Autor Wątek: eCockpit F-16  (Przeczytany 151467 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: eCockpit F-16
« Odpowiedź #690 dnia: Kwietnia 17, 2013, 21:51:54 »
W jednym z wątków jest sugestia zakupu Dell U2412M. Z tego co doczytałem to rozdzielczość optymalna wynosi 1920x1200 px oraz opóźnienie 8 ms, cena około 1000 zł. Nigdy nie używałem do gry LCD, dlatego mam zerowe doświadczenie. Pytanie do graczy w BMS4 czy wybór jest odpowiedni np. smużenie (8 ms), rozdzielczość  itp.
Kolumna jest trochę wysoka, ponieważ nie wiem jaki zastosuję monitor, mogę ją skrócić o 9 cm.

vito_zm nie obawiaj się paneli LCD pod kątem ich zastosowania w rozrywce 3D, w dzisiejszych czasach to już chyba normalka żeby używać tego typu monitorów zamiast CRT :) Co do tego Della to wybór jest jak najbardziej słuszny, dodatkowo na jego plus w Twojej adaptacji przemawia matryca S-IPS która mimo iż trochę okrojona w stosunku do pełnego IPS to i tak ma szersze kąty wyświetlania obrazu od standardowych TN. Z tego co się domyślam to siedzisz w kokpicie dosyć nisko a monitor będzie tuż nad ICP więc z matrycą TN mogły by byc problemy... Ale mam nadzieję że ten S-IPS wystarczy do komfortowego widzenia. Czasem reakcji tej matrycy się nie przejmuj bo żadnego smużenia nie zauważysz  :) Co do rozdzielczości to sprawa jest prosta, innego wyboru niż 1920x1080 nie masz w tym monitorze. Tutaj uwaga abyś pamiętał o wydajności sprzętowej w 3D swojego kompa, bo może się okazać że będziesz miał problemy z BMS nawet w dość okrojonych detalach...wtedy może lepiej szukac monitora z natywną rozdzielczoscią 1680x1050...
Jeśli jednak konfiguracja uciągnie sima w tej rozdzielczości to jestem przekonany że odczujesz dużą różnicę po stronie wizualnej... oczywiście na plus  ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #691 dnia: Kwietnia 17, 2013, 22:01:45 »
Spokojnie każdy współczesny LCD do grania się nadaje. Nie popadajmy w skrajności. Nawet mój leciwy Acer P244W gubi kąty jak oglądam go z podłogi. Poza tym zawsze można go lekko pochylić tudzież pokombinować z ustawieniem.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #692 dnia: Kwietnia 18, 2013, 07:45:47 »
Tutaj uwaga abyś pamiętał o wydajności sprzętowej w 3D swojego kompa, bo może się okazać że będziesz miał problemy z BMS nawet w dość okrojonych detalach...wtedy może lepiej szukać monitora z natywną rozdzielczością 1680x1050...
Ta uwaga mnie zastanowiła, ponieważ u mnie jest pewna specyfika konfiguracji. Komputer jest już stosunkowo stary z 2009 roku, ale w tamtych czasach nie był najgorszy. Był kupiony pod kątem sterowania kokpitu oraz Falcona w wersji OF, dlatego silny procesor i7-920 i słabe karty graficzne: HD 3870, HD 3450 oraz HD 4350. Dla OF optymalne były tego typu karty oraz WinXP.
Pojawił się BMS4 i wszystko się zmieniło. Dla tej wersji optymalny jest Win7 oraz można stosować nowsze karty graficzne. W mojej konfiguracji stworzonej dla OF w BMS4 nie mam najlepszych fps, ale można grać. Niestety coś za coś 6 monitorów obciąża pc, najwięcej pochłaniają MFD.
Wracając do mojego problemu to obawiam się, że ta uwaga może okazać się słuszna, dlatego prosiłbym jeszcze raz o radę czy rzeczywiście w moim przypadku nie powinienem szukać monitora z mniejszą rozdzielczością.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #693 dnia: Kwietnia 18, 2013, 08:48:17 »
Rozdzielczość HD jest na tyle popularna, że współczesne karty graficzne spokojnie sobie z tym radzą. Prędzej czy później i tak czekać Cię będzie wymiana graciarni. Intel i7 920 jeszcze sobie spokojnie dzisiaj radzi, ma całkiem niezły potencjał OC (D0) tylko jego wadą jest niestety temperatura (co w moim przypadku narzuciło monstrualne chłodzenie i wymianę budy na dobrze wentylowaną). Idąc dalej u Ciebie najsłabszym ogniwem jest HD3870, bo podejrzewam, że ta karta jako najmocniejsza jest tą "główną" która liczy grafikę i ona może niedomagać w BMS. Pozostałe wyświetlają elementy kokpitu i zegary tak więc nie są specjalnie wysilone. Z drugiej strony nawet BMS potrafi zajechać dzisiejsze kompy z i5/i7 i na pewno nie przez rozdzielczość.

Moja rada jest taka, żebyś zmienił sobie monitor na co najmniej 24-calowy (lub nawet 27 cali np. BenQ GW2750HM - matryca VA, 4ms, 16:9 full HD, HDMI/DVI/DSUB, 178 stopni na boki, -5/+15 stopni/góra dół) 16:9 lub jak znajdziesz 16:10 (chociaż nie wiem czy przy tak dużych ekranach i przeznaczeniu do gier ma to aż tak duże znaczenie), z rozdzielczością HD i nie dziel włosa na cztery. Od biedy  rozdzielczość natywną można zmienić, kosztem jakości obrazu ale co monitor to inna historia. Jedne sobie z tym lepiej radzą, a inne gorzej. W każdym razie jestem przekonany, że po przesiadce z tego co masz na średniej klasy nowy LCD różnice odczujesz na lepsze choćby przez większą powierzchnię ekranu. Resztę sprzętu z czasem dociągniesz, bo ten z reguły wymienia się częściej niż monitor. Proponowany Dell też się nada ale nie wiem czy w twoim wypadku nie lepiej było by iść na kompromis i sprawić sobie mocniejszą, a zarazem nowszą grafikę (np. używaną HD6850) oraz średniej klasy monitor. Zyskasz na ilości klatek, na większym ekranie oraz ergonomii nawet gdybyś w całości musiał go nieco pochylić do przodu (nawet przy pomocy uchwytu VESA). Jestem pewien, że z tym ostatnim sobie poradzisz skoro wydumałeś taki simpit.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #694 dnia: Kwietnia 18, 2013, 10:16:53 »
Dzięki za rady. Ostatnie pytanie czy karta HD3870 poradzi sobie z BenQ GW2750HM lub Dell U2412M oraz czy system operacyjny WinXP ma jakieś znaczenie.

« Odpowiedź #695 dnia: Kwietnia 18, 2013, 10:51:37 »
Vito pisząc wcześniejszy post faktycznie zasugerowałem Ci rozwiązanie z niższą rozdziałką ponieważ nie  wiedziałem nic o Twojej konfiguracji sprzętowej PC. Z tego co piszesz to nie jest tak źle, platforma choc ma już kilka lat ma jeszcze spory potencjał i tak jak napisał KosiMazaki można pomyśleć o OC żeby ten potencjał wykorzystać, co w przypadku tytułów takich jak BMS na pewno będzie na plus...
Może podejdź do tematu w ten sposób że kupujesz pewnie monitor na kilka lat i to dyktuje wybór jak najlepszego modelu. Faktycznie może warto wybrać cos o większych wymiarach matrycy bo zawsze to trochę "nieba" więcej :) Jednak patrząc na Twój kokpit wydaje mi się 24" to max co można  wybrać, przy 27" i powiedzmy średnich detalach niedoskonałości obrazu mogą Ci przeszkadzać... ale to już wedle uznania :) Uważam też że typ matrycy ma bardzo duże znaczenie chociażby ze względu na kąty wyświetlania obrazu, nie wspominając o odwzorowaniu barw itp. Moim zdaniem powinieneś szukać w nowych monitorach czegoś z matrycą S-IPS/IPS i podświetlaniem LED. Możesz poszukać używanego monitora starszej generacji powiedzmy z matrycą MVA lub PVA i podświetlanego świetlówką, tutaj jednak trzeba ostrożnie z decyzją bo możesz trafić faktycznie na model z odczuwalnym smużeniem... Nie ma sensu pakować się w matryce TN i kupować dodatkowy uchwyt żeby pochylić monitor, lepiej już szukać modelu z fabryczną możliwością pochyłu i obrotu. Musisz sie rozeznać na rynku bo te nowe martyce TN też podobno dają radę ale to trzeba zobaczyć na własne oczy...

...sprawić sobie mocniejszą, a zarazem nowszą grafikę (np. używaną HD6850) oraz średniej klasy monitor...

To chyba zły kierunek... moim zdaniem kup jak najlepszy monitor i z czasem pomysł o nowej karcie. HD6850 to dobra karta sam ją miałem do niedawna, ale uważam że do naszych tytułów przy 1920x1080 to strata pieniędzy. Ja wychodzę z takiego założenia bo zawsze ustawiam w grze najwyższe możliwe detale przy zachowaniu płynności dlatego wiem na co stać tą kartę. Dużo lepszym wyborem był by już HD6950 albo nowej generacji HD7950...

Dzięki za rady. Ostatnie pytanie czy karta HD3870 poradzi sobie z BenQ GW2750HM lub Dell U2412M....

Przy tej karcie w rozdzielczosci 1920x1080 nie masz co liczyc na dobre efekty wizualne przy zachowaniu płynnosci

....oraz czy system operacyjny WinXP ma jakieś znaczenie.

Tutaj nie bardzo rozumiem co masz na mysli...

« Odpowiedź #696 dnia: Kwietnia 18, 2013, 11:28:31 »
Przy tej karcie w rozdzielczosci 1920x1080 nie masz co liczyc na dobre efekty wizualne przy zachowaniu płynnosci
To mam problem. Sprawa monitora głównego wypłynęła przy okazji wymiany monitora 10.4'', pomyślałem o likwidacji monitora CRT tak aby zrobić dostęp do okna.
Zdaję sobie sprawę z tego, że moja konfiguracja była pod OF, teraz jest BMS4. Wiem, że czeka mnie wymiana procesora, karty graficznej oraz WinXP na Win7, ale chciałbym to zrobić później.
Z tego co napisano wynika, że w obecnej konfiguracji mogę kupić wspomnianego Dell U2412M, licząc się z tym, że karta nie wyrobi natywnej rozdzielczości 1920x1080 i będę musiał wybrać inną zakładając pogorszenie jakości obrazu.
Następnie  może pod koniec roku kupić lepszą kartę graficzną i ustawić natywną rozdzielczość. Co do kart graficznych to w moim przypadku poświęciłem dużo czasu aby pracowały z OF, teraz z BMS4 prawdopodobnie nie powinno być problemów z wyborem karty pod główny monitor, ale zawsze może być niespodzianka.

Offline mj

• *
« Odpowiedź #697 dnia: Kwietnia 18, 2013, 11:58:57 »
Miałem do niedawna kartę 3850 i Izrael był niegrywalny w 1280x1024. Ale Ty masz lepszy procesor, ja miałem Core 2 Duo 6300@3.15GHz. Zastanawiam się też, czy wymiana głównej karty wystarczy. Kiedyś podłączyłem ramkę cyfrową jako MFD i FPS spadło do 5! Wydaje mi się, że BMS jest ograniczany przez najsłabszą kartę graficzną, na której coś wyświetla. Może MFD-E pozwoliłby to obejść.

« Odpowiedź #698 dnia: Kwietnia 18, 2013, 12:34:03 »
Vito spokojnie, to jest do ogarnięcia... :) Ja bym na Twoim miejscu od razu zainstalował WIN 7 x64, jeśli tylko masz  4GB pamięci RAM (choć najlepiej dla tego systemu i wymagających tytułów mieć 8GB). Sam system jest bardzo stabilny i nie sprawia praktycznie żadnych problemów. Bardzo długo też pozostaje w dobrej kondycji bez żadnych zabiegów konserwacyjnych i przy sprzęcie jaki posiadasz nie powinien miec negatywnego wpływu na wydajnosc sima...
Jeśli chodzi o wybór docelowej karty dla głównego monitora to przy tej rozdzielczości można też pomyśleć o modelu z 2GB pamięci na pokładzie, zawsze to większy bufor na textury... Z tym że trzeba też się zorientować czy BMS jest w stanie korzystać  z większych zasobów pamięci na karcie. Bo w przeciwnym wypadku może warto było by pomyśleć o dysku SSD z którego sim będzie szybko doczytywał potrzebne składniki... Jeśli chodzi o procesor to tutaj jego zasoby są pewnie w większości wykorzystywane  do liczenia fizyki w simie i nie powinien mieć bezpośredniego wpływu renderowanie grafiki... Jednak u  Ciebie sprawa wygląda nieco inaczej bo głównym problemem spadku wydajności może być fakt że jedna jednostka centralna obsługuje hardware kokpitu i cały gamaplay. I to może mieć bezpośredni wpływ na spadek FPS, Może warto rozważyć złożenie drugiego PC do obsługi kokpitu a ten który już posiadasz będzie panował nad tytułem... Wiadomo że to generuje dodatkowe koszty ale jak patrzę na to co do tej pory wykonałeś to wydaje się kroplą w morzu... ;)

Wydaje mi się, że BMS jest ograniczany przez najsłabszą kartę graficzną, na której coś wyświetla. Może MFD-E pozwoliłby to obejść.

To jest ciekawa uwaga i trzeba by się dowiedzieć czy istotnie tak jest. Jeśli tak to chyba jedynym sensownym rozwiązaniem będzie druga jednostka do obsługi kokpitu bo nie ma sensu kupować kilku kart graficznych z wysokiej półki do jednej jednostki…

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #699 dnia: Kwietnia 18, 2013, 12:55:58 »
To chyba zły kierunek... moim zdaniem kup jak najlepszy monitor i z czasem pomysł o nowej karcie. HD6850 to dobra karta sam ją miałem do niedawna, ale uważam że do naszych tytułów przy 1920x1080 to strata pieniędzy. Ja wychodzę z takiego założenia bo zawsze ustawiam w grze najwyższe możliwe detale przy zachowaniu płynności dlatego wiem na co stać tą kartę. Dużo lepszym wyborem był by już HD6950 albo nowej generacji HD7950...

Matryca VA najgorsza nie jest, nie ma też co demonizować TN'ek. Tak jak wspominałem to kompromis. Ludzie na tym grają, pracują i gdyby były tak fatalne to by ich nikt nie produkował, polecał itd. Osobiście szukał bym tańszej 24 (lub 27 o ile cena była by zachęcająca i nie wyskoczył bym z budżetu) calowej matrycy i dokupić do tego grafę, bo co Ci po monitorze jak masz komiks na ekranie. Kolory, kąty, rozmiar to sprawa bardzo indywidualna i najczęściej jak nie masz dwóch, trzech innych monitorów obok siebie to oczka się przyzwyczają. Zresztą nie jestem purystą i nie spędzam wolnego czasu na porównywaniu czy zastanawianiu się nad tym czy czerń na moim ekranie to czerń czy już szarość. Dla mnie już 24 cale to mało i chętnie bym zmienił na coś większego pomimo, że mam wady wzroku i siedzę dość blisko ekranu. Z tego co widziałem ludzie budujący kokpity nawet projektorów używają do wyświetlania obrazu, więc rozmiar chyba ma znaczenie. Nie ma też gwarancji, że owe kąty w lepszych matrycach wystarczą i nie trzeba będzie robić modyfikacji pochylenia aby kolory nie były przekłamane stąd moja sugestia z dodatkowym uchwytem. Nie ma też co kupować na zapas gratów zwłaszcza, że jak Vito skończy ten kokpit to wyjdzie kolejny Falcon albo sprzęt zestarzeje się i znowu będzie szukał monitora czy całego kompa. Poza tym jakoś matrycy nie wpływa na oczy tzn. nie ma gwarancji, że IPS/TN/VA nie popsuje ich. Sam fakt zmiany CRT na LCD (migotanie, wypalony kineskop, itd.) to już jest zadbanie o oczy (nie wspominając o odpowiednich okularach), a reszta to czynniki zewnętrzne czyli ustawienie monitora, jasności ekranu, kontrastu, czcionek, czasu pracy przy kompie, itd. itp. Vito przesiada się ze starego, wysłużonego monitora CRT, więc każdy nowy LCD spełni jego oczekiwania. Oczywiście, jeśli go stać to niech bierze Della i nową grafę, tudzież dwie, trzy do CF/SLI i do tego jeszcze SSD. Natomiast chciałbym żeby wiedział iż świat się nie zaczyna i kończy na monitorach z matrycami IPS. Są też inne rozwiązania i czasami trzeba się dopasować do własnych potrzeb :). Zresztą nie ma sensu się spierać. Vito ma dość jasno wytłumaczone co i jak. Duży jest i sam zdecyduje co mu bardziej odpowiada.

Kolejnym korkiem to zainwestowanie w Win7/8 w wersji 64-bit. WinXP to zabytek i za rok straci wsparcie. Zresztą już dziś popularność tego systemu spada na korzyść Win7 :).

« Odpowiedź #700 dnia: Kwietnia 18, 2013, 16:41:28 »
Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Zawsze korzystam z rad coś na ten temat może powiedzieć KosiMazaki. Kto pyta nie błądzi. Tak jak wspomniał Kosi świat się zmienia i symulatory także, chociaż w przypadku Falcona trochę to trwało. Budowa kokpitu to proces długotrwały i założenia początkowe są po jakimś czasie już nieaktualne. Swój buduję od kilku lat i w tym okresie powstało MFD-E i problemy z AF (opcja 2D) oraz inne z OF (opcja 3D, u mnie niestabilne MFD). Dla OF  tylko XP itd. Jeszcze gorzej z doborem kart graficznych. Pytałem autorytety na viperpits i otrzymywałem odpowiedź pożycz kartę i dobierz metodą prób i błędów. Eksperymentowałem także z LAN z 2 pc. To już historia. Pojawił się BMS4 i wszystko od nowa. W moim przypadku  MFD-E załatwia CP, RWR oraz DED. MFD jest z BMS4. Są też inne programy wspomagające. Na viperpits robią różne konfiguracje, ale na to potrzeba czasu, możliwości podmiany kart dobrej znajomości pc oraz pieniędzy. Mav z naszego forum próbuje zastosować 2 pc i na tym drugim umieścić MFDL i R przy pomocy MFD-E, ale na razie bez powodzenia.
Co do mnie to po złożeniu kokpitu po wymianie monitora 10.4'' zrobiłem z ciekawości test na starym Dell E190S na 1280x1024 i to działa. Wróciłem do starego 18'' CRT ponieważ pasuje do nowej konstrukcji z czego jestem zadowolony.
Mam następujący plan działania. Wymiana XP na Win7 oraz zakup nowej karty graficznej a dopiero na końcu zakup monitora LCD. Zmieniłem priorytety, ponieważ karta może poprawić fps i umożliwić przejście na większą rozdzielczość w nowym LCD. Jeśli testy z nową kartą w obecnej konfiguracji wypadną pomyślnie to nie powinno być problemów z LCD.
Z nową kartą będą związane niewiadome głównie współpraca z płytą główną Gigabyte GA-EX58-UD3R oraz pozostałymi kartami graficznymi. Pytanie zasadnicze jaką kartę graficzną wybrać jako główną.

« Odpowiedź #701 dnia: Kwietnia 18, 2013, 21:08:10 »
Pytanie zasadnicze jaką kartę graficzną wybrać jako główną.

To już chyba tylko kwestia zasobności portfela i ewentualnej kompatybilności z pozostałymi kartami w Twoim zestawie. Podałem Ci dwa całkiem niezłe modele ze stajni AMD... Te karty są godne uwagi ze względu na potencjał i opłacalność zakupu... Praktycznie powyżej tych modeli zaczyna się już High-end wydajnościowy i cenowy, więc tam chyba nie chcesz atakować...

« Odpowiedź #702 dnia: Kwietnia 18, 2013, 22:43:50 »
Dzięki za pomoc. Co do kart to cenowo są atrakcyjne, ale i tak muszę sprawdzić w praktyce kompatybilność z pozostałymi kartami oraz monitorami. Co do kompatybilności kart z monitorami (jest ich 6) to u mnie system jest stabilny tylko w określonej konfiguracji karta monitor, ale to jest już inna bajka.

« Odpowiedź #703 dnia: Kwietnia 21, 2013, 23:00:43 »
Nie zdawałem sobie wcześniej sprawy z takiego problemu z kartami graficznymi i przyznaję, że bazowałem na waszych poradach i tym co miał @raider w swoim komputerze.
Mam zakupione 2 szt. Nviad NVS 440 - teoretycznie obsługują 4 monitory w HD, bo mają po 2 RAMDA'ki, ale to tylko teoria (m.in. tylko 256 MB RAM). Na dniach będziemy składać komputer w całość z GeForce GTX 660 TI 3GB DDR5, więc mogę dać znać jak się całość zachowuje - pewnie łatwo nie będzie. Za NVS przemawia cena - używane kosztują ok. 200-250 zł.

« Odpowiedź #704 dnia: Września 20, 2013, 09:43:39 »
Pierwsze wnioski i problemy z użytkowania kart NVS:
Karta wykrywa prawidłowo konwertery VGA na Video do podłączenia monitorów 3" tylko wtedy jeśli przypięty jest do niej inny monitor bez konwertera.