz pleksi 3mm zielona i przeźroczysta.ECM zrobiłem z wskaźnika napięcia 220V umieszczając wew.diodę świecącą.
Opisy wykonałem na foli przeźroczystej samoprzylepnej dla drukarek atramentowych.Po nalepieniu foli na panel pokryłem ją matowym lakierem.Opisy do następnych paneli chcę wykonać drukarką laserową ze względu na technologię usuwania "bąbli powietrza" z foli.

Wykonanie tego panelu zajęło trochę czasu
pozdrawiam,vito_zm

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #189 dnia: Lipca 24, 2008, 20:52:00 »
Wypas  :karpik

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #190 dnia: Lipca 25, 2008, 14:12:06 »
Witam !
Dla mnie bomba, szkoda tylko że użyłeś małych przełączników :)

W moim ICP musiałem zamontować małe , z tego powodu że nie było miejsca na takie duże. Mam na myśli te:
http://www.uniserwis.com/shop/catalog/images/_____30012.jpg

« Odpowiedź #191 dnia: Lipca 25, 2008, 19:00:47 »
Może je wymienię na większe,sprawdzę wymiary.

« Odpowiedź #192 dnia: Lipca 26, 2008, 01:18:30 »
Szczerze to gratuluję. Kurczę świetna robota. Jestem pełen podziwu bo efekt jest super :)
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #193 dnia: Lipca 26, 2008, 01:41:40 »
Eee tam, kiedy w końcu zabierzecie sie za DED ?  :118:

« Odpowiedź #194 dnia: Lipca 26, 2008, 08:15:19 »
Realizacja DED nie jest już problemem,jedyny problem to pieniądze :010:
http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=3232.msg42763#msg42763