Autor Wątek: Radom Air Show 2009  (Przeczytany 37768 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Radom Air Show 2009
« Odpowiedź #180 dnia: Sierpnia 31, 2009, 08:46:06 »
A co do tej atmosfery, że już wcześniej było czuć, że coś się stanie... wiele osób, w tym i ja, miało podobne wrażenie dwa lata temu przed występem Żelaznych. Dziwne, prawda?

Niom, zestrzeliliście samolot siłą negatywnych przeczuć.
Weźcie się kurna w garść i przestańcie pieprzyc głupoty.

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #181 dnia: Sierpnia 31, 2009, 09:18:16 »
Jak ktoś ma ochotę, to do obejrzenia.
http://www.youtube.com/watch?v=BVzNstvyBTY
Nie jest najlepszej jakości ( sprzęt nie pozwalał ) , no i robiony jeszcze zaraz po powrocie pod wpływem emocji.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #182 dnia: Sierpnia 31, 2009, 09:27:13 »
Na mój nos przeszorował kawałek brzuchem.

Zgadzam się. Na fotografiach z miejsca tragedii widać wyraźnie, że jechał przez pewien czas po ziemi, są ślady wlotów powietrza do silników, które wyżłobiły równoległe koleiny. I znowu - w tym momencie mieli jeszcze przecież czas, żeby "wysiąść" z maszyny (zakładając że nie zginęli przy uderzeniu w ziemię...)

Poziom komentarzy i wiedzy niektórych "ekspertów" - poniżej krytyki. Aż żal patrzeć i słuchać.

Bis zum bitteren Ende.

« Odpowiedź #183 dnia: Sierpnia 31, 2009, 10:09:16 »
Mnie zastanawia, dlaczego wykonywali takie figury nad zabudowaniami. Wszędzie przewija się motyw rezygnacji z katapultowania w celu ochrony zabudowań na dole. Nie można było skierować maszyny nad las i nacisnąć "eject"? Mam wrażenie, jakby probował do końca ratować maszynę. Paskudny wypadek.

« Odpowiedź #184 dnia: Sierpnia 31, 2009, 10:23:51 »
Od kiedy mój synek odrósł trochę od ziemi staram się mu zaszczepić moje zainteresowania i między innymi zabieram go na Airshow do Radomia. Niestety wszystko co najbardziej mu zapada w pamięci to katastrofy. Dwa lata temu mocno się spóźniliśmy przez korek spowodowany wypadkiem na autostradzie i zdążyliśmy dopiero na pokaz Żelaznych.  W tym roku znów nie udało się  zobaczyć  tego na co najbardziej czekał. Patrząc z perspektywy czasu na to co się dzieje w Radomiu przyszło mi na myśl pewne zdarzenie z przed roku. Byliśmy wtedy na pokazach modeli klasy Gigant na lotnisku Bednary pod Poznaniem. Prezentował się tam między innymi jedyny model z napędem odrzutowym, który zaraz po starcie uległ katastrofie, był to ...Su 27.  Ponadto uzupełnieniem pokazów był pokaz figur akrobacyjnych jednego ze Zlinów należącego do Żelaznych...       

« Odpowiedź #185 dnia: Sierpnia 31, 2009, 10:39:25 »
Cytat: Blackmessiah
Mnie zastanawia, dlaczego wykonywali takie figury nad zabudowaniami. Wszędzie przewija się motyw rezygnacji z katapultowania w celu ochrony zabudowań na dole. Nie można było skierować maszyny nad las i nacisnąć "eject"? Mam wrażenie, jakby probował do końca ratować maszynę. Paskudny wypadek.

Primo: Nie znajdziesz na tyle dużej przestrzeni do pokazów by nie było tam zabudowy, jakichś wioseczek. Strefę wyznacza się tak by nie wlatywać np. nad Radom, ale niestety wiosek z niej nie usuną.
Secundo: może i z tego powodu zrezygnował, ale niech mi jakiś ekspert wyjaśni (oczywiście nie mam na myśli tego forum, a raczej "ekspertów" pokroju Łuczaka) jakie są możliwości sterowania przeciągniętym samolotem. Z powyższego wynika tercjo.
Quattro: moim skromnym zdaniem piloci widzieli szansę na wyjście z tego, na przyrządach mieli już "niebieskie" - wznoszenie, darli go góry na maksa lecz samolot ciągle się zniżał ciśnięty siłą bezwładności, należy pamiętać, że to był początek pokazu i samolot był relatywnie ciężki.
Poza tym jeżeli któryś z nich chciał być bohaterem to drugi niekoniecznie i tenże właśnie mógł zainicjować opuszczenie obydwu. Jednak jak widać, obydwaj mieli podobne odczucia czy to chęci ratowania ludzi na ziemi, czy też widzieli szansę na wyjście z tego, w każdym razie żaden z nich nie szarpnął za czerwone pomiędzy nogami.

« Odpowiedź #186 dnia: Sierpnia 31, 2009, 10:43:54 »
moim skromnym zdaniem piloci widzieli szansę na wyjście z tego

No właśnie to jest dla mnie jedyne wytłumaczenie braku katapultowania się.

Jeszcze małe pytanko: czy da się np. skierować samolot dziobem ostro w dół (w miejsce niezabudowane na przykład) i jeszcze zdążyć się katapultować z takiej pozycji i przeżyć?

« Odpowiedź #187 dnia: Sierpnia 31, 2009, 10:56:56 »
Kiedy wydaje ci się że gorzej być nie może.... pomyśl że możesz mieć jeszcze alergie na alkohol

« Odpowiedź #188 dnia: Sierpnia 31, 2009, 10:59:27 »
Minimalna wysokość katapultowania w locie na zniżaniu dla fotela K-36 wynosi 4 x prędkość zniżania w metrach na sekundę - dla jednomiejscowej maszyny i 5 x Vz dla dwumiejscowej. Czyli jeżeli leci pionowo w dół z prędkością 360 km/h = 100 m/s i pomnożymy to przez 5 otrzymamy minimalną wysokość 500 metrów. Podciągnięcie (zmniejszenie opadania) zwiększa szanse na przeżycie, ale manewr wymaga czasu a samolot ciągle się zniża.

W Paryżu jak to wielokrotnie powtarzano Kwoczur dostał jeszcze jedno życie od Boga lub wtedy partii w postaci podmuchu od wybuchu.

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #189 dnia: Sierpnia 31, 2009, 11:02:15 »
Zauważcie, że według relacji mieszkańców domów obok których spadł samolot, maszyna przecieła linię energetyczną. Być może to zniweczyło zamiary pilotów - zabrakło jedynie kilku metrów....

« Odpowiedź #190 dnia: Sierpnia 31, 2009, 11:23:34 »
W Paryżu jak to wielokrotnie powtarzano Kwoczur dostał jeszcze jedno życie od Boga lub wtedy partii w postaci podmuchu od wybuchu.
Słyszałem również, że zostało to zaaranżowane jako reklama K36(co jest oczywistą bzdurą). Niewątpliwie miał bardzo dużo szczęścia. Jednakże jakieś szanse istnieją.
Z ciekawości zapytam, to 5xVz to moment odpalenia jak rozumiem, a nie podjęcia decyzji?
Kiedy wydaje ci się że gorzej być nie może.... pomyśl że możesz mieć jeszcze alergie na alkohol

« Odpowiedź #191 dnia: Sierpnia 31, 2009, 11:26:36 »
Ten pilot stojący po lewej na zdjęciu na stronie 10 w niniejszym wątku, w dzień wypadku był na stoisku "Lotnictwa" szukajac plakatu z F-16, którego nie mieliśmy, a na propozycję MiGa-29 tylko machnął ręką. Wydawał mi się bardzo wesołym facetem...

Od spotterów nasłuchujących komend radiowych słyszałem, że komenda do katapultowania była podana nawet dwa razy, ale nie wiem w którym momencie komendy te padły.  W ogóle  orientuje się ktoś  jak miał docelowo przebiegać ten feralny fragment pokazu?
Niedawno w TV widziałem wywiad z pilotem tego Horneta - http://www.youtube.com/watch?v=keCnK4kh65U&feature=related , który  stwierdził nie mniej ni więcej,  że wiedział że jest za nisko i że się rozbije, ale nie zdecydował  się na katapultowania, gdyż i tak by go nie przeżył. Pilot ten  wyszedł z tego z połamaniami wymagajacymi długotrwałaej hospitalizacji i rehabilitacji, poczym wrócił nawet do latania.

Swoją drogą, podobno w sobotę, kiedy pogoda zaczynała się załamywać, załoga ta uznała że aktualne warunki pogodowe są dla niej wystarczające, ale nie udzielono im zgody na start - wieża znała aktualną prognozę wiec nie dziwię się. Także na pewno Białorusini  chcieli zrobic wszystko, żebyśmy się bawili przy ich pokazie jak najlepiej.
Cześć Ich Pamięci.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2009, 11:32:17 wysłana przez Gizmo »
We'll come in low, out of the rising sun, and about a mile out, we'll put on the music...

Offline Carolus

• 13 WELT
  • *
  • 13 WELT Pilot
    • 13 Wirtualna Eskadra Lotnictwa Taktycznego.
« Odpowiedź #192 dnia: Sierpnia 31, 2009, 11:47:00 »
No rzesz kur..  http://www.onet.tv/air-show-co-mysla-uczestnicy,5431723,1,klip.html#
Ci ludzie są nieźle poje..... Żal pilotów, wypadek wyglądał dokładnie jak we Lwowie tyle że teraz obyło się bez ofiar na ziemi. Przez te 2 wypadki Su-27 moim zdaniem załatwione ma wszystkie pokazy, aż do wycofania ostatnich sztuk, a Białoruś już nie zagości na zagranicznym niebie. Piloci odwalili niezłą robotę poświęcając własne życie, aby uratować osoby na ziemi. Chwała bohaterom. S!

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #193 dnia: Sierpnia 31, 2009, 12:25:47 »
http://wiadomosci.onet.pl/131249,21,0,0,1,pokaz.html

Nie czytajcie tylko komentarzy, skoda nerwów. Na pierwszych zdjęciach widać, że szorowali po ziemi spory kawałek. Być może (znowu gdybanie) starali się maszynę sadzać awaryjnie bez podwozia i zabrakło łąki.
If a zombie isn't fun to shoot, is it really a zombie?
Kropki

poko24

• Gość
« Odpowiedź #194 dnia: Sierpnia 31, 2009, 12:34:57 »
Niom, zestrzeliliście samolot siłą negatywnych przeczuć.
Weźcie się kurna w garść i przestańcie pieprzyc głupoty.
Nikt tego nie powiedział. I uważaj na słowa kolego.