Autor Wątek: Thrustmaster Hotas Warthog  (Przeczytany 177715 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
Odp: Thrustmaster Hotas Warthog
« Odpowiedź #825 dnia: Marca 14, 2020, 12:48:22 »
Gdyby ktoś chciał wydłużyć drąga od joya to można to zrobić małym kosztem - o ile będzie macie dostęp do drukarki 3D.
Projekt free przedłużek w różnych długościach https://www.thingiverse.com/thing:3234770

Koszt gniazda / wtyczki PS2 w lokalnym sklepie w Poznaniu wyszedł 8 PLN.
1 pin do usunięcia bo Warthog potrzebuje 5 igiełek

« Odpowiedź #826 dnia: Maja 26, 2020, 11:11:10 »
Padł mi przycisk 5, ten z prawej strony joya. Nie działa ani w grach, ani w oknie testowym Windowsa. Najpierw myślałem że mikrostyk nawalił, ale dziwne zachowanie joya w oknie testowym sugeruje że może coś w elektronice bazy padło. Gdy naciskam jakikolwiek przycisk, np. trigger to zapala się lampka #1 oraz jednocześnie lampka #5. Ta druga jednak nie gaśnie gdy zwolnię triggera. Tutaj jest krótki film pokazujący jak to wygląda w oknie testowym. Rozebrałem joya i odpiąłem jeden z kabli od przycisku #5, ale lampka 5 dalej jakimś cudem się zapala gdy naciskam inne przyciski. Miał ktoś z Was podobny przypadek? Napisałem do Thrustmastera ale na razie cisza.

« Odpowiedź #827 dnia: Maja 27, 2020, 08:49:21 »
Ponieważ mam w domu specjalistę od 3D z drukarką, chciałbym szanownych kolegów zapytać czy używanie przedłużek może spowodować uszkodzenie mechaniki "drąga"? Ktoś na forum chyba pisał na ten temat, ale nie mogę znaleźć. No i która długość przedłużki jest najbardziej pożądana? Do mocowania Warthoga używam stojaka Wheel Stand Pro.
« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2020, 08:56:07 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #828 dnia: Maja 27, 2020, 08:59:44 »
Ponieważ mam w domu specjalistę od 3D z drukarką, chciałbym szanownych kolegów zapytać czy używanie przedłużek może spowodować uszkodzenie mechaniki "drąga"? Ktoś na forum chyba pisał na ten temat, ale nie mogę znaleźć. No i która długość przedłużki jest najbardziej pożądana? Do mocowania Warthoga używam stojaka Wheel Stand Pro.

Mam 12 cm (jak to brzmi buhahah!).
Bez problemu, ale trzeba uważać przy wkręcaniu by nie urobić gwint. Tylko tutaj jest zagrożenie. Jak się często nie rozkręca to nie powinno być problemów.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #829 dnia: Maja 27, 2020, 09:07:55 »
  Dzięki, chyba się skuszę.

« Odpowiedź #830 dnia: Maja 27, 2020, 09:11:38 »
Ja miałem kiedyś na tym stojaku 10 cm.
Przy dłuższych 15 cm i więcej warto pomyśleć o innej sprężynie.
Sahaj takie oferuje na swojej stronie:
https://warthog-extensions-by-sahaj.com/product-category/springs/
Warto pomierzyć na jakiej aktualnie wysokości ma się wajchę bo może się okazać w przypadku przedłużek powyżej 15 cm nie obędzie się bez cięcia chromowanej sztycy stojaka.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #831 dnia: Maja 27, 2020, 09:31:06 »
Największe ryzyko, to jak Yoyo pisze, że za mocno się skręci i przy odkręcaniu urwiesz plastiki w środku joya. Konstrukcja warthoga nie lubi dużych sił skrętnych.

Ewentualnie drugi słaby punkt to kruchy metal u nasady rękojeści, ale to chyba bardziej posiadacze FSSB ustawionego na realistyczne siły mają z tym większy problem.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #832 dnia: Maja 27, 2020, 12:11:43 »
Tak ten metalowy łącznik jest problemem tylko przy FSSB - potrafi sobie pęknąć jak się ciągnie ster z siłą prawie 6kg. Przy Warthogu nawet z najtwardszą sprężyną będzie nieśmiertelny. 
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #833 dnia: Czerwca 05, 2020, 21:19:29 »
  Skorzystałem z podlinkowanego przez Marcina pliku (dzięki). Poniżej "prototyp"długości 10cm, materiał PLA (docelowo będzie ABS).
Przedłużka dobrze spasowana, żadnych luzów.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2020, 22:31:34 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #834 dnia: Czerwca 05, 2020, 21:22:07 »
Walnij po drugiej stronie stoliczek na mychę i będzie git :).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #835 dnia: Czerwca 12, 2020, 14:03:51 »
Padł mi przycisk 5, ten z prawej strony joya. Nie działa ani w grach, ani w oknie testowym Windowsa. Najpierw myślałem że mikrostyk nawalił, ale dziwne zachowanie joya w oknie testowym sugeruje że może coś w elektronice bazy padło. Gdy naciskam jakikolwiek przycisk, np. trigger to zapala się lampka #1 oraz jednocześnie lampka #5. Ta druga jednak nie gaśnie gdy zwolnię triggera. Tutaj jest krótki film pokazujący jak to wygląda w oknie testowym. Rozebrałem joya i odpiąłem jeden z kabli od przycisku #5, ale lampka 5 dalej jakimś cudem się zapala gdy naciskam inne przyciski. Miał ktoś z Was podobny przypadek? Napisałem do Thrustmastera ale na razie cisza.

Pogadam sobie sam ze sobą :). Sprawdziłem ten przycisk omomierzem i działa jak powinien, przy kliknięciu zamyka obwód i otwiera po zwolnieniu przycisku. Cholera teraz wie czy coś w rękojeści padło czy w bazie joysticka. Spróbuję upolować używkę na ebayu.

« Odpowiedź #836 dnia: Sierpnia 05, 2020, 18:01:21 »
Okazało się że to płytka drukowana w rękojeści joya. Znalazłem używaną na ebay'u za 20GBP, wymieniłem i Warthog śmiga jak nowy.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #837 dnia: Sierpnia 28, 2020, 00:18:54 »
Tak na marginesie, jest jakaś firma produkująca dedykowane sprężyny do bazy: https://youtu.be/I2hKDrhtoPM (cenowo dość wysoko): https://warthog-extensions-by-sahaj.com/product-category/springs/ .

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #838 dnia: Października 06, 2020, 16:33:35 »
Widzieliście jakie ceny są od kilku dni? Jebiewdenko chyba jest szefem sprzedaży TH Polska ;-). https://www.ceneo.pl/9603734   

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #839 dnia: Października 06, 2020, 16:59:30 »
O kurna, mocno wali w te denko.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM