Autor Wątek: Kącik motoryzacyjny  (Przeczytany 227904 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Kącik motoryzacyjny
« Odpowiedź #1140 dnia: Czerwca 21, 2012, 15:46:21 »
Chyba kupuję za mały samochód. Ciekawe ile gwiazdek w Euro NCAP zdobyłby SKOT...

Offline Rolam

« Odpowiedź #1141 dnia: Czerwca 21, 2012, 20:33:32 »
Ja tam nie wiem...
Mając 200+ KM można jeździć spokojnie, bez spinki. A 250kkm też nie oznacza złomowania.Są jeszcze na rynku solidne samochody,spokojne, z których pod 300 kucy można z drobnymi modyfikacjami osiągnąć. A to wystaczy do sprawnego wyprzedzania.A ceny przystępne.

Chociaż  11 letni pojazd może doprowadzić do rozpaczy nawet doświadczonego z danym typem mechanika... Mój nie chciał oddać piast z tylnej osi.Wymieniałem tylne tarcze na  300mm i trzeba było osłony też wymienić, a na drodze stały piasty. 3 dni z szuwaksami, ściągaczami i "cieżkim" sprzętem. I nic...
dopiero 4tego oddał. Jak już spisaliśmy na straty czujniki ABS i padła decyzja o nowych piastach z łożyskami . Było nieodparte wrażenie że ten element nie był demontowany od fabrycznego montażu ;)
Poza tym są komputery sterujące pozwalające na coś w stylu "rootowania". Dzięki temu na SID są dostępne dane od temperatury spalania po temperatury cylindrów i składy mieszanki. Ale... to zależy od marki :)

http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #1142 dnia: Czerwca 21, 2012, 20:48:04 »
Rolam - przestań się chwalić :-P
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline Rolam

« Odpowiedź #1143 dnia: Czerwca 21, 2012, 21:37:57 »
Powiedział ten co wyjechał z jAlfą DŻEJTIDI. :P
Się nie chwalę, bo nie ma czym :P Dzielę się tylko wiedzą na temat "Nie tylko GOLF TDI" :)
A OpenSID jakby robili do Twojego klekota to byś nie musiał magicznych pudełek używać :P
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #1144 dnia: Czerwca 22, 2012, 16:25:04 »
Magiczne pudełka są "przyszłością" przy ewentualnym zakupie Sportwagona 159 :-P
"Klekot dżejtidi" nie potrzebuje "pudełkowej magii". Jest na to za stary :-D
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #1145 dnia: Czerwca 22, 2012, 22:54:37 »
Ja uważam 159 za lepsze auto niż 156. Również w zakresie jeżdżenia.
@Sandałn: nie przejmuj się tymi gwiazdkami NCAP, są wymyślone głównie dla poprawy samopoczucia wszystkich nabywców nowoczesnych wyrobów samochodopodobnych aby żyli w przekonaniu że nowe Clio czy Aveo (pięć gwiazdek) to bezpieczne samochody- przynajmniej zanim się zderzą z dwudziestoletnim W124 (trzy gwiazdki- na masce, kierownicy i klapie bagażnika).
-Mamo dlaczego ci ludzie klęczą?
Bo to synku E24 jedzie.
-A ten za nim, to ma awarię?
Nie synku, to diesel.

« Odpowiedź #1146 dnia: Czerwca 22, 2012, 23:12:14 »
Pytanie poza tematem gwiazdek: dlaczego na moim obrotomierzu (VDO) widnieje minus pierwsza potęga?
L'ordre règne à Varsovie!

« Odpowiedź #1147 dnia: Czerwca 22, 2012, 23:25:46 »
Pewnie nie sama potęga tylko coś takiego x1000 min-1 a to jest tożsame x1000 1/min, czyli x1000/min [obroty na minutę]

« Odpowiedź #1148 dnia: Czerwca 22, 2012, 23:28:09 »
Danke! :D Tak właśnie jest.

« Odpowiedź #1149 dnia: Czerwca 25, 2012, 15:45:44 »
Taka lotniczo-filmowo-motoryzacyjna ciekawostka.
Był sobie film Top Gun, który pewnie większość forumowiczów oglądała lub przynajmniej wie, że taki nakręcono.
W filmie główny bohater jeździ na motocyklu Kawasaki GPz900R w USA popularnie nazywanym Ninja.
Poniżej można sobie przeczytać parę ciekawostek nt. tego pojazdu:
http://www.imcdb.org/vehicle_6406-Kawasaki-GPZ-900-R.html
http://mikandersen.dk/Motorcykel%20engelsk.htm
Po ostatniej sobocie stwierdzam, że przejażdżka na starym GPz jest wielką przyjemnością, a w tle obowiązkowe "Take my breath away" zespołu Berlin  :002: nr 1 na liście Bilboard w roku 1986-tym.

« Odpowiedź #1150 dnia: Czerwca 25, 2012, 17:16:37 »

« Odpowiedź #1151 dnia: Czerwca 26, 2012, 00:07:12 »
Ten gość w Golfie (2:20-3:03) eksternistycznie na debila nr.1.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline Acheron

• *
  • Ни шагу назад!
« Odpowiedź #1152 dnia: Czerwca 26, 2012, 00:12:01 »
Ten gość w Golfie (2:20-3:03) eksternistycznie na debila nr.1.

OMG, po całej akcji to chyba musiał stanąć na poboczu i kupe z majtasów wyciągać :D

« Odpowiedź #1153 dnia: Czerwca 26, 2012, 00:22:14 »
Te filmy są stare i znane, niektóre od lat, a najgorsze że co roku powstaje nowa świeżutka kolekcja...
I nic się nie zmieni, bo kursy nauki jazdy nie uczą jazdy tylko uczą jak zdać egzamin.
Nigdy nie rozumiałem, dlaczego co roku trzepano moje zdrowie (również psychomotorykę) na badaniach lotniczych, mimo że ryzyko że spadnę komuś na głowę było minimalne, a z drugiej strony spotykam codziennie Panią Krysię która bez czujników nie jest w stanie zaparkować swojego Passata pod Tesco- mimo że ma bezterminowe prawo jazdy.
-Mamo dlaczego ci ludzie klęczą?
Bo to synku E24 jedzie.
-A ten za nim, to ma awarię?
Nie synku, to diesel.

« Odpowiedź #1154 dnia: Lipca 06, 2012, 13:56:56 »
To w końcu i ja mogę się pochwalić, przedwczoraj jechałem samochodem XXI w marki Tesla.
Dokładnie tym egzemplarzem W1 GREEN. http://autokult.pl/2011/04/22/tesla-roadster-sport-zielono-mi-test-autokult-pl-2
Odgłos elektrycznego silnika, świst wentylatorów i opon daje niesamowite wrażenie. Ten świst przypomina nieco włączenie się turbiny w Mieczysławie z naszego starego szturmowika. Przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie.
W opisie jest mowa o skrzyni biegów z tego, co wiem jest tylko przełącznik przód lub tył. Bardzo niskie zawieszenie, brak wspomagania kierownicy i duży promień skrętu (większy niż w moim volvo V70tdi2,4 / 97) no i ta cena to pewne mankamenty na nasz rynek. Pokonanie krawężnika czy „śpiącego policjanta” to już wyczyn niemal ekwilibrystyczny. Siedzenia wygodne jednak położone bardzo nisko i dość niewygodne do wsiadania/wysiadania. Ale co tam, te niewielkie w sumie drobiazgi :) rekompensuje bezszelestne wgniatające w fotel przyśpieszenie niecałe 4sek do 100km/h. Co ciekawe nie ma żadnej zwłoki, szarpania zmiany biegów kompletnie nic.

To była naprawdę niesamowita jazda, odczucie jak jazda szybkobieżną windą w poziomie.
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/