Autor Wątek: W Gruzji ostrzelano konwój z głowami państw  (Przeczytany 6276 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: W Gruzji ostrzelano konwój z głowami państw
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 25, 2008, 13:56:48 »
Co do ONZ, NATO i itp. wystarczy papatrzeć jak nie udolnie te organizacje dają sobie radę w Afryce. Absolutnie nie czuję chroniony przez nie. Dopóki, któreś z silniejszych państw należących do NATO czy ONZ nie będzie realnie zagrożone czy miało interesu w danym rejonie nikt nie kiwnie palcem w obronie Gruzji , Polski czy kogo tam jeszcze.

Tak samo było w dwudziestoleciu międzywojennym. Najpierw świeżo po wojnie jak olali właśnie sprawę Rosji. Potem jeszcze raz jak jeden podstawiony wąsacz przestawał być jedynie marionetką. Rozumiem, że jesteś zadowolony z wyniku? Historia kołem się toczy.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 25, 2008, 14:09:14 »
A co moje zadowolenie ma do rzeczy ? Staram sie po prostu realnie patrzeć na świat. Ja jestem ciekaw dysput politycznych i społecznych na forum w przyszłym roku. Oj nie będzie wesoło , nie będzie.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 25, 2008, 14:35:59 »
Tak samo było w dwudziestoleciu międzywojennym. Najpierw świeżo po wojnie jak olali właśnie sprawę Rosji. Potem jeszcze raz jak jeden podstawiony wąsacz przestawał być jedynie marionetką. Rozumiem, że jesteś zadowolony z wyniku? Historia kołem się toczy.

Kołem albo kartoflem. Kolejny film mi się przypomniał - Jak rozpętałem DWS, dokładnie motyw z wystrzałem (z AK?) ;-)

pozdrawiam,
qrdl

Offline kaz

• *
« Odpowiedź #48 dnia: Listopada 25, 2008, 15:05:56 »
  Mam wrazenie ze kolega Jascha powtarza slowa Komorowskiego i tym mu podobnych. Byla taka piosenka WC "...powiedz wreszcie cos swojego bo sloganow mam juz dosc..." bez urazy Jascha tak jakos mi sie skojarzylo :). Szlag mnie trafia jak wiele osob jest pod wpywem paki medialenej i nie potrafi wyciagac wlasnych wnioskow i kreowac SWOICH pogladow. Tyczy sie to w rownym stopniu czytelnikow "wybiorczej" i sluchaczy "Radia Maryja".
  Redspider przynajmniej nic nie powiela wali prosto z mostu co mysli.Mozna sie z nim zgodzic albo nie.
  Jasne ze to nie byl zamach, ale czy to wina Prezydenta RP ze tak doniosly media. Zreszta juz pierwsze komunikaty byly ze ostrzelano kolumne z Prezydentem. Media zawsze szukaja sensacji. Moze to byl glupi zart ze strony posterunku granicznego. I nie ma co sie doszukiwac jakis prowokacji czy spiskow. Albo co rowniez prawdopodobne strzelal ktos ze strony Gruzinkiej lub jakis cywil. Chyba tam nie ma problemow z dostepem do broni palnej? Zreszta temat niebezpiecznie zahacza o polityke, a nasz narod slynie ze tyle opini ile glow :)
Hey Ho! Let´s Go!

« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 25, 2008, 15:18:58 »
Mam wrazenie ze kolega Jascha powtarza slowa Komorowskiego i tym mu podobnych. Byla taka piosenka WC "...powiedz wreszcie cos swojego bo sloganow mam juz dosc..." bez urazy Jascha tak jakos mi sie skojarzylo :). Szlag mnie trafia jak wiele osob jest pod wpywem paki medialenej i nie potrafi wyciagac wlasnych wnioskow i kreowac SWOICH pogladow.

Przepraszam, ale czy ty właśnie mnie próbujesz obrażać przez insynuowanie, że nie jestem w stanie mieć własnych poglądów!? I najśmieszniejsze - tylko dlatego, że różnią się od twoich (oczywiście oświeconych i jedynych słusznych)?!

Nawet nie wiem o jakiej wypowiedzi Komorowskiego czy ch*** wie kogo, mówisz. Rozum mam własny i mi wystarcza. Polityków staram się słuchać jak najmniej. A twoja wypowiedź jest po prostu dla mnie czystym s****syństwem (i "bez urazy" :) ).

Widać tu jednak nie da się dyskutować na takie tematy bez osobistych wycieczek. Kolejny raz nauczka dla mnie. Mam nadzieję, że tym razem zapamiętam. Dla mnie ten temat jest spalony.
« Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2008, 15:28:29 wysłana przez Jascha »

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Listopada 25, 2008, 17:11:05 »
To ja może jeszcze raz spróbuję skierować wątek na właściwszy tor. Wprawdzie to tylko nius z onetu, ale rzuca nowe światło na sprawę.

http://wiadomosci.onet.pl/1868642,12,item.html

Osetia Płd.: padły strzały ostrzegawcze

Władze Osetii Południowej przyznały, że w niedzielę w w pobliżu kolumny prezydentów Polski i Gruzji padły strzały ostrzegawcze. Według minister informacji Olgi Gagłojewej, było to spowodowane tym, że jeden z samochodów towarzyszących kolumnie próbował jechać w kierunku posterunku osetyjskiego bez zgody pilnujących go funkcjonariuszy.
Wypowiedź Gagłojewej ukazała się w rosyjskim dzienniku "Kommiersant". Minister wyjaśnia, że osetyjska straż graniczna nie widziała prezydentów i sądziła, że to była prowokacja. - Oni jakby oczekiwali tego wystrzału - dodaje Gagłojewa.

Tymczasem prezydent Osetii Południowej Eduard Kokojty w wywiadzie dla gazety "Komsomolskaja Prawda" zapowiedział, że po tym incydencie Cchinwali będzie rozbudowywać infrastrukturę graniczną. Chce w ten sposób zapobiec, jak to ujął, takim prowokacjom. Według Kokojty, niedzielne zdarzenie mogło zniweczyć plan pokojowy dla Kaukazu.

Rosyjskie media nadal dużo piszą o niedzielnych wydarzeniach z udziałem prezydentów Polski i Gruzji. Gazety zwracają uwagę, że Lech Kaczyński i Micheil Saakaszwili oskarżyli Rosję o niewypełnienie planu pokojowego, natomiast rosyjskie i osetyjskie władze oskarżyły obu prezydentów o prowokację.

Dziennik "Kommiersant" podkreśla, że wczoraj gruzińskie władze cały dzień nazywały incydent aktem terroryzmu, agresją i przestępstwem dokonanym przez Rosjan. Gazeta zwraca uwagę, że w Polsce to zdarzenie nie było jednoznacznie ocenione.

Zatem Osetyjczycy się przyznali. Wnioski? Nierozsądne wypowiedzi naszych notabli mogą nam wyjść bokiem (po raz kolejny). Od początku głowa państwa była przekonana, że to Rosjanie. A tu patrzcie, zonk. Ani Rosjanie, ani Gruzini. Żeby zacytować tylko jedną z nich:

"Ten posterunek chciałem zobaczyć i mówiąc szczerze nie sądziłem, że usłyszę serię z broni maszynowej w odległości mniej więcej 25 metrów ode mnie. - Są pełne podstawy, do tego żeby stwierdzić, że to są Rosjanie" - dodał.

I jak to teraz wygląda?

No i dalej pozostaje kilka skandalicznych spraw:

- rezygnacja z ochrony polskiego BORu - piąty samochód w kolumnie to totalne nieporozumienie.

- niewyjaśniona jest dalej sprawa dlaczego dziennikarze mieli jechać na czele.

- inne zaniedbanie z zakresu bezpieczeństwa: zamiast ochroniarza na przednim siedzeniu tłumaczka (sic!).

- kilkakrotne niespodziewane zmiany trasy (bez informowania na bieżąco BORu).

raf

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Listopada 25, 2008, 17:59:03 »

......... dlaczego tak mało osób lubi Sz. Pana Prezydenta i podważysz wątpliwości, które były podane odnośnie zdarzenia w Gruzji. Bo to było przedmiotem tematu zanim zaczęto nachalnie sprowadzać go na poziom stricte polityczny.
To ,czy mało czy dużo wiemy z "obiektywnych i rzetelnych mediów"("lub i czasopism" :004:)Tak więc nie rozpędzaj się za bardzo.
Ja podziwiam faceta w tym konkretnym przypadku za to ,iż nie okazał się zwykłym śmierdzącym tchórzem jak wielu "mężów stanu" z UE.
Po wtóre prosze przypomnieć sobie reakcje choćby obecnego Premiera po wiecu solidarnościowym w Tibilisi(zwycięskim,jak się wtedy wydawało).Dopuki oczywiście "odpowiednie czynniki" :121: nie wskazały Premierowi stosownego miejsca w szeregu.Proszę zatem nie sugerować,iż nie ma żadnego "lobby prorosyjskiego",proamerykańskiego ,proniemieckiego,etc.Takie grupy były ,są i będa,i nie tylko u nas.Trzeba być ślepym ,żeby nie widzieć takich(normalnych zresztą we współczesnym świecie) zjawisk,a już wmawianie ,że tego nie ma-brak słów.
Konflikt jest stricte polityczny,więc nie rozumiem dlaczego nie rozpatrywać go w takich kategoriach.Kultura dyskusji,to już inna sprawa.

Diobeł

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Listopada 25, 2008, 17:59:48 »
Cała ta sprawa niestety nie pomaga ani Gruzji ani nam. Proponuję przed każdym takim wyjazdem ogłaszać referendum. Cały świat doskonale wie że Rosja nie wycofała swoich wojsk z Osetii i Abchazji. Nikt chyba nie jest na tyle naiwny że Rosja pozwoli na powrót tych republik do granic Gruzji. Trzeba było myśleć zanim stworzyło się precedens z Kosowem, ale wtedy wszyscy śmiali się z sprzeciwów Rosji. Nie jestem jakimś rusofilem ale spójrzcie na tą sprawę z drugiej strony jak wy byście postępowali na miejscu Putina.
 Powinniśmy My jako naród wybrany do obrony uciśnionych napaść na Rosję wykorzystując element zaskoczenia. Pokażmy Niemcom i Francuzikom że lepiej nas nie złościć.
« Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2008, 18:13:08 wysłana przez Diobeł »

raf

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Listopada 25, 2008, 18:09:04 »
Dokładnie tak ,jak postąpił(gra sie tak,jak przeciwnik pozwala).Rosjanie jako jedyni pokazali ,że "mają jaja" i potrafia bronić swoich interesów.A to ,że spłacamy kredyt za Kosowo nie ulega wątpliwości.

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #54 dnia: Listopada 25, 2008, 18:58:23 »
Tak a propos, ZTCW,  w Rosji nic sobie z polskich poszczekiwań nie robią i większość histerycznych reakcji, i generalna rusofobia naszej prasy czy polityków na temat Rosji, u nich przechodzi praktycznie bez echa. Zwykłych ludzi i tamtejsze media średnio to wszystko interesuje.
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #55 dnia: Listopada 25, 2008, 23:03:51 »
Jeżeli ktoś się zastanawiał dlaczego polski BOR znajdowal się 300 metrow od ochranianego prezydenta, to dzisiejsza wypowiedź prezydenta rozwiała chyba wszytkie wątpliwości. Prezydent nie lubi lądować na ziemi. No i pozostaje jeszcze sprawa pewnej strzelaniny.
Gdyby polska ekipa była przygotowana, to pewnie wylądowałbym na ziemi, czego nie bardzo lubię i pewnie doszłoby do wymiany ognia. Mogli zginąć ludzie, a tak nikomu się nic nie stało. Dobrze więc się wszystko skończyło
Śmiać się czy płakac?
Pytanie retoryczne.
« Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2008, 09:25:49 wysłana przez Leon »
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Diobeł

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Listopada 26, 2008, 01:49:42 »
 :karpik Naturalną sprawą jest że z konwoju załatwia się pierwszy pojazd i ostatni w kolumnie, a resztę się wykańcza... :003:

« Odpowiedź #57 dnia: Listopada 26, 2008, 08:10:16 »
'"Pana, pana. Po ile te choinki?"

Diobeł

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Listopada 26, 2008, 08:53:23 »
Panu Ziemkiewiczowi ja podziękuję. Jak zwykle zrobili z tego kolejną bitwę Kaczyński vs Tusk. O naiwności myślałem że na tym forum będzie mi to oszczędzone.  :118:

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Listopada 27, 2008, 11:36:29 »
http://www.russobit-m.ru/catalogue/item/protivostoyanie-prinuzhdenie_k_miru/

Niebawem będziecie mieć szansę udowodnienia naszej pozycji w na świecie  :banan