Autor Wątek: Spiskowa teoria dziejów...  (Przeczytany 99051 razy)

John Cool

• Gość
Odp: Spiskowa teoria dziejów...
« Odpowiedź #420 dnia: Lutego 24, 2011, 21:15:21 »
Przeglądając log z ostatnich dwóch lat naliczyłem 21 ostrzeżeń - chyba rekord - coby złego nie powiedzieć to okazaliśmy wyjątkowo dużą cierpliwość  :118: :121:

A podobno to Forum jest złe  :004:

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #421 dnia: Lutego 24, 2011, 22:43:35 »
Kurde przerwaliście mi badania. Zacząłem odkrywać pewne związki między naiwnością i podatnością na proste sugestie a pewnym samolotem. Poza tym gdyby nie NN nigdy nie odkryłbym zalet intelektualnej rozrywki jaką daje ten wątek  :004:
PS. Herr Mazak to co koniec z filmami from jutube i spiskami?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #422 dnia: Lutego 24, 2011, 22:52:35 »
Przepraszam Czesio, że pogrążyłem twoją karierę naukową  na samym starcie. A co do filmów spiskowych to mi to rybka byle by nie było takiego "męczenia buły" przez kolejne 29 stron :).

Całą resztę przepraszam za popsucie rozrywki aczkolwiek nic straconego może jest na Face(z)Booku :D.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #423 dnia: Lutego 24, 2011, 23:29:21 »
Dodam tylko jedno, ku przestrodze dla potencjalnych kandydatów na pilotów, NIE BĄDŹCIE JAK NORBERT, bo nigdy nie zostaniecie pilotami.
Długo by to wyjaśniać, ale przyjmijcie to jako uwagę popartą niemal dwudziestoletnim doświadczeniem na samolotach odrzutowych.

« Odpowiedź #424 dnia: Lutego 24, 2011, 23:43:49 »
Toyo.. nie kopie się leżącego :) A ja i tak jestem już za stary na bycie pilotem ... Jedyna licencja, jaką wydał mi aeroklub leży zakurzona od 10 lat :(

Offline Sil

• *
« Odpowiedź #425 dnia: Lutego 25, 2011, 01:29:57 »
Zgodnie z moją obietnicą wskazałem drogę na Onet.pl  szanownemu Naviedzonemu, który został uraczony "owocowym rajem". Awansowaliśmy go do rangi "godlike ban" (...)
Ludzie, ludzie! To dowód na istnienie spisku! KosiMazaki usunął niewygodnego posłańca prawdy, światłość mądrości, jedyną "yntelygencje" ponieważ firma Mu kazała! Widać, że macki światowego rządu sięgają nawet tego forum! Chcieliście dowodu to macie! :015:

:020:  :banan :020:  :banan :020:

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #426 dnia: Lutego 25, 2011, 07:40:57 »
A to feler westchnął seler...

Wy tu o pierdołach, świadomości, wybuchach, bombach, a nieubłaganie zbliża nam się dzień, po którym Kononowicz zostanie obwołany prorokiem (jeśli będzie jeszcze komu cokolwiek obwoływać), bo po 12.12.2012 "nie będzie niczego", cytując tego niedocenianego i wyśmiewanego klasyka.
A pamiętajcie, że każdy geniusz na początku był wyśmiewany (a nawet tępiony przez "układ"), ten który twierdził, że ziemia okrągła i ten który twierdził, że człowiek może latać itd.

Ale teraz nieco bardziej serio, skoro temat o takim tytule wciąż żyje na forum, choć nie w takiej formie jak się spodziewałem, to czy możliwe jest tu podyskutowanie o realnych "teoriach spiskowych", czyli ideach zrodzonych w głowach pewnej grupy polityków, którzy ostatnimi czasu próbują tą ideę forsować i powoli przelewać w głowy wyborców, co rusz to rzucając odpowiednie hasło w eter, aby oswoić z nią masy.

Najpierw była ona faktycznie traktowana jako typowa "teoria spiskowa", ale w czasach, gdy podejrzewani o ten "spisek" politycy z pewnych kręgów sami zaczynają o niej głośno mówić, nie można już jej jako takiej postrzegać.
Mowa oczywiście o idei Nowego Porządku Światowego, jednego rządu "ogólno-światowego", czyli globalnego centralnego zarządzania, takie alter ego "socjalizmu z ludzką twarzą", coś a'la "demokracja z socjalistycznym zacięciem" ;)

O ile hardzi zwolennicy "złych teorii spiskowych" widzą w niej samo zło, to jednak idea ta ma w swoim założeniu także dostrzegalne zalety i po części sprawdziła się w tworze "doświadczalnym" (?) jakim jest Unia Europejska. Fakt, za innym klasykiem powtarzając: "ważne, aby te plusy nie przesłoniły nam minusów".

Na ile taka idea ma szanse realizacji, a na ile jest utopijna (w teorii, na papierze socjalizm też był systemem doskonałym ;) ) ?
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #427 dnia: Lutego 25, 2011, 07:57:41 »
Toyo.. nie kopie się leżącego :)

To nie jest kopanie, to jest lekcja.
A propos dokładnie tego co miałem na myśli, to może przeleję to na papier. Norbertowi już to kiedyś tłumaczyłem, niestety nie wyciągnął z tego żadnych wniosków.
Szkoda Go bo ma BARDZO duży potencjał, ale tu było widać jak to marnotrawi.

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #428 dnia: Lutego 25, 2011, 10:11:24 »
O ile hardzi zwolennicy "złych teorii spiskowych" widzą w niej samo zło, to jednak idea ta ma w swoim założeniu także dostrzegalne zalety i po części sprawdziła się w tworze "doświadczalnym" (?) jakim jest Unia Europejska. Fakt, za innym klasykiem powtarzając: "ważne, aby te plusy nie przesłoniły nam minusów".
W dodatku ten obszar "sprawdzalności" kurczy się w stopniu odpowiednim do wdrażania socjalistycznych pomysłów. Więc gdy ten twór osiągnie kształt zamierzony przez takich ludzi jak znany lewak i pedofil Daniel Cohn - Bendit i kiedy będzie superpaństwem zwanym Związkiem Socjalistycznych Eurolandów (lub jakoś w ten deseń) sprawdzalność zaniknie zupełnie na rzecz dyktatury...no właśnie kogo?  :118:

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #429 dnia: Lutego 25, 2011, 11:34:11 »
Ciekawy artykulik z Rzepy: http://www.rp.pl/artykul/9157,617703-Wojciechowski--Rok-2084.html. Tekst jak tekst, ale zajawka "Państwo dzisiejsze chce być bogiem, który wszystko widzi przez kamerę. A to zaczyna być technicznie możliwe." brzmi niepokojąco...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #430 dnia: Lutego 25, 2011, 12:18:21 »
Na ile taka idea ma szanse realizacji, a na ile jest utopijna (w teorii, na papierze socjalizm też był systemem doskonałym ;) ) ?

Niestety idee rezygnacji z państw narodowych, na rzecz jakiejś większej całości, nawet nie globalnej, a chociażby tylko na skalę lokalną - europejską są tyleż teoretycznie atrakcyjne co też utopijne. W zasadzie tak samo jak atrakcyjny acz utopijny był komunizm.

Na drodze stoją problemy praktycznie nie do rozwiązania. Bo żeby zepchnąć na margines jakieś idee narodowe, to taki system musiałby znacząco, trwale i w dość krótkim czasie zapewnić wzrost poziomu życia przeciętnego człowieka. Do tego dochodzi jeszcze problem w dogadaniu się o wiele bardziej zróżnicowanych grup społecznych niż to jest w obrębie jednego państwa. Moim zdaniem to niestety kompletna utopia. Podobnie jak w przypadku komunizmu wymagała by chyba społeczeństwa ludzi idealnych. Jak wiadomo to niemożliwe.

Ograniczanie znaczenia państw narodowych (poza pewną granicę) jest niestety skazane na niepowodzenie. Żaden ogólnoeuropejski rząd nie byłby w stanie zapewnić takich "atrakcji", które zmarginalizowałyby indywidualne dążenia poszczególnych grup ludzi. Zresztą tak naprawdę jest chyba zbyt dużo barier (choćby językowa, kulturowa itd.), które powodują, że takie scalenie nie ma szans na powodzenie.

O ile do takiej idei pewnie dało by się ekonomicznie przekonać ludzi o pewnym wyższym poziomie życia, to co zaoferujesz tym, którzy mają niewiele, a przez to są bardziej przywiązani do kwestii niematerialnych. Żeby przekonać ludzi, dla których kwestie narodowe mają jakieś większe znaczenie musiałbyś im zaoferować jakiś naprawdę spory wzrost poziomu życia. Musieli by naprawdę odczuć, że warto z tych całych państwowości i związków narodowych zrezygnować (a pamiętaj, że to jest mocno w ludziach zakorzenione - w końcu państwa narodowe istnieją baaaardzo długo).

Skończyło by się jak z komunizmem - musiałbyś do tego zmusić, a jakbyś zaczął zmuszać to cała idea przestałaby być tą ideą, którą chcesz wprowadzić. Tak jak komunizm przestał być tym czym miał być w jego założeniach w chwili praktycznego przymuszenia ludzi i stał się systemem totalitarnym, tak i całe szczytne idee likwidacji czy choćby zmarginalizowania państw narodowych w przypadku siłowej realizacji przyjęłyby formę bardziej zbliżoną do okupacji.

Czy sumując - po dobroci się nie da, bo nie ma czegoś tak bardzo atrakcyjnego (a jednocześnie realnego i namacalnego) do zaoferowania przeciętnemu człowiekowi aby nagle odrzucił to co wydaje mu się ważne (trzeba wziąć po uwagę, że wielu te wszystkie kwestie narodowe uważa za ważne). A siłowo to przestaje być to o chodzi w założeniach. Czyli po prostu utopia. Takie coś to się może sprawdzić jedynie w literaturze Sci-Fi.

« Odpowiedź #431 dnia: Lutego 25, 2011, 13:48:19 »
Ludzi można zjednoczyć - wystarczy dać im wspólnego wroga (stad w systemach totalitarnych obowiązkowy jest jakiś wróg zewnętrzny i/lub wewnętrzny).  Np. EU kontra USA lub EU kontra Chiny i możemy próbować. Jednak to długotrwały proces i utrzymanie rywalizacji ekonomicznej i poczucia zagrożenia ekonomicznego ze strony ewentualnego wroga może być trudne. Patrząc z drugiej strony - obiecać ludziom paliwo po 2 PLN za litr, podatki na poziomie12-17% i można próbować. Jednak czy to będzie wystarczające dla krajów, które uzyskały niepodległość zaledwie kilka(naście) lat temu?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #432 dnia: Lutego 25, 2011, 22:25:39 »
Nawet podanie na tacy jednego wroga nic nie da ponieważ zbyt mocno siedzi w nas zakorzeniony podział na "my i oni". To tak jak z UE czy US i A. Niby jedna wielka rodzina ale wewnątrz jest masa podziałów i nierówności społecznych.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #433 dnia: Lutego 27, 2011, 12:36:01 »

« Odpowiedź #434 dnia: Marca 04, 2011, 09:42:07 »
Panowie - ban dla Norberta był dużym błędem - jak widać ma "kontakty" i uruchomił machinę demaskowania globalnego spisku:
http://ufos.nationalarchives.gov.uk/