Można już podsumować ten wątek.i wskazać na główne przyczyny porażki MiG-a 35 w hinduskim przetargu.
Jest ich kilka, a mianowicie:
- zdecydowana zmiana polityki zakupów sprzętu bojowego w kierunku dywersyfikacji, głównie w celu
pozyskania nowych technologii zachodnich, Zwiastunem tej zmiany były ostatnie zakupy samolotów
w USA.I to tutaj można upatrywać głównej przyczyny
- opóżnienie w dopracowanie finalnym samolotu. MiG-35 był jedynym
samolotem bioracym udział w przetargu na tak wczesnym etapie rozwoju.
- gorsze niektóre charakterystyki techniczne i osiągi takie jak- udżwig maxymalny środków bojowych
i zasięg, jakkolwiek te różnice nie byly duże,
Z pewnością mogły być jeszcze inne przyczyny, które też decydowały, lecz nigdy być może nie zostaną upublicznione ;np. przebieg prób w locie i ocena poszczególych systemów wyposażenia - o czym pisałem wcześniej. Kolejna niewiadoma to szczegóły całej oferty a szczególnie zakres i warunki przekazania produkcji licencyjnej dla HAL.
Niewątpliwie, pewne fakty takie jak nieobiektywna , zbyt krytyczna ocena wartości bojowej MiGa-29 na podstawie jego udziału w ostatnich konfliktach też mogła stanowić pewne niekorzystne tło, podobnie jak zwrot wersji SMT przer Algierię, czy też sytuacja ekonomiczna RSK MiG.
A czy jakiekolwiek atuty miała oferta rosyjska ?. Tak i to niemałe.
To na co Rosjanie liczyli szczególnie - to najniższa cena jednostkowa maszyny i całej transakcji z pośród wszystkich konkurentów, Za wyborem MiG-a przemawiały też doświadczenia Hindusów w szkoleniu,obsłudze i pilotowaniu myśliwców MiG,oraz unifikacja posiadanego sprzetu. Dobrą stroną samolotu jest jego zwrotność i gotowy silnik ze sterowanym wektorem ciągu.
Czy wobec tego Rosjanie popełnili jakiekolwiek błędy ?.
W niewielkim stopniu -tak, przez niedocenienie konkurentów i przekonanie, iż szansa na zwycięstwo jest niemal pewna. Ja też wówczas po cichu liczyłem na jego zwycięstwo W miarę jednak upływu czasu oceny jego szans stawały się coraz bardziej realistyczne Znamienne jest to, iż o ile w 2009 roku pierwszej prezentacji MiGa- 35 na wystawie w Bengalore towarzyszyła gigantyczna kampania reklamowo-promocyjna, o tyle w tegorocznej wystawie-MiG-35 już nie uczestniczył - jako jedyny z pośród konkurentów. Pokazano tylko radar Żuk-AE w docelowej dużej wersji.
Szef OAK Michaił Pogosjan tłumaczył to wówczas, że nie ma potrzeby prezentować MiG-a -35, bo jego możliwości są doskonale znane. Niewykluczone więc, że już w tym roku Rosjanie mieli świadomość
zbliżającej się przegranej. Mam nadzieję, że pomimo wszystko MiG-35 doczeka się jednak produkcji seryjnej, również na eksport.