Domyślam się, że uP ma odzielny pin na zasilanie przetwornikow analogowych i tam dałeś jeden z dławików. Z tego co napisaleś to jest zalecane zasilanie pots z jednego z pin DMJoy8. Mam także wersję Sun tzn. bez dławików.
Po stronie potencjometru ekran nie może być podłączony do niczego i pod żadnym pozorem nie powinien pracować jako przewód masy!
Z tym się zgadzam.
Oczekiwane najmocniejsze zakłócenia do sygnał 50Hz i jego harmoniczne
To też jest prawdą.
Z mojej pracy zawodowej pamiętam, że największe problemy mieliśmy przy projektowaniu nowych urządzeń z zakłóceniami oraz przesłuchami. Tutaj jest potrzebna teoria i doświadczenie (zasilanie bateryjne, filtry zew. na 50Hz oraz harmoniczne, ekranowanie, prowadzenie przewodów, rozprowadzanie masy - tak aby nie powstaly pętle itd.). W naszych warunkach domowych to raczej będzie problem chociaż można próbować minimalizować zakłócenia. Zobaczymy w praktyce jak to będzie wyglądać. Już testy dadzą pewien pogląd.
nie ma możliwości skorelowania danych przesyłanych przez urządzenie z zapisem z oscylografu.
Zastanawiałem się także nad tym problemem. Kiedyś kolega zajmował się przetwornikami i zagadnieniami z tym związanymi. Używaliśmy je do przetwarzania muzyki i przesyłania sygnału cyfrowego przez łącza. Były to trochę inne zagadnienia oraz inne problemy, ale problem zakłóceń zawsze jest ten sam. Ponieważ sygnał był nadawany i odbierany przez taki sam przyrząd to nie bylo problemu z pomiarami w ukladzie A-A, A-D czy D-A.
W naszym przypadku mamy problem. Jeśli sygnał wejściowy będzie stały to dla małych wartości są to mV można to wyliczyć z max. wartości amplitudy oraz dokladności przetwornika (myślę, że jest to 10 bitowy przetwornik) pomiar tego sygnału będzie problemem. Może lepiej zrobić pewne założenia na wartość minimalną sygnału co w jakiś sposób ogranicza rozdzielczość czy raczej liczbę poziomów kwantyzacyjnych. Z tego co wiem to Sun ma ambicję zrobienia dokładnego joja a to może być problemem. Myślę, że dla takego zastosowania to zew. przetwornik byłby lepszym rozwiązaniem.