Autor Wątek: Wypadek samolotu prezydenta w Smoleńsku  (Przeczytany 140730 razy)

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
Odp: Wypadek samolotu prezydenta w Smoleńsku
« Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 10, 2010, 16:36:26 »
Czy rządowe Tupolewy wyposażone są w CVR (Cockpit Voice Recorder) ?

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #61 dnia: Kwietnia 10, 2010, 18:04:49 »
Wiadomości RTR rozpoczynające się widokiem bijącego dzwonu Zygmunta w Krakowie (przy okazji relacje wielu świadków - jak na razie wg Rosjan - najprawdopodobniej nieprawidłowa i ryzykowna decyzja pilota), emocjonalne wystąpienie Miedwiediewa, żałoba narodowa w Rosji, tego jeszcze nie było..
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #62 dnia: Kwietnia 10, 2010, 18:09:34 »
A co ma piernik do wiatraka? Czy Ty porównujesz tragiczną śmierć kilkudziesięciu najważniejszych osób Państwa Polskiego do szaleńców, którzy zatrzymali się na drzewie z prędkością 160 km/h po wyprzedzaniu na trzeciego na zakazie? Oczywiście bardzo brzydko upraszczam, ale tacy ludzie głównie odpowiadają za te statystyki. W każdym razie, argument "a ile ludzi ginie na drogach" tym razem chybiony i zupełnie nie na miejscu.

Tak to powiedz to ich Rodzicom, albo rodzinom tych którzy przez nich wylądowali na drzewie. To też śmierć. Zresztą nieważne.
Ideałem by było, aby ofiara ludzi którzy zginęli na służbie nie poszła na marne, aby nastąpiło pojednanie, i to nie chwilowe do czasu zakończenia żałoby. Niestety przeczytajcie ten wątek za miesiąc, jeżeli będzie inaczej przyrzekam, odszczekam.

« Odpowiedź #63 dnia: Kwietnia 10, 2010, 18:51:30 »
Cześć Ich pamięci, i szczere wyrazy współczucia dla Rodzin. Niezależnie od sympatii politycznych i osobistych.

[']

P.S. Jednak Forum potwierdziło swoją klasę. Żadnych spiskowych teoryjek nie ma tu i nie będzie. THX.
Dziecku w kolebce kto łeb urwał chytrze...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #64 dnia: Kwietnia 10, 2010, 19:03:47 »
Wydaje mi się, że to standardowe wyposażenie, więc nie sądzę by było demontowane w wersji dla Polski. Z tym, że jak już ktoś wspomniał, raczej nie będzie to ujawnione. Przykład CVR z innego wypadku: http://www.youtube.com/watch?v=y0NleLNgNLI
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #65 dnia: Kwietnia 10, 2010, 19:41:49 »

[]

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #66 dnia: Kwietnia 10, 2010, 20:03:06 »
Cześć Ich Pamięci.

To nie byli tylko politycy. Wystarczy jedno nazwisko: ANNA WALENTYNOWICZ.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Bonzo

• *
  • 318_
« Odpowiedź #67 dnia: Kwietnia 10, 2010, 20:11:27 »
Ofiary to nie tylko osoby z pierwszych stron gazet.
Wyrażam szczere wpółczucie rodzinom wszystkich ofiar.

Najbardziej jednak poruszyła mnie ta częś listy:

LISTA CZŁONKÓW ZAŁOGI

Protasiuk Arkadiusz, Kapitan
Grzywna Robert, członek załogi
Michalak Andrzej, członek załogi
Ziętek Artur, członek załogi
Maciejczyk Barbara, stewardessa
Januszko Natalia, stewardessa
Moniuszko Justyna, stewardessa

zwłaszcza, że jedna z tych ofiar to mój dobry kolega :(
www.dywizjon318.yoyo.pl "Nie znamy litości i o nią nie prosimy"

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #68 dnia: Kwietnia 10, 2010, 21:02:22 »
Jedna z osób z samolotu mieszkała kilka ulic ode mnie, jego dzieci bawiły się z moją siostrą, a jego żona uczyła jej plastyki.

Straszny dzień.
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

« Odpowiedź #69 dnia: Kwietnia 10, 2010, 21:11:48 »

[`]

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #70 dnia: Kwietnia 10, 2010, 21:47:02 »
Leon - może i ryzykowna decyzja pilota, ale ten zawód tak ma. Ja się nie znam na lotnictwie, zamieszczam copy-paste tego, co właśnie przeczytałem:

Opinia amerykańskiego eksperta dla CNN:

1. Lądowanie w warunkach zamglenia jest dzisiaj RUTYNOWA procedura.

2. Jak była opinia obsługi naziemnej? Możecie lądować gdzie indziej czy MUSICIE lecieć na inne lotnisko?Jeśli była to tylko opcja, pilot miał PRAWO podchodzić do lądowania

3. NIKT powtarzam NIKT nie mógł nakazać pilotowi lądowania. To ZAWSZE jest JEGO decyzja, wiec musiał widzieć wystarczające okoliczności do pomyślnego lądowania. NIE BYŁ SAMOBÓJCĄ.

4. Przy dzisiejszej technice pilot wie czy ma wystarczającą długość pasa do lądowania. Nie ma możliwość zboczyć TAK DALEKO od drogi lądowania.

PS: W centrach handlowych jutro dzień zamknięty. SAMI tak zdecydowali. Media zmieniły ramówki, o ile po 9-tej tylko Trójkę słyszałem nadającą o tragedii, godzinę później wszystkie inne się przestawiły, TOK.FM nadaje na 3 kanałach naraz (Złote i Roxy); telewizje podobnie, TV4 nadaje Polsat News, wszystkie TV tylko o tragedii. W sklepach obcy ludzie o tym rozmawiają, zwykle milcząco kupujący jeden za drugim... Tydzień żałoby narodowej, a co ciekawe w odległej Brazylii trzy!

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #71 dnia: Kwietnia 10, 2010, 22:19:17 »
3. NIKT powtarzam NIKT nie mógł nakazać pilotowi lądowania. To ZAWSZE jest JEGO decyzja, wiec musiał widzieć wystarczające okoliczności do pomyślnego lądowania. NIE BYŁ SAMOBÓJCĄ.

Przypomnij sobie incydent z Gruzji.

Dlaczego po katastrofie C-295 niczego się nie nauczyliśmy...

"i dymi mgłą katyński las..."

« Odpowiedź #72 dnia: Kwietnia 10, 2010, 22:20:40 »
Opinia amerykańskiego eksperta dla CNN:

1. Lądowanie w warunkach zamglenia jest dzisiaj RUTYNOWA procedura.

Tylko, że do takiego "rutynowego" lądowania potrzeba ODPOWIEDNIO wyposażonego lotniska, ODPOWIEDNIO wyposażonego samolotu i załogi z ODPOWIEDNIM wyszkoleniem :012:

Z informacji podawanych w mediach wynika, że Tu-154M posiadał ILS kat. II, a lotnisko tylko ILS kat. I
O systemie ILS można poczytać tutaj: http://heading.pata.pl/ils1.htm

« Odpowiedź #73 dnia: Kwietnia 10, 2010, 22:23:36 »
Reakcja najwyższych władz Federacji Rosyjskiej jest, praktycznie bezprecedensowa (na plus oczywiście). Świetne, adekwatne i stonowane komentarze, orędzie Miedwiediewa do Polaków. Na prawdę jestem pod wrażeniem.
Niestety, ze wszystkich doniesień widać, że popełniono straszne zaniedbania i błędy. Umiejscowienie wszystkich osobistości w jednym samolocie, próby lądowania (wg. doniesień 4!). Ujawnione zapisy z kontaktów maszyny z wieżą mówiące o próbie skierowania Tu na lotnisko w Mińsku, świadczą, że piloci byli pod niebywałą presją (co w moich oczach z ich nie tłumaczy), w końcu lecieli z dowódcami najwyższego szczebla i zwierzchnikiem Sił Zbrojnych. Wyłania się obraz, że to Polacy "nawalili". Jeśli nie potwierdzą się przypuszczenia o awarii maszyny, to będzie znaczyć, że na prawdę jesteśmy na dnie jeśli chodzi o procedury. Dla mnie niebywałe jest to, że nasz kraj, w zasadzie, pozbawił się głowy za jednym zamachem i w sumie w dość prozaiczny sposób. Nie wiem, ale mam obawy, co do momentu zaistnienia bardziej niekorzystnych sytuacji, np. wojny, czy klęski żywiołowej na bardzo dużą skalę. Co w tedy będzie z prostymi obywatelami, skoro nie umieliśmy chronić naszego establishmentu?
L'ordre règne à Varsovie!

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #74 dnia: Kwietnia 10, 2010, 22:29:41 »
Bardzo smutny wypadek...

Bardziej przydałoby się coś w rodzaju Flight Data Recorder System, który zapisuje trochę więcej niż rozmowy załogi. No ale to jest raczej standard.

Co z komisją- jedna wspólna?
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.