Jesteś bardzo spostrzegawczy.Masz rację jest to zadajnik kodu a obok są przyciski.Zadajnik kodu jest atrapą ponieważ nie ma możliwości wprowadzenia kodu z zadajnika.Oczywiście mógłbym się pobawić elektroniką i to rozwiązać,ale doszedłem do wniosku,że szkoda na to czasu.Zrobiłem proste rozwiązanie polegające na tym,że wprowadzam kod przyciskami.Tu jest pewien problem polegający na tym,że trzeba wiedzieć co się wprowadziło.To także można rozwiązać,nie chcę wchodzić w szczegóły.Na koniec trzeba na atrapie ustawić kanał tacan ten który wprowadziliśmy przyciskami.
Tutaj ciekawostka.Jeden z pitbuilderów zamiast dodatkowych przycisków zrobił mod wew.zadajnika kodu.Zmieniając pozycję w zadajniku generuje chwilowe zwarcie udając przycisk.Tak jak wspomniałem na początku można wejść do pamięci share memory i wyciągnąć dane tacan i porównywać z zadajnikami kadu,ale to jest inna bajka.Szkoda na to czasu,ponieważ kanał tacan w normalnych warunkach (brak awari) ustawiamy w innym miejscu (DED).Takich problemów jest więcej np. panel UHF i dla programisty z znajomością elektroniki jest to prawdziwa zabawa.
Nie wspomniałem o tym,że aby atrapa była zgodna z realem to trzeba wynienić napisy w dwóch zadajnikach na 1 oraz 0,pozostałe zablokować oraz w ostatnim na X oraz Y(jeszcze tego nie zrobiłem).
Korzystając z okazji chcę przedstawić bardzo przydatne pomoce tzw."hand held" oraz specjalną mysz.U mnie pomocnicza klawiatura będzie z prawej strony w miejscu jakiegoś panelu.Dla myszy muszę znaleźć także miejsce.

Na zdjęciu jest pokazana stara pomocnicza klawiatura wolnostojąca oraz nowa tzn.panel.