Autor Wątek: eCockpit F-16  (Przeczytany 151501 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: eCockpit F-16
« Odpowiedź #405 dnia: Października 06, 2010, 15:34:18 »
Witam,połączyłem CP z lewym bokiem.Teraz muszę zrobić prawy bok oraz jakieś testy.

Myślę,że czs na budowę panelu Caution Lights Panel dla prawego boku kokpitu.
« Ostatnia zmiana: Października 06, 2010, 16:24:50 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #406 dnia: Października 08, 2010, 17:32:42 »
EGHI

Czy projektor jest HD ? Jak go zamocowałeś, na jakiejś półce pod sufitem ?  Co z TrackIRem jak sobie poradzi z takim silnym strumieniem światła gdzieś znad/zza głowy ? Też myślę o jakimś projektorze, tylko u mnie na poddaszu sufit przebiega nie wiele wyżej niż zagłówek fotela  :002:
Panowie wasze fotki i filmy zachęcają do kontynuacji prac pomimo przeciwności losu(elektroniki)  :001: 

« Odpowiedź #407 dnia: Października 09, 2010, 22:01:56 »
O tym projektorze pisałem tutaj:
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=9360.15#msg234251
Jest podłączony do komputera przez VGA, więc nie ma HD, ale takie wejście posiada i TV dekoder można podłączyć.
Mocowanie zmajstrowałem samodzielnie, mogę ustawiać precyzyjnie w pionie i poziomie. Projektor wisi 20cm pod sufitem. Co do TrackIR, interesuje mnie inna opcja- TripleHead2Go i trzy projektory. Efekt dokładnie taki:

Można uzyskać widok około 160*, przy małej kombinacji w  Maximum Cockpit FOV. W takim rozwiązaniu Track staje się (prawie) zbyteczny :).

« Odpowiedź #408 dnia: Października 13, 2010, 08:02:56 »
Mały postęp w pracach.Wykonałem Caution Panel.

Projekt jest podobny do rozwiązania EGHI,tzn.brak cel separujących sąsiednie pozycje alarmów.Daje to duże uproszczenie.Żółty kolor uzyskałem stosując folię transparentną.Prawa konsola będzie sterowana z SimOUT,który idealnie  nadaje się do tego celu.W tym miejscu chciałbym podziękować codeking za ten projekt.Dekompozycja hardware daje możliwość uproszczeń przy tworzeniu koncepcji całości projektu.

« Ostatnia zmiana: Października 13, 2010, 10:59:58 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #409 dnia: Października 13, 2010, 19:34:03 »
Jak zawsze świetna robota.
 Vito pytanie do Ciebie, masz już listę zmiennych?
Pytanie do naszych elektroników i programistów, jest jakaś szansa na sterowanie więcej niż 6 serwo poprzez jedną kartę? Potrzebujemy coś, co pozwoli podłączyć 14 serwo do jednej karty (tyle potrzeba w kokpicie F16). Jeśli powstanie taka płytka, spokojnie zrobię resztę zegarów. :)

« Odpowiedź #410 dnia: Października 14, 2010, 07:27:31 »
Listę zmiennych wyślę Tobie na pw,ale chciałbym wstępnie ją sprawdzić.W tym tygodniu rozpocznę testy.Był pewien problem z OF,ale myślę,że będzie o.k.
Co do kart to serw to jest możliwość zakupienia jeszcze jedne karty co daje możliwość sterowania 12 serw.
Jest jeszcze jeden problem czy wszystkie gaugesy można zrealizować na serwo czy nie trzeba zastosować silnika krokowego.Ja tego nie analizowałem.
Mam zamiar zaprezentować projekt fuel gauges EGHI na forum viperpits.

« Odpowiedź #411 dnia: Października 14, 2010, 10:16:31 »
Właśnie zakończyłem pierwszy etap budowy kokpitu.Muszę jeszcze zainstalować Fule gauges,które zrobił dla mnie EGHI.Teraz rozpocznę testy oraz mam nadzieję,że przypomnę sobie jak latać w F16.Nie podłączałem LCD,zrobię to po sprawdzeniu pozostałych elementów.

W następnym etapie przewiduję zastosowanie nowego sterownika robionego aktualnie przez Damosa.
« Ostatnia zmiana: Października 14, 2010, 14:57:29 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #412 dnia: Października 14, 2010, 19:15:51 »
Założyłem nowy wątek na forum viperpits
http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=6243.msg87033;topicseen#new
Próbuję reklamować nasze rozwiązania codeking,Damosa oraz EGHI.Wspomniałem o HSC oraz DMJoy w starym wątku oraz o fuel gauges w nowym.

« Odpowiedź #413 dnia: Października 27, 2010, 10:26:06 »
Przy pomocy Vito i EGHI uporałem się z Mjoyem, a zwlaszcza z przełącznikami obrotowymi i wziąłem sie za lewy aux panel. Udało mi się upchać dźwignię zmiany biegów od kierownicy w panelu landing gear. Ją też podłącze do mjoya i pozbędę sie elektroniki z kierownicy, której pedały kiedyś używałem do ruddera.  Prawdopodobnie zamaskuję cześć przycisków klawiatury udającej ICP i zrobię atrapy pokręteł Zaczynam poważnie zastanawiać się nad wejściem w Falcona. Zdjęcie jak zwykle z komórki przy sztucznym oświetleniu stąd taka jakość.

[admin]Edycja na prośbę autora. Mazak.[/admin]
« Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2010, 10:52:53 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #414 dnia: Października 27, 2010, 12:53:50 »
Gratulacje :001:

« Odpowiedź #415 dnia: Października 27, 2010, 22:45:46 »
Chciałem się podzielić z wami moim "zadziwieniem". Ostatnio miałem przyjemność polatać chwilę na symulatorze F-16 w jednej z naszych rodzimych baz wojskowych. Jakie było moje zdziwienie, kiedy chwyciłem ster... Ani drgnął :-)

Chodzi o to, że joy sterowy w naszych F-16, nie wychyla się jak komputerowe joysticki. Bardziej zachowuje się jak słabo sprężynujący stalowy pręt. Pytałem dowódcy - mówił, że tak jest też w prawdziwym f-16. Chyba, że nie zrozumiałem. Ale w sumie ma to sens - w ferworze walki może i lepiej że wajcha nie lata "luźno" po kokpicie. Mimo, iż nie ma prawie wcale wychylenia - latało się bardzo precyzyjnie... Tylko, żołnierze zrobili sobie żarty... na środku pasa startowego na lotnisku w ........ . ustawili okręt wojenny, który do mnie strzelał. Zepsuli mi zabawę :-)

Przepraszam, że tutaj to piszę. Może to dla was oczywiste było. Ale dla mnie lot w takim symulatorze, to naprawdę wielkie przeżycie.

« Odpowiedź #416 dnia: Października 28, 2010, 05:41:28 »
Chodzi o to, że joy sterowy w naszych F-16, nie wychyla się jak komputerowe joysticki.
W naszych symulatorach też tak jest,robimy mody do Cougara.Ja jeszcze go nie mam,ale na naszym forum już są przymiarki.Można kupić mod,ale jest droższy od Cougara.Ja też mam nadzieję,że kiedyś usiądę w prawdziwym symulatorze.

« Odpowiedź #417 dnia: Listopada 10, 2010, 17:39:15 »
Witam,mały postęp w pracach.

Zrobiłem blokady dla przełączników.Jeden typ blokady zrobiłem z haka dla doniczek.Jest na wcisk,zastanawiałem się czy nie zrobić gwintu,ale doszedłem do wniosku,że to wystarczy.Drugi typ blokady wymagał trochę pracy.Jeden jest pomalowany drugi jeszcze nie.

« Odpowiedź #418 dnia: Listopada 17, 2010, 22:15:37 »
Witam,
Otrzymałem od EGHI fuel gauges.Wskaźnik jest już uruchomiony i zainstalowany w kokpicie.

EGHI bardzo starannie to zrobił,wystarczy zrobić przewody i połączyć z sterownikami.U mnie wyświetlacz 7segLED jest sterowany z SimOUT.Jak widać na zdjęciu SimOUT ma sporo do sterowania.Serwa są sterowane z karty OC.Bardzo ładnie wygląda podświetlenie wskaźnika.
Gratulacje dla EGHI za wspaniały projekt.
« Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2010, 08:35:34 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #419 dnia: Listopada 18, 2010, 19:36:36 »
vito,
teraz trzeba się zastanowić, jak zrobić kompas? W tym przypadku servo odpada, trzeba to zrobić na czymś, co obraca się wielokrotnie w każdą stronę. Najlepszy będzie silnik krokowy, trzeba tylko zbudować jakiś sterownik. Znalazłem coś takiego:
http://electronics-diy.com/stepper_motors.php
Rozwiązanie proste i tanie. Tutaj nie obędzie się bez pomocy codekinga i Zajaca. Pytanie do panów, czy dałoby się zaprzęgnąć to do SimOut? Może jakieś inne propozycje? :)