Autor Wątek: Kraksy, wypadki, nieprzewidziane zdarzenia....  (Przeczytany 390674 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Combatdude

• *
  • To Hollywood and glory!
Odp: Kraksy, wypadki, nieprzewidziane zdarzenia....
« Odpowiedź #780 dnia: Listopada 20, 2009, 16:28:28 »
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/51,80273,7275658.html?i=0   Odnośnie Augusty

[gmod]Raczej Agusta. Syringe. [/gmod]
« Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2009, 19:04:04 wysłana przez Syringe »

« Odpowiedź #781 dnia: Listopada 20, 2009, 17:14:50 »
Jak to jest  możliwe??

Kubu

• Gość
« Odpowiedź #782 dnia: Listopada 20, 2009, 17:18:11 »
Wypadek przy lądowaniu, odcięli wirnikiem ogon. Przyczyna na razie nieznana.

Załogę z lekkimi obrażeniami przewieziono do szpitala. Karetką...

No i po najładniejszym śmigłowcu LPRu...
Że odcieli to wnioskujesz ze zdjęć czy to oficjalne? Chociaż w sumie tak wygląda... Tyko jestem ciekaw jak to im się udało. Dziś nie ma jakiś mega podmuchów czy coś. No i z odciętą belką by tak ładnie go nie posadzili... chyba że odcięli na ziemi.
« Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2009, 17:28:19 wysłana przez Kubu »

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #783 dnia: Listopada 20, 2009, 17:54:12 »
Najwidoczniej odnawiając licencję Pan Pilot nie obejrzał wcześniej tego odcinka McGuyver'a:
http://www.youtube.com/watch?v=6vICf8l-KV0&feature=related

albo tego jutuba:
http://www.youtube.com/watch?v=D2tHA7KmRME

Offline Combatdude

• *
« Odpowiedź #784 dnia: Listopada 20, 2009, 18:27:27 »
Moje dwie wersje, albo przesadzili przy lądowaniu, glebneli za mocno, wirnik przekroczył swoje skrajne położenie i ciach, albo jakaś awaria która doprowadziła do tego samego zdarzenia ale bez winy pilotów - choć z drugiej strony podwozie i mocowanie goleni całe, co mogłoby wykluczyć wymienione przeze mnie zdarzenie... tak sobie gdybam, btw był to lot KTP , a śmigłowiec jakąś godzinę przed zdarzeniem latał po okolicy Otwocka i zahaczył o EPGO, tam zrobił niezłe kółeczko z przechyłem 90 stopni...

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #785 dnia: Listopada 20, 2009, 19:06:00 »
Nie przypominam sobie jakiegokolwiek przypadku uszkodzenia maszyny z powodu rezonansu w śmigłowcach Agusty, chociaż efekty byłyby jak na zdjęciach. Trzeba poczekać na więcej informacji.

edit
A jednak mówi się o rezonansie przy ćwiczeniu operacji z OEI, to by w sumie wiele tłumaczyło. Do rezonansu może dojść w tym przypadku jeżeli łupnie się za mocno o ziemię i "dysharmonizuje" wirnik główny. Jeżeli do tego maszyna jest zbyt ciężka by udźwignąć ją w powietrze na jednym silniku, amplituda drgań w końcu z czasem dojdzie do poziomu niszczącego maszynę. Wyjściem jest odcięcie dopływu paliwa do silników i użycie hamulca wirnika... jeżeli konkretna maszyna takowy posiada.
« Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2009, 19:11:17 wysłana przez Sundowner »

« Odpowiedź #786 dnia: Listopada 20, 2009, 19:13:49 »
Jak sądzicie po takich obrażeniach śmigłowiec nadaje się do remontu czy kasacja? (szkoda by było) bo to naprawdę ładny śmigłowiec.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #787 dnia: Listopada 20, 2009, 19:20:49 »
Remont jest zawsze możliwy, ale w wypadku lekkich śmigłowców nie zawsze opłacalny. Tutaj mamy do czynienia z całkowitym zniszczeniem głównych komponentów maszyny - wirnik główny, śmigło ogonowe, przekładnia główna, układ przeniesienia napędu do śmigła ogonowego, prawie cały układ hydrauliczny i prawdopodobnie też i reduktory silników. Sam płatowiec nie jest aż tak kosztowny, ale swoje doda. Maszyna raczej do spisania ze stanu.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #788 dnia: Listopada 20, 2009, 19:48:48 »
Podobnie jak Sun myślę że maszyna raczej do skreślenia, patrząc jeszcze jak strzaskana jest przekładnia główna i jak odchylona od osi kadłuba.

We'll come in low, out of the rising sun, and about a mile out, we'll put on the music...

« Odpowiedź #790 dnia: Listopada 21, 2009, 16:34:47 »
No maszyna nie wygląda za ciekawie...

« Odpowiedź #791 dnia: Listopada 21, 2009, 17:13:49 »
Wnętrze maszyny wygląda na nienaruszone. Załogę trzeba było aż karetką odwozić?

Kapitan Bomba nie pie...li się z kosmitami.
Nap.....la z karabina, nie pyta.
Kapitan Bomba, i nie ma ch..a!

« Odpowiedź #792 dnia: Listopada 21, 2009, 17:52:36 »
Jak sądzicie zakupią nową Aguste czy coś innego ? Śmigłowiec był podobno ubezpieczony, ciekawe czy ubezpieczenie obejmowało taką kraksę i co w zamian kasa czy nowa Agusta?
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #793 dnia: Listopada 21, 2009, 18:07:44 »
A po co nowa Agusta jak w jej miejsce od przyszłego roku i tak by wszedł EC135 ?

Offline Combatdude

• *
« Odpowiedź #794 dnia: Listopada 21, 2009, 21:04:47 »
Na stronie LPR-u info : http://www.lpr.com.pl/pl/aktualnosci.html

"Do wypadku doszło już po tym, jak śmigłowiec osiadł na ziemi"

Co do zakupu, nie sądzę, żeby kupili Aguste (szczególnie, że wchodzą teraz EC), słyszałem od paru mechaników, że to latający biuletyn i jest dość awaryjnym śmigłowcem (Agusta), nie jestem ekspertem i nie chcę się broń boże wymądrzać, po prostu przekazuje posłyszane info.
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2009, 21:11:23 wysłana przez Combatdude »