Autor Wątek: Wspólne latanie Online / Stawianie Serwera  (Przeczytany 110601 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Wspólne latanie Online / Stawianie Serwera
« Odpowiedź #135 dnia: Października 17, 2010, 00:37:31 »
Dzięki za grę dzisiaj (w sumie to wczoraj:-) ). Latało się super, mimo, że z powodu braku skilla robiłem za chłopca bicia. Myślę, że w najbliższym czasie RoF nie będzie się kurzył na półce.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: Października 17, 2010, 00:43:14 »
Dziękuję Panowie za miłe loty. Przepraszam za pewne usterki techniczne, mam nadzieję, że nie były irytujące i w przyszłości nie wystąpią :-)
Miło było polatać z kimś od kogo można się sporo nauczyć, szczególnie tego, że N 11 i 17 potrafią nieźle kąsać.
Zapraszam następnym razem. W misji nie będzie samolotów, które kuszą :-)

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #137 dnia: Października 17, 2010, 00:48:38 »
Ja również bardzo dziękuję za serwer i wspólne loty! Chłopaki od nas się rozszaleli - strasznie trudno było z nimi nawiązać walkę na E.III. Emocje były naprawdę spore.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #138 dnia: Października 17, 2010, 01:22:49 »
Dzięki za loty, było bardzo przyjemnie. Mi niestety odcięło neta w pewnym momencie. Decha rządzi.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Rahonavis

• *
  • 1.Pułk Lotniczy, 1.Eskadra Myśliwska
    • Strona 105 Wirtualnego Pułku Śmigłowców Bojowych.
« Odpowiedź #139 dnia: Października 17, 2010, 01:57:40 »
Dzięki za loty, było super. Jeśli w przyszłym tygodniu będzie misja z lat 17/18, to nieśmiało proszę o wstawienie Sopwitha Dolphina.

S!

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #140 dnia: Października 17, 2010, 12:41:51 »
E III Okazał się bardzo przyjemnym  latawcem. Daje dużo radości zwłaszcza jak się poluje na latającą krzyżówkę pralki z wanną. Banana na twarzy powoduje mi także odpalanie tego na tzw. "Blondynkę". Jest jak chińska petarda - odpal i zapomnij. Jak przy strzale ze sprzęgła w aucie. Niestety to powoduje też komiczne sytuacje jak przegania się swoją ofiarę. No i ten "roll rate" na poziomie A320. Niestety cały czar pryska jak ktoś wpada na serwer z czymś co ma więcej niż 100 kucyków pod szmatą. A na koniec ten zabawny celownik z krajalnicy do jajek... poezja. Fun plane jak się patrzy.

Aha, jeszcze plus za:

+ widoki
+ że daje się go opanować po pijaku

Jedynie co mnie smuci, ze po nowym putchu gierka mi zaczęła trachać lol. No i dzięki za serwer Qrdl  :118:.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #141 dnia: Października 17, 2010, 13:21:34 »
Piszę się nastepnym razem
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: Października 17, 2010, 13:35:51 »
Ok, dziękuję za miłe słowa. W takim razie, jak będę stawiał serwer, to będzie info również w moim opisie GG.
Serdecznie zapraszam.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #143 dnia: Października 17, 2010, 14:06:03 »
Qrdl,
jeżeli będziesz przygotowywał nową misję, to zwracaj uwagę, żeby było maksymalnie osiem różnych typów samolotów w scenarze (wiem, że nie przekroczyłeś, ale tak piszę, bo to uwaga od twórców). Do tego możesz usunąć jakieś zbędne obiekty naziemne na krańcach mapy, żeby serwer miał mniej do liczenia. Stabilność może też wzmocnić zablokowanie skinów.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline Dondal

• *
  • Graj, muzyko!
« Odpowiedź #144 dnia: Października 17, 2010, 19:58:53 »
Również dziękuję za wczorajsze loty. Jakież wielkie było moje zdziwienie, kiedy odkryłem, że N17 jednak się do czegoś nadaje i delikatnie traktowany potrafi nieźle przysolić :118:.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #145 dnia: Października 17, 2010, 20:34:08 »
A ja mam pytanie czy można skądś zassać taką misję bazową, jaką wczoraj lataliśmy? Nie jestem obyty w edytorze i tworzenie od podstaw raczej u mnie odpada, zwłaszcza czasowo. Ograniczyłbym się tylko do ewentualnych zmian w dostępnych latawcach, a np dzisiaj spokojnie mógłbym taki szybki dogfight zahostować jak Boski akurat będzie zajęty jakimiś wznioślejszymi działaniami. Oczywiście za zgodą Twórcy misji.
I drugie pytanie, jeśli ktoś jest zorientowany - czy zaszły jakieś zmiany, czy też w dalszym ciągu do stawiania dedyka potrzebna jest ekstra licencja (a jeśli tak, to czy istnieje szansa na "wyproszenie" takowej do "okazjonalnego" hostowania, a nie tylko 24h/7)?

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: Października 17, 2010, 20:38:28 »
Misja jest zmodyfikowaną jedną z misji, które są udostępnione z samą grą.
Jak chcesz, to prześle Ci ją na maila (przyślij mi w PW).
Ztw do dedyka trzeba mieć licencję, albo poświęcisz swoją, albo inną, dodatkową (np. spreparowaną do tego celu), ale myślę, że 1PL może Ci udzielić info, bo oni imho taką mają.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #147 dnia: Października 17, 2010, 20:53:07 »
To jeszcze zapytam o jedną kwestię techniczną. Dawno nie dłubałem w RoF i pozapominałem sporo rzeczy z obsługi sima. Misje, które latałem w multi zapisane mam w folderze Multiplayer i mogę je hostować, ale nie mogę wczytać ich w edytorze. Z tego co na szybkiego udało mi się wykoncypować, to brakuje do nich pliku z rozszerzeniem .mission. Rozumiem, że tak właśnie ma być, aby nie podkradać ludziom misji, czy mam rację?
W sprawie licencji napisałem PW do Huna na forum RoF, z tego co wyczytałem z nim trzeba o tym rozmawiać.
@Qrdl PW poszło.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #148 dnia: Października 17, 2010, 22:03:57 »
Odnośnie dzisiejszego tematu "Decha vs Wanna" to opierałem się na tym cytacie z opisu DH2 ze strony RoF: "With the production of the D.H.2 the RFC gained air superiority over the formerly-feared but now rapidly outdating Fokker monoplanes, especially during the first battle on the Somme. The allied air forces' domination lasted until the autumn of 1916, and this dominance was only ended with the introduction of the German Albatros D.I/D.II fighters."

Patrząc po paremetrach Fokker wypada trochę lepiej w prędkości i wznoszeniu.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #149 dnia: Października 18, 2010, 00:19:08 »
Cześć,

Co do osiągów DH2 to według mnie są zaniżone. Nie wiem czym się kierowali twórcy ustalając mu prędkość maksymalną przy ziemi na 130km/h, chociaż w cytowanych przez nich publikacjach i chyba też w dokumentach firmy Airco puszczanych na forum RoF, v max wynosiła ok. 150 km/h. To jest bardzo duża różnica, szczególnie gdy mówimy o maszynach z lat 1915-16. Dehacz może bawić się w nożyce i obowiązkowo kręcić się w lewo, żeby tracić mniej wysokości przy ostrych manewrach.

Co do licencji żeby posadzić dedyka, to faktycznie, trzeba napisać do obsługi Neoqb i oni dają seriala dla serwerka. Właśnie w taki sposób my zdobyliśmy nasze konto. Potrzebny jest oczywiście oddzielny mail do logowania. Ponieważ program dserver.exe służący do jego odpalania jest trochę ubogi, dlatego też wszystkie opcje konfiguracyjne trzeba też wpisać w samym simie. Nie jestem do końca pewien jak to robił Fatman, ale jeżeli mu wyślesz PM, to powinien Ci odpowiedzieć co i jak.

Jeżeli chodzi o misje, to ich rozkład wygląda tak:
- Cooperativy są w RoF/Data/Multiplayer/Cooperative
- Team Deathmatch oraz Capture the Flag w RoF/Data/Multiplayer/Dogfight
- Tradycyjne misje Single Player ulokowane są w RoF/Data/Missions. Tu mała podpowiedź. W Missions możesz Sobie założyć własny folder, który w simie będzie rozwijalny (tak jak "Fly Now", czy "Scenarios")

Misje są przechowywane w dwóch typach plików - oryginalnym .mis oraz .msbin (binarny), który to nie może być już edytowany, jednak zajmuje mniej miejsca. Msbin musi być kompatybilny z wersją RoF. Czyli jak tworzysz misję w 1.15, to aby ją odpalić w 1.16, trzeba ją uruchomić w mission editor i ponownie skompilować.
Na Youtube są tutoriale jak robić misje do RoF. Polecam w szczególności część traktującą o typie multiplayer, który tworzy się naprawdę szybko i sprawnie.