Autor Wątek: Thrustmaster Hotas Warthog  (Przeczytany 178135 razy)

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
Odp: Thrustmaster Hotas Warthog
« Odpowiedź #135 dnia: Grudnia 14, 2010, 08:27:53 »
YoYo

A czy czasem hub'a USB nie masz zasilanego osobno? Bo jak tak, to pewnie od tego zasilacza masz to napięcie na USB.
Spróbuj przełączyć HOTAS'a, tak dla testu, bezpośrednio do kompa.

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #136 dnia: Grudnia 14, 2010, 08:28:46 »
Pewnie na płycie masz gdzieś skitraną zworkę, która domyślnie ma za zadanie podtrzymywać napięcie na gniazdach  USB. Nie ma znaczenia czy stara czy nowa płyta. Podaj nazwę płyty to zerknę do manuala ewentualnie sam zerknij :D.

Płyta główna- Gigabyte GA-EX58-UD3R (chipset Intel X58) , ale Kosi, klawiature mam podswietlaną (logitech G15), a wyłącza się cacy.
Hub bez zasilania, a u Ciebie Yossarian rozumię że jest ok i sie wylącza podswietlenie?

Przepiecie do PC bezposrednio, bez roznicy, co ciekawe przy wlaczeniu kompa na chwile gasnie jak sie laduje BIOS
« Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2010, 19:55:19 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #137 dnia: Grudnia 14, 2010, 09:11:06 »
YoYo
Grzech się przyznać, ale jeszcze go nie podłączyłem :006: Ale płytę mam starą, więc pewnie też będę miał choinką na biurku  :001:

adampolska7
Jeżeli chodzi o dokładność wolantu, to na stronie simhq jest test TM HOTAS Warthog'a. Poniżej link do ostatniej strony testu gdzie testowane są osie wolantów najbardziej popularnych zestawów HOTAS. Zwróć uwagę na podpisy pod zdjęciami, każda oś jest testowana z otwartymi i zamkniętymi oczami.
http://www.simhq.com/_technology3/technology_174g.html
Tu zapewne ilość tych kropek powinna oddawać dokładność przetwornika A/D a za rozproszenie odpowiada rozkład sił centrujących, czyli jakość i dokładność mechaniki, która jest zastosowana w danym modelu HOTAS. A z kolei szersze rozproszenie punktów w lewym górnym rogu pokazuje cechy (negatywne), o których wspominał Sundowner, że przy większych wychyleniach wolantu dokładność celowania spada. Jak widać na tych wykresach, ona spada różnie dla rożnych modeli HOTAS. A w mojej ocenie tu najlepszy jest Warthog i Saitek X-65F. Tylko wg mojej opinii, wpływ na to ma jakość mechaniki a nie przetwornik A/D, bo ten ma skalę liniową i jego dokładność powinna być jednakowa przy pełnym zakresie wychylenia. Tu siła, która działa na naszą rękę jak wychylamy drążek powoduje te drgania i czym te sprężyny (czy co tam jest) są lepszej jakości tym lepiej. Tu nasuwa się pytanie jak ta mechanika przetrwa tortury naszych lotów...?  :002:

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #138 dnia: Grudnia 14, 2010, 09:24:32 »
@YoYo

W manualu nie znalazłem zworki (sic!), być może jest inny patent np. niektóre USB są na stałe zasilane, a inne nie więc sprawdź gniazda - również te na śledziu. Czasami przełączenie opcji w biosie z S1 na S3 rozwiązywało sprawę. G15 może mieć jakiś swój patent dlatego gaśnie. Zworka była reliktem przeszłości ale czasami się przydawała :). Była w okolicy gniazd USB. Szkoda, sorki za fałszywy alarm YoYku :). Warto było sprawdzić. W każdym razie może u kogoś się znajdzie.

Ps. YoYek zobacz jeszcze w opcjach zasilania w Viście czy nie masz tam możliwości zarządzania zasilaniem gniazd USB.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #139 dnia: Grudnia 14, 2010, 12:24:26 »
Ok Kosi, dzieki za pogrążenie tematu. Sprawdze jeszcze te ustawienia w BIOS oraz pod Vista, faktycznie, bo dziwne ze u Some1 kiedys sie swiecily a teraz nie po zmianie plyty. Troche dziwne ze Thrustmaster nie ma normalnego forum do wsparcia tylko jakis dziwnie dzialajacy Support z FAQiem az na 3 odpowiedzi lol.

Co do pierwszych wrazen - wart swojej ceny, szalenie (!!!) precyzyjny, dodaje tez cos czego nie ma gdzie indziej, przez swoja wielkosc mase, gabaryty, kupe przyciskow pozadnie wykonanych i roznie pracujących, naprawde ma sie wrazenie ze siedzisz za sterem metalowego ptaka.
Mogliby zrobic tylko taka mala blokade miedzy przepustnicami, no po jednej stronie wglebienia, a po drugiej szmajserowa ulubiona kulka. Po zlaczeniu lekko by to zaskakiwalo i lepsze byloby wyczycie czy lecimy z obiema przepustnicami z takim samym wychyleniem, ale pewnie idzie sie przyzwyczaic do tego jak jest. Oczywiscie da sie je polaczyc na stale takim skobelkiem. TARGET tez jeszcze do dopracowania, jakos Saitekowe bardziej mi sie podobalo, tez jako startup uruchamiala sie ikonka w tle i latwo bylo wybrac profil. Tutaj jeszcze nie wiem jak to dziala (mozliwe ze profil zaladuje sie z automatu jak damy exe gry - bo cos takiego sie wybiera, oznacza to ze TARGETa mozna wogole nie odpalac?)

www.yoyosims.pl

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #140 dnia: Grudnia 14, 2010, 12:57:20 »
Czy używanie softu producenta daje jakieś dodatkowe możliwości? Pytam, bo sam do Saiteka zamiast oryginalnego SST używam poczciwego SV_mappera i konfigurować profile mogę jak dusza zapragnie, obciążenie systemu żadne, stabilność 100%.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: Grudnia 14, 2010, 13:24:27 »
Czasami przełączenie opcji w biosie z S1 na S3 rozwiązywało sprawę.

Na przykład na moim Asusie P5Q Deluxe ten patent się sprawdza, tzn. ENABLE tej opcji (coś tam było w nazwie z S3.... ;-) powodowało, że to co nie chciało, to się wyłączało :-)

Tako rzecze,
Zaratustra

ps. Some1 jaki masz numer seryjny zestawu?

« Odpowiedź #142 dnia: Grudnia 14, 2010, 15:27:22 »
Dzięki Yossarian za link , widać że tragedii niema z G940 coś w granicach x-52  co jak na
sprzęt z FF nie jest źle . Wykresy Warthoga robią naprawdę wrażenie , jak polatasz z
dwa tygodnie to napisz coś więcej bo jednak porównania z bezpośredniego użytkowania
sprzętu lepiej do mnie przemawia niż tabelki . Bo jeśli jednak W deklasuje o całą mile G to
chyba zacznę zbierać flotę  :001: .
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #143 dnia: Grudnia 14, 2010, 15:43:17 »
Some1 jaki masz numer seryjny zestawu?

Po co Ci te numery seryjne, wczoraj i mnie juz o to zahaczałeś :D

www.yoyosims.pl

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: Grudnia 14, 2010, 15:55:57 »
Jak to po co? Do waszych teczek  :118:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #145 dnia: Grudnia 14, 2010, 20:42:31 »
@Ps. YoYek zobacz jeszcze w opcjach zasilania w Viście czy nie masz tam możliwości zarządzania zasilaniem gniazd USB.

Jest coś takiego "ustawienie wstrzymania selektywnego USB: wyłączone"

A to co mi odpisał support TH:

"Thank you for your request. In order to resolve the issue you have encountered with your HOTAS Warthog, please refer to our response herewith:

First of all this is normal for the joystick HOTAS Warthog.

Second the leds are still lighting cause the USB port is still powered after turning off your PC, in order to turn them off, for the moment because there is no other option, you have to unplug the USB cable from the PC after you turn it off.

An option which will allow to turn off the leds will be included in the TARGET software by a future update.

Feel free to contact us for any other information."

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #146 dnia: Grudnia 14, 2010, 21:27:13 »
Czy używanie softu producenta daje jakieś dodatkowe możliwości? Pytam, bo sam do Saiteka zamiast oryginalnego SST używam poczciwego SV_mappera i konfigurować profile mogę jak dusza zapragnie, obciążenie systemu żadne, stabilność 100%.

-przemapowanie osi i zmiana kształtu krzywych
-ustawienie dopalaczy we właściwym miejscu, tam gdzie fizyczne zapadki
-scalenie dwóch kontrolerów w jeden, przydatne w starszych grach, które nie radzą sobie dobrze z wieloma kontrolerami.
-trochę wygodniejsze mapowanie przełączników. Target wykrywa wszystkie pozycje przełączników, a system widzi tylko jedną (dla dwupozycyjnych) lub dwie (dla trójpozycyjnych) jako wciśnięcie przycisku joysticka.
-jakieś bardziej zaawansowane makra i skrypty, ale to raczej mało potrzebne w większości sytuacji

Podsumowując, bez TARGET da się żyć, DCS: A10 jest tego dobrym przykładem.

Mój zestaw ma numerek 802. Aż się zdziwiłem, że taki wysoki.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #147 dnia: Grudnia 15, 2010, 10:15:57 »
Mój zestaw ma numerek 802. Aż się zdziwiłem, że taki wysoki.

Mój niecałe 4000, już zatem trochę pozawijali tych zabawek :).

www.yoyosims.pl

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #148 dnia: Grudnia 15, 2010, 11:42:43 »
Mój, o ile się nie mylę, ma numer: 3950  :002:

W końcu go podłączyłem, zrobiłem upgrade firmware'u i zainstalowałem TARGET'a.
Ale jeszcze nie miałem czasu go dokładnie przetestować  :015:
No może dzisiaj znajdę godzinkę, ostatnio krucho u mnie z czasem...

No i mój nie świeci po wyłączeniu kompa, mimo, że moja płyta ma chyba już z dwa lata albo i lepiej.

Moje pierwsze spostrzeżenia:
1. Wolant ma bardzo równo rozłożoną siłę sprężyn. Mam wrażenie, że jest dużo lepiej niż w Cougar'ze, gdzie człowiek musiał się trochę napracować przy machaniu joyem :002:. Tu, ta siła też jest odczuwalna ale po pierwsze trochę słabsza niż w Cougar'ze a po drugie równomiernie rozłożona.
2. Regulacja oporu na przepustnicy w moim odczuciu trochę słabo działa. No ale może to dlatego, że nie można jej zupełnie zredukować a różnice w ustawieniach tej siły są minimalne i ja tego nie wyczuwam. Być może po przykręceniu przepustnicy do biurka będzie to bardziej odczuwalne. No ale generalnie opór na przepustnicy jest OK. Nie jest za duży, bo przepustnica ze swoją wagą nie przesuwa się po biurku w czasie ruchów przepustnicy. I nie jest za mały, gdzie dotknięcie palcem spowodowałoby przestawienie przepustnicy. W Cougarze opór na przepustnicy to była duża bolączka, najpierw dosyć szybko ten opór znikał a później regulacja tego oporu też się wyrabiała. Trzeba było rozkręcać Cougara i radzić sobie domowymi sposobami. Mam nadzieję, że z czasem w Warthogu nie będzie takich problemów, a z drugiej strony oby były tylko takie  :001:
3. Ciężar przepustnicy też ma swoje zalety, bo obawiałem się, że uniesienie jej do góry w celu przesunięcia z pozycji idle na off, będzie powodować uniesienie całej przepustnicy. A tak nie jest, co się chwali  :001:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #149 dnia: Grudnia 15, 2010, 12:16:01 »
Ja swoja tak czy siak przykreciłem, nie lubie jak cos sie przesuwa nawet o 1mm ;). 4 śrubki i dziura w biurku. Co do pokrętła dot. oporu na przepustnicy - działa, ale trzeba sie bardzo duzo nakrecic. Mozna zrobic by bardzo luźno "latała" lub by działał z bardzo dużym oporem, ale kręcimy czasem i parę minut :D.

To widze ze tylko u mnie sie swieci, pogrzebie cos w BIOS, mozesz zobaczyc w opcjach zasilania, USB czy masz cos takiego: "ustawienie wstrzymania selektywnego USB: wyłączone, czy właczone? "

www.yoyosims.pl