Myślę, że w obu przypadkach po prostu brakuje kontekstu, który dyskutanci umieszczający te obrazki na Forum zapewne znają, tylko "zapomnieli" dla dobra szerokich mas mniej obeznanej gawiedzi tutaj zamieścić.
Akurat wygląd takich "wizualizacji fal" jest dość charakterystyczny i powszechnie znany (przynajmniej zainteresowanym). To, że dotyczą akurat tego silnika wynika zapewne ze źródła, z którego pochodzi obrazek, zaś jego znaczenie to już naprawdę działka fachowców. Mnie maluczkiemu po prostu ładnie wygląda.
Jeśli zaś chodzi o "wykresy" to przekonany jestem, że "rysuneczki" nie mają nic wspólnego z rzeczywistym modelem poddanym badaniu, a jedynie służą rozróżnieniu poszczególnych linii na wykresie. Jak znam się odrobinkę na tym i owym, to pewnie "modelem badawczym" było coś z rodziny Su-27. Może nawet "prawdziwnyj ajeroplan" wysłany w tym celu w powietrze. Ale niekoniecznie. A uzyskane rezultaty należy interpretować... swobodnie. Wykresy są w tak małej skali, że nawet błąd odczytu równy grubości linii może sporo w "odczytach" namieszać.
I trochę więcej rezerwy, kol. Rapec. To nie forum naukowców, tylko miłośników. Niektórzy i owszem posiadają większą nieco wiedzę, niż cała reszta, ale dysput naukowych się tu raczej nie prowadzi; więc do prezentowanych tu informacji również należy podchodzić z dystansem. Traktuj je raczej jako element poglądowy, ogólnie przedstawiający zagadnienie, a nie ścisłe wartości, wykresy, szczegółowe schematy itp. Nie znaczy to oczywiście, że super-dokładnych danych tu nie znajdziesz, ale nie radziłbym na takich małych, niewyraźnych rysuneczkach doszukiwać się czegoś "wielkiego"...