Wydaje mi się tylko Qwazar, że nie do końca skojarzyłeś o co biegało w tym poradniku. Wg mnie należy dynamicznie przyśpieszyć i dopiero wtedy jechać "na najwyższym biegu przy możliwie najniższych obrotach".
Taaa ...gdybyż mu o to chodziło nie pisnął bym słówkiem. Cytując ten sam odcinek odnośnie tego "dynamicznego" przyspieszania do 50 km/h:
" ... wrzucamy natychmiast dwójkę, a przy trzydziestce powinniśmy jechać już na trzecim biegu"
Tak, że ten tego, to jest ta, ta ... jak się nazywa ... "dynamika" !

Natomiast na pewno masz rację co do optymalnego zużycia paliwa: np u mnie wygląda to tak, że silnik zużywa więcej paliwa na 6-ym biegu przy 70 km/h niż przy 110 km/h:) Opowiednio 1100 rpm i 2000 rpm (przy tym ostatnim silnik produkuje 300 Nm - najwyższa wartość wg manuala)
I tu właśnie dochodzimy do sedna !
Należy dynamicznie przyspieszać rozkręcając silnik tak, aby jak najszybciej osiągał swój nominalny zakres obrotów, czyli przeważnie okolicę maksymalnego momentu (nie mylić z maksymalną mocą, która to przeważnie pojawia się dopiero w górnej strefie stanów górnych

) . Kiedy tylko przyspieszając opuszczamy ten zakres - zmieniamy bieg na wyższy. W dobrze zestopniowanej skrzyni taka jazda zapewnia minimalne zużycie paliwa przy optymalnej prędkości jazdy. I to jest prawdziwie ekonomiczne wykorzystanie swojego silnika, zapewniające mu przy okazji najwyższą trwałość, a nie jakieś tam dyrdymały Pana "instruktora".
Nota bene przez takich "ecodriverów" mamy na drodze częste niebezpieczne "sytuacje", kiedy to ciężarówki zostają zmuszone do manewru wyprzedzania tych delikwentów, co w przypadku tej wielkości pojazdów jest zawsze dość ryzykowne.
P.S.
Byłbym zapomniał - styl jazdy preferowany przez tego fachowca, będzie powodował w zimie także znacznie dłuższą pracę silnika w stanie "zimnym" czyli przyspieszone zużycie pierścieni, cylindrów, łożysk i takich tam mało ważnych "dupereli"
A teraz z innej beczki:
Kiedy zmieniamy opony na zimówki i mamy jak zwykle dwie zużyte bardziej, a dwie mniej, na którą oś powinniśmy założyć te "lepsze" ?