Autor Wątek: Kraksy, wypadki, nieprzewidziane zdarzenia....  (Przeczytany 390149 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline cygan

• APAsq
  • *
Odp: Kraksy, wypadki, nieprzewidziane zdarzenia....
« Odpowiedź #1096 dnia: Czerwca 14, 2011, 13:07:21 »
A wiatrak położył się na bok, ze wszystkimi tegoż konsekwencjami.

Nie położył sie na żaden bok ....... panowie prosze was opanujcie sie !
Byłem na miejscu krótko po kraksie wiec wiem jak wyglądała maszyna. Narazie wyjaśnianie przyczyn trwa wiec wszelkie kometarze w takich czy innych mediach to
tylko czcze gadanie.
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

« Odpowiedź #1097 dnia: Czerwca 14, 2011, 13:28:27 »
W takim razie przepraszam za podanie nieprawdziwego info (na 99,99 % byłem pewien, że jest prawdziwe ... gdybym miał wątpliwości ugryzł bym się w język - lubię być w miare możliwości jak najbardziej wiarygodny i przekazywać jak najbardziej rzetelne info ...). Ktoś kogo (do dziś) uznawałem za wiarygodnego mi takowe zapodał ... Jemu również ktoś zapodał bo nie jest na miejscu ...
Skoro masz info z pierwszej ręki - określ (choćby ogólnie) zakres uszkodzeń - to chyba nie jest tajemnica wojskowa (bo może rzeczywiście maszyna jest "lekko uszkodzona") ? Co z wirnikiem nośnym - cały ?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1098 dnia: Czerwca 14, 2011, 13:35:10 »
Niespecjalnie

« Odpowiedź #1099 dnia: Czerwca 14, 2011, 13:36:37 »
To akurat nie ten wiatrak (o ile fotka ma ilustrować ostatni incydent, a nie ogólnie kwestię tajemnicy wojskowej rzecz jasna).

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1100 dnia: Czerwca 14, 2011, 13:38:23 »
"Zdjęcie ma charakter ilustracyjny - nie przedstawia wydarzenia opisanego w post scriptum. Prezentowany na zdjęciu Mi-24 rozbił się w grudniu 2009 r. nieopodal bazy Ghazni/fot. z archiwum autora bloga"
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1101 dnia: Czerwca 14, 2011, 13:40:45 »
Dobrze widzieć, ta fotka wypłynęła na MilitaryPhotos jako odpowiedź na ostatnią kraksę.
Swoją droga ktoś liczył jaki % wysłanych tam maszyn straciliśmy? Bo chyba wypadamy gorzej niż Rosjanie za starych czasów.

« Odpowiedź #1102 dnia: Czerwca 14, 2011, 13:45:18 »
Mnie wychodzi, że 4 sztuki, procentowo nie chce mi się liczyć :-)

« Odpowiedź #1103 dnia: Czerwca 14, 2011, 15:33:11 »
Na Wikipedi jest prowadzona lista strat lotniczych w Afganistanie:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_aviation_accidents_and_incidents_in_the_War_in_Afghanistan
We'll come in low, out of the rising sun, and about a mile out, we'll put on the music...

« Odpowiedź #1104 dnia: Czerwca 14, 2011, 16:06:10 »
Ta lista jest niepełna.

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #1105 dnia: Czerwca 15, 2011, 13:10:03 »
Łopaty odmaszerowały w pierwszej kolejnosci jak w 90% przypadkow , kadłub jest w jednym kawałku, podwozie główne połamane, koncówki skrzydeł połamane statecznik pionowy złamany......tyle . Reszta nalezy do komisji powypadkowej. Czy bedzie klepany ....za wczesnie żeby stwierdzic.
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

« Odpowiedź #1106 dnia: Czerwca 15, 2011, 13:49:13 »

Dzięki za info.
Czyli obraz raczej dość daleki od "lekkich uszkodzeń" ... czyli ... moja ocena służb prasowych PKW-A była dość trafna.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1107 dnia: Czerwca 15, 2011, 14:07:54 »
Nie wiem czy Cyganowi spodoba się, że zacytowałeś go na NFOW ;)

Co do maszyny, przede wszystkim do przeglądu cały układ napędowy, jak coś będzie z przekładnią, to idzie na puszki.

« Odpowiedź #1108 dnia: Czerwca 15, 2011, 14:14:26 »
A to jakiś problem jest ? Udzielił swojej wypowiedzi na publicznym forum. Gdyby się do mnie odezwał z info na priv i zastrzegł, że to info nie do upublicznienia to rozumiem, ale tak to nie widzę żadnego problemu. Ale to już niech sam autor się odniesie. W każdym razie, na wszelki wypadek, usuwam swojego posta z NFOW z cytatem.

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
« Odpowiedź #1109 dnia: Czerwca 16, 2011, 17:05:08 »
Wszyscy martwią się i interesują się jak wygląda śmigło po tym lądowaniu, a mnie najbardziej cieszy fakt, że załoga jest cała i tylko to się dla mnie liczy. Osobiście przeżyłem 3 twarde lądowania, gdy na 5-10 metrach przy lądowaniu (oczywiście śmigło pełne paxów, lub innego gruzu) jeden z silników w Mi-17 samoczynnie zszedł na mały gaz. Na szczęście ósemki/siedemnastki mają szerszy rozstaw podwozia niż Mi-24 i są stabilniejsze i nie wywracają się tak łatwo. Wyobrażam sobie co czuła załoga w takim momencie. Życzę im szybkiego powrotu do latania.