Zbyt duża przerwa, wprowadzone zmiany sprzętowe oraz programowe są przyczyną moich problemów. Przy okazji wymiany ICP zmieniłem trochę sterowanie niektórych elementów kokpitu z DMKeys8. Druga zmiana to mod Cougara. Zrobiłem także reinstalację pc oraz upgrade BMS 4.32. W efekcie DMKeys8 blokuje się oraz Cougar działa nieprawidłowo. Dodatkowo pojawiła się wersja BMS 4.33, która też ma swoje wymagania np. nowa wersję MFDE 0611. Próbuję od kilku dni określić co jest powodem moich problemów.
Aby zlokalizować problem blokowania DMKeys8 musiałem mieć dojście do paneli podobnie z Cougarem. Widać to na załączonym zdjęciu. Aby testować Cougar oraz BMS 4.33 musiałem go ponownie złożyć tak aby wykonać testy na biurku, jest wygodniej. Mam wstępnie zlokalizowany panel odpowiedzialny za problemy z DMKeys8, ale to jest najmniejszy problem.
Kolejny problem to problemy z instalacją MFDE 0611. Mogę instalować starsze wersje od 0510 do 0570. Nowe wersje powstałe w tym roku tzn. 0590 oraz 0600 do 0611 nie chcą się instalować. Sugerując się radą z forum viperpits, że może dla 0611 jest potrzebna wersja BMS 4.33 zainstalowałem nowa wersję, ale to nie pomogło. Pozostaje wniosek, że mój WinXP jest w kolizji z nowszymi wersjami MFDE.
Najbardziej niezrozumiałe jest działanie mojego Cougara. Mój profil oparłem na pliku Jangstaga zmieniając go trochę pod moje potrzeby. Plik key jest bardziej rozbudowany i ma dużo zmian. To musiało spowodować zmiany w plikach TMJ oraz TMM w Foxy, ale to działało parę ostatnich lat. Mam u siebie zastosowane dodatkowe funkcje korzystając z przycisku S3. Hat H1 ma podwójne zastosowanie z S3 jako trim bez jako widoki. Teraz widoki działają tylko częściowo i nieprawidłowo. Dodatkowo na jednym kierunku zamiast widoku jest otwieranie hamulców aerodynamicznych. T10 w przepustnicy miał za zadanie obsługę wspomnianych hamulców, ale działa tylko w jednym kierunku tzn. zamykania. Robię różne próby, ale bez rezultatu.
Mam podejrzenie, że może jest to związane z upgrade do starego BMS 4.32. To mogę jeszcze sprawdzić robiąc instalację BMS 4.32 od nowa i dokładając kolejne upgrade sprawdzać Cougara. Z drugiej strony podstawiłem pliki key do nowego BMS 4.33 i jest to samo. Kiedyś próbowałem zrozumieć jak działa Foxy, ale teraz mnie to zniechęca. Chciałbym znaleźć przyczynę dlaczego przestało to działać, ale prawdopodobnie zastosuję jedno z dwóch rozwiązań, profil Dunc lub RedDog. Obaj stosują Foxy. Można zastosować Cougare w opcji Windows a nie emulacji. W przypadku Win mamy 28 DirectX a przypisania do klawiatury można zrobić w setup BMS4.
Reasumując chciałbym jeśli jest to możliwe w starej konfiguracji tzn. WinXP uruchomić Cougara oraz częściowo panele w kokpicie dla BMS 4.32 oraz dołożyć SimOUT tak aby jeszcze bardziej uniezależnić od siebie sterowanie bloków kokpitu.
Następnie wszystko od nowa tzn. nowy Win 7, zwiększenie RAM oraz zmiana dysku HD. Następie BMS 4.33, MFDE 0611 oraz nowy profil dla Cougara co spowoduje nowe przypisania w skryptach. Można się zniechęcić ale to jest cena kontynuacji hobby. Liczę trochę na pomoc kolegów, którzy też muszą rozwiązać podobne problemy budując swoje kokpity .