Autor Wątek: Radom Air Show 2009  (Przeczytany 37849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SG4_Icek

• Gość
Odp: Radom Air Show 2009
« Odpowiedź #195 dnia: Sierpnia 31, 2009, 13:06:30 »
http://www.youtube.com/watch?v=WgeEsIlG-nA

film z innej perspektywy. Widać dwa dymy z silników przy wychodzeniu, oraz słychać jednak silniki, co prawda nie jest to huk dopalaczy... nie ma ptaków, nic nie odpada

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #196 dnia: Sierpnia 31, 2009, 13:25:40 »
 Tylko w 1.21-1.22 samolot przelatuje przez jakieś trzy punkciki,nie widać dokładnie co to.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #197 dnia: Sierpnia 31, 2009, 13:33:11 »
Na 9 zdjęciu z linka podanego przez Vulga widać kilkanaście kropeczek. Tylko za pierwszym rzutem oka nie widać, trzeba się chwilę wpatrzyć.
Na początku myślałem, że może coś z silnika się wykruszyło, ale dwie kropeczki są przed samolotem. I jest ich akurat tyle, że mogłoby być to małe stadko ptaków (sam nieraz obserwuję takie "eskadry" np. gołębi). Alternatywa to (i zapewne, jak pomyślę, tak jest) niedoskonałości objektywu.
Zresztą z tych filmików (ewentualnie z tych w HD) niewiele się dowiemy. Możemy tylko uczcić jakoś ich pamięć (ktoś tu pisał o pomniku albo tablicy pamiątkowej - jak jakieś prywatne stowarzyszenie pasjonatów się nie złoży, to rząd {jakikolwiek by nie był} ani radomski samorząd pewnie nic nie zrobią).

[']
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #198 dnia: Sierpnia 31, 2009, 13:37:10 »
Moim zdaniem na tym filmie jednak widać zderzenie z ptakiem:

Panowie Moderatorzy - proszę o zrobienie porządku z linkami i usunięcie tego posta.
Nie wiem czemu to wszystko sie tak rozjechało - imageshack nie działa więc użyłem fotosika.... :015:

Poprawione! John Cool.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2009, 13:53:14 wysłana przez John Cool »

Bis zum bitteren Ende.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #199 dnia: Sierpnia 31, 2009, 13:54:13 »
Równie dobrze mogą to być artefakty z kompresji filmiku.

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #200 dnia: Sierpnia 31, 2009, 14:01:05 »
Różne rzeczy na filmach mogą się pokazać. Dla szukających przyczyn metafizycznych jak ktoś oglądał mój filmik na YouTube to od 3.03 minuty przez chwilę ( ostatnie manewry samolotu przed upadkiem ) można zobaczyć w tle twarz utworzoną z chmur. Tylko bez teorii o siłach wyższych itp.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

« Odpowiedź #201 dnia: Sierpnia 31, 2009, 14:05:02 »
Pomijając przyczynę utraty ciągu... W tym temacie były informacje, że ludzie mający skaner słyszeli podobno, że dwukrotnie padła komenda katapultowania (co potwierdził  tomek1988, który sam to słyszał). Nie wiem czy ktoś jest w stanie określić, w którym momencie ta komenda padła. Piloci mieli więc zamiar się katapultować (jeśli, jak sugerowano, do końca wierzyli, że uda się "wyciągnąć" samolot z opresji lub posadzić na brzuchu, w którymś momencie stało się jasne, że jest to niewykonalne). Kwestia pociągnięcia dźwigni po rzuconej komendzie i samo katapultowanie pilota powinno być chyba kwestią ułamków sekundy? Albo ułamek sekundy za późno, albo (wątpliwe ale nie do wykluczenia obecnie) - coś nie zadziałało. Te widoczne obiekty które odpadają od samolotu - czy jest możliwe, że to skutek zainicjowanego katapultowania, które z jakiś względów się nie odbyło?

Offline raugust

• *
  • Anytime, Baby...!
« Odpowiedź #202 dnia: Sierpnia 31, 2009, 14:24:10 »
Może to tylko moje subiektywne odczucie ale obserwując pokaz tego Su-27 miałem wrażenie że samolot jest jakiś "ciężki". Oprócz bardzo dynamicznego startu cały czas miałem wrażenie że balansuje na granicy przeciągnięcia. Dawno nie widziałem Su-27 na żywo w powietrzu, ostatnio na AirShow w Poznaniu w 1991 wiec może już kiepsko pamiętam, ale tamten pokaz zapadł mi w pamięc jako niesamowicie dynamiczny mimo takich rozmiarów tej maszyny. Jeśli chodzi o to dlaczego piloci nie katapultowali sie to wydaje mi sie (choć nie wiem jakie są realne na to szanse dla takiej maszyny) że może próbowali go posadzić na brzuchu. Na to mogą wskazywać zdjęcia, poza tym jak pamietam ten moment to wydawało mi sie że cała "wiecznośc" upłyneła od chwili kiedy maszyna zniknęła za drzewami do momentu kiedy pokazała sie kula dymu i ognia.
http://img525.imageshack.us/img525/6027/su7attackfv3.gif

"...a jeśli z Nas ktoś padnie wśród szaleńczych jazd, czerwieńszy będzie kwadrat, nasz lotniczy znak..."

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #203 dnia: Sierpnia 31, 2009, 15:04:15 »
I jeszce coś - info z Biura Prasowego Air Show :
W związku publikowaną w mediach informacją, że jeden z pilotów był zastępcą dowódcy Sił Powietrznych Białorusi informujemy, iż wiadomość ta jest nieprawdziwa, a oficer zajmował inne stanowisko służbowe.
http://www.airshow.sp.mil.pl/

Żeby uściślić i nie wprowadzać zamętu - facet był zastępcą dowódcy 61 Istriebitielnej Awiabazy gdzie wojska powietrzne Białorusi trzymają swoje Su-27.

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #204 dnia: Sierpnia 31, 2009, 15:38:22 »
Różne rzeczy na filmach mogą się pokazać. Dla szukających przyczyn metafizycznych jak ktoś oglądał mój filmik na YouTube to od 3.03 minuty przez chwilę ( ostatnie manewry samolotu przed upadkiem ) można zobaczyć w tle twarz utworzoną z chmur. Tylko bez teorii o siłach wyższych itp.
Na forum America Army 3 gdzie wrzuciłem Twój film też to zauważyli.

BTW ten film zrobił na mnie wielkie wrażenie. Nigdy nie miałem styczności z podobną sytuacją.Człowiek dowiaduje się w takich chwilach o rzeczach , o których woli nie wiedzieć :( Niby kolejny z wielu wypadków jakie się dzieją i w powietrzu i na ziemi ale ... jakoś cholernie smutno jest.

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #205 dnia: Sierpnia 31, 2009, 15:38:22 »
Może to tylko moje subiektywne odczucie ale obserwując pokaz tego Su-27 miałem wrażenie że samolot jest jakiś "ciężki".
Po katastrofie we Lwowie też oskarżono technika, że zatankował zbyt dużo paliwa niż wymagała tego konfiguracja do akrobacji. Dokładnie nie wiem jak sprawa się skończyła, ale to piloci jakiś czas siedzieli w więzieniu. Zwykle tak bywa w lotnictwie wojskowym, że najpierw przyczyn szuka się "na dole". Niektórzy może słyszeli, a może ktoś zna technika któremu spadł samolot? Najpierw rekwirowana jest cała dokumentacja samolotu, potem długotrwałe przesłuchiwanie przez prokuratora wojskowego z wykonanych czynności, aż do szczegółów procedur. Niektórzy osiwieli, inni stracili zdrowie. To straszne przejścia. Pewnie teraz tak trzepią technika Su-27UBM i jego przełożonych.
Zostawmy dywagacje na temat przyczyn katastrofy na boku. Zapewne uda się odczytać kasetę systemu Tester i będzie wiadomo co się stało. Ja obserwowałem całe wydarzenie na żywo  i nie widziałem żadnych odpadających elementów. Wydaje mi się, że na prezentowanych materiałach są widoczne artefakty i zanieczyszczenia na obiektywach, chociaż byłem dość daleko...
Mnie zastanawia inna sparwa. Dlaczego użytkownicy samolotów rodziny Su-27, tacy jak Rosja, Ukraina czy Białoruś wykorzystują do akrobacji na pokazach wersje dwu miejscowe wraz z dwuosobową załogą? Su-27UB posiada masę własną o około 1,5 t. większą od wersji jednomiejscowej i jest nim trudniej manewrować. I po co w trakcie pokazów w kabinie jest dwóch pilotów?

« Odpowiedź #206 dnia: Sierpnia 31, 2009, 16:10:12 »
Białorusini  chcieli zrobic wszystko, żebyśmy się bawili przy ich pokazie jak najlepiej.
Cześć Ich Pamięci.

Ja jestem ciekaw, na ile do tych chęci mogli przyczynić się polityczni, którzy w końcu swoje samoloty na tę imprezę puścili. Przecież to nie lada okazja popisać się przed zachodem. Chyba nie bez powodu wydelegowali na ten pokaz (jak odniosłem, być może mylne wrażenie) dobrych, doświadczonych pilotów, którzy byliby w stanie spełnić "zadanie".

I jeszcze taka jedna rzecz.

Jak patrze na to pierwsze zdjęcie http://wiadomosci.onet.pl/131249,21,0,0,1,pokaz.html
to przypomina mi się zjawisko nazywane przez grających w Iłka "olegowym lasem". Oczywiście radomskie drzewa nie są przeźroczyste, ale efekt działania niestety ten sam.  :633:

« Odpowiedź #207 dnia: Sierpnia 31, 2009, 16:51:36 »
Zmieniając nieco temat - Pan minister B. Klich powiedział w swoim przemówieniu, że "ma nadzieję" (nie pamiętam dokładnie czy użył akurat takiego słormułowania, ale niech będzie),iż pokazy Air Show w Radomiu będą organizowane co roku. :001: . Może to zapewnienie nie okaże się tylko pustą obietnicą. Czas pokaże...
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

« Odpowiedź #208 dnia: Sierpnia 31, 2009, 18:00:35 »
[`]
Niech spoczywaja w pokoju .................
Byłem tam w sobotę.Padało, Su27 stał, czekał..........
[`]
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #209 dnia: Sierpnia 31, 2009, 18:07:56 »
Białoruś wszczęła śledztwo kryminalne ws. wypadku na Airshow. http://wiadomosci.onet.pl/2034148,12,item.html
Jak powiedział AFP przedstawiciel prokuratury, śledztwo dotyczy "naruszenia przepisów lotu oraz przygotowań do lotu, w wyniku czego zginęły co najmniej dwie osoby".