Autor Wątek: eCockpit F-16  (Przeczytany 151505 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: eCockpit F-16
« Odpowiedź #735 dnia: Listopada 17, 2014, 20:51:57 »
MAZAK - w zasadzie to kokpitu Airbusa bym pewno nie wcisnął ale szesnastka nie jest aż tak wielka, poniżej minimalistyczna wersja dla Ciebie:

FREEMAN - zrobię fotkę i Tobie podeślę, nie pamiętam skąd mam to jajko, średnica rury to 50 mm, możesz pokombinować np. z plastikowym kapslem nakładanym na kulę samochodowego haka holowniczego   :evil:

EGHI  :)  - pewno jest burdel z fotkami bo Imagashack zrobił się płatny chyba od lutego ??

Vito - szkoda, że nie produkujesz wszystkiego razy dwa  :)

« Odpowiedź #736 dnia: Listopada 17, 2014, 22:22:02 »
Zastanawiam się czy ten do paliwka jeszcze działa?
Działa, próbowałem zrobić kompas na silniku krokowym sterowanym z SimOut, ale były problemy z softem, dlatego jest także zrobiony na 7seg-LED. Mam nadzieję, że już niedługo zademonstrujemy nowy ICP oraz FCC. Czekam z montażem mojego kokpitu, aż nie zainstaluję wspomnianych modułów.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #737 dnia: Listopada 18, 2014, 15:29:48 »
Fajowy fotelik. Jak będę na swoim to coś pokombinuję, bo w wersji jeszcze bardziej minimalistycznej byłby całkiem fajny dla moich potrzeb. Teraz nie mam miejsca nawet na takiego.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #738 dnia: Listopada 18, 2014, 15:58:01 »
Tu już nie ma za bardzo co minimalizować, następny krok to już sam fotel i dwie przykręcone do niego podstawki pod HOTAS. :)

« Odpowiedź #739 dnia: Listopada 21, 2014, 11:46:47 »
Ave @mavericks ;)
Pomysł z fotelikiem jest świetny! Wystarczy wywalić biurko z komputerem i miejsce już jest, tylko gdzie pracować na kompie.
A gdyby tak dało się przerobić całość dodając na środku jakąś wychyłową/wysuwaną/dokładaną półeczkę na klawiaturę, to i biurko by z tego powstało ;)

« Odpowiedź #740 dnia: Listopada 21, 2014, 18:02:18 »
Drejku - wieki temu gdzieś na forum dawałem link z takim rozwiązaniem :

po użyciu schować do szafy  ;)

« Odpowiedź #741 dnia: Listopada 21, 2014, 18:05:18 »
Potrzeba matką wynalazków :-)

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #742 dnia: Listopada 21, 2014, 18:42:02 »
Ale wypas :)
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #743 dnia: Stycznia 07, 2015, 22:31:36 »
To ja się pochwalę moją wariacją na temat "podusi" F-16:
:D
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #744 dnia: Stycznia 07, 2015, 22:57:07 »
Gratulacje, widzę że w sprytny sposób przemyciłeś coś z ACES'a do pokoju ;)
Bardzo zacnie to wyszło, szczególnie plecki :) Napisz coś więcej, jaki materiał, gdzie szyłeś, ile kosztowało?

« Odpowiedź #745 dnia: Stycznia 08, 2015, 00:21:29 »
Więc tak: Drejku dał mi namiary na materiał którego on użył, jest to Codura oliwkowa. Fotelik musiałem zrobić bo miałem z eko skóry, która zaczęła się łuszczyć jakaś masakra. Ale większą masakrą była zawartość siedziska, do głowy by mi nie przyszło że z takich śmieci można zrobić fotel :o. Dół i chromy były "zdrowe" stąd pomysł przeróbki. Szył mi to znajomy tapicer któremu dostarczyłem plany. Raczej skąpe ogólny zarys, jakiś szkic, wymiary, wydrukowane zdjęcie, no i konsultacje ze mną ;). On sam nie był przekonany co do tego materiału jest dosyć sztywny, podklejony jakimś tworzywem. Musiał trochę inaczej wyprofilować oparcie bo stare zwężało się na górze. Ale z efektu końcowego jestem zadowolony :). No i ten wieszaczek na słuchawki, wedle mojego pomysłu, tak żeby były w zasięgu ręki ;). Jeśli chodzi o koszty to zamknąłem się w 300zł. Teraz myślę o przerobieniu reszty mebli ;D.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #746 dnia: Stycznia 08, 2015, 06:43:26 »
Bardzo pomysłowy projekt.

« Odpowiedź #747 dnia: Stycznia 08, 2015, 10:06:59 »
Dzięki :D. Powiedzcie mi jak wygląda sprawa klinów pod koła. Czy to są tego typu kliny?
W czasie hamowania, bądź manewrowania orczykiem fotel mi ucieka i tu mam pomysł żeby je przyblokować ;). Macie jakieś dokładniejsze zdjęcia? Czy kliny są pod wszystkimi kołami?
W przyszłości jak kupię joystick z osobną przepustnicą, to rozważam dorobienie lewego łokietnika z mocowaniem przepustnicy. :)

« Odpowiedź #748 dnia: Stycznia 08, 2015, 10:55:06 »
W czasie hamowania, bądź manewrowania orczykiem fotel mi ucieka i tu mam pomysł żeby je przyblokować ;). Macie jakieś dokładniejsze zdjęcia? Czy kliny są pod wszystkimi kołami?

Hehe pomysł ciekawy nie powiem :) Ale czy nie prościej było by założyć do fotela kółka z blokadą?
Co do samego pytania, te klocki blokujące w przypadku F-16 stosuje się do blokowania tylnych kół, podwozia głównego. Chyba nie spotkałem się ze zdjęciem żeby blokowano nimi koło przedniej goleni, albo po prostu nie pamiętam. Ale do blokowania przedniego koła teoretycznie służy inny zestaw klocków, mniejszy i lżejszy. Cały set wygląda mniej więcej tak:

To zdjęcie które znalazłeś pokazuje klocki chyba najczęściej spotykane, chociaż widziałem też zupełnie inne, niebieskie, czerwone i o innym kształcie. Na zdjęciu widać bardzo ładnie że wykonane są z drewna (co mnie osobiście zaskoczyło), ciekawe czym to jest podyktowane? Piloci podczas przebazowań przewożą je wraz z innym osprzętem (i rzeczami osobistymi) w zasobniku MXU-648 Cargo Pod, a na co dzień pewnie targa je obsługa lotniska.  Tutaj widać jak wygląda to we wspomnianym zasobniku :

Co do Twojego pomysłu to zastanawia mnie jakiego materiału musiał byś użyć żeby klocek trzymał się w miarę stabilnie podłogi i spełniał swoje zadanie. Drewno chyba nie wchodzi w grę, przy zachowaniu odpowiedniej skali klocek będzie bardzo lekki i chyba nie spełni swojego zadania. Nawet jak wykonasz go z twardego i ciężkiego drewna to będzie ciężko ze stabilnością. Ewentualnie gdyby wydrążyć w nim miejsce na dodatkowe dociążenie i podkleić spód kawałkami gumy, wtedy może by to miało sens... Ale próbuj i dawaj znać co z tego wyszło :)
Jeśli chodzi o wymiary i pozostałe dane to zobacz tutaj:

Ewentualnie spróbuj może poszukać w sieci pod frazą "Wheel Chocks".

Jeszcze raz gratulacje za wykonanie siedziska fotela, nie wyszło najtaniej i daje pewien pogląd w kosztach budowy całego kokpitu, jeśli chcemy to zrobić dobrze.
Najważniejsze że sam jesteś zadowolony :)

« Odpowiedź #749 dnia: Stycznia 08, 2015, 11:33:46 »
Dzięki Freeman13. Jako materiał brałem pod uwagę drewno, podklejone gumą o dociążeniu nie myślałem, ale ołów chyba załatwi sprawę ;D. Dzięki za materiały będę miał co analizować :D.